VEI I VELLINGA: Denne stien mellom Blankvannsbråten og Kobberhaugshytta er snart historie. Foto. Simon Klakegg.
Lesetid: 2 minutter
Det er nok av mulige runder å sykle i Nordmarka, men det er faktisk ikke så mange veier å ta om en vil komme seg fra øst til vest, eksempelvis om du vil ta en runde fra fra Sognsvann og Ullevålseter og over til Sørkedalen.
En etterlengtet og sykkelvennlig oppgradering er nå på vei i nettopp dette området. Den nye stien er klar i løpet av sommeren.
For syklister betyr dette en ny og langt bedre forbindelse mellom veinettet fra Sognsvann og Ullevålseter og de nordvestre områdene i Nordmarka. Den gamle trillestien har lenge vært en utfordring, spesielt for familier og mindre erfarne syklister.
Det ligger en sti mellom Blankvannsbråten og Kobberhaughytta også i dag, men denne er nedslitt og ikke spesielt egnet for gravelsykkel. Den sykles mer på trass og på tross av beskaffenheten enn på grunn av.
Den nye stien vil følge store deler av dagens skiløype, men legges noe utenom for å unngå våtmarksområder. Med en bredde på 1,2 til 1,5 meter og et grusdekke, blir stien langt mer tilgjengelig for syklister enn dagens trasé, som beskrives som både kupert, sølete og vanskelig å trille gjennom.
På spesielt våte partier vil det bli lagt trelemmer, og all bygging skjer med små og skånsomme maskiner for å minimere naturinngrep.
HER SKAL STIEN LIGGE: Dette er stien som erstattes. Den nye stien vil følge det lyseblå sporet til høyre. Skjermdump, Strava.
Nordmarka har et av de tetteste nettverkene av grusveier i verden, og antallet serveringssteder i skogen er stort. Her får du full oversikt over de flotteste turene, for alt fra for barnefamilier til de absolutt sterkeste.
Stien, som også er tilpasset barnevogner og andre trillende, vil gjøre det langt enklere for syklister å ta seg frem i dette populære turområdet.
Prosjektet har flere formål, men først og fremst handler det om å verne en kritisk truet naturtype – slåttemark – ved Blankvannsbråten.
Dagens sti går tvers gjennom dette sårbare området, noe som fører til betydelig slitasje på det biologiske mangfoldet. Den eksisterende stien skal tas tilbake av naturen.
«Dette tiltaket er et godt eksempel på hvordan vi kan kombinere bedre tilrettelegging for friluftsliv med hensyn til naturvern», skriver Bymiljøetaten på sine hjemmesider.
Det er de som har ansvaret for den nye stien, sammen med DNT.
Arbeidet er allerede i gang, og vil pågå gjennom våren og sommeren 2025.
Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av Landeveis journalist.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.