Livall lager hjelmer med innebygde høyttalere og mikrofon slik at du både kan lytte til musikk og svare på telefonsamtaler mens du sykler, uten bruk av støydempende ørepropper.
BH 62 Neo er deres nyeste og letteste hjelmen beregnet på landeveissykling. Som hjelm er den litt gammeldags. Utseendet minner veldig om Orbea Odin-hjelmen som var ganske populær for et tiår siden.
Livall-hjelmen er ikke utstyrt med MIPS eller noen andre tilsvarende løsninger. Skummet i hjelmen er også av samme tetthet i hele hjelmen, i motsetning til andre hjelmer som har forskjellige typer skum for å øke beskyttelsesgraden.
Det Livall-hjelmen gir opp i beskyttelse mot rene slag, tar den igjen i avanserte funksjoner. Flere av disse kan være vel så viktige for å unngå alvorlig skade eller redde livet enn et MIPS-nett kan være.
Integrerte baklys, blinklys og bremselys
Livall-hjelmen har integrerte baklys i bakhodet. Disse er gjemt under ytterskallet slik at de ikke synes så lenge de ikke lyser. Disse lysene gir ikke bare økt synlighet, de fungerer også som bremselys og blinklys. Bremselysene fungerer ved hjelp av bevegelsessensorer i hjelmen. Blinklysene betjenes fra den trådløse fjernkontrollen på styret.
I tillegg til lysene har hjelmen også en fallsensor som kan kobles med telefonen slik at hjelmen kan ringe etter hjelp hvis du skulle tryne på tur.
Tryggere enn ørepropper
Er du av typen som hører på musikk, lydbok, podcast eller lignende mens du sykler har du sikkert blitt fortalt hvor dum du er som ikke slipper lyden av trafikk ufiltrert inn i ørene.
Livall-hjelmen har høyttalere over ørene som lar deg høre på innhold på telefonen uten at du stenger omgivelsene ute. Dette blir litt som med ørepropper som har såkalt hear through-funksjon som slipper gjennom lyd.
Hjelmen har også en innebygd mikrofon for telefonsamtaler.
Vi testet samtalefunksjonen direkte mot et par Jabra Elite-ørepropper med støyreduksjon og vanligvis god samtalelyd. I sykkelfart var det mye lettere for personen i den andre enden å høre hva vi sa da vi snakket gjennom Livall-hjelmen, enn da vi snakket via øreproppene. Lyden for oss på sykkelen var noe bedre med øreproppene enn med Livall-hjelmen, men forskjellen er mindre enn forventet.
Lyden fra høyttalerne er overraskende høy og tydelig, selv i ganske høye hastigheter på veien. Lydkvaliteten er ikke som med de beste øreproppene og oppleves som tynn og metallisk. Du bruker ikke denne hjelmen hvis du ønsker ren og klar hi-fi-lyd med perfekt diskant og bass rett i sneglehuset.
Vindsus stenges godt ute. Støyen fra annen trafikk begrenser hva du hører mye mer enn farten du holder på sykkelen. Uten støyende trafikk i nærheten hører vi fint lydbøker og podcaster i hastigheter opp mot og over 40 km/t. Også på grus fungerer det fint.
En ulempe med den gode og ganske høye lyden er at alle rundt deg, for eksempel i et lyskryss, vil kunne høre hva du hører på, enten det er en podcast om personlige temaer eller en telefonsamtale. Får du en hjulsnylter rett bak deg på tur må du huske at påhengeren vil kunne høre hele samtalen din.
Fjernkontroll
Hjelmen kommer levert med en liten fjernkontroll som festes med gummistrikk på styret. Denne er omtrent på størrelse med et litt stort Garminfeste og er enkel i bruk. Den parres med hjelmen med Blåtann 4. Fjernkontrollen kan du bruke til å skru på blinklys - starte og stoppe musikk eller podcaster, øke eller dempe volumet og avslutte telefonsamtaler, eller bruke stemmekontroll på mobilen, som Siri på Iphoner.
Sykler du sammen med en annen person med Livall-hjelm vil du kunne bruke en walkie talkie-funksjon gjennom Livall-appen. Denne lar deg enkelt snakke med andre i feltet med Livall-hjelm ved å bruke fjernkontrollen på styret som taleknapp.
Hjelmen har også en alarmfunksjon som gjør at det å bruke hjelmen som sykkellås kan bli en del mer effektivt enn det er i utgangspunktet. Hvis avstanden mellom hjelm og telefon blir mer enn 15 meter vil en alarm gå av i hjelmen og på telefonen. Dette kan sikre hjelmen og sykkelen din mot tyveri under et kaffestopp eller en svingom innom Shell for å kjøpe Snickers og Litago.
Alternativer
Alle andre hjelmer på markedet er åpenbare alternativer når det kommer til beskyttelse av hodet. Her er det flere hjelmer som gjør en bedre jobb enn Livall. Livall-hjelmen er komfortabel på hodet og sitter godt, men topphjelmer fra Giro, Specialized, Bell, Lazer, Sweet, Poc osv tilbyr lavere vekt, bedre lufting, bedre passform og også økt beskyttelse mot hodeskader enn Livall-hjelmen. Kun som hjelm tåler Livall-hjelmen og sammenlignes med andre hjelmer til 700-1000 kroner eller der omkring.
Ønsker du å kunne snakke i telefonen og/eller lytte til musikk, podcast eller lydbøker mens du sykler må disse hjelmene kombineres med ørepropper,ørebøyler eller solbriller med høyttalere i. Da blir fort prisen på hjelm og ørepropper ganske høy. I tillegg får du utfordringen med dårligere kontakt med omgivelsene. Du får heller ikke ekstrafunksjonene med lyset i bakhodet, fallsensoren og walkie talkie-funksjon. Stemmenavigasjon kan du få også med ørepropper og google-maps.
Kun som hjelm tåler Livall-hjelmen og sammenlignes med andre hjelmer til 700-1000 kroner eller der omkring. Livall-hjelmen kommer kun i en størrelse. Bakhodestrammeren er komfortabel, men ikke justerbar i høyden.
Konklusjon
Vi forventet egentlig at Livall-hjelmens funksjoner skulle virke unødvendige, overflødige og kleine, men under testing ble vi positivt overrasket. Hjelmen sitter godt på hodet med god stramming i bakhodet. Den er ikke spesielt tung og den har god nok lufting til de fleste norske sykkeldager. Hullene i hjelmen fungerer også bra til å holde på solbrillene når du ikke vil ha dem på nesen, i hvert fall Oakley-briller med et godt spenn i brillestengene.
Lyd og samtalefunksjonene er overraskende bra. Det er like lett å følge med på en spennende lydbok med denne hjelmen som høyttaler som med gode ørepropper. At alle andre kan høre også gjør det dog en del mer pinlig.
Nød- og fallfunksjonene er fine ekstra-funksjoner som vi forhåpentligvis aldri får bruk for, men som er såpass enkle i bruk at vi ser for oss å bruke dem.
Liker du å høre på musikk, podcast eller lydbok på sykkeltur, samt være lett tilgjengelig for telefonsamtaler er Livall BH 62 Smarthjelm helt klart en hjelm verdt å vurdere. Den ekstra sikkerheten baklyset gir kan også gi deg en økt følelse av trygghet under sykling i trafikken.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.