Velodrom - banesykling er lek, trening og konkurranser

En velodrom er banesyklingens arena. Å sykle på velodrom er både morsomt og god trening. Du lærer både teknikk og taktikk, i tillegg til at du kan sykle i kort-kort hele året. Høsten 2021 fikk Norge sin aller første velodrom: Sola Arena utenfor Stavanger.

Høsten 2021 åpnet Norges første velodrom på Sola Arena utenfor Stavanger, noe som vil styrke både bredden og eliten i norsk sykkelsport.

Det er lett å tenke at en velodrom er for de som vil satse enten på landevei eller bane, men med utallige morsomme øvelser å leker, blir banesykling for alle.

Selv om baner er av ulik lengde, Sola-velodromen er 250 meter, mens den kommende Asker-velodromen er på 200 meter, er markeringen på banene den samme. Det gjør at konkurransereglene er like, uansett hvor i verden du er.

I tillegg til Asker og Sola har vi også en velodrom i Levanger. Dette er en utendørsvelodrom av betong. Velodromen som sto i Vikingskipet under Sykkel-VM i 1993 ble revet og brent.

I Norge har det nærmest ikke vært noen tradisjon for banesykling, men vi har hatt noen banesyklister. I moderne tid er Anita Yvonne Stenberg den klart mest suksessfulle.

Velg tema/område
annonse
Kan alle som vil sykle velodrom?

Alle kan sykle velodrom, og for å være med på åpne treninger og konkurranser må du ta kurs. Grunnkurset må alle ta uansett nivå, men om du ikke skal konkurrere holder det med dette ene kurset.

Hva slags utstyr trenger jeg for å sykle bane?

Utover vanlig utstyr trenger du en dedikert banesykkel. Dette får du leid både på Sola og i Asker.

Er det sant at banesykler ikke har bremser?

Ja, det stemmer. Banesykler har fastnav, som betyr at pedalene går rundt sammen med hjulet. Skjønt, det er ikke så farlig som det høres ut som.

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen