Giro Syntax MIPS er en luftig, lett og ganske rimelig hjelm med MIPS for ekstra beskyttelse. Fargeutvalget er stort og moderne. Hull til briller har Giro glemt på veien.
Amerikanske Giro er å regne som bransjeledende når det kommer til sykkelhjelmer. De var blant de første til å lansere lette og moderne sykkelhjelmer, og de har kommet opp med mange trendsettende nyvinninger de siste 30 årene.
Syntax MIPS er langt fra Giro sin dyreste hjelm. Likevel har den mange funksjoner både vi og du vil sette pris på når du sitter på sykkelen og når uhellet en gang skjer.
Giro beskriver Syntax som en hjelm med noe mer dekning i bakhodet og på sidene enn de letteste og luftigste landeveishjelmene. MIPS-systemet er av typen plastnett som er festet til hjelmens innside med fire gummistrikker. Også bakhodestrammeren av type RocLoc 5 er laget som en integrert del av MIPS-nettet som ligger mellom hjelmens isopor-skum og hodet.
Svetteputene som er festet på MIPS-nettet med borrelås er av typen Coolfit med antibakterielle egenskaper.
Den CE-godkjente for det europeiske markedet er oppgitt av Giro til å veie 280 gram i størrelse M. Vår testhjelm i medium størrelse veier inn på 297 gram etter noen ukers bruk.
Hjelmen som er godkjent i henhold til de strengere amerikanske CPSC-standarden er oppgitt å veie 340 gram. Vi har testet den europeiske versjonen.
Hjelmen har det Giro kaller fire-delt hardskall der hver deler hekter seg inn i hverandre. Isopor-skummet er ganske tynt slik at hjelmen ikke ser stor og voldsom ut på hodet.
Hardskallet omslutter isopor-skummet nesten hele veien rundt. Bare midt foran i pannen og midt bak over skruhjulet for bakhodestrammeren er skummet eksponert på undersiden.
Hjelmen har 25 luftehull. Hullene som går over midten av hjelmen er forbundet med ekstra kanaler i skummet slik at luften kan blåse fritt over hodet.
Giro fant opp bakhodestrammeren for sykkelhjelmer og har utviklet og perfeksjonert RocLoc-funksjonen i mange generasjoner.
RocLoc 5-strammeren i bakhodet har et lite, men velfungerende justeringshjul. Det har tett med hakk som lar deg finjustere presset mot bakhodet. Du kan også stramme hjelmen skikkelig uten at mekanismen i strammehjulet gir etter.
Bakhodestrammeren er høydejusterbar, også mens du har hjelmen på hodet. At den er en del av MIPS-nettet gjør at strammingen i bakhodet fordeler trykket godt rundt hodet slik at du unngår punkttrykk i bakhodet.
Hjelmstroppene er av vanlig bredde. Krysset er enkelt justerbart uten klips eller andre festeløsninger. Stroppene hektes sammen under haka med en standard, lett buet klips.
Vi har brukt Giro Syntax i om lagt 30 timer med sykling både på grusveier og asfalt. I varme opp mot 30 grader og i kald nedbør. Hjelmen har også blitt brukt under NM i terrengsykkelmaraton.
I motsetning til de dyrere Giro-hjelmene Helios og Eclipse har Syntax-hjelmen ikke den Giro og Bell-eksklusive MIPS-løsningen Spherical. MIPS-løsningen i Syntax er lik den vi ser i hjelmer fra mange andre produsenter, men integreringen med RocLoc-strammeren gjør at den sitter ekstra godt an mot hodet.
Vi har ikke opplevd at MIPS-nettet har lugget eller hektet i håret på noen måte. Det er også spesialtilpasset hjelmen slik at det ikke blokkerer noen lufteluker. Om vi går glipp av noen prosenter beskyttelsesevne ved ikke å ha Giros toppsystem Spherical i hjelmen er umulig for oss å avgjøre.
I Virginia Techs uavhengige tester, som regnes som en av de viktigste oversiktene over hjelmers beskyttelsesevne, får Giro Syntax MIPS 5 av 5 stjerner. Den kommer likevel helt nede på 72. plass over hjelmer som Virginia Tech har testet. Syntax får en poengsum på 13,37 der lavere tall er bedre. Hjelmen med best score i Virginia Techs tester, som kan sammenlignes med Syntax når det kommer til bruksområde, lufting og vekt, er per 28. Juni 2022 Lazer G1 MIPS med en poengscore på 9,23.
En annen ting vi ikke får målt i denne testen er hvor aerodynamisk Syntax er i forhold til andre hjelmer som kategoriseres som aerohjelmer, som Giro Eclipse og Specialized Evade. Men vi opplever at Syntax har bedre lufting enn Specialized Evade og Sweet Falconer, som vi har brukt i samme periode.
Ikke hull til briller
En hjelm er laget for å beskytte hodet. Den bør helst være så lett og luftig så mulig. Aller helst bør den ikke merkes når du har den på hodet. Komfortmessig scorer Syntax høyt. Den gjør veldig lite ut av seg på hodet og føles ikke unødvendig klam og varm.
Når brillene enten er fulle av vann, svette, dugg eller bare gir følelsen av klaustrofobi i de lengste klatringene liker vi å trygt kunne plassere disse i dertil egnede hull i hjelmen. Med Syntax-hjelmen har Giro klart kunststykket å plassere alle hullene på en slik måte at ikke et eneste av hullparene passer til å oppbevare brillene i.
Vi har prøvd med flere forskjellige briller i tillegg til de to par Oakley-brillene vi har brukt mest under testperioden. Vi har ikke vært i stand til å lagre noen av dem på en pålitelig måte i hjelmens luftehull. Resultatet har vært at vi har hektet brillene fast i trøya bak i nakken. En vesentlig mindre egnet plassering enn i panna på hjelmen.
Giro har tidligere vært best i klassen når det kommer til akkurat dette punktet, men med Syntax har de bomma på akkurat dette punktet. I valget mellom mange hjelmer med ganske like egenskaper foretrekker vi helt klart hjelmer der brilleplassering i hullene er hensyntatt.
Både Poc og Sweet Protection har egne brillefester i hjelmene sine - noe Giro også burde hatt.
Ja - tja - nei
Giro Syntax MIPS er en hjelm som sitter godt på hodet og ser bra ut. Den bygger mindre ut til siden enn mange andre hjelmer, samtidig som den beskytter litt ekstra ned bak ørene.
Hjelmer med MIPS-nett har vist seg å beskytte bedre mot hjerneskader enn hjelmer uten og vi vil alltid velge en hjelm med MIPS hvis det står mellom en hjelm med og en hjelm uten. I Virginia Techs tester er det ikke observert noe stor fordel når det kommer til beskyttelse med den unike Spherical-MIPSen i forhold til den vanlige MIPS-løsningen du får i Giro Syntax.
Syntax er relativt rimelig og vil beskytte hodet ditt godt i et fall.
Konklusjon
Vi liker godt både passformen og utseendet på Giro Syntax. At den har MIPS-nett, ganske lav pris og kommer i en rekke tidsriktige farger er også gode argumenter for å kjøpe denne hjelmen.
At du ikke kan plassere brillene noe sted i hjelmen når du ikke ønsker å ha de foran øynene er for oss en tilnærmet deal breaker. Vi anbefaler alle å sykle med beskyttende briller og vi anbefaler alle å ta dem av når de ikke lenger gir deg det utsynet du ønsker. Vi vil gjerne like Giro Syntax, men vi er skuffet over at Giro ikke har tatt hensyn til bruk av briller under utformingen av hjelmens luftehull.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.