Sykkelhjelm - tester av hjelm til landevei og gravel

Dette er de beste sykkelhjelmene

Sykkelhjelm er påbudt å bruke i sykkelritt, men vi anbefaler det selvsagt også til trening og transport. Det finnes utallige varianter, både lette, luftige og aerodynamiske. Vi tester hjelmer til landevei og gravel fra Giro, Specialized, Bontrager, Kask, POC, Sweet og flere.

giro helios sykkelhjelm
FOR SIKKERHET SKYLD: Enten du trener eller skal konkurrere, en hjelm som passer akkurat deg er en absolutt nødvendighet. Foto: Henrik Alpers.

Sykkelhjelm er viktige både for komfort, sikkerhet og utseende. Samtidig er også hjelmen en viktig del av frontarealet ditt dersom du sykler ritt, så den bør også være aerodynamisk og rask.

Derfor deler vi gjerne dagens sykkelhjelmer i to kategorier: vanlige hjelmer og aerohjelmer.

Vi har testet en rekke hjelmer, som du kan bruke både til landevei og gravel, og alt fra de rimeligste og beste kjøpene, til de råeste og mest eksklusive.

I dag får du hjelmer fra omtrent 500 kroner og opp til det tidobbelte.

Skal du selge en sykkelhjelm i Europa er de alle nødt til å følge strenge sikkerhetskrav. Det betyr at samtlige hjelmer er så godt som like sikre uansett hva de koster.

Det som skiller moderne sykkelhjelmer fra hverandre er faktisk en hel del. Vekt, lufting, aerodynamikk, komfort, justeringsmuligheter, reservedeler og ekstra sikkerhet er bare noe av det som skiller de moderne hjelmene fra hverandre.

BOMBESIKKER: Caroline Vamnes, stilsikker med brillene i hjelmen. Ikke alle hjelmer har denne praktiske muligheten. Foto: Henrik Alpers.
BOMBESIKKER: Caroline Vamnes, stilsikker med brillene i hjelmen. Ikke alle hjelmer har denne praktiske muligheten. Foto: Henrik Alpers.

Vanlige sykkelhjelmer til landevei

Dette er den klart største kategorien, og med mindre annet er spesifisert havner de fleste hjelmer i denne kategorien, med alle sine variasjoner i pris og utseende.

Så lenge hjelmen passer godt på hodet ditt er du beskyttet – likevel har syklister mange klare preferanser for hva de liker og ikke liker.

Sweet Protection Falconer Aero er hjelmen som profflaget Uno-X bruker, og den tidligere testvinneren hos oss er i 2023 blitt enda bedre etter en drastisk overhaling.

Den store nyheten i 2022 var hjelmer tilpasset gravelsykling - de har litt mer beskyttelse enn en vanlig landeveishjelm. Bell XR Spherical er den første gravelhjelmen vi har testet.

Specialized Echelon II er den amerikanske produsentens billigste hjelm. Den har flere gode spesifikasjoner, men én ting skiller den veldig fra konkurrentene.

Giro Syntax MIPS har også litt ekstra beskyttelse i bakhodet sammenlignet med de aller letteste og luftigste hjelmene. Den er også ganske rimelig.

POC Ventral SPIN er testvinner av flere årsaker. Den har god lufting, gode justeringsmuligheter for å passe mange ulike hodeformer, den har ekstra sikkerhet med SPIN (POCs eget svar på Mips) – i tillegg er den fornuftig priset til å være en topphjelm.

I samme sjiktet som Ventral finner vi Kask sin Protone WG11. Den kommer ikke med MIPS eller lignende, men har Kask sin egen sikkerhetsteknologi, WG11. Den er en semi-aero hjelm, hvor det er stor lufting i fronten, mens bakre halvdel er lukket og formet for å skjære igjennom vinden.

Hjelmprodusenten Livall har spesialisert seg på hjelmer med elektronikk i form av høyttalere, fallsensorer og lys som beveger seg. Modellen Livall BH 62 Neo har både bremselys og blinklys, samt høyttalere over hvert øre og mikrofon for telefonsamtaler i fart.

Aerohjelmer

Aerodynamikk er viktig når du skal sykle fort, og en hjelm kan gjøre at du taper sekunder. For de aller fleste har dette lite å si i praksis, men mange liker å tenke på en liten fordel i hjelmen.

Men ikke helt uviktig: Hjelm er identitet. Klatrere liker lette hjelmer, sykler du flate ritt vil du kanskje ha en aerohjelm. Særlig har proffene lagt sin elsk på disse aerohjelmene, og vi følger etter. Rent utseendemessig ser de litt tettere ut enn allroundhjelmene.

Specialized sin Evade har vært på markedet lenge, og i 2022 er det kommet en ny utgave av hjelmen, Evade 3. Den skal ikke være noe mer aerodynamisk, men mer luftig, sammenlignet med den forrige generasjonen Evade.

Giro Eclipse Spherical MIPS er en av markedets nyeste aerohjelmer fra verdens største hjelmprodusent. Vi har selvsagt testet den, og liker den godt.

Glem den spektakulære tempohjelmen, dette er Sweet-hjelmen som fortjener oppmerksomhet

I vår slapp Sweet Protection endelig en ny utgave av suksesshjelmen Falconer, som vi ser blant annet på proflaget Uno-X. Falconer Aero 2Vi ser identisk ut med forrige generasjonen, men er likevel drastisk overhalt.

NY TOPPMODELL: Sweet Protections testvinner Falconer er lansert i ny utgave. Alle foto: Knut Andreas Lone
NY TOPPMODELL: Sweet Protections testvinner Falconer er lansert i ny utgave. Alle foto: Knut Andreas Lone
LV_best_i_test
Sweet Protection Falconer Aero 2Vi MIPS
  • Pris: 2 999 kroner

  • Vekt: 332 gram (veid av oss, i størrelse M/L)

  • SweetProtection.com

Testår: 2023

skala
9/10

I vår ble det internasjonal ståhei da Uno-X plutselig dukket opp i Volta ao Algarve med sin spektakulære tempohjelm fra Sweet Protection.

Fra sesongstart har imidlertid laget også syklet rundt med en ny, vanlig landeveishjelm, men den har mer eller mindre gått under radaren. Som vanlig syklist, er det imidlertid denne hjelmen som fortjener din oppmerksomhet.

Den norske kles- og utstyrsprodusenten Sweet hadde allerede lykkes med å slå seg opp på både ski- og terrengsykkelhjelmer da den tidligere landeveissyklisten Thomas Larsen Røed ble ansatt som designer i 2015.

I 2016 var den første utgaven av sykkelhjelmen Falconer klar, og den ble etter hvert kåret til «Best i test» her på Landevei.no.

Og hvorfor endre på en sikker vinner? Etter det er Falconer kommet i én ny utgave, men med minimalt med endringer.

Inntil i år.

Same same, but different

Da Landeveis redaksjon ble gjort oppmerksom på at det var en ny Falconer på hodene til Uno-X-rytterne, så vi ingen forskjell ved første øyekast.

Falconer har alltid hatt et unikt og lett gjenkjennelig uttrykk og har beholdt det, men ved nærmere ettersyn er det faktisk ganske mange endringer, selv om det ikke er veldig tydelig visuelt.

I konstruksjonen er det gjort flere endringer.

Hjelmen er blitt en del lavere. Og med det mener vi at bygghøyden er en god del lavere.

Det ser en spesielt fra siden. Den har nå fått en mer avlang og avrundet form, som gjør at den også ser mye mer ut som en aerohjelm.

Også på innsiden av hjelmen har den fått en litt annen form. Tidligere hadde den en ganske rund og bred passform, mens nå er det blitt hakket smalere og mer avlang her også.

Sweet har også gått bort fra standard MIPS-beskyttelse, med et innvendig gult skall, til den lettere og mer eksklusive varianten MIPS Air.

I stedet for at det velkjente gule skallet sørger for at hjelmen roteres uavhengig av hodeskallen din (og følgelig skal redusere rotasjonsenergien som kan gi deg hodeskader), er det teknologien integrert i de innvendige putene, som gjør jobben på tilsvarende måte.

UTSKIFTBARE: Putene i hjelm, spesielt den i panna, er utsatt for mye slitasje. I Sweet-hjelmen er den festet med borrelås og følgelig både vaskbar og utskiftbar, når den blir gjennomsvett og slitt.
UTSKIFTBARE: Putene i hjelm, spesielt den i panna, er utsatt for mye slitasje. I Sweet-hjelmen er den festet med borrelås og følgelig både vaskbar og utskiftbar, når den blir gjennomsvett og slitt.

Det gjør hjelmen både lettere og gjør mulighetene større for bedre ventilering, da det ikke er noe gult deksel som blokker for de innvendige kanalene.

Og når det kommer til ventilasjonen har også Sweet gjort store endringer. Innvendig har en nå fått syv dype, langsgående kanaler, som alle har går ut i de tre ventilasjonshullene bak i hjelmen.

Det skal sørge for å dra luften effektivt inn og gjennom hjelmen, på en måte som bidrar til å regulere kroppstemperaturen din, hevder Sweet.

Slike ventilasjonskanaler har vi også sett på Specalized sin Evade 3, og flere andre har lignende varianter, som Kask Protone og Giro Aries Spherical.

Sweet har alltid lagt prestisjen i hjelmene sine i sikkerheten. Terrengsykkelhjelmen Trailblazer, som vår søsterside Terrengsykkel har gitt varm omtale, er på fjerdeplass av i den anerkjente hjelmtesten til universitetet Virginia Tech.

Sikkerhetsrangeringen til nye Falconer Aero 2Vi er i skrivende stund ikke offentlig, men Sweet lover at den er bedre enn forgjengeren, og at den overgår alle påkrevde sykkelstandarderer i både EU, Storbritannia og USA.

Det er gjort gjennom en ny oppbygning av hjelmen, med fire forskjellige tettheter på EPS-skummet som utgjør hjelmen. Konstruksjonen gjør at hjelmen skal absorbere energien fra sammenstøt bedre.

VENTILASJON: Tre hull bak i hjelmen gir luften god gjennomstrømning.
VENTILASJON: Tre hull bak i hjelmen gir luften god gjennomstrømning.

Falconer finnes også i en vanlig standardutgave, som koster 2 499 kroner. I forhold til aero-utgaven har den to flere luftehull (på toppen), men ikke mulighet for å sette på aerodeksel.

I bruk

Hjelmen kommer i åtte forskjellige farger, blant annet rød og gyllen gul, mens vår testhjelm er i matt sort.

Når vi setter hjelmen på omfavner den hodet ganske umiddelbart, og vi trenger ikke stramme mye. Det nye strammehjulet bak gjør det enkelt å mikrojustere.

I tillegg til strammingen, er det også mulig å høydejustere strammingen i bakhodet. Bare trekk eller skyv systemet. Trekker du den ut på maks, er det også en solid åpning til å ha hestehale stikkende ut.

Sweet har videreført de avtagbare aero-dekslene fra den forrige generasjonen. Dekslene er magnetiske og er lett å ta både av og på.

De sparer de også for cirka 22 gram når du tar de av, i tillegg til å øke ventileringen. De er relativt lommevennlige, så du kan ta dem av både på langtur og i ritt.

Vi kjenner vesentlig forbedring i ventileringen når vi tar dem av, men det er dermed ikke sagt at den er dårlig med dem på. Tvert i mot.

Den langsgående åpningen ved kanten av hjelmen foran gjør en god jobb med å holde puten innvendig avkjølt, mens de to store hullene er dype og kan ta inn mye luft.

UTEN DEKSEL: Uten dekslene ser Falconer Aero 2Vi ut som en ganske vanlig hjelm,
UTEN DEKSEL: Uten dekslene ser Falconer Aero 2Vi ut som en ganske vanlig hjelm,

Stroppene under øret er samlet i et Y-formet feste. De kan justeres, men kun vinkelen og ikke hvor høyt eller lavt den sitter. Og du må anstrenge deg litt for å få justert den, Ellers er stroppesamleren lagt opp med mye plass og bør passe de aller, aller fleste.

Stroppefestet under haken er magnetisk, levert av Fidlock. Det har vi vært skeptisk til på enkelte andre hjelmer, hvor det har vært lite intuitivt, men vi synes Sweet har lykkes bra.

Når du skal ta hjelmen på er det bare å samle de to sidene og så gjør magneten resten av jobben. Andre veien, når den skal av, går det av seg selv når du har lært deg hvilken vei du skal skyve og du løsner den på 1-2-3. Såre enkelt!

ENKELT FESTE: Det magnetiske stroppefestet fungerer helt supert.
ENKELT FESTE: Det magnetiske stroppefestet fungerer helt supert.

Som ivrig syklist selv har designer Thomas Larsen Røed selvsagt sørget for å ha en brillegarasje som fungerer ypperlig!

På de to hullene ytterst, nede på hjelmen, er det et lite silikonbelegg som gir litt motstand og holder brillene på plass.

Den smale fronten gjør at en kan plassere brillene der ganske sømløst, uten å måtte presse brillestengene utover for å få dem inni.

Ja - tja - nei

Vi har testet hjelmen gjennom våren, både på skikkelig kalde og sure dager og på varmere dager. Hjelmen fungerer veldig godt til begge deler, og med dekslene på tilbyr den god beskyttelse fra både regn og sur vind.

Den er heller ikke for varm når temperaturen stiger, og fjerner du dekslene bør ikke ventileringen være noe problem.

Var den forrige generasjonen Falconer akkurat passe til hodet ditt, bør du få testet denne på hodet før du eventuelt kjøper den. Den er som nevnt smalere i formen.

Det trenger dog ikke være verre enn at du går opp en størrelse. Vår testhjelm er i størrelse M/L (56-59 cm), men den finnes også i L/XL (59-61 cm).

Vil du ikke ha en aerohjelm kan du vurdere den 500 kroner billigere standardutgaven av Falconer.

Alternative produkter

Sweet Falconer Aero 2Vi er blant de dyrere hjelmene på markedet og en toppmodell.

En av de "likeste" hjelmene du får er definitivt Specialized Evade 3. Den har lignende form og aerodynamiske trekk, samt ventilasjonskanaler.

Evade 3 er over 50 gram lettere, men har ikke fordelen av deksler som kan tas av for mer lufting.

Ønsker du lettere og luftigere (og mindre aerodynamiske hjelmer) er det hjelmer som Kask Protone, POC Ventral, Specialized Prevail og Giro Eclipse Spherical som er blant alternativene vi har testet.

Konklusjon

Vi mener at Falconer 2Vi er en av de beste og kanskje den mest allsidige hjelmene du kan få på markedet, og oppgraderingene som er gjort på den treffer ekstremt bra.

Passformen er bedre og skal (i teorien) passe flere hoder, samtidig som hjelmen har fått et smidigere og mer elegant uttrykk.

Både ventilering og sikkerhet er så moderne og bra som du får det, og hjelmen er spekket med små, men gode detaljer, som de avtagbare aerodekslene og den magnetiske stroppesamleren.

Den er en del tungere en enkelt andre topphjelmer, men for Sweets del er det et kompromiss med tanke på sikkerheten.

Testkarakterer forklart:

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

Vis mer
VURDERING
Ventilasjon
Vekt
Stropper
Strammefunksjon
Brillegarasje
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Helt ny passform

Behagelig

Avtagbare aero-deksel

Velfungerende magnetisk stroppefeste

Forbedret sikkerhet

MIPS Air

Stillegående

MINUS

Litt tung

Masete å justere stroppesamler

Test av Specialized Echelon II

Specialized Echelon II har utseende som minner om toppmodellen, men er den billigste hjelmen til Specialized. Hvor god hjelm leverer de til en drøy tusenlapp?

SPECIALIZEDS BILLIGSTE: 1 150 kroner må du ut med for Echelon II. Foto: Knut Andreas Lone
SPECIALIZEDS BILLIGSTE: 1 150 kroner må du ut med for Echelon II. Foto: Knut Andreas Lone
Specialized Echelon II
  • Pris: 1 150 kroner

  • Vekt: 332 gram i str. M

  • Størrelse testet: M (55-59 cm)

  • Specialized.com

skala
6/10

Specialized Echelon II har et utseende som ligner på de tidligere utgavene av toppmodellen Prevail, med rikelig med luftekanaler på toppen og nede langs kanten.

Prevail, som i år har fått nytt design, er imidlertid rundt 2 000 kroner dyrere.

Begge kommer likevel med MIPS–teknologi (Prevail med en lettere variant, MIPS Air Node).

MIPS (Multi-directional Impact Protection system) er et innlegg, et slags roterende skall som er inni hjelmen. Funksjonen til MIPS er at det skal redusere rotasjonsenergien som hjernen din får ved velt og redusere sjansen for hjernerystelse og hodeskade.

I den anerkjente testlaben til Virginia Tech, som gjør uavhengige krasjtester og brukes som et referansepunkt for hjelmsikkerhet, har Echelon II fått fem av fem stjerner (nummer 58 av 178 hjelmer testet).

MIPS: Det gule skallet er bevegelig, og skal øke sikkerheten dersom du er uheldig og velter. Foto: Knut Andreas Lone
MIPS: Det gule skallet er bevegelig, og skal øke sikkerheten dersom du er uheldig og velter. Foto: Knut Andreas Lone

Den kan også settes opp med Specialized ANGI–system, som sporer deg og varsler pårørende dersom du velter. Det er en liten dings du monterer bak på strammesystemet, som du kan bestille gjennom Specialized.

Hjelmen er ment for å passe mange forskjellige hodeformer og skal passe både om du har langt og kort hår. Den kommer med Specializeds Hairport, som gjør at det er mulig å ha hestehale.

Strammesystemet i bakhodet består av et enkelt og tilgjengelig strammehjul, og i tillegg kan posisjonen på strammesystemet justeres opp og ned i bakhodet. Det er seks forskjellige trinn/høyder å velge i, og du trekker eller skyver i stengene som går opp i hjelmen, for å justere.

TREDELT STROPPESAMLER: Den funker, men vi er ikke veldig fan av den tredelte stroppesamleren. Reflekser på stroppene kan vi imidlertid like! Foto: Knut Andreas Lone
TREDELT STROPPESAMLER: Den funker, men vi er ikke veldig fan av den tredelte stroppesamleren. Reflekser på stroppene kan vi imidlertid like! Foto: Knut Andreas Lone

Det er en tredelt samler for stroppene, men den er ikke justerbar.

Hjelmen kommer i åtte forskjellige farger.

I praksis

Echelon II veier 332 gram i størrelse medium. Den kjennes ikke tung ut i hendene eller på hodet, men på vekta viser den rundt 50–60 gram tyngre enn enkelte konkurrenter i samme sjiktet. Eksempelvis Giro Agilis, som også kommer med MIPS.

Specialized lener seg kanskje på sikkerhet som argument, men tar vi for eksempel Met Vinci (999 kroner hos Bikeshop), er den rangert høyere hos Virginia Tech (10. plass av 178), har også Mips og har oppgitt vekt på 265 gram i størrelse medium.

Hjelmen er designet for å treffe bredt, men sammenlignet med sine Specialized–søsken oppleves passformen på Echelon noe smalere.

I direkte sammenligning med Evade 3, som vi også testet nylig, presser Echelon II umiddelbart mot sidene av hodet, noe Evade ikke gjør, selv om de er i samme størrelse (55–59 centimeter).

ENKELTE TRYKKPUNKTER: Vi opplever Echelon II som litt smal. Foto: Knut Andreas Lone
ENKELTE TRYKKPUNKTER: Vi opplever Echelon II som litt smal. Foto: Knut Andreas Lone

Vi opplever at hjelmen trykker litt mot hodebunnen enkelte steder. Dette er selvsagt individuelt, men sammenlignet med Evade er det verdt å notere seg at størrelsen og utformingen er litt annerledes.

Strammehjulet er enkelt å bruke og hjelmen lett å tilpasse i høyden. Under halsen er det også enkelt å justere lengden, og den løse stroppen holdes fint på plass av et silikonbånd.

Utover de enkelte trykkpunktene oppleves den i hovedsak grei ute på veien. Hjelmen har 31 luftehull og vi opplever at den håndterer svette og varme på en fin måte. Svetteputene i panna sørger for at du ikke får sildrende svette i ansiktet og øynene.

Når vi setter brillene opp i hjelmen er det ingen optimal løsning på det. Enten blir brillene sittende litt løst eller hengende langt ute.

Oppsummert

Echelon II er en hjelm som scorer bra på flere punkter. Den har en fin pris og har mange gode spesifikasjoner.

At hjelmen kommer med MIPS er positivt og øker sikkerheten. Samtidig er også refleksene i stroppene smarte og gjør at hjelmen kan brukes allsidig: Både til pendling og trening.

Langt fra lettest og signifikant tyngre enn flere konkurrenter i samme segmentet – selv om den ikke føles veldig tung på hodet. Det er også rikelig med luftekanaler, som gjør at den puster greit.

At det ikke er noen justerbar stroppesamler under ørene kan føre til at enkelte vil få stroppesamleren oppå ørene.

Alt i alt en solid hjelm, med noen forbehold, men en pris som gir grei verdi for pengene.

VURDERING
Ventilasjon
Vekt
Stropper
Strammefunksjon
Verdi for pengene
Brillegarasje
Totalinntrykk
PLUSS

MIPS

Justerbart strammesystem

Reflekser

Allsidig

Grei ventilasjon

MINUS

Ikke justerbar stroppesamler

Litt smal, enkelte trykkpunkter mot hodebunnen

Tung

Test av Giro Syntax MIPS 2022

Giro Syntax MIPS er en luftig, lett og ganske rimelig hjelm med MIPS for ekstra beskyttelse. Fargeutvalget er stort og moderne. Hull til briller har Giro glemt på veien.

Test av Giro Syntax MIPS
SYNTAX ERROR? Giro Syntax MIPS sitter godt på og gir god beskyttelse. Men har en mangel. Foto: Øyvind Aas
Giro Syntax MIPS
  • Pris: 1 149 kroner

  • Vekt: 275 gram i størrelse M

  • Størrelse testet: M (55-59 cm)

  • Giro.com

skala
7/10

Amerikanske Giro er å regne som bransjeledende når det kommer til sykkelhjelmer. De var blant de første til å lansere lette og moderne sykkelhjelmer, og de har kommet opp med mange trendsettende nyvinninger de siste 30 årene. 

Syntax MIPS er langt fra Giro sin dyreste hjelm. Likevel har den mange funksjoner både vi og du vil sette pris på når du sitter på sykkelen og når uhellet en gang skjer. 

Giro beskriver Syntax som en hjelm med noe mer dekning i bakhodet og på sidene enn de letteste og luftigste landeveishjelmene. MIPS-systemet er av typen plastnett som er festet til hjelmens innside med fire gummistrikker. Også bakhodestrammeren av type RocLoc 5 er laget som en integrert del av MIPS-nettet som ligger mellom hjelmens isopor-skum og hodet. 

Svetteputene som er festet på MIPS-nettet med borrelås er av typen Coolfit med antibakterielle egenskaper. 

Test av Giro Syntax MIPS
MER DEKNING: Syntax MIPS går litt lenger ned i bakhodet enn mange andre landeveishjelmer. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Den CE-godkjente for det europeiske markedet er oppgitt av Giro til å veie 280 gram i størrelse M. Vår testhjelm i medium størrelse veier inn på 297 gram etter noen ukers bruk. 

Hjelmen som er godkjent i henhold til de strengere amerikanske CPSC-standarden er oppgitt å veie 340 gram. Vi har testet den europeiske versjonen.

Hjelmen har det Giro kaller fire-delt hardskall der hver deler hekter seg inn i hverandre. Isopor-skummet er ganske tynt slik at hjelmen ikke ser stor og voldsom ut på hodet. 

Hardskallet omslutter isopor-skummet nesten hele veien rundt. Bare midt foran i pannen og midt bak over skruhjulet for bakhodestrammeren er skummet eksponert på undersiden. 

Hjelmen har 25 luftehull. Hullene som går over midten av hjelmen er forbundet med ekstra kanaler i skummet slik at luften kan blåse fritt over hodet. 

Test av Giro Syntax MIPS
LAVPANNET: Hjelmen sitter godt plassert midt i pannen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Giro fant opp bakhodestrammeren for sykkelhjelmer og har utviklet og perfeksjonert RocLoc-funksjonen i mange generasjoner.

RocLoc 5-strammeren i bakhodet har et lite, men velfungerende justeringshjul. Det har tett med hakk som lar deg finjustere presset mot bakhodet. Du kan også stramme hjelmen skikkelig uten at mekanismen i strammehjulet gir etter. 

Bakhodestrammeren er høydejusterbar, også mens du har hjelmen på hodet. At den er en del av MIPS-nettet gjør at strammingen i bakhodet fordeler trykket godt rundt hodet slik at du unngår punkttrykk i bakhodet. 

Hjelmstroppene er av vanlig bredde. Krysset er enkelt justerbart uten klips eller andre festeløsninger. Stroppene hektes sammen under haka med en standard, lett buet klips. 

Test av Giro Syntax MIPS
LUFTEKANAL: Det store hullet midt foran lar luften blåse over hodet og ut bak. Foto: Øyvind Aas

Vi har brukt Giro Syntax i om lagt 30 timer med sykling både på grusveier og asfalt. I varme opp mot 30 grader og i kald nedbør. Hjelmen har også blitt brukt under NM i terrengsykkelmaraton. 

Vi har brukt hjelmen sammen med Oakley Sutro SL og Oakley Jawbreaker briller. 

Ikke Spherical

I motsetning til de dyrere Giro-hjelmene Helios og Eclipse har Syntax-hjelmen ikke den Giro og Bell-eksklusive MIPS-løsningen Spherical. MIPS-løsningen i Syntax er lik den vi ser i hjelmer fra mange andre produsenter, men integreringen med RocLoc-strammeren gjør at den sitter ekstra godt an mot hodet. 

Vi har ikke opplevd at MIPS-nettet har lugget eller hektet i håret på noen måte. Det er også spesialtilpasset hjelmen slik at det ikke blokkerer noen lufteluker. Om vi går glipp av noen prosenter beskyttelsesevne ved ikke å ha Giros toppsystem Spherical i hjelmen er umulig for oss å avgjøre. 

Test av Giro Syntax MIPS
FUNKSJONELL: RocLoc-strammeren i bakhodet er enkel i bruk og komfortabel mot hodet. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I Virginia Techs uavhengige tester, som regnes som en av de viktigste oversiktene over hjelmers beskyttelsesevne, får Giro Syntax MIPS 5 av 5 stjerner. Den kommer likevel helt nede på 72. plass over hjelmer som Virginia Tech har testet. Syntax får en poengsum på 13,37 der lavere tall er bedre. Hjelmen med best score i Virginia Techs tester, som kan sammenlignes med Syntax når det kommer til bruksområde, lufting og vekt, er per 28. Juni 2022 Lazer G1 MIPS med en poengscore på 9,23. 

En annen ting vi ikke får målt i denne testen er hvor aerodynamisk Syntax er i forhold til andre hjelmer som kategoriseres som aerohjelmer, som Giro Eclipse og Specialized Evade. Men vi opplever at Syntax har bedre lufting enn Specialized Evade og Sweet Falconer, som vi har brukt i samme periode.

Ikke hull til briller

En hjelm er laget for å beskytte hodet. Den bør helst være så lett og luftig så mulig. Aller helst bør den ikke merkes når du har den på hodet. Komfortmessig scorer Syntax høyt. Den gjør veldig lite ut av seg på hodet og føles ikke unødvendig klam og varm.

Test av Giro Syntax MIPS
MIPS: Det blå plastnettet inne i hjelmen gjør at hjelmen bremser hjernerotasjon ved krasj. Foto: Øyvind Aas

Når brillene enten er fulle av vann, svette, dugg eller bare gir følelsen av klaustrofobi i de lengste klatringene liker vi å trygt kunne plassere disse i dertil egnede hull i hjelmen. Med Syntax-hjelmen har Giro klart kunststykket å plassere alle hullene på en slik måte at ikke et eneste av hullparene passer til å oppbevare brillene i. 

Vi har prøvd med flere forskjellige briller i tillegg til de to par Oakley-brillene vi har brukt mest under testperioden. Vi har ikke vært i stand til å lagre noen av dem på en pålitelig måte i hjelmens luftehull. Resultatet har vært at vi har hektet brillene fast i trøya bak i nakken. En vesentlig mindre egnet plassering enn i panna på hjelmen. 

Giro har tidligere vært best i klassen når det kommer til akkurat dette punktet, men med Syntax har de bomma på akkurat dette punktet. I valget mellom mange hjelmer med ganske like egenskaper foretrekker vi helt klart hjelmer der brilleplassering i hullene er hensyntatt. 

Både Poc og Sweet Protection har egne brillefester i hjelmene sine - noe Giro også burde hatt. 

Test av Giro Syntax MIPS
FLERE SKALL: De fire ytterskalldelene er støpt sammen med skummet. Foto: Øyvind Aas

Ja - tja - nei

Giro Syntax MIPS er en hjelm som sitter godt på hodet og ser bra ut. Den bygger mindre ut til siden enn mange andre hjelmer, samtidig som den beskytter litt ekstra ned bak ørene. 

Hjelmer med MIPS-nett har vist seg å beskytte bedre mot hjerneskader enn hjelmer uten og vi vil alltid velge en hjelm med MIPS hvis det står mellom en hjelm med og en hjelm uten. I Virginia Techs tester er det ikke observert noe stor fordel når det kommer til beskyttelse med den unike Spherical-MIPSen i forhold til den vanlige MIPS-løsningen du får i Giro Syntax. 

Syntax er relativt rimelig og vil beskytte hodet ditt godt i et fall. 

Konklusjon

Vi liker godt både passformen og utseendet på Giro Syntax. At den har MIPS-nett, ganske lav pris og kommer i en rekke tidsriktige farger er også gode argumenter for å kjøpe denne hjelmen. 

At du ikke kan plassere brillene noe sted i hjelmen når du ikke ønsker å ha de foran øynene er for oss en tilnærmet deal breaker. Vi anbefaler alle å sykle med beskyttende briller og vi anbefaler alle å ta dem av når de ikke lenger gir deg det utsynet du ønsker. Vi vil gjerne like Giro Syntax, men vi er skuffet over at Giro ikke har tatt hensyn til bruk av briller under utformingen av hjelmens luftehull. 

VURDERING
Passform
Funksjon
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Fin og nett på hodet

Ganske luftig

Rimelig

MIPS

God høydejusterbar bakhodestrammer uten trykkpunkt

MINUS

Ingen steder å plassere briller

Svetteputene i pannen slites ganske fort

Test av Specialized S-Works Evade 3

Du så den kanskje på hodet til Edvald Boasson-Hagen under Tour de France, den nye Specialized S-Works Evade 3 hjelmen. Den karateristiske hjelmen skal være ikke være raskere, men hevdes å være luftigere. Har Specialized lykkes?

NY UTGAVE: Specialized S-Works Evade har et velkjent design, og nå er det kommet en ny utgave av hjelmen, S-Works Evade 3. Foto: Knut Andreas Lone
NY UTGAVE: Specialized S-Works Evade har et velkjent design, og nå er det kommet en ny utgave av hjelmen, S-Works Evade 3. Foto: Knut Andreas Lone
LV_anbefaler
Specialized S-Works Evade 3
  • Pris: 3 600 kroner

  • Vekt: 275 gram i str. M

  • Størrelse testet: M (55-59 cm)

  • Specialized.com

skala
8/10

I forbindelse med årets Tour de France-start i København ble den populære aerohjelmen til Specialized relansert i ny utgave. Dette er den tredje i rekken, siden den første kom i 2014.

Specialized S-Works Evade 3 er kjent som en av de mer aerodynamise hjelmene. Nå har den amerikanske produsenten å ha tatt flere grep som de hevder har gjort den karakteristiske hjelmen bedre.

Harde fakta

Evade-hjelmen er visuelt en hjelm man enten elsker eller hater. Med sine lufthull i front og det lukkede, avlange skallet, stikker den seg godt ut i feltet.

Mens både Kask med sin Protone, og Giro med sin Eclipse Spherical, har gått for flere mindre hull på sine hjelmer, har faktisk Evade kuttet ned fra den forrige generasjonen av hjelmen.

Til tross for det, er hovedsalgspunktet til Evade 3 at den er blitt luftigere.

UTLØP: Luften kanaliseres innvending i hjelmen på en bedre måte enn forrige generasjon Evade, og kommer ut her. Foto: Knut Andreas Lone
UTLØP: Luften kanaliseres innvending i hjelmen på en bedre måte enn forrige generasjon Evade, og kommer ut her. Foto: Knut Andreas Lone

Tidligere hadde Evade-hjelmen tre lufthull i front, to nede foran, samt to litt lenger på utsiden. Nå har man kuttet ut de to nede foran, flyttet og utvidet det store i midten foran, og i tillegg utvidet de to andre i fronten.

De to nede langs kanten, på utsiden, har man endret vinkelen på, slik at de er litt mer direkte mot vinden og tar inn mer luft. Snur man hjelmen og ser inni, finner man fem dype kanaler, som leder ut i fire luftehull bak.

Dette hevder Specialized skal gi ti prosent bedre ventilering, testet i 50 kilometer i timen med hodet kroppstemperert - en påstand vi ikke har ettergått vitenskapelig.

Også når det kommer til EPS-skummet som brukes for å lage hjelmen, har Evade blitt forandret. Den har nå hardere tetthet på skummet i front langs kantene, mens den er mykere andre steder, for å absorbere energien bedre ved en kollisjon.

Dette har blant annet gjort at den har gått fra fire til fem stjerner i sikkerhetsrangeringen til anerkjente Virgina Tech.

NY VS. GAMMEL: Her kan du tydelig se enkelte av forskjellene fra den nye til den gamle Evade-generasjonen. Foto: Knut Andreas Lone / Henrik Alpers
NY VS. GAMMEL: Her kan du tydelig se enkelte av forskjellene fra den nye til den gamle Evade-generasjonen. Foto: Knut Andreas Lone / Henrik Alpers

I tillegg kommer også hjelmen med MIPS, det roterende, beskyttende innlegget som veldig mange hjelmer i dag kommer med. Og med en ny type MIPS, Air Node, som skal være lettere og mer ventilerende.

Specialized har også droppet den magnetiske festeløsningen de hadde på forrige generasjon, og gått tilbake til vanlig i hardplast, under haka.

I bruk

Hjelmen kommer i flere forskjellige farger, vår testhjelm er matt hvit, med noen sølvdetaljer her og der. Med justeringene av luftinntakene, har hjelmen fått et renere utseende.

Umiddelbart føles den veldig god på hodet. Uten å foreta noe stramming sitter den allerede ganske greit. Strammehjulet i bakhodet er lett å bruke, og har presis justering. Med en halv omdreining sitter hjelmen som et skudd.

AERO: Majoriteten av Evade 3 er lukket. Foto: Knut Andreas Lone
AERO: Majoriteten av Evade 3 er lukket. Foto: Knut Andreas Lone

På innsiden av hjelmen er det rikelig med svetteputer mellom luftkanalene, og i front av hjelmen er det ektra polstret, for å ta unna svetten i pannen. Putene er veldig behagelige mot hodet.

Vi gleder oss over at Specialized har byttet ut det magnetiske stroppefestet, og gått tilbake til standardløsningen, som fungerer akkurat slik den skal.

Stroppene er lette å stramme, og den ekstra flippen holdes på plass av et solid silikonbånd. Hjelmen har en såklart TriFix-stroppesamler under ørene. Den gjør at det skal bli god plass under ørene. Har du imidlertid et usedvanlig avlangt hode, kan det være denne samleren havner oppå øret ditt, og den er dessverre ikke justerbar i høyden.

Ute på veien fortsetter det gode inntrykket. I 30 til 35 kilometer i timen og oppover kjenner vi godt at luften strømmer gjennom håret inne i hjelmen, og vi sliter ikke med mye svette. Hjelmen trykket heller ikke mot hodet.

Undertegnede liker gjerne å slakke strammingen rundt litt i bakker og lavere fart, og dette gjøres enkelt og raskt med et effektiv og presist strammehjul.

FORSKJELLIGE FARGEVALG: Hvit, med en limefarge bak, sort, og rød med sort bak, er blant de fargene du kan velge mellom på den nye Evade. Foto: Specialized
FORSKJELLIGE FARGEVALG: Hvit, med en limefarge bak, sort, og rød med sort bak, er blant de fargene du kan velge mellom på den nye Evade. Foto: Specialized

Vi biter oss også merke i at hjelmen bråker veldig lite, sammenlignet både med forrige generasjon og enkelte andre hjelmer vi har testet.

Brillene kan fint settes i hullene på nede på siden. Der sitter de trygt slik vi opplever det, men du får de stikker et stykke ut. Med lue eller pannebånd på, går de enda mindre inn. Vi hadde foretrukket å fått dem helt inn mot hjelmen.

Ja - tja - nei

Vi har hovedsakelig syklet med denne på sensommeren, og ikke fått testet den på de aller varmeste dagene. De ekstremt varme dagene er det heller ikke for mange av i Norge.

Vi tenker derfor at denne er ypperlig for norske forhold. Aerohjelmene holder bedre på varmen enn "vanlige" hjelmer med mange lufthull.

På høsten og våren, gjerne med en lue eller et pannebånd under, vil den funke veldig bra også i regn, med tanke på hvor store deler av den som er lukket.

Skal du derimot til Alpene og sykle mye fjell og lavere hastigheter, bør du nok ikke velge denne. Ventileringen fungerer aller best når man har litt hastighet, og i 8 til 15 kilometer i timen, under steikende sol og med høy luftfuktighet, kan det bli hett og vått.

Alternative produkter

Kask Protone er en av våre favoritthjelmer, som har kvaliteter som ligner veldig på Evade. Vi er ganske sikre på at Evade raskere, men Protone er billigere, har bedre lufting og er lettere. Men den er også en semi-aerohjelm.

Giro Eclipse Spherical er også en aerohjelm vi trygt kan anbefale. Også den er en del billigere, men har omtrent samme vekt som Evade.

Konklusjon

Når alt kommer til alt er ikke Evade 3 designet for å være den luftigste og best ventilerende hjelmen på markedet. Den skal først og fremst være aerodynamisk.

Men luftingen er blitt merkbart bedre, og vi må si at Specialized gjør veldig mye rett her.

I øyeblikket er dette vår favoritt aerohjelm på markedet. For norske tur- og amatørryttere er denne et strålende valg, men vi vil som nevnt ikke anbefale den for Alpene.

Nedsiden er selvsagt at du må betale en ganske heftig pris, og at den er tyngre enn billigere konkurrenter.

VURDERING
Ventilasjon
Vekt
Stropper
Strammefunksjon
Verdi for pengene
Brillegarasje
Totalinntrykk
PLUSS

Luftig

Stillegående

MIPS

Forbedret sikkerhet

Kommer i flere farger

MINUS

Dyr

Ikke lettest i klassen

Ikke justerbar stroppesamler

Test av Livall BH 62 Neo Smart hjelm

Livall BH 62 Neo Smart har innebygget bremselys, høyttalere og mikrofon. Hjelmen kan også ringe etter hjelp hvis du går på trynet.

Test av Livall BH 62 neo
SMART HJELM: Livall-hjelmen ser ut som en ganske så vanlig hjelm, men har mye elektronikk bygget inn. Foto: Henrik Alpers
Livall BH 62 Neo smart hjelm
  • Pris: 1 899 kroner

  • Vekt: 315 gram

  • Oppgitt batteritid: 3-6 timer ved bruk av høyttalere - opptil 10 timer med kun lys

  • Livall.eu

skala
7/10

Livall lager hjelmer med innebygde høyttalere og mikrofon slik at du både kan lytte til musikk og svare på telefonsamtaler mens du sykler, uten bruk av støydempende ørepropper. 

BH 62 Neo er deres nyeste og letteste hjelmen beregnet på landeveissykling. Som hjelm er den litt gammeldags. Utseendet minner veldig om Orbea Odin-hjelmen som var ganske populær for et tiår siden. 

Livall-hjelmen er ikke utstyrt med MIPS eller noen andre tilsvarende løsninger. Skummet i hjelmen er også av samme tetthet i hele hjelmen, i motsetning til andre hjelmer som har forskjellige typer skum for å øke beskyttelsesgraden.

Det Livall-hjelmen gir opp i beskyttelse mot rene slag, tar den igjen i avanserte funksjoner. Flere av disse kan være vel så viktige for å unngå alvorlig skade eller redde livet enn et MIPS-nett kan være. 

Integrerte baklys, blinklys og bremselys

Livall-hjelmen har integrerte baklys i bakhodet. Disse er gjemt under ytterskallet slik at de ikke synes så lenge de ikke lyser. Disse lysene gir ikke bare økt synlighet, de fungerer også som bremselys og blinklys. Bremselysene fungerer ved hjelp av bevegelsessensorer i hjelmen. Blinklysene betjenes fra den trådløse fjernkontrollen på styret. 

Test av Livall BH 62 neo
BAKLYS: Lysene i bakhodet beveger seg for ekstra god synlighet. De øker i styrke når du bremser. Det er også blinklys på siden. Foto: Henrik Alpers

I tillegg til lysene har hjelmen også en fallsensor som kan kobles med telefonen slik at hjelmen kan ringe etter hjelp hvis du skulle tryne på tur. 

Tryggere enn ørepropper

Er du av typen som hører på musikk, lydbok, podcast eller lignende mens du sykler har du sikkert blitt fortalt hvor dum du er som ikke slipper lyden av trafikk ufiltrert inn i ørene. 

Livall-hjelmen har høyttalere over ørene som lar deg høre på innhold på telefonen uten at du stenger omgivelsene ute. Dette blir litt som med ørepropper som har såkalt hear through-funksjon som slipper gjennom lyd.  

Hjelmen har også en innebygd mikrofon for telefonsamtaler. 

Test av Livall BH 62 neo
KNAPPER: På undersiden av hjelmen, i pannen, sitter knappene for betjening. Disse er vanskelige å trykke på med hansker. Her lades også hjelmens batteri. Foto: Henrik Alpers

Vi testet samtalefunksjonen direkte mot et par Jabra Elite-ørepropper med støyreduksjon og vanligvis god samtalelyd. I sykkelfart var det mye lettere for personen i den andre enden å høre hva vi sa da vi snakket gjennom Livall-hjelmen, enn da vi snakket via øreproppene. Lyden for oss på sykkelen var noe bedre med øreproppene enn med Livall-hjelmen, men forskjellen er mindre enn forventet. 

Lyden fra høyttalerne er overraskende høy og tydelig, selv i ganske høye hastigheter på veien. Lydkvaliteten er ikke som med de beste øreproppene og oppleves som tynn og metallisk. Du bruker ikke denne hjelmen hvis du ønsker ren og klar hi-fi-lyd med perfekt diskant og bass rett i sneglehuset.

Vindsus stenges godt ute. Støyen fra annen trafikk begrenser hva du hører mye mer enn farten du holder på sykkelen. Uten støyende trafikk i nærheten hører vi fint lydbøker og podcaster i hastigheter opp mot og over 40 km/t. Også på grus fungerer det fint. 

Test av Livall BH 62 neo
HØYTTALER: Livall-hjelmen har en høyttaler over hvert øre. De gir overraskende god lyd, selv i høy fart. Foto: Henrik Alpers

En ulempe med den gode og ganske høye lyden er at alle rundt deg, for eksempel i et lyskryss, vil kunne høre hva du hører på, enten det er en podcast om personlige temaer eller en telefonsamtale. Får du en hjulsnylter rett bak deg på tur må du huske at påhengeren vil kunne høre hele samtalen din. 

Fjernkontroll

Hjelmen kommer levert med en liten fjernkontroll som festes med gummistrikk på styret. Denne er omtrent på størrelse med et litt stort Garminfeste og er enkel i bruk. Den parres med hjelmen med Blåtann 4. Fjernkontrollen kan du bruke til å skru på blinklys - starte og stoppe musikk eller podcaster, øke eller dempe volumet og avslutte telefonsamtaler, eller bruke stemmekontroll på mobilen, som Siri på Iphoner. 

Sykler du sammen med en annen person med Livall-hjelm vil du kunne bruke en walkie talkie-funksjon gjennom Livall-appen. Denne lar deg enkelt snakke med andre i feltet med Livall-hjelm ved å bruke fjernkontrollen på styret som taleknapp. 

Hjelmen har også en alarmfunksjon som gjør at det å bruke hjelmen som sykkellås kan bli en del mer effektivt enn det er i utgangspunktet. Hvis avstanden mellom hjelm og telefon blir mer enn 15 meter vil en alarm gå av i hjelmen og på telefonen. Dette kan sikre hjelmen og sykkelen din mot tyveri under et kaffestopp eller en svingom innom Shell for å kjøpe Snickers og Litago. 

Test av Livall BH 62 neo
BAKHODESTRAMMER: Hjulet i bakhodet er lett å justere og gjør at hjelmen sitter godt på. Foto: Henrik Alpers

Alternativer

Alle andre hjelmer på markedet er åpenbare alternativer når det kommer til beskyttelse av hodet. Her er det flere hjelmer som gjør en bedre jobb enn Livall. Livall-hjelmen er komfortabel på hodet og sitter godt, men topphjelmer fra Giro, Specialized, Bell, Lazer, Sweet, Poc osv tilbyr lavere vekt, bedre lufting, bedre passform og også økt beskyttelse mot hodeskader enn Livall-hjelmen. Kun som hjelm tåler Livall-hjelmen og sammenlignes med andre hjelmer til 700-1000 kroner eller der omkring. 

Ønsker du å kunne snakke i telefonen og/eller lytte til musikk, podcast eller lydbøker mens du sykler må disse hjelmene kombineres med ørepropper, ørebøyler eller solbriller med høyttalere i. Da blir fort prisen på hjelm og ørepropper ganske høy. I tillegg får du utfordringen med dårligere kontakt med omgivelsene. Du får heller ikke ekstrafunksjonene med lyset i bakhodet, fallsensoren og walkie talkie-funksjon. Stemmenavigasjon kan du få også med ørepropper og google-maps. 

Test av Livall BH 62 neo
FJERNKONTROLL: Denne festes enkelt på styret med strikk og gir god tilgang til hjelmens funksjoner. Produktfoto: Livall

Kun som hjelm tåler Livall-hjelmen og sammenlignes med andre hjelmer til 700-1000 kroner eller der omkring. Livall-hjelmen kommer kun i en størrelse. Bakhodestrammeren er komfortabel, men ikke justerbar i høyden. 

Konklusjon

Vi forventet egentlig at Livall-hjelmens funksjoner skulle virke unødvendige, overflødige og kleine, men under testing ble vi positivt overrasket. Hjelmen sitter godt på hodet med god stramming i bakhodet. Den er ikke spesielt tung og den har god nok lufting til de fleste norske sykkeldager.  Hullene i hjelmen fungerer også bra til å holde på solbrillene når du ikke vil ha dem på nesen, i hvert fall Oakley-briller med et godt spenn i brillestengene.

Lyd og samtalefunksjonene er overraskende bra. Det er like lett å følge med på en spennende lydbok med denne hjelmen som høyttaler som med gode ørepropper. At alle andre kan høre også gjør det dog en del mer pinlig. 

Nød- og fallfunksjonene er fine ekstra-funksjoner som vi forhåpentligvis aldri får bruk for, men som er såpass enkle i bruk at vi ser for oss å bruke dem.

Liker du å høre på musikk, podcast eller lydbok på sykkeltur, samt være lett tilgjengelig for telefonsamtaler er Livall BH 62 Smarthjelm helt klart en hjelm verdt å vurdere. Den ekstra sikkerheten baklyset gir kan også gi deg en økt følelse av trygghet under sykling i trafikken.

VURDERING
Beskyttelse mot slag
Lufting
Elektroniske løsninger
Valuta for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Bedre til telefonsamtaler enn ørepopper

Smart baklys

Enkel, trådløs fjernkontroll

Kan gi turn-by-turn hjelp under navigasjon

Walkie-talkie-funksjon via app

Fall-sensor via app

MINUS

Ikke MIPS

Gammeldags utseende

Alle rundt deg kan høre det du hører

Hjelmknappene vanskelig å betjene med hansker

Kun en størrelse

Enkelt skum

Ikke anbefalt brukt i tett regn

Metallisk lydkvalitet

Test av Bell XR Spherical

Bell har akkurat sluppet sin første gravelhjelm, XR Spherical, og vi har hatt den på test. Men hvor stor forskjell er det på gravelhjelmer og vanlige hjelmer, og hvor bra er i såfall akkurat denne?

SER DU HJELMEN? «Gravelhjelmen» Bell XR fås i kamoflasjedesign samt fem andre farger. Foto: Kristoffer Kippernes.
SER DU HJELMEN? «Gravelhjelmen» Bell XR fås i kamoflasjedesign samt fem andre farger. Foto: Kristoffer Kippernes.
LV_anbefaler
Bell XR Spherical
  • Veil. pris: 2 499 kroner

  • Vekt: 283 gram i str. M

  • Farger: Kamo, svart, hvit, grå, blå, grønn og rosa

  • Importør: Ultimate Nordic

skala
8/10

En skulle kanskje ikke tro at landeveissyklister tar på seg en kamuflasjehjelm sånn helt uten videre, men dette er selvfølgelig ikke en landeveishjelm. 

Bell XR Spherical er nemlig en gravel-hjelm. Smak litt på det, om du akkurat har brukt opp pengene på gravelutstyr og trodde du kunne puste lettet ut fordi garderoben var komplett. 

Hvor mye nytt er det mulig å finne på med en hjelm, og hvor mye nytt må det være før en hjelm er laget for gravel, og ikke landevei? 

La oss forklare

Visker ut skillet mellom landevei og terreng

Tradisjonelt sett har landeveishjelmer laget for å være så lette, luftige og aerodynamiske som overhode mulig. Terrenghjelmer har derimot tatt hensynet til at du kan velte inn i trær og steiner, og terrenghjelmer beskytter derfor mer av hodet. Det er særlig i nakken og over ørene, at terrenghjelmer simpelthen har mer isopor, og dermed mer beskyttelse. 

Om du kikker på Bell XR Spherical har den altså noe mer gods i bakhodet. Det er den eneste praktiske forskjellen fra Bells landeveishjelmer, i tillegg til designet. 

Men så er det nå en gang med sykling som det er med ski eller motorsport, de ulike disiplinene vil ha sitt eget stiluttrykk. Gravelsyklistene vil ha sin stil, og det kommer garantert til å komme flere gravelhjelmer fremover.

BRILLEFIN: Bell XR Spherical har små gummiputer i luftelukene som gjør det enkelt å sette fra seg brillene. Foto:Kristoffer Kippernes.
BRILLEFIN: Bell XR Spherical har små gummiputer i luftelukene som gjør det enkelt å sette fra seg brillene. Foto:Kristoffer Kippernes.

Fakta

Bell XR Spherical sklir rett inn blant topphjelmene til Bell. Hjelmen leveres i seks friske farger, og kamuflasjedesignet ble for ordens skyld både produsert og levert til oss lenge før krigen i Ukraina startet. 

Om en ser bort fra gravel-aspektet, vil vi definere dette som en allround-hjelm. Den er mer luftig enn en aerohjelm, men noe tyngre enn de letteste hjelmene til merket. Hjelmen måler for ordens skyld 283 gram på vekta.

Bell er søstermerket til Giro, de to produsentene sitter faktisk i samme bygning like utenfor Santa Cruz og designer den neste hjelmen. Selv om de har samme eier og opererer fra samme bygg, opererer de som konkurrenter. 

Men nå har omsider Bell fått lov til å bruke Giros patent på «Sperical MIPS». Dette betyr simpelthen at det gule MIPS-innlegget er fjernet, og at patenten som skal begrense hjernens skadelige rotasjon inni kraniet ved en eventuell velt, er laget på Giros helt egne måte. 

BRILLEFIN: Bell XR Spherical har små gummiputer i luftelukene som gjør det enkelt å sette fra seg brillene. Foto:Kristoffer Kippernes.
BRILLEFIN: Bell XR Spherical har små gummiputer i luftelukene som gjør det enkelt å sette fra seg brillene. Foto:Kristoffer Kippernes.

Spherical MIPS betyr at hjelmen består av to skall i stedet for ett, og de to skallene sklir fritt mot hverandre. 

I praksis betyr det at du ikke trenger å gå opp en hjelmstørrelse om du er i grenseland mellom to størrelser. Du sparer også noe vekt, og komforten blir definitivt bedre enn med de gule MIPS-innleggene. 

Om du vil lære mer om MIPS, kan du lese mer i denne saken.

Om du har rukket å bli over 40, vil du garantert finne likheter mellom denne hjelmen og Bell Image, en av de aller første sykkelhjelmene som gjorde hjelmbruk kult. 

Utover det klassiske designet, legger vi også merke til et par andre detaljer på utsiden. Bell har festet et par gummibåter over broene mellom luftehullene i front. Dette er for at du enkelt skal kunne feste briller i hjelmen, og at de skal sitte bedre. Et lite triks vi vet å sette pris på. 

Legg også merke til at i stedet for en tradisjonell klips på hakestroppen, har Bell benyttet en magnetløsning fra Fidlock. 

Bell har også fått på plass en liten «sweat tab» foran i pannebrasken. Nok en smart liten detalj. Om du er inne i en lang klatring og svetten renner, får du den ofte i pannen. På flere av både Bell og Giro sine hjelmer samler svetten seg heller i den lille flappen som er festet foran og på undersiden av hjelmen. Det hjelper faktisk veldig for å holde svetten unna ansiktet. 

STOR FORSKJELL? Bell XR Spherical har noe større beskyttelse i nakken, nok til å gjøre den helt gravel. Foto: Kristoffer Kippernes.
STOR FORSKJELL? Bell XR Spherical har noe større beskyttelse i nakken, nok til å gjøre den helt gravel. Foto: Kristoffer Kippernes.

Strammeløsningen som er brukt kalles «Float fit race». Strammebåndet gjør at hjelmen i liten grad er i direkte kontakt med hodet. Dette gjør det langt mer behagelig å ha på hjelmen, enn de enkleste hjelmene der hard isopor fort klemmer mot enkelte deler av hodet. 

I bruk

Ahh, hvilken fryd det er å sykle med topphjelmer - til tross for faktumet at 2499 kroner en gang er ganske mye for en hjelm. 

Eller? 

2499 kroner for å beskyttet kroppens computer mot varig skade i en velt er nå en gang utrolig billig, men mye når vi vet at du får hjelmer som beskytter akkurat like mye til 599 kroner. 

Men hva er det som er så bra med akkurat denne?

Vel, allroundhjelmer har den egenskapen at de er både lette og luftige, og under normale omstendigheter er det den hjelmen som en i minst grad opplever at en har på. 

Bell XR Sphericals strammesystem gjør at vi fullstendig unngår at den klemmer mot noen punkter i hodet. Det er så enkelt som å se inni. Putene er mindre, færre og fastere, og strammesystemet gjør at hjelmen passer bedre til flere hoder. Bare der er vi i gang. Store innvendige luftekanaler gjør at hjelmen føles lett og luftig. Det er lett å sette brillene fra seg i luftelukene, da vet vi hvertfall hvor vi skal gjøre av dem. 

TO SKALL: Her ser du de to skallene som flyter mot hverandre. Foto: Kristoffer Kippernes.
TO SKALL: Her ser du de to skallene som flyter mot hverandre. Foto: Kristoffer Kippernes.

Det er business as usual - ut å sykle, på med hjelm, av og på med briller underveis, komme hjem og få spørsmål - skal du ikke ta av hjelmen?

Stemmer det, vi har en hjelm på hodet, det glemte vi nesten. 

Så da synes vi vel Bell XR Spherical er den perfekte hjelmen, og en soleklar testvinner?

Hm. Nesten. 

Hjelmen har en fordyrende detalj vi ikke er enige med Bell i at er en oppgradering. I stedet for en vanlig klips for å feste hakestroppen, har Bell valgt en magnetløsning fra Fidlock. Den gjør akkurat samme jobb som en klips, men den er både stor i volum og noe tyngre. 

I tillegg satt skjegget fast i magnetløsningen gang på gang, hva har egentlig Bell i mot hipstere?

Hodefasongen vil avgjøre hvor festeløsningen blir hengende, men for noen ble den hengende og slenge under haken. Den veier ikke mange gradene, men nok til å bli litt irriterende for oss, og vi har bemerket dette også på andre hjelmer med samme løsning.  

MAGNET: Bell mener magneter er bedre enn klips. VI er ikke enige av flere årsaker. Foto: Kristoffer Kippernes.
MAGNET: Bell mener magneter er bedre enn klips. VI er ikke enige av flere årsaker. Foto: Kristoffer Kippernes.

Buy - Try - Why

Lakmustesten over alle lakmustester: Ville vi kjøpt denne hjelmen selv, og hva ville vi sagt om våre nærmeste lurte på å kjøpe akkurat denne hjelmen? 

Vi kan trygt anbefale deg å kjøpe Bell XR Spherical, men får du fnatt av litt rare detaljer anbefaler vi deg å prøve den i butikken først. Tross at Fidlock ikke er vår foretrukne festeløsning, er hjelmen stadig i bruk. 

Alternative produkter

Det er ikke mange gravel-hjelmer på markedet per i dag, så vi må heller sammenligne med andre landeveishjelmer. Sjekk gjerne ut Giro Helios Spherical MIPS, den er en hundrelapp rimeligere. 

POC Ventral Mips er en testvinner fra POC, samme hjelm som EF Education bruker. Den ligger på samme pris. 

Om du heller vil støtte hjemlig industri, bør du ta en titt på Sweet Falconer MIPS. Også det er en tidligere testvinner i Landevei.

Oppsummert

Bell XR Spherical er en allroundhjelm i øvre prisklasse, med flere interessante nyheter. Bell er søsterselskap til Giro, og har nå fått lov til å bruke teknologien kalt «spherical MIPS». Dette er den beste teknologien på markedet for å begrense rotasjonsskader mot hjernen ved velt. 

Hjelmen er noe større i bakhodet, og beskytter mer enn en tradisjonell landeveishjelm. Bell sikter seg med dette inn på gravel-markedet. 

Hjelmen får tett opp mot toppscore på alle punkter, unntatt hakestroppen. Her har vanlige klips vist seg mer enn gode nok i over 30 år, og en tung magnet gjør ikke hjelmen bedre. 

Like fullt, et solid stykke arbeid fra Bell, som også tør å prøve seg med friskt design og friske farger. 

SKVETTLAPP: Denne lille skumgummibiten gjør at svette drypper ned foran ansiktet, ikke ned i øynene. Det fungerer faktisk ganske bra. Foto: Kristoffer Kippernes.
SKVETTLAPP: Denne lille skumgummibiten gjør at svette drypper ned foran ansiktet, ikke ned i øynene. Det fungerer faktisk ganske bra. Foto: Kristoffer Kippernes.
VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Svært gjennomført hjelm

Sweat tab

Spherical MIPS er markedets beste MIPS-løsning per i dag

Brillegummi

MINUS

Vi er ikke fan av magnetfeste på hakestroppen

Test av Poc Ventral Air SPIN

Ventral Air SPIN er POC sin mest allsidige topphjelm til landeveissykling, og er utstyrt med merkets egen beskyttelsesteknologi.

NY: POC har gjort sin Ventral-hjelm enda mer luftig. Alle foto: Knut Andreas Lone
NY: POC har gjort sin Ventral-hjelm enda mer luftig. Alle foto: Knut Andreas Lone
LV_best_i_test
POC Ventral Air SPIN
  • Pris: 2 499 kroner

  • Størrelse: Medium (54-59 cm)

  • Vekt: 244 gram

  • Testet størrelse: Medium

Siden den svenske produsenten POC startet å produsere hjelmer, har de bemerket seg med tanke på både sikkerhet og utseende.

I 2021 lanserte de Ventral Air SPIN, som et alternativ til flere andre Ventral-varianter POC allerede har.

Ventral SPIN er POCs dyreste hjelm og koster 2999,-. Den har de samme trekkene som Ventral Air SPIN, men med færre luftehull til fordel for aerodynamikk. Air SPIN, som koster 2499,-, er laget med fokus på vekt og lufting.

Produsentens sykkelhjelmer fikk et ordentlig salgsløft da de begynte å sponse profflaget Garmin for omtrent ett tiår siden, og skilte seg klart ut i mengden.

De karakteristiske trekkene som gjorde at merket skilte seg ut da, er fremdeles å finne på Ventral Air SPIN også. Den har en solid front med mange, store luftehull, og det samme i bakhodet for god gjennomtrekk.

POC har som vanlig også et bredt spekter av farger, så du kan både være synlig og skille deg godt ut på veien.

hjelmtest-19
hjelmtest-19

SPIN står for Shearing Pad Inside, og er POCs egen beskyttelsesteknologi. POC samarbeidet med MIPS tidligere, som de fleste andre nå bruker, men har etter hvert utviklet sin egen teknologi. Selv om de nå jobber sammen igjen, er det SPIN som POC nå bruker.

Mens MIPS er et ekstra, innvendige skall, som skal redusere rotasjonsenergien mot hjernen, om du velter og slår hodet mot asfalten. SPIN fungerer etter det samme prinsippet, bare at POC har lagt inn puter på innsiden av hjelmen, som skal gjøre samme nytten.

I praktisk bruk

Det store innsalget til POC er at Ventral Air SPIN skal ha «overlegen kjøleeffekt», samtidig som den er «eksepsjonelt lett».

Når man lufter den opp av esken er den definitivt lett, og det føles nesten som du holder luft. Og den er uten tvil en svært lett topphjelm. Eksepsjonelt lett er den kanskje ikke. Da snakker vi nok mer om POCs Ventral Lite, som veier 190 gram i størrelse medium.

Til sammenligning er aero-utgaven Ventral SPIN bare fire gram tyngre, på 248 gram.

Den er dog en fryd å ha på topplokket. Når du trer den på, omfavner den hodet silkemykt og oppleves svært behagelig.

På enkelte hjelmer føler man ofte plastikken fra MIPSen eller selve hjelmkonstruksjonen mot hodet, men det er ikke et problem med Ventral Air, som nok får et solid komfortløft av SPIN-putene.

Strammesystemet er svært presist, slik at man slipper å krige om enten for løs eller for stram hjelm, og det er enkelt å bruke på veien. Strammehjulet er også tagget, og greit å justere når du har hansker på.

hjelmtest-20
GOD DEKNINGSGRAD: Ventral Air SPIN sitter godt ned på bakhodet, men forstyrrer ikke brillepinnene. Stroppesamleren er dog ikke superenkel.

Stroppesamleren ved ørene er veldig stabil og behagelig, og den er justerbar, men du må kanskje studere den en gang eller to for å skjønne hvordan du løser den opp og justerer.

Det er også mulig å justere høyden på båndet i nakken mellom tre forskjellige nivåer.

Hakestroppen er grei å lukke og justere, og samleren til den løse stroppeenden er stor, men kan iblant bevege seg litt slik at du får en blafrende stroppeende. På en så dyr hjelm kunne POC ha kostet på seg en hakket bedre løsning.

Ute på veien sitter hjelmen som et skudd, og du slipper å tenke på at du har en hjelm på deg. Selv om du strammer ordentlig godt opp er det aldri noen spesifikke trykkpunkter rundt hodet, og det liker vi veldig godt.

Hvor vidt det er «overlegen kjøleeffekt» er vanskelig å vurdere nøyaktig, men det er liten tvil om at hjelmen lufter veldig godt.

Du kjenner luften strømme inn i hjelmen, og i høy fart og utforkjøringer på varme sommerdager gir det en veldig god følelse. Samtidig er det merkbart ved at du ikke får avsindige mengder svette i ansiktet eller håret.

At luftingen er så bra er nesten et lite irritasjonsmoment i de verste insektsperiodene, for de kan lett havne inn i hjelmen din, men det er noe man lever fint med.

Selv om aerodynamikken ikke er hovedfokus ved denne hjelmen, er det ikke slik at POC har lagt det fullstendig bort. Hjelmen spiller på Venturi-effekten, hvor et mindre tverrsnitt midt langs de dype kanalene øker lufthastigheten og dermed bidrar til å øke lufthastigheten over toppen og siden av hodet.

hjelmtest-21
STORE LUFTEHULL: Bak er det store luftehull, som gir god gjennomtrekk i hjelmen.

Selv om hjelmen er lett og luftig, føles den ikke på noen måte som noen sinke, selv om det er vanskelig for oss å tallfeste det. Den føles rask ut, i hvert fall.

Med tanke på å plassere brillene i hjelmen, er Ventral Air SPIN helt grei, men den er ikke super. Våre Oakley Radar og Sutro falt aldri ut av hjelmen, men gjorde iblant noen plutselige byks utover, hvis vi så ned i bakken.

POC har lagt inn et stoffinnlegg for å lage friksjon og holde brillene på plass, men i hovedsak er hjelmen designet med vekt på POCs egne briller.

Ja - tja - nei

Dette er et trygt og godt kjøp, dersom lommeboka tillater det. Den oppleves utrolig behagelig ut på veien, og er et kvalitetsprodukt.

Dens karakteristiske utseende er det ikke nødvendigvis alle som liker eller føler de passer i, så det kan være greit å teste. Det kan også være greit å sjekke om brillene dine sitter i hjelmen.

Er den verdt prisen? Den ligger i samme prisklasse som andre topphjelmer.

Konklusjon

Ventral Air SPIN er et gjennomført produkt. Vi synes hjelmen er elegant og stilfull, men det er et utseende som gjerne er enten elsk eller hat.

Den leverer det den lover, med tanke på komfort, lufting og at den er lett, men har litt småplukk med tanke på festing av briller og stroppeenden. Dette er imidlertid heller regelen enn unntaket, tross at hjelmen ligger i det øverste prissjiktet.

Den er også utstyrt med sikkerhetsteknologi, som gir en ekstra trygghet.

Testvinner.

PLUSS

Kommer i mange farger

Utrolig behagelig og luftig

Lett

Gode justeringsmuligheter

SPIN (beskyttelsesteknologi)

MINUS

Brillene sitter litt løst

Samleren for stroppeenden kunne vært mer robust

Stroppesamleren under øret er ikke intuitiv

Test av Kask Protone WG11

Kask sin velprøvde toppmodell Protone er kommet i ny utgave, og nå kommer den med forbedret sikkerhet - WG11-sertifisering.

SEMI-AERO: Kask sin hjelm er luftig, men har likevel en aerodynamisk profil. Alle foto: Knut Andreas Lone
SEMI-AERO: Kask sin hjelm er luftig, men har likevel en aerodynamisk profil. Alle foto: Knut Andreas Lone
Kask Protone WG11
  • Pris: 2 999 kroner

  • Vekt: 228 gram

  • Størrelse: Medium (52-58 cm)

  • Testet størrelse: Medium

Kask sin Protone-hjelm dukket opp for mer enn fem år siden, og da var den utviklet i samarbeid med Team Sky, og er fremdeles hjelmen laget (som nå heter Ineos Grenadiers) bruker.

I løpet av det siste året har Kasks topphjelm også kommet i en ny utgave, som har forbedret sikkerhet.

Protone-hjelmen kommer imidlertid ikke med MIPS eller lignende, slik mange andre hjelmer nå gjør. MIPS-innleggene, eller SPIN som hos POC, er et ekstra skall eller lag i hjelmen, som skal redusere rotasjonsenergien i hjernen. Selv om Kask ikke har en slik teknologi, skal hjelmen likevel gjøre den samme nytten, ifølge Kask

Protone-hjelmen kommer nå med WG11-sertifisering, som har bakgrunn i den tekniske komiteen for hodebeskyttelse hos Den europeiske standardiseringsorganisasjonen.

Ut ifra data fra vitenskapelige publikasjoner, har Kask gjennomført kræsjtester som måler hjerneskader ved kollisjoner. Ifølge Kask scorer alle deres hjelmer langt innenfor minstekravet.

Som POC sine hjelmer, har også Kask en veldig særegen og karakteristisk stil. Den har fremdeles mange av trekkene som Vertigo-hjelmen som Team Sky syklet med for mer enn ti år siden.

hjelmtest-16
hjelmtest-16

Protone-hjelmen regnes som en semi-aero hjelm. I fronten har den en rekke hull og ser veldig luftig ut, mens den øvre halvdelen er helt tett. På baksiden har den også store luftehull.

Hjelmen kommer også i et solid utvalg farger. Hvit, sort, grå, lyseblå, rød og refleksgul, samt noen matte varianter av enkelte farger.

I praktisk bruk

Førsteinntrykket av hjelmen er svært bra. Den føles svært lett ut når vi løfter den ut av esken, og setter den på hodet.

Den sitter perfekt på hodet, og både føles og ser kompakt ut, og sitter fjærlett på hodet. Kask hevder den bare veier 215 gram, men vektene våre viser 228 gram. Likefullt innafor, og testens letteste.

Den er godt polstret med myke, behagelige innlegg på innsiden av hjelmen, som også kan tas ut og vaskes.

Stroppesamler ved ørene er ikke justerbar, noe enkelte ikke vil like. Har du langt og høyt hode vil du ha denne over øra, ikke under.

Hakestroppen fremstår eksklusiv og påkostet. Den er nemlig i (syntetisk) lær. Og vi elsker den også når vi er ute på veien. Den er veldig myk og behagelig, og selv under harde svette økter blir den ikke plagsom.

Ettersom den er i syntetlær er den en del tykkere enn hakestroppene på de fleste andre hjelmer. Det gjør også at den er mye vanskeligere å regulere. Læret er mye stivere, og vi fant det mer eller mindre umulig å justere den i fart.

hjelmtest-17
STROPPESAMLEREN: Er ikke justerbar, men ligger veldig fint og behagelig mot huden. Her har modellen lagt brillene under strammesystemet, men går fint rundt også, uten at de blir sittende løst.

Strammesystemet i bakhodet er, som de sier i Italia, multo bene. Du kan justere den både vertikalt og horisontalt. Den vertikale justeringen er liten motstand i og lett å justere underveis på turen.

Strammehjulet til den horisontale justeringen er stort og lett å bruke, også med hansker. Strammingen er også presis, og trykket fra strammingen er jevnt fordelt rundt hele hjelmen.

Ute på veien er den helt nydelig å bruke. Inntrykket fra tørrtestingen videreføres på veien, hvor hjelmen sitter på hodet, uten at det føles som den er der.

Utseendemessig ser det ut som hjelmen spiser luft til hvert eneste måltid, og det stemmer også godt overens med opplevelsen.

I flatt og lett terreng er det god tilstrømming av luft og svette er aldri et problem. På enkelte, svært varme dager i løpet av sommeren, kunne vi oppleve at det rant litt svette ned i pannen og øynene under bakkeintervaller, men det var sjeldent et problem.

Putene på innsiden av hjelmen er også luftige og tørker lett, så stort sett var ikke svette et problem. Dette er heller ikke den hjelmen med den aller råeste luftingen, så det blir litt som forventet. Men luftingen er fremdeles veldig god, tross det.

hjelmtest-18
STRAMMESYSTEM: Strammehjulet er enkelt å stramme, og Protone strammer veldig jevnt rundt hodet.

Så var det dette med brillene da; Sitter de i hjelmen? Ja, på sett og vis gjør de det. Men man kunne trolig enkelt gjort det bedre. Våre Oakley Sutro og Radar sitter relativt godt, om du presser dem ut godt stykke innpå, men med mye bevegelse i hodet vil de skli gradvis ut igjen.

Det kunne enkelt vært fikset med noe friksjonsmaterial i åpningen hvor man setter inn brillene.

Ja - tja - nei

Dyrt, men bra kjøp. Utrolig behagelig og hjelmen både føles og ser rask ut. Den har et fint utseende og er veldig godt gjennomført.

Den har litt smal og aggressiv utforming, så det kan være greit å teste den, også ettersom stroppesamleren ved ørene ikke er justerbar.

Er du en ekstremt varm person som svetter mye, er det muligens andre hjelmer som er bedre for deg, men vi vil fremdeles si luftingen er veldig bra.

Er den verdt prisen? Den ligger i samme prisklasse som andre topphjelmer.

Konklusjon

Kask sin Protone er veldig godt gjennomført over hele linja. Vi elsker dens raske, men likefullt stilfulle utseende.

Den er utrolig lett og selv uten strammingen føles det ut som den sitter perfekt på hodet.

PLUSS

Kommer i mange farger

Lufter godt tross sin aerodynamiske profil

Lett

Elegant og behagelig hakestropp

MINUS

Manglende justeringsmulighet på stroppesamleren

Vanskelig å justere hakestroppen

Brillene sitter ikke som støpt i hjelmen

Test av Lazer Sphere MIPS

Lazer Sphere har et enkelt og elegant utseende og har nå også fått MIPS. I tillegg har den en bra pris.

KLASSISK DESIGN: Ikke noe dilldall eller fiksfakseri med Lazer sin Sphere MIPS. Alle foto: Knut Andreas Lone
KLASSISK DESIGN: Ikke noe dilldall eller fiksfakseri med Lazer sin Sphere MIPS. Alle foto: Knut Andreas Lone
LV_anbefaler
Lazer Sphere MIPS
  • Pris: 1 849 kroner

  • Vekt: 280 gram

  • Størrelse: Medium (55-59 cm)

  • Testet størrelse: Medium

Lazer har produsert hjelmer i en liten evighet. De har også fulgt bransjens takt med mer aerodynamiske hjelmer i sin ypperste topplinje.

Med Sphere ser de imidlertid mer bort for det, har gått for et enklere og mer elegant design, med bra sikkerhet.

Lazer er etter hvert velkjent for å gjøre det veldig bra på uavhengige tester når det kommer til MIPS, skallet som skal redde hjernen din ved velt.

Når hjelmen din treffer bakken og blir hengende igjen i asfalten, roterer MIPS-skallet separat fra ytterskallet på hjelmen, og skal redusere rotasjonsenergien som blir påført hjernen din.

MIPS-skallene tilpasses hvert enkelt merke og hjelm, noe som faktisk også gir utslag på hvor bra det funker, tross at det er samme teknologi.

Hos det amerikanske universitet Virginia Tech scorer Lazer sine hjelmer generelt veldig høyt, og Sphere er den hjelmen i denne testen som scorer aller best.

hjelmtest-13
hjelmtest-13

Lazer går også sin egen vei når det kommer til strammesystemet. I stedet for å ha et strammehjul i bakhodet, er det lagt til toppen av hjelmen.

Lazer kaller det for Advanced Rollsys-system. «Ikke bare er ARS hestehalevennlig, men det hindrer også irritasjoner og trykkpunkter ved å gjøre justeringer rundt hele hodet» skriver de på sin hjemmeside. Wow, skriver vi.

Hjelmen finnes i seks forskjellige farger: sort, blå, mørkegrønn, rød, sort/rosa og hvit.

Ifølge Lazer veier hjelmen 250 gram i small. Vi måler en medium til 280 gram.

I praktisk bruk

Strammingen i bakhodet krummer seg innover mot hodet, men denne kan du bare skli ned på hodet, eventuelt trykke mot hjelmens kant, når du trer den over hodet.

Umiddelbart sitter den utrolig fint på hodet. Det blir gjerne litt prøving og feiling for å finne ut hvilken vei tommelhjulet strammer opp eller løsner. Vi synes det er greiest å stramme opp systemet før du tar den på deg, og deretter slakke litt opp for å finne det perfekte punktet.

hjelmtest-14
FRA SIDEN: Stroppesamleren kan enkelt justeres opp og ned, mens brillene dessverre havner akkurat oppå strammesystemet.

Når den først sitter som den skal, er det ingen trykkpunkter, slik som Lazer lover. Det er lovende.

Stroppesamleren ved ørene er enkel å justere, det er bare å skyve den enten opp eller ned, alt ettersom. En enkel clips-mekanisme for å lukke, og et solid silikonbånd.

Det er dog doble stropper, og den andre vesentlig lenger enn den andre. Den ene blir da liggende under den andre og havner ikke under silikonbåndet. Da skjer det iblant at silikonbåndet sklir nedover, og at stroppene hoper seg opp.

Har du ikke så stor omkrets ned rundt haken, vil du også få blafrende stropper, ettersom du går tom for plass til silikonbåndet.

Sphere MIPS har 14 luftehull. En solid mengde, men de er ikke like store som for eksempel på POC Ventral Air. Dermed er heller ikke luftgjennomstrømningen like god.

lazer sphere mips
STRAMMEHJUL: Bakerst, oppå hjelmen finner du strammehjulet.

Selv om den ikke er optimal, er den fremdeles relativt bra. Lazer har imidlertid vært sparsommelig med putene i hjelmen, som heller ikke er særlig luftige og svettedrypp fra pannen forekommer.

Med sitt klassiske utseende har den også et godt grunnlag for god brillestøtte. Og der leverer den: Brillene sitter fint på plass i hjelmen.

Det finurlige Rollsys-systemet er dog et lite irritasjonsmoment når du har brillene på deg. Brillepinnene havner oppå strammingen og sitter derfor ikke like bra som foretrukket.

Ja - tja - nei

En hjelm vi fint kan anbefale å kjøpe. Fornuftig priset og svært bra sikkerhet. Ikke de råeste egenskapene og gjennomføringen, men solid nok.

Irriterer du deg over småting er den kanskje ikke for deg.

hjelmtest-15
RENT UTSEENDE: Med strammehjulet oppå hjelmen blir det en veldig ren look bakfra, og lite som kan irritere deg eller er i veien for hestehalen din.

Konklusjon

Lazer sin Sphere MIPS er en fin hjelm med klassisk utseende. Den er ikke den feteste hjelmen du får tak i, men du sklir fint inn i mengden.

Prisen er veldig fin og du får mye for pengene. Luftingen er kurant og vi liker passformen og strammesystemet utrolig godt. Samtidig er den beviselig blant de bedre hjelmene med tanke på sikkerhet.

Dersom du ønsker å bruke den i ritt eller på kaldere dager, er den også kompatibelt med Lazers Aeroshell, plastikkcoveret som tetter den for regn og snø, og gjør den mer aerodynamisk.

PLUSS

Eminent strammesystem

God passform

Brillene sitter bra i hjelmen

Kurant lufting

MINUS

Brillepinnene havner oppå Rollsys-systemet

Dårlige puter og svette renner tidvis ned i ansiktet

Hakestroppen et lite irritasjonsmoment

Test av Specialized Prevail II Vent

Specialized Prevail er en velkjent landeveishjelm, og skal være ekstremt luftig. Det er også blant de dyreste sykkelhjelmene. Er den verdt prisen?

LUFTIG OG LETT: Specialized har laget en ny utgave av Prevail, som har enda større luftehull enn tidligere. Alle foto: Knut Andreas Lone
LUFTIG OG LETT: Specialized har laget en ny utgave av Prevail, som har enda større luftehull enn tidligere. Alle foto: Knut Andreas Lone
Specialized Prevail II Vent
  • Pris: 3 899 kroner

  • Vekt: 237 gram

  • Størrelse: Medium (55-59 cm)

  • Testet størrelse: Medium

Prevail har vært Specialized sin topphjelm i en liten evighet, og har vært alternativet til aerohjelmen deres, Evade, i toppsjiktet av hjelmer.

Den har beholdt utseendet sitt i alle år og er lett gjenkjennelig. Den har utvilsomt vært et kvalitetsprodukt og en sikker investering. Men Specialized har bestemt seg for å gjøre den enda råere.

Det er åpenbart at lufting og kjøling er viktig for hjelmprodusentene, for som med POC er det dét som er essensen ved den nye utgaven av Prevail.

Da hjelmen ble lansert i vår, ble det hevdet at den er 20 prosent luftigere enn den foregående utgaven av Prevail.

Det skal Specialized ha klart å oppnå ved å fjerne flere av de tverrgående isopor-broene på midten og sidene av hjelmen. I stedet er de erstattet med robotspunnet aramid-tau, som er tynne snorer av sterkt, syntetisk fiber.

Specialized lar det være liten tvil om at dette skal være en uovertruffen hjelm, som er spekket med det råeste. I tillegg til den påståtte, forbedrede luftingen, har man også to sikkerhetsteknologier.

Den første er selvsagt MIPS, det velkjente skallet, som skal redde hjernen din ved velt. Når hjelmen din treffer bakken og blir hengende igjen i asfalten, roterer MIPS-skallet separat fra ytterskallet på hjelmen, og skal redusere rotasjonsenergien som blir påført hjernen din.

hjelmtest-22
hjelmtest-22

Og dette er attpåtil en lettere utgave av teknoligen, MIPS SL.

I tillegg har den også ANGi (Angular and G-Force indicator), som skal gi deg hjelp dersom du blir utsatt for uhell. ANGI er en liten dings som henger bak på strammesystemet, som har et akselerometer og en gyro for måling av lineære og roterende krefter.

Dingsen kobler du til en app, og dersom du velter og ANGi-systemet oppfatter det, kan den sende en nødmelding til personer du velger. Tjenesten er gratis det første året, deretter tegner med årsabonnement for 250,- pr. år. Les mer om hvordan systemet fungerer her!

Prevail II Vent kommer i fire forskjellige farger, en matt hvit, en vanilje-aktig farge, svart og rødbrun, og matt sort.

Ifølge produsenten veier den 230 gram i størrelse medium. Våre vekter måler den til 237 gram.

I praktisk bruk

Hjelmen er i all hovedsak veldig lik den gamle Prevail-utgaven, og har de samme kvalitetene. Den er veldig lett og sitter godt på hodet.

Den har en veldig tydelig avlang form, og er nok litt smal, men omfavner likevel hodet godt og sitter komfortabelt på hodet.

hjelmtest-23
FRA SIDEN: Ingen justerbar stroppesamler. Troppene kommer også i vinkel fra hjelmen og brillene presser dem litt innover.

Hjelmstroppene er forankret i selve konstruksjonen, i isoporen. Det vil si at de kommer ikke fra inni hjelmen, men ut av selve rammen på hjelmen.

Det vil si at stroppene ikke ligger inn mot huden din før under ørene. Er du veldig opptatt av stilreglene bør du passe på litt når du tar på deg brillene, for med det designet sklir brillene naturlig på innsiden av stroppene.

Som Kask sin Protone, har heller ikke Prevail II Vent justerbare stroppesamlere ved ørene. Det er dog tatt ut god sikkerhetsmargin her, og stroppesamleren ligger godt under ørene.

Hakestroppen har også rikelig med lengde, og hjelmen er godt rustet for å passe alle og enhver.

Strammesystemet er også bra, det er presist og strammehjulet er stort og tilgjengelig. Det er dog minimalt med vertikale justeringsmuligheter. Den har fem posisjoner, men selv på maks kommer det ikke langt ned i bakhodet.

Hjelmen sitter dog relativt lavt på bakhodet og har sågar god dekning, så manglende justeringsmuligheter er ikke prekært.

Ute på veien sitter hjelmen utmerket og umerkbart på hodet. Hjelmen er såpass åpen og luftig, at sykler du ritt med den bør du nesten bekymre deg for at konkurrentene kan lese tankene dine.

hjelmtest-24
SMAL MED EKSTRA SIKKERHET: Den lille ANGi-dingsen kan du se til venstre på strammesystemet.

Som med de gamle Prevail-utgavene lufter den utrolig bra, uansett fart. 20 prosent bedre enn tidligere? Tja, det er selvsagt vanskelig for oss å være kategorisk på, men du vil neppe klage over luftingen.

I fronten på innsiden har den en solid pute som absorberer det som er av svette, og hjelmen er såpass godt ventilert at den aldri blir søkkvått og du må streve med rennende svette.

Brillene sitter også veldig fint i hjelmen.

Ja - tja - nei

Tja. Det er en utmerket hjelm, la det ikke være noen tvil om det. Og den er ment for å være en eksklusiv og råflott investering. Må du ha den, dersom du skal ha en topphjelm? Du finner billigere hjelmer, som du klarer å leve helt fint med.

Hjelmen er utvilsomt ment for å tilfredsstille et nisjemarked. Den vanlige Prevail II (som også kommer med ANGi) koster 600,- mindre og veier omtrent det samme. Du merker neppe ventilasjonsforskjellen selv.

ANGi-teknologien øker nok prisen på hjelmen noe. Synes du den er overflødig kan du forøvrig kvitte deg med noen gram. Den lille dingsen kan skrues av, og du sparer elleve gram.

Selv om det ikke er de aller råeste justeringsmulighetene er vi dog såpass sikker på at de er utformet slik at prøving ikke er prekært. Men skal du først svi av nesten 4000,- på den, er det nok lurt å prøve den uansett.

Konklusjon

Hjelmen er helt super og den ventilasjonen er fantastisk, slik Specialized lover. Den sitter kjempebra på hodet og ser bra ut.

Du finner ikke mange hjelmer som kan sende deg ut på veien med større trygghet, dersom uhellet skulle være ute, så kan du ha sikret deg bra på flere måter.

PLUSS

Lett

Toppspekket sikkerhet

Strålende ventilasjon

Eksklusiv

MINUS

Veldig dyr

Få og kjedelige farger

Test av Bontrager Specter WaveCel

Bontrager Specter, med WaveCel-beskyttelse, er vesentlig billigere enn Bontragers toppmodell. Holder den mål mot de dyreste hjelmene?

INNVENDIG BESKYTTELSE: WaceCel-strukturen på Bontrager Specter er godt synlig fra utsiden. Alle foto: Knut Andreas Lone
INNVENDIG BESKYTTELSE: WaceCel-strukturen på Bontrager Specter er godt synlig fra utsiden. Alle foto: Knut Andreas Lone
LV_anbefaler
Bontrager Specter WaveCel
  • Pris: 1 699,-

  • Vekt: 365 gram

  • Størrelse: Medium (54-60 cm)

  • Testet størrelse: Medium

Bontrager sin Specter har deres egenproduserte og sagnomsuste WaveCel-teknologi og er priset ganske lavt. 1000,- billigere enn merkets toppmodell, og ligger også cirka på samme vekt.

Ifølge Bontrager skal også hjelmen gi deg bedre luftgjennomstrømning grunnet det unike designet.

Som topphjelmen XXX WaveCel er altså innsiden av hjelmen dekket av et tredimensjonalt plastnett.

Bontrager bruker overhodet ikke MIPS, men WaveCel skal altså gjøre den samme jobben: Dempe rotasjonsenergien når hodet ditt treffer bakken i en velt.

WaveCel-nettet erstatter noe av skummet i hjelmen, men den har likevel et kraftig volum. Det er også noe som merkes på vekten. Hjelmen er cirka 130 gram tyngre enn testens dyreste, Specialized sin Prevail II Vent. Men den er også mer enn 50 prosent billigere.

WaveCel-teknologien er omstridt og mye omtalt. Trek, som produserer Bontrager, hevder at WaveCel gir 48 ganger bedre beskyttelse enn en vanlig hjelm.

hjelmtest-10
hjelmtest-10

Dette har blitt etterprøvd, men hjelmen er ikke like rå som Trek hevder. Dog skal det sies at den scorer veldig bra i uavhengige tester. Hos Virgina Tech får den veldig høy rating, bedre enn mange MIPS-hjelmer og Specter-hjelmen scorer bedre enn toppmodellen til Bontrager, XXX.

Hjelmen kommer i seks forskjellige farger, og også her er sikkerhet et viktig nøkkelord. I tillegg til klassiske farger som sort og hvit, får man også refleksgul og rød som gjør deg godt synlig på veien.

Trek hevder at hjelmen veier 341 gram i størrelse medium, men våre vekter viser 365 gram.

I praktisk bruk

Måler du den opp mot testens øvrige hjelmer, er den merkbart tyngre når den ligger i hånda di.

Heldigvis er passformen veldig god, og det hjelper veldig til å motvirke inntrykket av at den er tung.

På stroppene er det en mer standard løsning ved samleren under øret, en enkel mekanisme som kan åpnes enkelt og justeres opp og ned som det passer.

Ulempen med det er at du får doble stropper ned under haken, i motsetning til de øvrige hjelmene i testen, som enten ikke har justerbar samler eller to-delte, Y-formede løsninger.

Da blir det ganske mye volum på stroppene under haken, som kan være litt irriterende. Bontrager går også for en overlappende, magnetisk festeløsning, som skaper litt hodebry.

hjelmtest-11
I VEIEN: Strammesystemet er stort og gjør at brillene ikke sitter ordentlig mot hodet.

Den tar en del tid å venne seg til, den føles ikke spesielt intuitiv og vi fikler litt med den hver gang hjelmen skal av eller på.

Strammesystemet i bakhodet er fint og presist, det er gode justeringsmuligheter både vertikalt og horisontalt.

Strammehjulet er fra BOA, så det er veldig solid og enkelt. Hele strammeren er imidlertid i plastikk og gnager litt mot bakhodet.

Hjelmen ligger naturlig ganske lavt på fronten av hodet, og har ganske stor dekningsgrad på hodet.

Hjelmen har 14 luftehull, som alle er fylt av WaveCel-strukturen. Hullene i strukturen er imidlertid vinklet for optimalt inn- og utlufting, slik som Smiths Trace-hjelm.

Du får imidlertid ikke den samme luftgjennomstrømningen som på Prevail, Protone eller Ventral Air, med WaveCel-strukturen. Den holder utvilsomt igjen på en del varme, som ikke får en naturlig luftstrøm gjennom hjelmen. Du må gjerne bøye hodet ned, for å føle at det virkelig strømmer luft til.

Det vil dog ikke si at den lufter dårlig. Den oppleves ikke kjølig, og kan bli litt varm på de verste dagene, men du hverken svetter eller koker ihjel.

Du vil dog kanskje oppleve at den blir en liten badstue, dersom du har veldig mye eller veldig tett hår. Den er naturligvis veldig motstandsdyktig mot insekter, men du er sjanseløs dersom du får en intens kløe.

hjelmtest-12
GNAGER: Strammesystemet kunne vært mer stabilt og ligger og gnager litt i bakhodet.

Svetteputene i pannen var veldig tilfredsstillende, og vi omtrent ingen problemer med svette som rant ned i fjeset.

Briller er imidlertid en stor utfordring, på flere måter. De sitter ikke spesielt godt i hjelmen, det blokkerer WaveCel for. Samtidig er den lave posisjonen og det store strammesystemet litt i veien for brillene, som gjerne blir liggende oppå strammesystemet.

Dermed sitter de ikke like godt rundt hodet, som de burde. Med mindre du løsner litt opp på strammesystemet, legger dem under og strammer opp. Det kan dog bli et lite ubehag på lengre turer.

Ja - tja - nei

Dette er et godt kjøp, med tanke på hvor mye du får for pengene. Er du en weight weenie eller kun aksepterer det beste når det kommer til luftig, er den ikke for deg.

Aksepterer du imidlertid litt ekstra vekt for en trygg hjelm med god sikkerhet, som ikke koster skjorta, er dette hjelmen for deg.

Konklusjon

En meget solid og allsidig hjelm fra Bontrager, som er veldig tilfredsstillende på de fleste områdene. Vi synes også den ser ganske kul ut, selv om den har veldig stort volum.

Grunnet sin gode passform føles den ikke så tungt ut som den faktisk er. Den har noen irriterende nedsider, men de er levelige, om du ikke vil betale mer for en lettere og luftigere hjelm.

Er du veldig opptatt av sikkerhet er nok dette den beste hjelmen testen har å tilby, og den står faktisk ikke veldig mye tilbake for Bontragers topphjelm. I hvert fall ikke med tanke på prisforskjellen.

PLUSS

God sikkerhet

Synlige fargevarianter

God passform

Bra pris

God til allroundbruk

MINUS

Strammingen i bakhodet gnager

Tung

Det magnetiske stroppefestet er stressende og ikke intuitivt

Grusom for oss som liker å ha brillene i hjelmen

Test av Giro Eclipse Spherical MIPS

Mange stilte spørsmål da Giro lanserte markedets første aerohjelm for ti år siden. Vi har testet Giro Eclipse Spherical MIPS, deres tredje aerohjelm i rekken.

ALLE GODE TING ER TRE: Giro Eclipse Spherical MIPS er deres tredje aerohjelm i rekken. Den siste utgaven er skikkelig god. Foto: Henrik Alpers.
ALLE GODE TING ER TRE: Giro Eclipse Spherical MIPS er deres tredje aerohjelm i rekken. Den siste utgaven er skikkelig god. Foto: Henrik Alpers.
LV_anbefaler
Giro Eclipse Spherical MIPS
  • Veil pris: 2 799 kroner

  • Vekt: 270 gram i str. M

  • Farger: Kamo, svart, hvit, grå, blå, grønn og rosa

  • Importør: Ultimate Nordic

skala
8/10

Det er ti år siden Giro ut av det blå lanserte aerohjelmen Air Attack. Nå kunne du spare sekunder på mila bare ved å kjøpe ny hjelm, og syklistene var solgt. 

Men like mye som det var sekunder å spare, var aerohjelmene identitetsforsterkende. Var du glad i klatringer fikk du nå ha de superlette hjelmene for deg selv, mens bruddsyklister og flatebankere gikk for aerohjelmer. 

Air Attack ble etterfulgt av Giro Vanquish, en hjelm med integrerte linser. Og nå kommer altså Giros nyeste aerohjelm, den tredje i rekken, for lengst tatt i bruk av proffene for å pirre vår nysgjerrighet: Giro Eclipse Spherical. 

Giro pumper ut tung skyts i konkurranse med de andre merkene, så godt som alle deres mest tekniske innovasjoner finner du på denne hjelmen. 

Vi bare nevner kort utseendet først, for det er ikke sikkert du ser det på bilder. Men aerohjelmenes lille ulempe er at de ofte er voluminøse, og at de kan se litt noldus ut. Eclipse er mye nettere i fasongen enn forløperen, og forfra ser den ut som flere av de netteste allroundhjelmene på markedet. Hovedforskjellen finner vi også i lengden, her er den kuttet både foran og bak. Den er omtrent like nett som de vanlige hjelmene Giro leverte for et tiår siden. 

Den mest åpenbare nyheten på Eclipse, er MIPS-teknologien Giro lanserer på stadig flere hjelmer, «Spherical MIPS». 

Det tynne, gule MIPS-innlegget ble ofret av Giro for mange år siden, til fordel for en egen «Giro-MIPS». I fjor dro de det enda lengre, da de lanserte Spherical MIPS. 

Spherical MIPS betyr at hjelmen består av to skall i stedet for ett, og de to skallene sklir fritt mot hverandre. Dette reduserer hjernens rotasjon inni kraniet ved en velt - noe som ofte kan føre til mer omfattende hjerneskader.

TESTING - TESTING: Øyvind Aas gjør slottsparken utrygg under hjelm-og sykkeltesting. Foto: Henrik Alpers.
TESTING - TESTING: Øyvind Aas gjør slottsparken utrygg under hjelm-og sykkeltesting. Foto: Henrik Alpers.

I praksis betyr det at du ikke trenger å gå opp en hjelmstørrelse om du er i grenseland mellom to størrelser. Du sparer også noe vekt, og komforten blir definitivt bedre enn med de gule MIPS-innleggene. 

Om du vil lære mer om MIPS, kan du lese mer i denne saken. 

Giro har også lagt til en sweat tab, først sett på den rimeligere Giro Helios. Skumgummi-innlegget som er foran ved pannen har fått en liten flapp på undersiden av fronten, som leder svetten vekk fra ansiktet. Det betyr at svetten renner ned foran brillene, og ikke inn i øynene. 

Festemekanismen er Roc Loc 5. Strammemekanismen gjør at hjelmen har færre kontaktpunkter med hodebunnen, slik at den blir mer behagelig å ha på. 

Når vi titter inni hjelmen finner vi også syv langsgående luftekanaler. Disse skal holde hodet ditt kaldt, selv om solen steker. 

Påstander vi ikke kan etterprøve

Hjelmen har ulik tetthet på det indre og ytre skallet. I følge Giro skal dette gjøre at hjelmen beskytter godt mot ulykker, enten du velter i høy eller lav fart. 

Giro hevder dette er deres mest aerodynamiske hjelm til nå. I følge Giro skal du kunne spare ett sekund per kilometer, gitt at du sykler i 40 kilometer i timen. 

ENKELT OG BRA: Strammeløsningen Roc Loc 5 er lett å justere i fart, og er nesten trinnløs. Foto: Henrik Alpers.
ENKELT OG BRA: Strammeløsningen Roc Loc 5 er lett å justere i fart, og er nesten trinnløs. Foto: Henrik Alpers.

Aerohjelmer er erfaringsmessig noe tettere enn tradisjonelle hjelmer, med mindre lufting som resultat. 

Giro hevder Eclipse er den hjelmen som påvirker temperaturen på rytteren nest minst, de mener den er mer luftig enn Aether MIPS. Det er verdt å merke seg at disse målingene er basert på luftgjennomstrømninger i 40 km/t. 

Farger og størrelser

Giro Eclipse Spherical kommer i tre størrelser, S, M og L. Den leveres i kongeblå, svart, svart/rød, grå og hvit/grå. 

Du må dessverre se langt etter hjelmen i designet til FDJ eller Canyon-SRAM.

I bruk

Ahh, hvilken glede det er å teste også denne topphjelmen fra Giro, de har virkelig løst alle oppgavene i en hjelm på enklest mulig måte. Spherical MIPS er den eneste MIPS-løsningen på markedet der du ikke merker noe til MIPS, bare der har Giro en stor fordel som patentholder. 

Videre er det også de øvrige detaljene som gjør at Giro har et solid grep om markedet. 

Du vil merke minst mulig til en hjelm, samtidig som du helst vil ha følelsen av at den sitter trygt og godt på. 

MANGELVARE: Som med de fleste aerohjelmer sitter brillene dårlig i hjelmen. Her kommer de i veien for utsynet. Foto: Henrik Alpers.
MANGELVARE: Som med de fleste aerohjelmer sitter brillene dårlig i hjelmen. Her kommer de i veien for utsynet. Foto: Henrik Alpers.

Strammeløsningen er så enkel som du får den, men en ser den er forseggjort. Y-spennene under ørene er enkel å justere, og den sklir heller ikke i bruk. 

Strammesystemet Roc Loc 5 er lett å justere i fart, det gummierte strammehjulet er i tillegg nesten trinnløst. Strammesystemet gir også tett og fin passform, det er kort forklart et mykt bånd som går rundt hele hodet, og det eneste stedet hodet er i kontakt med selve hjelmen er altså på toppen av hodet. 

Den lille svetteflappen i panna har også vist seg å fungere godt - svetten renner vekk fra ansiktet, i stedet for ned i øynene. 

Hjelmen er lett, den sitter tett og godt uten å være plagsom, i tillegg er den nett. Det er en stor oppgradering fra den litt voldsomme forgjengeren.

Har vi noe å utsette på denne hjelmen? Vel, det er ikke så mye å utsette på hjelmen som en aerohjelm i seg selv. Men aerohjelmer er simpelthen tettere enn andre hjelmer, det gjelder hvertfall de hjelmprodusenten vi har hatt befatning med. 

Giros påstand om at den er nesten like luftig som Aether, gitt at du sykler i 40 km/t, er klin umulig å etterprøve. Ei heller sykler vi ikke i 40 særlig ofte heller, med mindre vi sykler ritt. 

Du kan si hva du vil, men Eclipse er tettere og klammere når det går saktere, særlig i lange bakker. Hvor mye klammere? Tja, det er ikke lett å måle det heller, men forskjellen merker du lett når du bytter mellom to hjelmer. Skal vi på en ukestur i Alpene, eller på påsketur til Mallorca, ville vi kanskje vurdert en annen hjelm. Skulle vi derimot sykle Trondheim-Oslo, ville vi vurdert denne på topp. 

SMARTING: Den lille svetteflappen foran på Giros topphjelmer fungerer godt. Foto: Henrik Alpers.
SMARTING: Den lille svetteflappen foran på Giros topphjelmer fungerer godt. Foto: Henrik Alpers.

I tillegg synes vi også det er noe herk at det ikke er mulig å feste brillene i denne hjelmen. Giro har egen vindtunnel, og vi er helt sikre på at de hadde fått til å flytte ventilasjonshullene slik at vi kunne hatt briller i hjelmen, uten at en hadde tapt noe tid på det. 

Trolig trenger de en grunn til å selge nok en aerohjelm når neste versjon en gang i fremtiden. 

Men når vi skyver all dårlig humor til side, dette er og blir en god hjelm. Dette er en sånn hjelm du tar av deg når det er kaffepause, og tenker «stemmer det, jeg har en hjelm på hodet». Dette er et lyte-fritt produkt vi lett glemmer at er i bruk. Det er en god ting. 

Alternative produkter

En annen populær aerohjelm på markedet er Specialized Evade. Årets modell er rådyr, og koster hele 3 799 kroner.

Sweet Falconer MIPS er en annen populær aerohjelm, samme som Uno-X bruker. Den har eksempelvis avtagbare aeroskall. Vi er også svake for Kask Protone, den sitter tett og fint på hodene våre takket være gode puter.

JA TAKK: Mange topphjelmer dropper justerbar Y-stropp for å spare ett til to gram. Hvorfor ikke bare gjøre så her? Foto: Henrik Alpers.
JA TAKK: Mange topphjelmer dropper justerbar Y-stropp for å spare ett til to gram. Hvorfor ikke bare gjøre så her? Foto: Henrik Alpers.

Ja - tja - nei

Giro Eclipse Spherical er en topphjelm vi trygt kan anbefale. Som alltid er du avhengig av at den passer hodet ditt, så ta gjerne en sjekk i butikken først. 

Konklusjon

Giro Eclipse Spherical MIPS er den tredje aerohjelmen i rekken fra Giro, den overlegent beste til nå i rekken. Hjelmen er nettere enn aerohjelmer tradisjonelt sett har vært, og oppleves også å være mer luftig. Giro har også laget hjelmen med alle tenkelige detaljer og funksjoner de har utviklet opp gjennom årene. 

Spherical MIPS-teknologien som Giro har utviklet er markedets klart beste teknologi for å begrense rotasjonsskader mot hjernen om en skulle velte. 

Du må selvsagt selv velge om 2 799 kroner er for mye, og om det er aerohjelm eller en vanlig hjelm du vil ha. Men sikkerhetsutstyr er i våre øyne ikke noe en trenger å skamme seg for å bruke penger på. 

VURDERING
Totalinntrykk
PLUSS

Spherical MIPS er markedets beste løsning

Luftig til aerohjelm å være

Nett

Lett

Sweat tab

God strammeløsning

Gjennomført produkt

MINUS

Ikke mulig å feste brillene i hjelmen uten å sperre utsynet

Vil oppleves tett når farten blir lav, eksempelvis i lange klatringer

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Mest verdi
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.