Nordmarka er et av de fineste stedene å sykle. Her er turene du MÅ sykle
Nordmarka har et av de tetteste nettverkene av grusveier i verden, og antallet serveringssteder i skogen er stort. Her får du full oversikt over de flotteste turene, for alt fra for barnefamilier til de absolutt sterkeste.
Sist oppdatert: 20. april 2024 kl 00.00
VERDENS BESTE: Det er lett å glemme at Nordmarka er et av de absolutt beste og mest konsentrerte stedene i verden å sykle gravel. Foto: Henrik Alpers.
Visste du at om du er syklist i Oslo, er du kanskje blant de heldigste i verden? Da har du nemlig kort vei til en sykkeltur i Nordmarka, hvor det nærmest er uendelig med muligheter for å sykle grus.
Usikker på hvor det er best å sykle? Fortvil ikke, vi ønsker deg velkommen til den ultimate guiden til sykkelturer i Nordmarka – for syklister i alle aldre og nivåer!
Nedenfor har vi listet opp en rekke turforslag, og her finner du turer enten dere er en familie som bare vil oppdage Nordmarka, eller du er en toppsyklist som trenger noen nye og harde runder.
Her finner du familieturen til Ullevålseter, Finnerud, og den klassiske Ring 4 om Kikut, like mye som du finner runden som går rundt hele Nordmarka - Børsen 8-timers. Vi gir deg rutetips slik at du kan besøke den mytiske Sinderdalen, og vi viser deg et par hemmeligheter du trolig ikke kjente til.
Selvsagt finner du også ruta til den brutalt harde Krokskogen 5000, en tur som er så lang og hard at vi ennå ikke kjenner til noen som har syklet den!
I SOLNEDGANG: Sørkedalen er utgangspunkt for mange Oslo-syklister når de skal på kveldsstur etter jobb. Foto: Henrik Alpers.
HJEMOVER: En gruppe syklister nyter aftensolen langs Kringla, nord for Sørkedalen. Foto: Henrik Alpers.
Disse turene tar deg til alle de kjente serveringsstedene i Nordmarka: Kikutstua, Ullevålseter, Skjennungstua, Tryvannstua, Brunkollen, Løvlia, Kleivstua, Gørja og Sørsetra.
Nordmarka er et sykkeleldorado for alle som liker å sykle gravel, og ikke vær flau for å starte med de kortere turene - det er jo der vi alle en gang startet.
Turene er listet opp i kronologisk rekkefølge, turene blir lengre og hardere jo lengre ned på siden du blar. Scroller du helt i bånn av siden finner du også noen andre godbiter.
Alle rutene på denne siden tar utgangspunkt i Sognsvann, Sørkedalen, Nittedal, Maridalen, Lommedalen eller sentrum av Oslo. Distanse og tidsbruk for alle turene gjelder tur/retur til startpunktet!
Du finner GPS-spor og kartdata til hver enkelt tur. Har du en sykkel-GPS trenger du med andre ord bare å laste ned GPX-fila fra Strava, og så ønsker vi deg god tur.
Alle turene kan selvfølgelig sykles begge veier. Det som er lagt til grunn for retning er simpelthen den uoffisielle oppfatningen om hvilken retning den gitte runden skal sykles, eller hvilken vei som simpelthen er den fineste turen.
Sykkelturer under fire mil i Nordmarka
Sognsvann til Ullevålseter, 11 kilometer
Klassikeren over alle klassikere for familier med små barn! Det er stort sett motbakke hele veien til Ullevålseter, men fortvil ikke. Dere har selskap av mange andre, og på Ullevålseter er det både frittgående dyr og godt bakverk.
Tilbake til Sognsvann tar dere en vestligere rute, slik at en slipper å ta samme ruta begge veier. Mang en markatraver har fått sine minner banket inn i sinne på denne strekningen!
Dette er en fin tur for deg som er glad i historie, for langs vassdraget mellom Bjørnsjøen og Maridalsvannet er det masse historie. Det gjør at en kanskje har litt ekstra tålmodighet med trege barn.
Turen inneholder noen motbakker inn til Bjørnholt, så det er lurt å motivere i forkant. Bjørnholt har innholdsrik servering, med mye godt. På returen velger dere vestsiden av elven, da får dere noen skikkelige morsomme utforkjøringer med på kjøpet.
Turen for dyreglade! Opp til Finnerud er det en eneste lang motbakke, så her kan en risikere både dytting og draing. Men på Finnerud er bakverket solid, og ute på tunet er det en masse små rundløyper å sykle rundt i - i tillegg til diverse dyr en kan leke med.
Bonusen er selvsagt returen, her er det bare å slippe poden utfor med store smil!
Dette er flotte turer for deg som kanskje akkurat har startet, eller deg som ikke har hele dagen til rådighet. Godt trente og ivrige syklister tar gjerne dette som kveldsturer. Andre igjen tar det kanskje som en heldagstur sammen med barna.
Hvor krevende disse turene er for den enkelte er umulig å si - men enten du har elsykkel eller er blodtrimmet, opplevelsen er like god.
Sognsvannrunden, 17 kilometer
For en nybegynnerrunde! Denne har flere caféer, dype skoger, historie og ikke minst - klatringer med utsikt.
Fra Sognsvann trekker vi i østlig retning mot Skjærsjøen. Ved Nedre Blanksjø passerer du forresten Oslos geografiske midtpunkt, ikke glem å instagramme! Stedet er tydelig merket.
Ved sydspissen av Skjærsjøen trekker vi nå opp en bratt kneik til Ullevålseter, og brattere skal det bli. Vi skal rett vest, opp en skikkelig knekker, der du like før toppen blir belønnet med vanvittig utsikt.
På returen tilbake til Sognsvann sykler du forbi Tryvann. Herfra går det bratt ned til Sognsvann igjen. Velkommen til Nordmarka!
Gopletjernsrunden, 24 kilometer - start i Sørkedalen
Fra Sørkedalen skole skal vi sykle på Gråseterveien, der vi klatrer nordvestover. Dette er en lang og seig klatring, der vi på klarværsdager har utsikt over hele byen. Sykler du dette som kveldsrunde er det stort å være midt i skogen og se lysene fra byen, og tenke på de andre som famler der nede.
Når vi etterhvert kommer til Søndre Heggelivann vender vi nesen tilbake til Sørkedalen og byen.
PS: Gopletjern er et bittelite vann som er ganske gjengrodd, og det er ikke lett å få øye på det. Du ser det på venstre hånd like før du når løypas høyeste punkt.
Om du har start og mål ved parkeringsplassen ved Hammern i Maridalen, får du en flott runde på både asfalt og grus. Denne turen tar deg raskt litt østover i Maridalen, før du får et par humpete partier langs med jernbanen til Nittedal.
Etter Movatn stasjon skal du nå opp en lang bakke, altså opp til Tømte. Etter Tømte duver terrenget opp og ned, og du lister deg forbi Finntjern, Kalvsjøen og Liggeren, for å nevne noen av de mange vannene - ikke glem å nyte utsikten over Øyungen også!
Etter en kort klatring ved Rypetjern er det bare nedover tilbake til Maridalen.
Lommedalens hemmelighet, 30 kilometer - Start Lommedalen
Det er alltid stas å være kjentmann, særlig når en vet mer enn hva kartet sier. På denne turen skal vi sykle rundt de regulerte vannene Aurevann, Småvann og Byvann.
Etter å ha rundet Byvann, skal vi nå inn på en traktorvei som til slutt blir til et kort trilleparti. Vi kommer nå til Myrseter, en populær DNT-hytte. Vi fortsetter på grusen, mot det som ser ut som en blindvei på kartet. Men der veien angivelig stopper fortsetter den faktisk som en vakker og flott traktorveg.
Etter noen kilometer kommer du til Greinihytta, der du igjen finner kompakt grus og uendelige veivalg - vi vender tilbake til Lommedalen.
Fra Sørkedalen følger vi veien langs Langlivassdraget. Legg merke til at det er en liten avstikker fra hovedveien cirka seks kilometer etter Sørkedalen.
Denne avstikkeren går ned til en 40 meter høy demning, der Milorg gjemte våpen under krigen. Betongmastodonten midt i Marka er verdt et besøk!
Ved Kringla ser vi flere minner fra fordums tider. Etter å ha tatt av på vannets vestside, ser du en gammel tømmerrenne i skoglysningen. Folkemunnet hevder det var en manndomsprøve i hine hårde dager å stå ned denne på ski.
En lang klatring tar oss opp til Heggeligvannene, før vi raser ned mot Sørkedalen igjen.
Kleivstuarunden, 38 kilometer - start i Lommedalen
Dette er en kupert runde, til tross for at den ikke er spesielt lang. Etter å ha syklet inn Lommedalen tar du av ved hestegårdene ved Guribysagveien.
Nå møter du en lang og seig klatring en føler aldri skal ta slutt. Den er aldri bratt, men endeløs, skyggefull og litt skummel. Du ender etterhvert oppe ved utskytningsrampen ved Kronprinsens utsikt, nyt vidsynet over Ringerike!
Belønningen får du ned Gamle bergenske kongeveg. Denne utforkjøringen er så rå, at du flere steder kan kjenne på g-krefter i de små dumpene.
Vel nede i Lommedalen følger du den lite trafikkerte gamleveien helt ned til Bærums verk.
Rundt Store Sandungen, 39 kilometer - start i Sørkedalen
Denne runden starter ved utfartsparkeringen ved Sørkedalen skole. Spreke syklister tar runden i løpet av et par timer, mens noen bruker hele dagen.
Runden er også populær for de yngste, da som telttur med en eller to overnattinger.
Turen starter med en krevende klatring opp til Kjelsås gård, før dere fortsetter videre langs Langlivassdraget. En ny klatring opp til Sandungen venter, før det er småkupert helt til Sandungens nordlige ende.
Deretter går det stort sett slakt nedover til Kikutstua. Nå gjenstår en slak og lang motbakke, før dere styrter ned til Sørkedalen.
Fra Hammern i Maridalen skal du inn på Gamle Maridalsvei, og deretter fortsette på humpete grus mot Nittedal. Vi møter noen seige bakker både før og etter Ørfiske, men dype og mektige furuskoger med trolsk terreng gjør turen lettere.
Vi passerer Gørja som siste søte minne, før den bittersøte og beryktede «Dødarebakken» er dagens siste utfordring. Den er steinbratt!
Den første grusen du møter i Maridalen er noe grov, men kun i et par hundre meter.
Det er ikke ofte det anlegges nye veier i Marka, men i dag skal vi sykle på en nylagt autostrada av en grusvei. Denne veien over Vidvangshøgda, kjent for sine fantastiske skiløyper vinterstid, er den eneste grusveien som binder sammen Sørkedalen og Lommedalen.
Fra Sørkedalen er det først ganske flatt, før du brått stiger oppover mot Vidvangen.
Gjennom Dammyrdalen sykler du oppe et trangt og bratt gjel, før du fyker over Dammyra og de flotte furutrærne, ned mot Trehørningen i Lommedalen.
Herfra går det på hardpakkede grusveier ned til By, før du triller gjennom Lommedalen på asfalt. Vi følger den gamle grusveien på nordsiden av golfbanen ved Grini, og sniker oss dermed unna all biltrafikk!
Ring 4 om Kikutstua, 49 kilometer - start i Oslo sentrum
Vi har ikke beviser, men vi er rimelig sikre på at dette er den mest syklede ruta i hele Nordmarka. Turen tar 2-3 timer alt avhengig av form, og tar deg inn til selve hjertet av Marka – Kikutstua. Kikutstua er åpen for servering onsdag til søndag, og utenom åpningstidene finner du en varmebu der også.
Hvorfor er turen blitt så populær? Den er lett tilgjengelig fra sentrum, den kan fint gjennomføres etter jobb men før leggetid for småbarnsforeldre, den er utfordrende men ikke for krevende for nybegynnere, du finner servering underveis, du kan strengt tatt fortsette selv.
Turen går utelukkende på grus i Marka og asfalt i byen.
Ørfiskerunden (lang), 50 kilometer - start i Maridalen
Fra Maridalen sykler vi på grusveier rett nordover mot Nittedal - og vi skal nesten helt ned til Hakadal.
Stol på GPSen, vi skal inn på en liten trillesti på et par hundre meter langs toglinjen. Følg GPS-sporet nøye nå, for du skal under en liten jernbaneovergang, inn igjen i Marka, og i et kryss med mange muligheter skal du velge en ny trillesti. Begge trillestiene kan fint sykles med gravelsykkel.
Det er småkupert resten av dagen, før vi kommer til Hakloa. Der raser vi nedover mot Maridalen igjen, hovedsakelig går det nå slakt nedover.
En av de virkelig store Markaklassikerne! En tur med mange tøffe bakker, både før og etter lunsj!
Denne ruta følger samme start som Heggelirunden, men halvveis i klatringene opp mot Krokskogens høyereliggende områder tar vi en liten avstikker til høyre.
Denne avstikkeren er en litt rufsete kjerrevei, men ikke verre enn at den gir turen en ekstra spiss. Vi sykler etterhvert bort til Damtjern, der vi tar en lang avstikker mot Løvlia for lunsj.
Etter Løvlia sykler vi nedover mot Åsa og Tyrifjorden. Veien svinger brått til venstre, med en brutal klatring opp til Gaupeskaret. Har du klarvær er det bare å nyte utsikten.
Etter en mil på grus, skal du inn på en liten trillesti ved Myrseter. Den siste klatringen over Dammyra er slitsom, men herfra og inn er det bare utfor til Sørkedalen!
Ring 5 rundt Store Sandungen, 65 kilometer - start i Oslo sentrum
For deg som synes Ring 4 fra byen blir litt kort, kan Sandungen Classic være en flott rute. I stedet for å ta av mot Kikutstua omtrent halvveis, fortsetter du nordover langs Nordmarkas største innsjø, Store Sandungen.
Som navnet tilsier skal du selvsagt rundt dette vannet, og nabovannet Vesle Sandungen. Etter å ha rundet vannene går det rake vegen sørover til Sørkedalen i småkupert terreng.
Turen går utelukkende på grus i Marka og asfalt i byen.
Sinderdalsrunden, 65 kilometer - start i Sørkedalen
NB: Ingen matservering underveis, husk niste!
Fra Sørkedalen klatrer vi nest korteste vei til Spålsveien. Vi unngår traseen under høyspentlinja, da grusen der er dårlig.
Etter å ha syklet videre inn til eldgamle Spålssetra, må du ta bena fatt i 0,5 til 1,5 kilometer, alt avhengig av hvor god du er til å sykle. Her finner du også hytta ved Sinnerdammen, en DNT-hytte du kan benytte til overnatting.
Etter vandringen i Sinderdalens vakre og gamle skog, skal du videre rundt nordsiden av Gjerdingen, og de brutale knekkerne i nord. Trillestien ved Gjerdingen er dagens siste spasertur, men den kan fint sykles om du er flink - før du simpelthen triller tilbake til byen.
Lengde: 65 kilometer
Høydemeter: 1200
Tid: 3,5-5 timer sykling
Kaffestopp: Kun Kikutstua, helt mot slutten av turen
Ring 6 rundt Katnosa, 73 kilometer - start i Oslo sentrum
Dette er kort forklart bare en forlengelse av Sandungen Classic. Du tar simpelthen vestover noen kilometer lengre nord, og bonusen er at du får bryne deg på et par ekstra klatringer.
I tillegg kan du sjekke ut snøplogen på Snøploghøgda, et moderne minne om tiden da det var hester som brøytet veien.
Returen går forbi Katnosa gård, derav navnet. Du kommer inn på ruta til Sandungen Classic igjen noen kilometer etter Katnosa, og derfra følger den samme vei tilbake til Sørkedalen.
Turen går utelukkende på grus i Marka og asfalt i byen.
Ring 7 rundt Gjerdingen, 77 kilometer - start i Oslo sentrum
Om du ikke er fornøyd med Ring 4, 5 eller seks, da anbefaler vi turen til Gjerdingen. Denne inneholder ytterligere klatringer og kilometer, og vender ikke sørover mot Oslo igjen før du er helt oppe ved gamle Gjerdingen skole. Her finner du også et lite damanlegg fra tiden da tømmeret ble fløtet gjennom Marka - og ikke kjørt på bil som i dag.
Dette er en lang og har tur, med få muligheter for å kjøpe mat og drikke underveis. Husk god niste!
Er du sterkere enn ditt eget beste? Har du lyst til å avgjøre en gang for alle hvem i gjengen som er sterkest?
Eller har du bare lyst til å se hva du duger til? Dette er turene for deg.
Nordmarka rundt/Børsen 8-timers, 160 kilometer - start ved Børsen
Dette er en klassiker for mange Nordmarka-elskere, og kan vel best beskrives som å sykle Nordmarka rundt - inni marka. Grunnen til det merkelige navnet, er at vi i hine hårde dager startet og stoppet turen på Oslo Børs, og vi gjennomførte den som sesongavslutning i Marka.
Ikke alle var like begeistret for å måtte vende tilbake til Oslo Børs for å få turen godkjent, men slik var det.
Dette er en svært lang og krevende heldagstur - med flere trillepartier.
Etter avreise Oslo Børs går turen inn i Maridalen, før vi følger en østlig rute mot Nittedal. Vi skal opp forbi Gjerdingen, der vi møter dagens første trilleparti på cirka 500 meter.
Vi fortsetter nordover rundt hele Bislingen, vi skal rundt Mylla, og dagens andre trilleparti på noen hundre meter.
Vi skal sydover mot Tverrsjøstallen, et utfartssted for beboere på Ringerike og Jevnaker, før vi jager gjennom det karakteristiske furuskog-terrenget på Ringkollen. Vi skal over kloppene fra Øyangen til Spålsveien, før vi spiser på Løvlia.
Turen avsluttes med traversen bort til Kleivstua, før retur sentrum.
Børsen 8-timers er en av de mer monumentale rutene du kan sykle i Nordmarka, en heldagsopplevelse en virkelig kan strekke seg etter!
Lengde: 160 kilometer
Høydemeter: 2750
Tid: 8-12 timer
Kaffestopp: Tverrsjøstallen etter cirka 72 kilometer, Ringkollstua etter cirka 85 kilometer, Løvlia, etter cirka 100 kilometer, Kleivstua etter cirka 123 kilometer. NB! Tverrsjøstallen og Ringkollstua har begrensede åpningstider.
Krokskogen 5000, 220 kilometer - start i Oslo sentrum
Om du går med planer om å sykle denne turen er du enten machosist, gal, veldig godt trent, veldig glad i å sykle, har store fritidsproblemer eller en kombinasjon av alle faktorene.
Denne turen har vi laget utelukkende for å få 5000 høydemeter på en tur, i tillegg til at den skal være så hard som overhodet mulig:
Vi starter dagen med å klatre den sinnsykt bratte Gamle bergenske kongeveg, før vi sykler rundt om Sollighøgda og klatrer Kleivstua.
Neste brutale klatring på programmet er bakken til Damtjern, som vi forlenger inn til Løvlia for noen ekstra høydemeter – der kan vi også anbefale en liten stopp for kaffe og bolle(r).
Høgåsen, Tverrsjøstallen, baksiden til Mylla og Gjerdingen følger - før du etter å ha karret deg gjennom Marka må avslutte opp til Tryvann. . Denne klatringen går så godt som rett frem, og den er bratt og seig. Dette er en mental prøvelse uten nåde.
Tenk bare på belønningen av å stå på toppen av Tryvann, skue utover byen og vite at du har syklet over 200 kilometer og 5000 høydemeter i Nordmarka på en dag.
Turen går på grus og asfalt, med unntak av et 500 meter langt trilleparti ved Gjerdingen.
God tur, du er fekkings sprø som tar denne turen – Vi er stolte av deg!
Lengde: 220 kilometer
Høydemeter: 5000
Tid: 12-18 timer
Kaffestopp: Kleivstua etter 35 og 65 kilometer, Løvlia etter 85 kilometer, Ringkollstua etter cirka 120 kilometer, Jevnaker etter 137/150 kilometer, Sørkedalen landhandel etter 195 kilometer.
Skiforeningen har sammen med Oslo kommune ansvaret for det enorme nettverket av skiløyper i Nordmarka, men de står også for mye av tilretteleggingen for gravelsyklister. Flere av kloppene i Nordmarka og store deler av skiltingen, er det Skiforeningen som står for.
Skiforeningen arrangerer også turer med sykkeltoget. Dette toget går fra Oslo S til Stryken. Fra stryken har du en flott sykkeltur gjennom Marka, tilbake til Oslo.
Du kan også ta Markabussen fra Oslo til Ringkollen, og sykle tilbake til byen eller andre steder derfra. Les mer på skiforeningen.no.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.