Odd Christian Eiking kjørte seg inn i rød trøye i Vuelta a España

På den 10. etappen av Vuelta a España gikk Odd Christian Eiking i brudd – og kjørte seg inn i ledelsen i rittet.

Sist oppdatert: 24. august 2021 kl 17.13
NY VUELTA-LEDER: Odd Christian Eiking overtok ledelsen i Vuelta a España tirsdag. Foto: Cor Vos
NY VUELTA-LEDER: Odd Christian Eiking overtok ledelsen i Vuelta a España tirsdag. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter

Etter å ha gått i brudd på den tiende etappen av Vuelta a España, overtok Odd Christian Eiking (Intermarché – Wanty-Gobert) ledelsen i det spanske rittet.

Eiking lå på 19. plass og ni minutter og ti sekunder bak Primoz Roglic (Jumbo-Visma) foran etappen, men sloveneren lot bruddet få gå inn med god margin, og Eiking leder nå rittet med 58 sekunder tilbake til Guillaume Martin (Cofidis), mens Roglic er nummer tre, to minutter og 17 sekunder bak.

Tidligere har kun én nordmann ledet den spanske Grand Touren. Det var Thor Hushovd i 2006, som holdt trøyen i tre etapper.

– Vi hadde allerede trøyen på den tredje etappen med [Rein Taaramäe], så dette er bare en bonus. En veldig gledelig bonus, spesielt for meg, fortalte Eiking i intervju med arrangøren etter etappen.

– I morges, trodde du dette var mulig?

– Nei nei. Jeg var ni minutter bak og det måtte nesten et mirakel til for å ta trøya. Jeg hørte på øret åtte minutter, ni, ti ... Da forsto jeg at det var mulig.

– Hvordan håndterte du din nærmeste konkurrent [Guillaume] Martin i den siste klatringen?

– Guillaume er en sterk klatrer. Han kom nettopp fra topp ti i Tour de France. Jeg visste at det ville bli jevnt og jeg holdt et øye med han, og jeg forsøkte å få så mange minutter som mulig på slutten.

– Kun en nordmann har tidligere hatt ledertrøyen, det var Thor Hushovd i 2006. Kan du beskrive hvordan dette er for deg?

– Jeg kan ikke beskrive det. Det er utrolig stort.

Den beste norske sammenlagtplasseringen i en Grand Tour, er det Carl Fredrik Hagen som har. Han ble nummer åtte i Vueltaen i 2018.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Slik gikk det til:

Og da et brudd på rundt 30 ryttere gikk av gårde på tirsdagens etappe kom Eiking seg med i bruddet, som den best posisjonerte rytteren i sammendraget.

Etter hvert som etappen skred frem vokste luken mer og mer til bruddet, og inn i dagens eneste utfordring, Puerto de Almachar (4 kilometer à 9,2 prosent), 20 kilometer før mål, var ledelsen til teten 13 minutter, og Eiking var i virtuell ledelse.

I teten gikk Michael Storer (Team DSM) løs og kom alene over toppen, men Eiking holdt godt stand bak og i utforkjøringen mot mål rev han seg løs sammen med tre andre ryttere.

Selv om sammenlagtleder Primoz Roglic (Jumbo-Visma) angrep bak i feltet, hadde Eiking fått nok tid til å overta ledelsen i rittet, og skal ikle seg rittets røde ledertrøye på morgendagens etappe.

Tidligere i rittet vant også Eikings lagkamerat, Rein Taaramäe, den 3. etappen og holdt den røde ledertrøyen i to etapper.

Roglic angrep – og veltet

Omtrent halvveis i den krevende stigningen klinte Primoz Roglic til i gruppen med favoritter.

Han dro raskt og tilsynelatende enkelt ifra, og opparbeidet seg en luke på rundt 20 sekunder over toppen.

I utforkjøringen presset sloveneren hardt gjennom svingene og på et tidspunkt gikk det galt.

Bakhjulet til Jumbo-Visma-rytteren skled ut, og 31-åringen skled bortover asfalten. Det så ut til å gå fint med Roglic, som var raskt tilbake på sykkelen, men ble hentet inn igjen av Enric Mas, Miguel Ángel López (Movistar) og Jack Haig (Bahrain-Victorious).

I front holdt Michael Storer unna og tok sin andre etappeseier i årets ritt.

Publisert 24. august 2021 kl 17.13
Sist oppdatert 24. august 2021 kl 17.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen