Trek og deres hjelmmerke Bontrager har blitt saksøkt over konsernets påstander om at hjelmer med deres unike Wavecel-teknologi beskytter opptil 48 ganger bedre enn tradisjonelle hjelmer og påstanden om at hjelmteknologien er den viktigste nyvinningen i sykkelbransjen de sise 30 årene.
WAVECEL I RETTEN: Bontrager har blitt saksøkt over påstander om deres unike hjelmkonsept, Wavecel. Foto: Henrik Alpers
Lesetid: 4 minutter
Trek og Bontrager lanserte sitt nye hjelmkonsept, Wavecel med brask og bram for ganske nøyaktig et år siden. Lanseringen kom med flere kraftige påstander om Wavecels beskyttende egenskaper sammenlignet med andre hjelmer på markedet.
Trek og Bontrager hevdet at deres egne tester viste at hjelmer med Wavecel beskyttet hodet mot skader veldig mye bedre enn andre hjelmer. Hele 48 ganger bedre var tallet Trek-konsernet gikk ut med - altså en forbedring på hele 4800 prosent.
Hjelmer med Wavecel skulle også være bedre enn hjelmer med det mer kjente systemet, Mips.
Alle ønsker vi hjelmer med best mulig beskyttelse, men hvor godt en hjelm beskytter er nesten umulig å kvantifisere eller stadfeste helt bombastisk.
Nå har altså en amerikaner trukket Trek for retten for det han mener er udokumenterte påstander om Treks hjelmer som Trek-konsernets tester ikke kan bevise at de oppfyller.
Saksøkeren, Andrew Glancy reagerer mest på påstanden om at Wavecel-hjelmer beskytter 48 ganger bedre mot hjernerystelse enn andre hjelmer og at Trek lanserte Wavecel-teknologien som den største innovasjonen i sykkelbransjen i løpet av de siste 30 årene.
Trek-konsernet hevdet at deres egne tester viste at Wavecel-teknologien var overraskende effektiv på å begrense hjernerystelser påført gjennom vanlige sykkelulykker.
Saksøkeren reagerer også på at testene som skal vise hvor godt Wavecel fungerer, er blitt utført på oppdrag av Trek-konsernet og følgelig med en tydelig interessekonflikt.
Testene ble også utført på spesielt tilpassede standardhjelmer og hjelmer med Wavecel som ikke har blitt sluppet på markedet i den formen de ble testet i.
«Treks studie som de baserer påstandene på, er både falsk og misvisende da ingen av produsentens faktiske hjelmer ble brukt i studien», skriver Glancey. Og skriver videre at studien i stedet brukte en annen produsents hjelm, modifisert for å inkludere Wavecel-delene.
Trek og Bontrager sine Wavecel-hjelmer har uansett fått gode skussmål fra det ledende uavhengige hjelmtestorganet, Virginia tech i USA. Likevel er det ingen av Wavecell-hjelmene som scorer vesentlig bedre enn hjelmer uten Wavecel i Virginia Tecs tester.
James Huang i Cyclingtips påpeker at Bontragers terrengsykkelhjelm, Rally til og med får bedre testscore i en versjon med Mips, uten Wavecel, enn i versjonen med Wavecel.
Lavest poeng er best i Virginia Tecs tester og Bontrager Rally Mips får 9,3 poeng mens Bontrager Rally Wavecel får 12,3 poeng i Virginia Tecs tester.
Begge Bontrager Rally-hjelmene får likevel Virginia Tecs høyeste antall stjerner - fem.
Viriginia tec hevder at deres tester måler både en hjelms beskyttelse mot lineære slag og roterende krefter, akkurat det Trek-konsernet hevder Wavecel er overlegent på.
Andrew Glancy inviterer alle kjøpere av Wavecel-hjelmer fra New York, New Jersey, Pennsylvania og Maryland til gruppesøksmålet som hevder Trek-konsernet har feilinformert, svindlet og beriket seg på falskt grunnlag. Saksøkeren ønsker at spørsmålet om erstatning og advokatkostnader skal vurderes av en jury i New York.
Hele saksdokumentet kan leses på nettsidene Law360. (gratis registrering)
Trek har ikke gått ut med et svar til søksmålet i media, men svarer følgende på henvendelse fra oss i Landevei:
«Trek har troen på og står bak våre Bontrager Wavecel hjelmer. Dette søksmålet er uten holdepunkter og vi vil kjempe kraftig mot det. Saksøkeren har ikke klaget på å ha kommet fysisk til skade. Trek vil fortsette å promotere denne innnovasjonen i hjelmteknologi på en forsvarlig måte.»
Saken mot Trek og Bontrager kan sammenlignes med gruppesøksmålet mot sko- og såleprodusenten Vibram fra 2012. Da gikk en kjøper til sak mot Vibram for deres påstander om at de spesielle Five-Fingers-skoene, som var en del av barfotløpetrenden for et tiår siden, kunne motvirke løpeskader og styrke musklene i føttene.
Vibram kunne ikke bevise påstandene om at Five Fingers-sko styrker føttene dine og sparer deg for skader og inngikk forlik, uten å innrømme feil i 2014. De satte av et fond på om lag 35 millioner kroner for å betale tilbake kunder som kjøpte Vibram Five Fingers sko mellom 21. mars 2009 og 27. mai 2014.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.