«Somewhere harsh and beautiful, and weird as hell. But there’s something poetic about it, something that makes you want to write epic stories and tell tales in front of log fires. Something a bit legendary.»
– Tom Ford fra Top Gear Magazine

Vi kan snakke om Hardangerfjorden, Geirangerfjorden og Lofoten, men glem ikke Nordmøre. Variasjonen er stor, men å sykle blant høyreiste majestetiske fjell, blanke blå fjorder, grønne enger og veier rett ut i Atlanterhavet, mellom øyer, holmer og skjær, kan ta pusten selv fra en O2-snapper, og til og med gjøre Linni Meister målløs.

Annonse

Sommersykling i Norge blir knapt mer episk.

TROLSK: La oss en tur inn i det trolske Nordvest. Dette er undertegnede, Jonas Orset. Foto: Kent Erik Harridsleff

ØYHOPPING PÅ LANDEVEISSYKKEL

Atlanterhavsveien er blitt kåret til århundrets byggverk av nordmenn og verdens vakreste bilreise av den engelske avisen The Guardian. Og her er det absolutt mulig også å sykle. Ut.no har kåret Atlanterhavsveien til Norges fineste sykkeltur. I finvær er det utrolig vakkert.

På den ene siden ser du rett ut på ”bøljan blå”, den andre innover det norske fjordlandskap med fjellene i bakgrunnen. Enestående. Det kan anbefales å fortsette sørover langs kysten mot Bud, forbi værutsatte Hustadvika og den populære stranden Farstadstranda. 

HOPPING: Atlanterhavsveien slynger seg opp og ned langs Nordmørskysten. Foto: Kent Erik Harridsleff, Jonas Orset

 

FRA HAV TIL FJELL

Om du vender nesen innover tar det ikke lang tid før du kommer inn i flott fjordlandskap. Svært lite trafikk er det også på disse veiene.

Da Pappa vokste opp i Torvikbukt er det normalt her jeg har min base. Herifra er det overkommelig sykkelavstand til en annen hjembygd for en kjent syklist, Kurt Asle Arvesen. Eresfjord er ett undervurdert sted, både for turister og syklister. En av de absolutt flotteste plassene i Norge.

Du finner også en meget solid bakke her, opp mot Vistdalsheia, samme bakke som Eresfjord Classic har gått i. Over her kan du sykle mot Åndalsnes. Når du kommer til Åfarnes kan du ta fergen til Sølsnes og du har en flott runde.

MAJESTETSK: Å sykle opp Visdalsheia under Eresfjord Classic byr på et vakkert skue ut mot Eiksdalen. Foto: Kent Erik Harridsleff.

Fra Eresfjord kan du eventuelt gjøre ett enda lurere valg, å sykle inn til Eikesdalen. Og ja, jeg vet jeg skryter mye om hvor vakkert det er, men hallo, har du ikke vært i Eikesdalen har du gått glipp av noe. I mine øyne det desidert vakreste stedet i Norge.

Mardalsfossen er jo en severdighet i seg selv, som har en av Europas høyeste frifall.

TROLL, TUSSER OG ROMSDAL

Om du bor på Nordmøre er det kort vei til Romsdal. Rosenes by, Molde, er jo vel verdt en tur.

Men alle har jo hørt om Trollstigen, og det er jo like rundt hjørnet. 11 hårnålsvinger i det mest dramatiske landskapet du kan forestille deg. Du kan og sykle innover Romsdalen langs med Raumabanen. Trollveggen er ett vakkert skue, det er også Mongefossen med hele 773 meter fossefall.

 

SERPTENTINER: Trollstigen er totalt 11 km til toppen og byr på en rekke serpentiner over 830 hm. Foto: Kent Erik Harridsleff

Sunndalsfjorden Rundt

En av de vakreste sykkelrundene jeg vet om er å sykle rundt Sunndalsfjorden. Om du starter i Torvikbukt og sykler med klokka får du først ti mil med sykling langs med kysten.Over broer, forskjellige viker og fiskebukter. Bygder og gårder.

Det er også sjarm at du kan se Reinsfjellet, mitt definitive favorittfjell, stort sett hele veien, 

Når du etter åtte mil til slutt mister sikten til det 994 meter høye fjellet blir det enda mer sjarmerende. Sunndalen begynner å åpne seg fremfor deg. I Sunndalsøra ligger Nord-Europas høyeste fjell som stiger rett fra havoverflaten, Stor-Kalkjinn på 1886 m.o.h.

Om du er jakter fossefall på sykkelturene, må også Vinnufossen nevnes. Med fallhøyde på 860 meter er det Norges høyeste fossefall og faktisk verdens 6.høyeste. Vel, det er mange fossefall som påtar seg å være størst. De fleste eksperter vil likevel si at Vinnufossen har landets lengste fall.

Vinnufossen ser du enkelt om du sykler ett par km inn Sunndalen.

Det er mer kupert hjemover. Veien ligger vis a vis vannet og det er likevel bare å nyte synet utover fjorden. Når du igjen ser Reinsfjellet vet du at det ikke er langt igjen. Når du endelig kan hoppe av stålhesten har du tilbakelagt minst 175 km. Men for en tur det var!

 

FISKERI: Det er en rekke naust, fiskevær og småbygder langs med Sunndalsfjorden. Dette er Oddbjørn Klomsten Andersen. Foto: Jonas Orset

FAVORITTUR PÅ NORMØRE OG ROMSDAL: AGNESRUNDEN

Vel, når vi snakker om en favoritt med så mange godbiter å velge mellom blir det vanskelig. Alle de ulike stedene bør prøves.

Det bør også den beryktede Agnesrunden. Runden byr kanskje ikke på den mest spektakulære naturen, men har derimot nesten fått legendestatus blant syklister i området. Grunnen er at det er en førsteklasses tempotest. 40 km, 500 høydemeter.

En seig løype. Knut Anders Fostervold burde fått fagbrev fra Statens Veivesen ettersom han har syklet den så mange ganger at han kjenner hver krik og krok, samt hver løvetann i veikanten.

Rekorden har han satt selv, imponerende 56 minutter. Hvert år prøver både Høgtun-elevene og Nesset CK syklistene seg på runden. Men ikke mange kommer under timen. Da jeg gikk på Høgtun for 11 år tilbake syklet jeg på 1:01. Det er vel verdt å kjøre denne testen om du er i området.

 

RØFFE TROLLSTIGEN: Det er både vakkert og skremmende å sykle i Trollheimen. Foto: Kent Erik Harridsleff, Jonas Orset

BLIR DET TUR TIL NORDMØRE OG ROMSDAL?

Området besitter skatt etter skatt, og for en som liker å nyte naturen på sykkelturene må du har dette på din bucket list. Naturen er fenomenal. 

Et tips til deg som vil slå flere fluer i en smekk er først å sykle turene på Nordmøre, deretter over til Romsdal.Når du har pustet og peset deg opp Trollveggen fortsetter du over til Geirangerområdet. 

Bare se opp for rusfsevær.