STEINBERGET: En tåpelig bratt og smertefull bakke. Foto: 71 bakker du må sykle
Lesetid: 6 minutter
I og rundt Trondheim er det rikelig med tøffe bakker å boltre seg i, og samtlige finner du selvsagt på Strava.
Ila-Skistua er velkjent, og den er lang og tøff. Men hvilke andre bakker bør du ha syklet for å måle krefter mot de beste, samt for å kunne kalle deg en ekte syklist?
Ila-Skistua har du kanskje syklet noen titalls ganger, så her gir vi deg også noen mindre kjente perler. Både i og utenfor byen finner man nemlig heftige bakker.
Har du for eksempel hørt om Steinberget, Løvsethaugen eller Skjefstadbakken?
Her kan du sjekke om du duger best i korte eller lengre bakker, jobbe med eksplosiviteten din, og teste deg i lignende bakker som proffene sykler i de belgiske klassikerne.
Nesten åtte kilometer lang er det en ordentlig klatring. Den går litt i trappetrinn, men første og siste tredjedel er jevnt bratt, men de slakere områdene i bakken gjør at snittet bare er fem prosent.
Tidligere TVK-rytter Kjetil Ertsås var KOM i åtte år her, inntil rekorden ble forbedret to ganger i løpet av en uke i 2020.
Først ved Team Coop-rytter Kristian Aasvold, før tidligere kontinentalrytter Jon Breivold knuste tiden hans med 30 sekunder, og satte rekord på 16 minutter og 17 sekunder.
Her finner du en ordentlig nesestyver i Steinberget. Sykler du opp her på veien til Skistua blir lengden kortere, men snittprosenten verre.
Men det koster, for her er vi oppe på latterlige 14 prosent i snitt opp Steinberget, og bakken gir ikke akkurat noe god flyt. På det verste er det over 20 prosent.
Her knekker du deg oppover og blodsmaken i kjeften er heftig. Sykler du raskt opp her kan du være svært stolt. Her er det beina som snakker.
Også kalt Eggmuur blant de mest etablerte syklistene i regionen.
En typisk bakke du ellers ville møtt i Liège-Bastogne-Liège eller lignende i proffsirkuset.
Eggkleiva ligger rett rundt hjørnet fra Viggja, hvor Jostein Wilmann er født og bor, og trønderen som er den nordmannen med best sammenlagtplassering fra Tour de France pleide å teste beina her.
Ligger i naturskjønne omgivelser, men det hjelper deg neppe å glemme smerten når du drar på oppover her.
Den kanskje verste, men likevel kanskje den kuleste. Har et parti som er helt ufattelig bratt, og snitter rundt 15 prosent i 400 meter.
På det verste er vi godt over 20 prosent i denne bakken, som går litt i trappetrinn, men første halvdel er klart brattest.
De slakere trappetrinnene er fremdeles rundt halsbrekkende ti prosent.
Og hvorfor er den kul? Det er en vei som går mellom gårder, er på grus, i beste fall på elendig oljegrus. Hele veien er rundt to kilometer, men segmentet her er den første og verste biten.
Undertegnede var for øvrig opptrekker på KOM-en som er satt her!
Vakre Byneset er et yndet treningsområde, hvor det i finvær kryr av syklister som er ute og lufter bein og sinn.
I Brålia ved Spongdal finner du en finfin 4x4min-bakke, som ikke er for bratt og er ganske jevn, hvor du kan spinne beina litt og få litt fartsfølelse.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.