TØMMERMENN: Smedmyrkoia huset opprinnelig tømmerhuggere. I dag er den populær blant syklister. Foto: Christian Nerdrum.
Lesetid: 7 minutter
Det er en fantastisk følelse å pakke noen små vesker på sykkelen med akkurat det du trenger, og cruise avgårde til en passe leirplass for natten, eller kanskje en hytte?
I Nordmarka kan du jo strengt tatt legge deg ned på akkurat den kvadratmeteren du måtte ønske, men enkelte steder er jo finere enn andre. Flere steder finner du steder tilrettelagt for overnatting utendørs, og Nordmarka har også flere hytter og gapahuker tilgjengelig for allmenn bruk.
Flere av hyttene i denne saken er DNT-hytter. Har du medlemsskap i DNT får du en nøkkel som passer til alle hyttene. DNT har også en rekke andre hytter i Nordmarka, men dette er våre små, koselige favoritter.
Du vil antagelig bli overrasket over hvor lite ekstra vekt du faktisk må regne med for bikepacking med telt. Her får du tips til det du må vite for en overnatting i telt med sykkel som transportmiddel til teltplassen.
Bikepacking til hytter
Smedmyrkoia
Smedmyrkoia ligger et lite stykke innenfor Sørkedalen, og er et populært sted for midtuketurer. Det tar mellom 1,5 og 2 timer å sykle dit fra Oslo sentrum, og veien dit er relativt flat. Det er altså den enkle adkomsten som er det unike med denne hytta, men stillheten er også noe for seg selv. Godt inneklemt i et dypt dalføre hører du absolutt ingenting annet enn natruen.
Hytta har to avdelinger med senger og brisker, og det er hele 14 sengeplasser der inne. Vann hentes utendørs, men det er nok av ved inne. På et lite kjøkken kan du lage både enkle og mer avanserte retter.
Om du bor i Oslo vest eller Bærum, kan Drømmen være et fint sted for en midtuketur, men den er fullt tilgjengelig fra Oslo også. Skal du komme deg til Drømmen må du sykle inn via Lommedalen eller Sørkedalen. Det siste alternativet innebærer langt mer klatring og en liten trillesti.
Drømmen er en bitteliten Tømmerkoie med to sengeplasser, og det er rift om dette stedet.
Enkelt gassbluss er alt du finner, ha det i bakhodet om middagen krever fire gryter og en stekeovn.
Vil du lage en runde til denne turen, slår du bare sammen turene nedenfor.
Milano Sanremo er vårens første monument for proffene. For vår del ble det en bikepacking-tur med hotellstopp på Toten med oppstart ved Milano Pizza på Bryn med mål på Sanremo Kebab - på Torshov.
Tømtehyttene
Også Tømtehyttene ligger tett på Oslo og Maridalen. Men siden du må ankomme hytta nordfra, blir turen litt lengre enn til eksempelvis Sørkedalen, i tillegg til litt mer bakker. Uerfarne bikepackere tar kanskje denne i løpet av en helg, men det er også mange som tar den midt i uka, før de raser ned på kontoret i grålysningen.
Stedet har to hytter, en stor og en liten. Også her er det enkle fasiliteter og stillhet.
For å komme deg inn til hyttene må du gå et lite stykke, så vi anbefaler gravelsykkel og terrengsko.
Nei, ikke hotellet, men den bittelille tømmerkoia ved Ølja, et lite vann nord i Marka. Denne hytta ligger i Jevnaker kommune, så det er langt hit fra Oslo. Den passer således best å benytte når det er helg, men vær klar over at dette er en åpen og bitteliten koie - det kan være andre der.
For å komme til den nordlige delen av Marka må du gjennom en trillesti og noen rufsete kjerreveier, gravelsykkel er absolutt anbefalt.
Dette er for mange selve juvelen i Nordmarka, mye på grunn av sin beliggenhet. Den er inneklemt mellom gammelskog og et koselig elveleie, og tømmerkoia er en opplevelse i seg selv.
Her får du virkelig følelsen av å leve et hardt liv i forrige århundre.
Det er langt å sykle til hytta ved Sinnerdammen, og de fleste tar denne i løpet av en helg.
Du må også gå et lite stykke på sti for å komme dit, og dette gjelder enten du kommer fra nord eller sør.
I turforslaget vårt har vi lagt inn ymse høydepunkter. Vi anbefaler gravelsykkel på det sterkeste inn til denne hytta.
Godt gjemt innerst i en blindvei ingen så godt som bruker, finner du Butlerhytta. Denne hytta står åpen for dem som vil bruke den - men den er også innredet deretter - du trenger med andre ord å ha med noe å lage mat på om du vil ha varm middag. Førstemann til mølla, eller skaff deg nye venner frem mot grålysningen. Hytta er gratis å bruke, og ligger omtrendt så midt i Marka som det er mulig å komme.
Om du vil dra på en skikkelig tur men ha det enkelt når du først skal sette opp teltet, tar du deg en tur til Gjerdingen. Området forvaltes av Jevnaker allmening, og de har sørget for flere teltplasser på nordsiden av vannet. Her er det både gressletter, bålplasser og til og med noen benker. Du sykler med andre ord ikke en meter lenger enn du trenger.
I den sydøstlige delen av vannet, der elven renner gjennom store sluser fra tømmerfløtingstiden, har du en riktig fin teltplass. Her finner du benker, trær som gir skygge, aftenssol, bålplass og rikelig teltplass - i tillegg trenger du ikke gå en meter på sti. Flere trær til hengekøyer også.
Selvsagt er også bademulighetene gode, bare hold deg unna demningen.
Kanskje ikke det vakreste navnet på et sted i Nordmarka, men også her finner du flere steder å sette opp teltet. Flere av plassene har både gressletter og bålplass, bare husk bålreglene så du ikke svir av hele skogen. Selvsagt er det fint å bade også, bare husk myggspray. Flere trær til hengekøyer også.
For deg som vil ha det litt mer spennende enn å trille helt til teltplassen kan vi anbefale Oppkuven. Dette er et sted fullt av gammelskog rikt dyreliv, så her får en definitivt litt mer ekte bikepacking. Den siste delen mot Store Oppkuvvannet er en kjerrevei i dårlig forfatning, så litt grove grusdekk bør du ha her. De siste hundre meterne til teltplassen må du ta bena fatt, og her er det ingen tilrettelegging utover det naturen gir deg.
PS: Det er omtrent ikke teknisk gjennomførbart å ankomme Oppkuven fra syd, langt mindre om du må drasse på en sykkel.
Sykle Tømterunden, legg fra deg sykkelen eller ta den med på stien, og snik deg de siste hundre meterne frem til teltplassen. Ved nordenden av Kalvsjøen finner du nok et idyllisk sted, der sannsynligheten for å møte andre er begrenset. Her er det ingen tilrettelegging, men gode plasser til både telt og hengekøye. Steder er ikke lenger unna enn at du rekker å pakke sammen om morgenen og dra rett på kontoret.
Om du vil ha tak over hodet tilfelle regn, eller bare synes Gapahuker er stas, finner du også dette i Nordmarka. Det er et lite stykke å sykle til Tverrsjøstallen fra Bærum, Oslo eller Nittedal, så dette passer best i en helg. Gapahuken ligger rett ved veien, så ingen anmarsj. Bålplass og greit med fisk i vannet, så om du liker å sykle noen mil anbefaler vi en tur hit
Om du liker utsikt og Krokskogen, finner du en liten koie oppi dalsiden ikke langt unna Bærum. Denne er populær i helgene, men i ukedagene har vi sjelden sett folk der. Med andre ord, spør pent om å komme litt senere på kontoret, så tar du den som en tur midt i arbeidsuken. Denne er såpass lett tilgjengelig at det nesten er for godt til å være sant. Det er kjerrevei siste biten, kjerrete nok til at de aller fleste må gå.
Henrik Alpers er hjernen og hjertet bak Landevei, og tidligere redaktør i magasinet. Han syklet på nasjonalt nivå i landevei og sykkelkross, men har i dag byttet ut startnummer med sykkelopplevelser. Alpers jobber nå med dag-til-dag-nyheter, sykkelturer, kultur og sykkeltester.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.