Dette er de norske proffsyklistene i 2022

Her får du oversikt over hvilke norske proffer som har lagt opp, hvem som har byttet lag og hvem som kommer til å prestere i 2022.

Sist oppdatert: 25. desember 2021 kl 09.00
norske proffsyklister i 2022
UTENLANDSPROFFER: Alexander Kristoff, Markus Hoelgaard, Tobias Foss og Katrine Aalerud. Foto: Cor Vos/Mario Stiehl
Lesetid: 10 minutter

Antallet norske proffryttere fortsetter å vokse, og med proffene på Uno-X Pro Cycling, har vi en solid bolk proffer.

I 2022 teller vi totalt 15 mannlige og to kvinnelige utenlandsproffer. Da regner vi fra og med Pro Team, nivået Uno-X er registrert på.

I denne saken presenterer vi de norske utenlandsproffene, mens de norske proffene i Uno-X, som inkluderer Rasmus Tiller, Kristoffer Halvorsen, Susanne Andersen og Mie Bjørndal Ottestad, kan du lese mer om i denne saken.

Utover de nevnte proffene i denne saken og i Uno-X, har vi også kontinentallagene Uno-X Dare Development Team og Team Coop, samt damelaget Team Coop-Hitec Products – som håper på en plass i neste års Tour de France Femmes.

Mens to profiler la opp etter fjorårets sesong, er det ingen av proffene fra 2021-sesongen som henger sykkelen på veggen etter årets sesong.

Alexander Kristoff

Alder: 34

Lag: Intermarché - Wanty-Gobert

Antall år som proff: 12

2021 var en sesong som i stor grad var preget av trøbbel for Alexander Kristoff. Grunnet koronasituasjonen fikk han ikke oppladningen til klassikerne han ønsket, og sykdom etter Paris-Nice ødela mye av klassikersesongen.

Med ambisjoner om sammenlagtseier til Tadej Pogacar i Tour de France, ble ikke Stavanger-mannen en del av UAE-troppen som dro til Frankrike.

Ikke lenge etter ble det klart at han forlater laget fra emiratene etter sesongen. I stedet fortsetter karrieren i belgiske Intermarché – Wanty-Gobert, hvor han får en klarere kapteinsrolle og håper å kjempe i toppen av klassikerne igjen.

Utover høsten lykkes han også endelig med å krysse målstreken først i 2021, da han vant den andre og fjerde etappen av Deutschland Tour.

Alexander Kristoff. Foto: Cor Vos
Alexander Kristoff. Foto: Cor Vos

Edvald Boasson-Hagen

Alder: 34

Lag: TotalEnergies

Antall år som proff: 15

Rudsbygdingen startet sesongen på verst tenkelig vis da han veltet i Étoile de Bessèges. Utover våren var han ikke på nivået han tidligere har vært på, og kjørte hovedsakelig hjelperytter for Anthony Turgis (nummer åtte i Flandern rundt blant annet).

Boasson-Hagen, som ble pappa i starten av juni, ble tatt med i Tour de France-laget til TotalEnergies, men hans ellevte Tour fikk en trist sorti.

På den 15. etappen i de høye fjellene i Andorra var det fullstendig stopp, og nordmannen kom langt utenfor tidsfristen.

Boasson-Hagen trives godt i franske TotalEnergies, og utpå høsten ble det klart at han har signert for to nye år med laget, hvor han neste år blir lagkamerat med Peter Sagan.

Edvald Boasson-Hagen. Foto: TotalEnergies
Edvald Boasson-Hagen. Foto: TotalEnergies

Sven Erik Bystrøm

Alder: 29

Lag: Intermarché - Wanty-Gobert

Antall år som proff: 7

Haugesunderen hadde et aldri så lite gjennombrudd i løpet av vårparten av sesongen. En glitrende prestasjon i Gent-Wevelgem ga forhåpninger om et sterkt resultat også i Flandern rundt, men det ble noe amputert av linseproblemer.

Under NM i Kristiansand kolliderte han med en stolpe, noe som resulterte i brudd i ryggen og gjorde at han mistet OL i Tokyo.

Etter hvert ble det klart at også 29-åringen fortsetter karrieren i Intermarché – Wanty-Gobert, sammen med Alexander Kristoff.

Der håper han på flere egne sjanser og skal satste litt mer mot Ardennerklassikerne. 

Sven Erik Bystrøm. Foto: Cor Vos
Sven Erik Bystrøm. Foto: Cor Vos

Katrine Aalerud

Alder: 27

Lag: Movistar

Antall år som proff: 4

Hadde sin første sesong under vingene til stjernesyklisten Annemiek van Vleuten, og har tatt tydelige steg. Leverte en meget god vårsesong, hvor hun bidro stertk til Van Vleutens prestasjoner, og selv var jevnt høyt oppe.

Tok en tredjeplass sammenlagt i V Setmana Ciclista Valenciana i mai, før hun fulgte opp med en meget imponerende femteplass i WorldTour-rittet Vuelta a Burgos.

Ble norgesmester på tempo, men dessverre ble Giro Rosa veldig variabelt. OL ble en skuffelse, og Aalerud måtte ta samling i bunn og innse at sesongen hadde blitt for tøff.

Hun tok seg en pause for å hente seg inn igjen mentalt, og avsluttet sesongen etter hvert med EM og VM. Er imidlertid klar på at hun har tatt gode steg i år, og håper å fortsette utviklingen i 2022.

Katrine Aalerud. Foto: Cor Vos
Katrine Aalerud. Foto: Cor Vos

Amund Grøndahl Jansen

Alder: 27

Lag: BikeExchange

Antall år som proff: 5

2021 ble et annus horribillis for nesbuen. Hos sin nye, australske arbeidsgiver BikeExchange håpet han å ta det neste steget, men sykdom i etterkant av Paris-Nice ødela hele klassikerkampanjen.

Etter å ha kommet til hektene igjen i mai, ble han tatt ut til Tour de France, men der fortsatte elendigheten. En velt allerede på den første etappen skulle gi ham ryggproblemer, som etter hvert gjorde at han måtte stå av rittet.

Dermed ble det svært få ritt resten av sesongen. I 2022 er forhåpentlig Grøndahl Jansen tilbake på sitt vanlige nivå, og styrer unna sykdom og uhell.

Amund Grøndahl Jansen. Foto: Cor Vos
Amund Grøndahl Jansen. Foto: Cor Vos

Tobias Foss

Alder: 24

Lag: Jumbo-Visma

Antall år som proff: 2

Etter seieren i Tour de l’Avenir i 2019 har forventningene vært store til Tobias Foss, og i 2021 innfridde han virkelig.

I tre uker hadde han norske sykkelfans sittende på setekanten, mens han imponerte mot verdensstjernene og tok en historisk niendeplass sammenlagt i Giro d’Italia.

Noen uker senere ble han først norgesmester på tempo og satte i samme slengen norgesrekord på 50 kilometer tempo, før han utmanøvrerte hele Uno-X og resten av feltet på fellesstarten og ble dobbelt norgesmester.

I 2022 ligger det an til at nordmannen igjen skal få prøve seg på Giro d’Italia og vi har forhåpentlig tre fantastiske uker i vente igjen.

Tobias Foss. Foto: Cor Vos
Tobias Foss. Foto: Cor Vos

Andreas Leknessund

Alder: 22

Lag: Team DSM

Antall år som proff: 2

I sin første sesong på WorldTour-nivå ble det nye erfaringer og bratt læringskurve på tromsøværingen, som innledet sesongen med en rekke diverse belgiske éndagsritt.

Viste sin vanvittige kjørestyrke i både Baskerland rundt og Brabantse Pijl, men norske sykkelfans ble nok noe skuffet over temporesultatene. Det skyldtes nok imidlertid lite fokus på tempo og en viss neglisjering av utstyr i Team DSM.

Likefullt et solid første år på WorldTouren for 22-åringen, som tar steg jevnt og trutt.

Andreas Leknessund. Foto: Cor Vos
Andreas Leknessund. Foto: Cor Vos

Markus Hoelgaard

Alder: 27

Lag: Trek-Segafredo

Antall år som proff: 2

Kanskje det største gjennombruddet i norsk sykkelsport i 2021. At Hoelgaard er en klasserytter har vi vært klar over lenge, og i år kom resultatene som virkelig sendte han inn på radaren internasjonalt også.

Leverte en enorm prestasjon i E3 Saxo Bank Classic, hvor han ble nummer åtte og fortsatte å levere jevnt og trutt gjennom sesongen. Tok en etappeseier i Arctic Race of Norway og ble nummer to sammenlagt i Cro Race.

I VM fulgte han også de store favorittene og virkelig sementerte en sesong på høyt nivå.

Åpenbart klar for å ta steget opp i WorldTouren, og valget falt på storlaget Trek-Segafredo, hvor han vil få sjansen til å prøve seg i store ritt jevnt og trutt.

Markus Hoelgaard. Foto: Mario Stiehl
Markus Hoelgaard. Foto: Mario Stiehl

Odd Christian Eiking

Alder: 27

Lag: EF Education-Nippo

Antall år som proff: 6

Etter en god sesongstart i Frankrike, trøblet han litt utover våren, men etter å ha blitt vraket til Tour de France leverte han en sensasjonell høst.

Syvendeplass i WorldTour-éndagsrittet Donostia San Sebastian og annenplass i Arctic Race of Norway, før han satte fyr på sykkel-Norge i Vuelta a España.

Etter å ha gått i brudd på den tiende etappen, tok han ledertrøya, og skulle holde den i hele syv dager. Endte til slutt på en strålende ellevteplass sammenlagt.

Den imponerende prestasjonen løftet interessen for askøyværingen, som forlater Intermarché – Wanty-Gobert til fordel for EF Education-Nippo.

Odd Christian Eiking. Foto: Cor Vos
Odd Christian Eiking. Foto: Cor Vos

Vegard Stake Laengen

Alder: 32

Lag: UAE Team Emirates

Antall år som proff: 9

Er en svært høyt verdsatt hjelperytter i UAE Team Emirates, hvor han trofast gjør jobben dag inn og dag ut.

For tredje år på rad tatt ut til UAEs Tour de France-tropp litt i siste liten, og gjorde for andre år på rad et uvurderlig bidrag til Tadej Pogacars sammenlagttriumf.

Blir sendt litt vilkårlig hit og dit for å dekke UAEs behov, men gjør alltid jobben som forventes av ham, og vi kan nok regne med at han er aktuell for Tour de France i 2022 også.

Vegard Stake Laengen, Tour de France 2021
Vegard Stake Laengen. Foto: Cor Vos

Kristian Aasvold

Alder: 26

Lag: Human Powered Health

Antall år som proff: 1

Det så en stund ut til at sykkelkarrieren til snåsningen gikk mot slutten. Etter av Riwal-Readynez sin proffsatsing gikk ad undas etter 2020-sesongen, tok han steget ned igjen på kontinentalnivå til Team Coop.

Der leverte han imidlertid glitrende. En tredjeplass på NM-fellesstarten i Kristiansand, samt topplasseringer sammenlagt i både Arctic Race of Norway og Tour of Norway var i utgangspunktet mer enn nok til å forsvare en kontrakt i et profflag.

Men det drøyde, og 26-åringen følte nok en stund på at det gikk mot slutten. Heldigvis dukket amerikanske Human Powered Health (tidligere Rally Cycling) opp, og sikret videre satsing. Velfortjent.

Kristian Aasvold. Foto: Cor Vos
Kristian Aasvold. Foto: Cor Vos

Carl Fredrik Hagen

Alder: 30

Lag: Israel Start-Up Nation

Antall år som proff: 3

Nok en mann som fikk et lite annus horribillis. Overgangen fra Lotto-Soudal til Israel Start-Up Nation skulle løfte ham ytterligere som sammenlagtrytter, men sesongen var knapt i gang før det gikk skeis.

En stygg velt på trening førte til skulderbrudd og operasjon, og det ødela effektivt sesongen. OL gikk dunken og Oppegård-mannen fikk bare tre etapperitt mot slutten av sesongen.

Men 30-åringen trente godt under rekonvalesensen og er godt i gang igjen, så vi regner med at «Calle» stabler på beina en solid sesong neste år.

Carl Fredrik Hagen. Foto: Israel Start-Up Nation
Carl Fredrik Hagen. Foto: Israel Start-Up Nation

Stine Borgli

Alder: 31

Lag: FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope

Antall år som proff: 3

Fast inventar på klassikerlaget til FDJ på vårparten, og viste styrke med en tiendeplass i Dwars door Vlaanderen, men måtte dessverre stå over Flandern rundt.

Hun måtte også stå over NM etter en hjertesjekk og innleggelse på rikshospitalet, etter at sandnesgauken hadde slitt med hjerterytmeforstyrrelser gjennom våren.

Det ble imidlertid bare en kort hvileperiode, før hun representerte Norge sammen med Katrine Aalerud under OL i Tokyo.

Gjennomfører rollen sin som hjelperytter i FDJ på en solid måte, men får forhåpentlig egne sjanser innimellom også i 2022.

Stine Borgli, FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope
Stine Borgli. Foto: Cor Vos

Jonas Iversby Hvideberg

Alder: 22

Lag: Team DSM

Antall år som proff: 2

Etter to år som proff i Uno-X tar Iversby Hvideberg steget opp til WorldTouren i Team DSM, hvor han blir lagkamerat med Andreas Leknessund. Allerede i 2020 sikret han seg kontrakten med det tyske laget, etter å ha blitt europamester på fellesstart i u23.

2021-sesongen startet han forrykende og fulgte Van der Poel i Kuurne-Brussels-Kuurne, men forsøket holdt akkurat ikke hele veien. Videre i sesongen kjørte han glitrende som hjelperytter for Tobias Halland Johannessen i både Szaka Tour og Tour de l'Avenir, før han brakk kragebeinet i Brussels Classic i slutten av august.

Han rakk imidlertid å gjøre comeback før sesongen var over, og tok en strålende seier i u23-utgaven av Paris-Tours. Er en seig rytter med svært stor kapasitet, som forhåpentlig fortsetter å ta steg i klassikerne neste år.

jonas iversby hvideberg
Jonas Iversby Hvideberg vinner Paris-Tours Espoirs. Foto: Paris-Tours

August Jensen

Alder: 30

Lag: Human Powered Health

Antall år som proff: 3

Bodøværingen opplevde igjen at karrieren ble satt jeopardy, da det franske ProTeamet Delko måtte legge inn årene.

Igjen måtte Jensen vente til langt på overtid, før han igjen maktet å holde seg flytende. Som med Aasvold, er det Human Powered Health som blir redningen.

Det etter en solid avslutning på sesongen, hvor han blant annet ble nummer ti og tolv i henholdsvis Grand Prix de Denain og Paris-Bourges.

August Jensen. Foto: Delko
August Jensen. Foto: Delko

Trym Westgaard Holther

Alder: 18

Lag: Drone Hopper - Androni Giocattoli

Antall år som proff: 0

En mildt sagt overraskende overgang på juniornorgesmesteren på tempo av året. Plukket opp av eksentriske Gianno Savio til det italienske ProTeamet Drone Hopper – Androni Giocattoli.

Westgaard Holther hopper bukk over u23-klassen og går rett inn i proffrekkene, som tidenes yngste norske sykkelproff.

Vanskelig å si hva vi kan forvente av 18-åringen i 2022, men han var en av verdens beste temporyttere i juniorklassen og har stor kjørestyrke.

Målsetningen til unggutten er å utvikle seg i retning en sammenlagtrytter, og allerede neste år håper han å få muligheten til å sy sammen gode prestasjoner i mindre etapperitt.

Trym Westgaard Holther. Foto: Henrik Alpers
Trym Westgaard Holther. Foto: Henrik Alpers

Eirik Lunder

Alder: 22

Lag: Gazprom-Rusvelo

Antall år som proff: 0

Nok en Team Coop-rytter som får en velfortjent sjanse i proffrekkene. Lunder var et litt ubeskrevet blad foran årets sesong, men klinte til med karrierens første UCI-seier i Dookola Mazowsza – hvor han også sikret sammenlagtseier.

Godt hjulpet av Alexander Kristoff ble han (og Fredrik Dversnes) gitt sjansen som stagiaire (lærling) i Gazprom-Rusvelo i høst.

Der viste han stor kjørestyrke i både Deutschland Tour, Okolo Jiznich Cech og Okolo Slovenska. I sistnevnte lå han foran den siste etappen an til femteplass i sammendraget, men på en hektisk sisteetappe glapp det.

Kjøringen var imidlertid nok til at Gazprom-Rusvelo har sikret seg hans tjenester de kommende to sesongen.

Eirik Lunder (i gult). Foto: Team Coop
Eirik Lunder (i gult). Foto: Team Coop
Publisert 7. desember 2021 kl 12.52
Sist oppdatert 25. desember 2021 kl 09.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen