Er du klar for å sykle landevei, men vet ikke helt hvor? Bor du i eller rundt Trondheim har vi funnet syv klassiske turer du må prøve deg på. I saken finner du beskrivelse av turene og GPS-spor.
TRIVELIGE TRØNDELAG: Landlig og vakkert rundt Laugen, like utenfor Trondheim. Foto: Knut Andreas Lone
Lesetid: 6 minutter
Trondheim er en by som har svært gode sykkelmuligheter. Her er det nemlig veldig kort vei fra byen og ut til mer landlige og naturskjønne områder, hvor det også er lite biltrafikk.
Er du ny i byen eller bare innom på besøk og vil prøve deg på en sykkeltur, bør du lese videre her. Vi har funnet frem våre favoritturer fra trønderhovedstaden.
For enkelhetens skyld har vi satt start og stopp for turene ved Veivesenets kontorer på Sluppen, da dette er et typisk sted for trondhjemssyklister å møtes, dersom man skal på tur sammen.
Et eller annet sted må vi nesten starte sykkelturen ...
Uansett: Her er våre forslag.
Skistua
Denne turen har vi bare satt som startpunkt i bunnen av selve bakken. Klatringen opp til Skistua starter på Ila og er svært sentrumsnær.
Den er perfekt for å kjøre intervaller og er et yndet sted blant syklistene i Trondheim. Klatringen er åtte kilometer lang og har rundt fem prosent i snitt.
Det er med andre ord en solid bakke, og ønsker du å gjøre den enda tøffere, kan du sykle den via Steinberget. Den korter ned lengden noe, men de 700 meterne opp Steinberget har nærmere 14 prosent i snitt.
Sykler du den vanlige veien via Vestoppfarten er klatringen jevn og fin, til du nærmere deg slutten av Fjellseterveien, hvor det tidvis er opp mot ti prosent.
På toppen kan du belønne deg med en kaffe og en bolle på selve Skistua, dog er den dessverre stengt i påsken i følge med koronarestriksjoner.
Utover våren og sommeren bør du imidlertid være årvåken på vei ned igjen. Det er ikke sjeldent det plutselig ligger sauer midt veibanen.
Vi liker egentlig å kalle denne runden for Jonsvatnetrunden, men skal vi være helt nøyaktig så er det en annen runden.
Men Bratsbergrunden er nok, sammen med Bynesetrunden, den mest populære rundløypa i Trondheimsområdet.
Etter en tre, fire kilometer er du på landet, det er noen fine motbakker, men stort sett fint, rullende terreng, og turen tar bare en times tid.
Dermed er det perfekt dersom du jobber sent eller må få unger til sengs, før du kan ta deg en tur. Da er det bare å banke denne runden, så har du en god økt.
Er du bare ute etter en fin tur, så er det rolige, fine omgivelser og man sykler et lite stykke langs flotte Jonsvatnet.
Ønsker du en enda lenger tur, er det mulig å sykle rett frem ved Bruråk, i stedet for å ta til venstre. Da kommer du inn på den faktiske Jonsvatnetrunden, som tar deg rundt hele det store vannet.
Da får du også en moro tur på grus, som er underlaget rundt store deler av runden, og du for omtrent 20 kilometer ekstra på turen.
Her sykler du samme rute inn og ut av byen, men når du kommer til Klæbu så får du en fin sløyfe rundt baksiden av det man kaller for Ståggån.
Klatringen opp selve Ståggån er solid, og en klassisk bakke for 4x4min-intervaller. Selve rundløypen kan man sykle begge veier, og ta Ståggån fra forskjellige sider.
Turen inneholder bra med motbakker og du kan få pressa pulsen litt oppover om du ønsker. Gir du litt gass rundt Ståggån kan du belønne deg selv med en bolle i Klæbu, før du vender nesen tilbake til byen.
I området rundt Ståggån har vi mange ganger sett elg, så om du er gira på å se skogens konge er denne runden å anbefale.
Når det er sommer, skinnende kveldssol og vindstille, da er det ikke mange steder som er bedre å sykle enn på Byneset.
Fra Trondheim følger du fjorden hele veien, og etter å ha forsert veien ut forbi Trolla, hvor det kan være litt trafikkert, kommer du etter hvert på landet og freden kan senke seg.
På Ytre Byneset er det også rikelig av små knekkere, hvor du kan ha fartslek med kameratene dine. Runden er også perfekt for å gi gass hele veien, med mye rullende terreng, samt disse deilige knekkerne.
Vi foretrekker å sykle tilbake til byen via Ringvål, hvor det ikke er så mye trafikk, og du kommer litt opp i høyden og kan speide utover Gaulosen.
Nå skal vi trekke et godt stykke unna byen og virkelig ut på landet, når vi tar turen til vakre Skaun. Her er det like stor sannsynlighet for å møte en traktor, som det er å møte en bil.
Runden har navnet sitt fra innsjøen Laugen, som man sykler rundt. Man kommer opp fra Børsa og tar til høyre når man når Laugen ved Eggkleiva.
Har klatrer man opp i åssiden på nordvest-siden av vannet og får etter hvert god utsikt over Skaun. I Skaun passer det perfekt med en stopp på Coop Marked, for å kjøpe seg noe digg. En is på sommeren, for eksempel.
Tilbake sykler man langs Malmsjøen og Ånøya tilbake til Melhus, får man setter kursen for byen igjen.
Her følger vi samme rute utover som på Laugenrunden, men fortsetter forbi Børsa og utover mot Orkanger.
Vakre omgivelser langs fjorden, og etter hvert kommer vil Viggja. Her holder den norske sykkellegenden Jostein Wilmann til, hvor han også driver et sykkelverksted på gården.
Har du teknisk trøbbel eller bare ønsker å få en hyggelig sykkelprat, er ikke Jostein vond å be.
Fra Orkanger fortsetter vi innover Orkdalen til Svorkmo, hvor vi skal krysse over mot Hølonda.
Her kommer du etter hvert til et velkjent kaffestopp, vi vil nesten si ikonisk, dersom du er en dreven trondhjemssyklist. Gåsbakken. Her har vi fortært mye bolle og lefse på langtur.
Etter turen langs Ånøya, tar vi over åssiden og ned igjen til fjorden ved Buvika på veien tilbake, men det går også fint å sykle via Melhus.
Dette er en ganske tøff runde. Ut fra byen og i retning Stjørdal kan det være ganske trafikkert, men når du tar av i Hommelvik roer det seg.
Der venter noen bratte kilometer på smal vei, og vi mener det er et av de råeste partiene i Trøndelag. Deretter flater det noe ut, men det stiger fremdeles ganske lenge.
Faktisk går det oppover i nærmere 20 kilometer fra vi tar av opp fra fjorden. Deretter er det en ganske rask utforkjøring ned til Selbusjøen, men var obs på sauer på sommerstid.
Langs Selbusjøen er det helt flatt, før vi skal over Selbuskogen og mot Stjørdal. Ved Hell tar vi en liten detour over Gjenvingåsen, en fin klatring på 2,5 kilometer, men den er mulig å droppe.
Deretter er det tilbake langs fjorden til Trondheim. Den eneste svakheten til turen er vel mangel på gode kaffestopp, men å legge rundt ti kilometer ekstra på turen og tar en detour til Selbutrollet.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.