Denne hjelmen har du sikkert sett uttallige ganger de siste årene og den har fått en del utilsiktet markedsføring, for med Met Trenta 3K har du nok først og fremst bitt deg merke i Tadej Pogačars utstående og sagnomsuste hårtuster – som vel omtrent er blitt en egen meme eller spirit animal.
Og i likhet med aerohjelmen Met Manta, er det sjeldent dårlige reklame å være på hodet til verdens beste syklist i x-antall timer på TV-skjermen. Men hvordan er den på hodet til en høyst middels, avdanka norgescup-syklist? Ulikt min far har i hvert fall undertegnede fremdeles hårtustene i behold, men der stopper sammenligningen med Tadej Pogačar.
Men først, litt essensiell info:
Dette må du vite om Met Trenta 3K
Først og fremst så er det to forskjellige varianter av hjelmen: Den som kun heter Trenta og den som vi har testet, som heter Trenta 3K. Forskjellen ligger delvis i konstruksjonen, hvor en lettere karbon er blitt brukt i Trenta 3K, samt at den også har Mips Air, mens Trenta har Mips C3, som også er brukt i aerohjelmen Manta, som vi nylig også har testet.
Mips Air har en litt smidigere og lettere liner som er integrert bedre i det innvendige designet av hjelmen. Mips er altså et innvendig skal som skal redusere rotasjonsenergien og følgelige redusere sjansene for en hodeskade ved et fall.
Met var tidlig ute med å ta i bruk karbon i hjelmen, noe gjør at de kunne begrense EPS-skummet med 20 prosent og få ned vekta på hjelmen uten at det går utover sikkerheten i hjelmen, ifølge dem.
Met Trenta 3K er testet i den uavhengige og anerkjente labtesten til Virginia Tech. Der består den deres protokoll og vel så det, men selv om den får 5 av 5 stjerner, har den en vesentlige høyere score (sjansen for hodeskade) enn veldig mange hjelmer og blant annet Sweet Falconer Aero 2Vi, som er blant de ti beste i den testen.
Met Manta 3K kan kort beskrives som en allroundhjelm med aerodynamiske trekk. Lav byghøyde, avrundet form med en "hale" på hjelmen, og så videre. På toppen er det også et såkalt NACA-inntak, som har to formål: Hjelpe med å lede luften bak i hjelmen ut, samt at man får ned luftmotstanden ved å akselerere luften gjennom inntaket.
På utsiden har den et slags pølsedesign, som vi kjenner fra Giro sine hjelmer, som lager kanaler som skal lede luftstrømmen både pent over og gjennom hjelmen. De tverrgående broene mellom i ren karbonfinish gjør at hjelmen ser litt ekstra rå ut, men handler ifølge Met først og fremst om vekt og den strukturelle styrkingen av hjelmen.
De 19 ventilasjonshullene den har gjør det åpenbart at den ikke er en aerohjelm, og at den ikke vil være like rask i høy hastighet som Kask Nirvana, Specialized Evade og Mets egen Manta.
Met bruker heller ikke særlig med spalteplass til å skryte av de aerodynamiske bragdene til Trenta, men trekker heller frem de andre egenskapene. Men de har i det minste én finurlig aerodynamisk-påstand, og det er at Trenta reduserer luftmotstanden med syv prosent når man sykler i en gruppe.
Hjelmen vi har testet er i størrelse L og veier 266 gram, som er ett gram mer enn oppgitt vekt. Størrelse L (58-61 cm) er imidlertid vesentlig tyngre enn størrelse S (52-56 cm) og M (56-58 cm), som har en oppgitt vekt på henholdsvis 220 og 225 gram.
Til sammenligning så veier den vanlige versjonen av Trenta 240g (52-56 cm), 250g (56-58 cm) og 285g (58-61 cm).
En aerohjelm er en av de enkleste måtene å spare watt på – og samtidig se vesentlig mer gjøkete ut. Vi har testet to radikale varianter.
Met Trenta 3K i bruk
Med tanke på passform er den det vi kan kalle for litt smal og avlang. Størrelsen vi har testet er altså L, en størrelse større enn undertegnede normalt bruker, men den har likevel fin og komfortabel passform.
Den største forskjellen på de to størrelsene er jo åpenbart vekten. 41 gram er jo lite i det store bildet, men det er altså en 18 prosent forskjell på de to hjelmene, så ganske vesentlig. Men hjelmen er likevel lett og sitter fint på hodet. Strammesystemet i bakhodet kan justeres i fire forskjellige høyder, har bra med plass til langt hår og hestehale, og strammeskruen er enkel og presis i bruk.
For å holde hjelmen luftig og gi bra kjøling, har Met begrenset antall kontaktflater innvendig. Bare 30 prosent av hjelmen vil ha kontakt med hodet ditt, sier de. Innvendig er det seks mindre rygger, dekket i Mips Air-liner, samt lineren rundt kanten av hjelmen. Hjelmen føles romslig og luftig, Mips-putene er behagelige og underveis på turene våre gjør de en bra jobb med å ta unna svette uten å bli gjennombløt på noe tidspunkt.
MINI-INNTAK: Fordypningene foran i hjelmen hjelper med å kjøle pannen og holde putene tørrest mulig. Foto: Knut Andreas Lone
Testet direkte opp mot hverandre, er det lett å kjenne forskjellene mellom Trenta 3K og aerohjelmen Manta.
Spesielt merkbar er naturligvis ventilasjonen. I forhold til aero-søskenet Menta, er det en signifikant og godt merkbar forskjell i luftgjennomstrømningen. Mens den er noe begrenset (men fremdeles helt grei) i Manta, sørger Trenta for en kontinuerlig luftstrømning gjennom hjelmen uansett hastighet.
Luftuttaket bak på Trenta er ganske mye smalere og mer konsentrert enn på Manta, designet for å få en venturieffekt. Altså at luftstrømmen presses sammen og akselererer gjennom hjelmen og ut i de to åpningene bak.
I kanten av hjelmen foran, er det også tre mindre kanaler inn i hjelmen, som også hjelper med å kjøle og ta unna svetten i pannen og hjelmputen der.
På de ytterste ventilasjonshullene på hjelmen, er det lagt på et lite silikonbelegg ved inngangen, for å holde på plass brillene dine. Det funker og brillene sitter fint fast.
ENKEL Å JUSTERE: Stroppesamleren skyves bare opp eller ned for å justeres. Foto: Knut Andreas Lone
Stroppesamleren under ørene er veldig enkel å justere. Den løse enden av festestroppen er fryktelig lang. Et stort silikonbånd holder deler av den på plass, mens en mindre stropp gjør at du kan legge stroppen dobbelt og slipper at den blafrer i alle retninger, men lengden på den løse enden føles uansett unødvendig lang.
En svak ting ved designet er at strammesystemet gnager inn i kanten på hjelmen bak, og vil nok på sikt etterlate seg en liten grop der hvor det treffer. Etter vår testing er det markante merker på begge sider. At dette skal gå ut over sikkerhet og struktur i hjelmen, er nok usannsynlig, men likefullt dårlig.
LANG: Mye overskytende hakestropp, men kan heldigvis samles opp på en ok måte. Foto: Knut Andreas Lone
GNAGER: Strammesystemet setter sine spor i hjelmkanten. Foto: Knut Andreas Lone
Verdt å merke seg er det jo at Tadej Pogačar i Tour de France ofte velger denne hjelmen foran Manta, selv på flatere etapper. Nå er hjelmvalg så klart individuelt og på flatere etapper er det uansett begrenset hvor mye en beskyttet rytter som Pogačar er i vinden, og å unngå overoppheting er elementært. Samtidig som aerodynamisk effekt på hjelmer og øvrig utstyr også handler om totalen av sittestilling, skylder/rygg-fasong og så videre, så mye mulig har Trenta 3K et design som går bedre overens med Pogačar enn den vil gjøre for andre ryttere.
Samtidig var det Manta sloveneren brukte i både VM-seieren i 2024, samt alle vårklassikerne i 2025, så Manta er nok helt klart det mest aerodynamiske valget, selv om det i tillegg ligger faktorer som regn og kulde bak de valgene.
Met Trenta 3K er en svært bra designet hjelm. Den har et ganske konservativt design, er lett, luftig og allsidig. Den er langt unna å være en ren aerohjelm, men har såpass mye godt for seg, at med mindre du er fanatisk opptatt av detaljer og wattbesparelse, kan du trygt velge denne. At den kommer med MIPS og likevel er så lett, det er imponerende.
Til sammenligning med en annen hjelm med lignende design, Trek Velocis Mips, er strammesystemet hakket bedre og Velocis er noe mer komfortabel, mens utover det leverer de ganske likt på mange parametere. Jakter du gram, er det litt å spare. Vi målte vår testhjelm av Velocis Mips til 244 gram i størrelse M, mens den oppgitte vekten på en størrelse M av Trenta 3K altså er 225 gram.
Begge to har også en spektakulært lang hakestropp, men Trenta har i hvert fall et lite silikonbånd for å feste opp den løse enden.
Prismessig ligger den omtrent i samme sjiktet som andre topphjelmer med lignende kvaliteter, altså Trek Velocis, S-Works Prevail, Kask Protone Icon, m.f..
Scroll videre nedover for å finne poengvurderinger m.m.
Testkarakterer forklart:
1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel.
2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.
3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares.
4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet
5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy
6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene.
7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig
8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene
9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende.
10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.