Anita Yvonne Stenberg er europamester i omnium

Historisk gull til Anita Yvonne Stenberg

Anita Yvonne Stenberg tok karrierens tredje EM-gull og sitt aller første i favorittøvelsen omnium.

Sist oppdatert: 12. januar 2024 kl 20.56
EUROPAMESTER: Anita Yvonne Stenberg kunne slippe jubelen løs etter seieren i omnium. Foto: Cor Vos
EUROPAMESTER: Anita Yvonne Stenberg kunne slippe jubelen løs etter seieren i omnium. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter

I kvinnenes omnium (mangekamp) var det spenning helt til siste runde, med britiske Leah Evans på skuddhold, men Anita Yvonne Stenberg sikret EM-gullet i Apeldoorn.

– Det er karrierens største triumf. Dette er øvelsen hun brenner for og har trent mot, oppsummerte Discovery-kommentator Theis Magelssen.

Stenberg endte til slutt på 142 poeng, mens Evans endte på 136. Franske Valentin Fortin tok bronse med 131 poeng.

Dette er det tredje europamestermesterskapet på rad Stenberg tar gull i. Hun vant scratch i 2022 og poengritt i 2023. Hun har også en bronse fra poengritt i VM i 2020.

Omnium er imidlertid den mest prestisjefulle øvelsen, og 31-åringen fra Drammen sin favorittøvelse.

– Jeg har ikke helt klart å treffe på alle de fire disiplinene på samme dag under omnium, så det er nok derfor det har blitt medaljer i enkeltdisiplinene. Jeg behersker egentlig alle fire øvelser, men jeg har ikke fått det helt til å klaffe i de største mesterskapene. Bortsett ifra under OL (i Tokyo) – da var det klaff hele dagen, fortalte hun til Landevei før mesterskapet startet.

I EM-sammenheng er en 7. plass i 2017 det beste hun hadde fra før. I 2021 var hun imidlertid nær å ta medalje i øvelsen i OL i Tokyo.

Senere i år har hun imidlertid en mulighet til å revansjere seg for Tokyo når OL i Paris venter i juli/august.

BANEDRONNING: Stenberg har intet mindre enn 75 NM-titler. Nå har hun også tre EM-titler. Foto: Cor Vos
BANEDRONNING: Stenberg har intet mindre enn 75 NM-titler. Nå har hun også tre EM-titler. Foto: Cor Vos
BEKYMRET: Han vil fremdeles ikke gi slipp på hjertebarnet Ringerike Grand Prix, men nå mener Birger Hungerholdt det står alarmerende dårlig til med idretten han elsker, nemlig landeveissykling. Foto: Snorre Veggan
Les også

Slik fungerer omnium:

Omnium er en sammenlagtkonkurranse bestående av fire øvelser: scratch, temporitt, eliminasjon og poengritt.

Det deles ut poeng etter plassering på de tre første øvelsene, 40 poeng til vinneren, deretter 38, 36 og så nedover. De tar man med seg inn i poengrittet, og alle poengene man tar i poengrittet, legges til den totale poengsummen.

  • Scratch: Er et 10 kilometer langt ritt (40 runder) hvor det er førstemann til mål.

  • Temporitt: Det skal sykles totalt 30 runder. Først sykler rytterne fire runder, deretter deles det ut ett poeng til førstemann over målstreken på hver runde.

  • Eliminasjon: Sistemann over målstreken på annenhver runde ryker ut av rittet inntil det kun gjenstår en rytter.

  • Poengritt: Et 20 kilometer langt ritt (80 runder), hvor det deles ut 5, 3, 2 og 1 poeng til de fire første på hver tiende runde. Tar man igjen feltet med en runde får man 20 poeng. Ved målgang deles det ut doble poeng.

Vis mer

Slik gikk det til:

Stenberg fikk en forrykende start på omniumet tidlig fredag ettermidag, da hun stakk av med seieren i den første øvelsen; scratch.

Deretter fulgte hun opp med en annenplass i temporittet og tredjeplass i eliminasjon, og dermed gikk hun inn i dagens siste øvelse, poengrittet, med ledelse.

Stenberg startet rittet – som er 80 runder med poengutdeling på hver tiende runde, i tillegg til at rytterne kan få 20 poeng om du tar igjen feltet med en runde – beskjedent. Etter 30 runder kjørte polske Daria Pikulik kjørte seg helt opp i rygg på Stenberg.

Men like etter støtet Stenberg sammen med Neah Evans (Storbritannia) og Valentin Fortin (Frankrike), og trioen sikret seg både 20 poeng for å ta igjen feltet med en runde, i tillegg til at Stenberg tok fem poeng på den fjerde av åtte spurter.

Dermed økte hun ledelsen sin igjen, til ti poeng bak til Evans. Neste spurt sikret Stenberg seg ytterligere ett poeng, men Evans knappet inn ett poeng.

Like etter gikk det en velt hvor både Pikulik og Fortin gikk i bakken, og rittet ble nøytralisert i omkring it minutter, mens kommissærene måtte pusse noen fliser i parketten.

Da rytterne var i gang igjen, ble det en samlet spurt på den tredje siste spurten. Der var Stenberg igjen fremme og økte ledelsen. Hun sikret seg to poeng, denne gangen uten av Evans tok noen.

Men på neste spurt fulgte Evans opp med å ta fem poeng, og med to til Stenberg, reduserte Evans ledelsen til åtte poeng.

Men på den siste spurten var Evans langt unna og Stenberg sikret gullet.

VURDERER COMEBACK: Bjørn Sætre er tidligere generalsekretær i Norges Cykleforbund. Nå ønskes han tilbake. Foto: Privat
Les også
HELSEUTFORDRINGER: Johan Kaggestad har akkurat rundet 80, og mange mener det er på tide å hedre han på idrettsgallaen. Men hvorfor skjer det ikke? Foto: Jarle Fredagsvik.
Les også
Publisert 12. januar 2024 kl 20.30
Sist oppdatert 12. januar 2024 kl 20.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen