Flandern rundt 2023 - Alt du trenger å vite

Alt du trenger å vite om Flandern rundt 2023

Et av sesongens store høydepunkter, Flandern rundt 2023, er like rundt hjørnet. Landevei tar deg igjennom alt det viktigste du må vite på forhånd om norske ryttere, favoritter, løype og TV-tider – både om kvinnene og herrenes ritt.

Sist oppdatert 1. april 2023 kl 08.50
flandern rundt 2023
STORFAVORITTER: Mathieu van der Poel, Wout van Aert og Tadej Pogacar ser ut som de tre sterkeste rytterne inn mot Flandern rundt. Foto: Cor Vos

Alt om Flandern rundt 2024 leser du her!

Søndag den 2. april venter det som for mange er årets høydepunkter, og kulminasjonen på vårklassikerne i Belgia, Flandern rundt.

Som vanlig er det bratte brosteinsbakker, smale veier og euforiske sykkelfans som venter med norske Uno-X Pro Cycling til start i både herre- og kvinneutgaven av rittet.

I fjorårets utgave skrev det norske profflaget historie da de som det første norske herrelaget syklet Flandern rundt, men det ble en tøff ilddåp.

Mens det i 2022 var en stor nyhet at laget ble invitert, var det i år nærmere en selvfølge at de skulle tilbake.

Spesielt med tanke på at de har fått Alexander Kristoff inn i rekkene. 35-åringen har en høy standing i Belgia og hos arrangøren som vinneren av rittet i 2015.

I 2022 var det Mathieu van der Poel og Lotte Kopecky som vant de respektive utgavene.

PSST: Hvert eneste år tester Landevei gravelsykler og landeveissykler i alle prisklasser! (+)

Flandern rundt på TV

Herrer: Hos TV 2 starter sendingen klokken 09.30, mens Eurosport Norge starter sin sending klokken 10.30, men sender på nett Discovery+ og GCN+ fra kl. 09.55.

Forventet målgang er rundt kl. 16.45.

Kvinner: Sendes på TV 2 Play, Discovery+ og GCN+ fra klokken 15.00. Kommer også på hovedkanalene når herrenes ritt er over.

Forventet målgang er rundt kl. 17.45.

Vis mer

De norske sjansene

For Uno-X sin del er det i utgangspunket all in på Alexander Kristoff. CV-en til 2015-vinneren snakker for seg selv, med en tiendeplass senest i fjor.

35-åringen har en egen evne til å prestere når det gjelder som mest, og Kristoff ser ut til å være i rute etter å ha vist veldig lovende takter i siste test før Flandern rundt.

I onsdagens Dwars door Vlaanderen gikk Kristoff nemlig i brudd fra start av rittet, og var bare fem kilometer unna å holde helt inn. Torsdag fulgte han opp med en syv timer lang treningstur i Flandern-løypa, slik han har pleid å gjøre de siste årene.

Med Anders Skaarseth ute med beinbrudd, blir det opp til Rasmus Tiller å gjøre en viktig jobb for Kristoff inn mot finalen.

Tiller ble selv nummer 15 i Gent-Wevelgem nylig, og kan både spille en taktisk rolle i Flandern og kjøre for et eget resultat.

Erik Nordsæter Resell kjørte offensivt og sterkt i Gent-Wevelgem, mens Martin Bugge Urianstad også har gjort en god jobb som hjelperytter i de siste klassikerne. Kristoffer Halvorsen har vist stigende form gjennom våren og hans kloke sykkelhode og posisjonseringsevner blir viktig for Kristoff inn mot finalen.

DET NORSKE HÅPET?: Uno-X håper nok at Alexander Kristoffs utrolige resultatrekke i Flandern rundt skal fortsette. Foto: Harry Talbot
DET NORSKE HÅPET?: Uno-X håper nok at Alexander Kristoffs utrolige resultatrekke i Flandern rundt skal fortsette. Foto: Harry Talbot

Etter å ha vært under Alexander Kristoffs vinger gjennom hele proffkarrieren, ble Sven Erik Bystrøm værende i belgiske Intermarché-Circus-Wanty, mens Kristoff vendte "hjem" (Bystrøm hadde toårskontrakt, Kristoff ettårskontrakt).

I det belgiske laget blir trolig Bystrøm en av lagets prioriterte ryttere og kan få frihet til å kjøre aktivt i finalen i laget som også har fjorårets Gent-Wevelgem-vinner Biniam Girmay å spille på.

Antagelig sykler også Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies) og Vegard Stake Laengen (UAE) også, men i hjelperytterroller i sine lag.

I kvinnenes ritt skulle Susanne Andersen være Uno-X sin leder, men etter å ha tatt karrierens første podieplassering i Women's WorldTour i Ronde van Drenthe, veltet 24-åringen i neste ritt, Nokere Koerse. Utfallet av velten var det tredje kragebeinsbruddet på mindre enn et år.

Men til tross for kragebeinsbruddet er faktisk Andersen mirakuløst nok på start i Flandern, og har fått trent som normalt etter å ha operert inn en plate i skulderen.

Om Andersen ikke er helt i toppform har uansett danske Maria Confalonieri, Elinor Barker og Julie Leth vist god form og levert flere gode resultater.

TILBAKE: Susanne Andersen er klar for Flandern rundt. Foto: Andy Rogers, fameandspear
TILBAKE: Susanne Andersen er klar for Flandern rundt. Foto: Andy Rogers, fameandspear

Anouska Koster startet vårsesongen med en sterk sjetteplass i Omloop Het Nieuwsblad, men pådro seg et brudd i hånden i Ronde van Drenthe. Tross det rekker også den nederlandske 29-åringen å være tilbake på start i Flandern og kan bli et viktig kort i et Uno-X-lag som har en helt annen bredde enn i 2022.

Marte Berg Edseth sykler også rittet for Uno-X, mens norgesmester Malin Eriksen (Duolar-Chevalmeire) også er til start.

ANBEFALT LESESTOFF: Ni ting du trolig ikke visste om sykkelkulturen i Flandern (+)

Favoritter – herrer

Tre ryttere peker seg ut som de store favorittene til rittet, de tre samme som var med på å prege Milano-Sanremo: Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar og Wout van Aert.

Van der Poel vant fjorårets utgave og vant også i 2020. I fjor var det han og Pogacar som var de klart sterkeste i bakkene, mens Van Aert måtte stå over med sykdom.

Pogacar debuterte i fjorårets utgave, men rotet det til på oppløpet og endte til slutt som nummer fire, etter at Dylan van Baarle og Valentin Madouas kom opp bakfra.

I år stiller Pogacar med mer erfaring og skal også sykle E3 Saxo Bank Classic (fredag 24. april), gjerne kalt for «mini-Flandern» for å stille enda sterkere.

POGACAR-SHOW?: Én ting er i hvert fall helt sikkert, og det er at Tadej Pogacar kommer til å være på offensiven også i Flandern rundt. Foto: Cor Vos
POGACAR-SHOW?: Én ting er i hvert fall helt sikkert, og det er at Tadej Pogacar kommer til å være på offensiven også i Flandern rundt. Foto: Cor Vos

Van Aert begynner nok å bli rimelig desperat etter å vinne på hjemmebane, men belgieren stiller med det sterkeste laget rundt seg.

Jumbo-Visma herjet i åpningshelgen i slutten av februar, med seier i Omloop Het Nieuwsblad og dobbeltseier i Kuurne-Brussels-Kuurne, og ser bunnsolide ut med Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck, Edoardo Affini og Jan Tratnik.

I uken før Flandern rundt har også Van Aert vist glitrende form ved å vinne E3 Saxo Classic, før han og Laporte sørget for en ny dobbeltseier til det nederlandske laget i Gent-Wevelgem.

Soudal - Quick-Step har strevet i sesonginnledningen, men har både Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen og Yves Lampaert å spille på.

Trek-Segafredo-duoen Mads Pedersen og Jasper Stuyven er alltid å regne med.

Andre navn i miksen er Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Valentin Madouas og Stefan Küng (FDJ), Greg Van Avermaet (AG2R), Matej Mohoric (Bahrain-Victorious) og Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck).

Favoritter – kvinner

Alle kommer nok til å se på SD Worx som kollektiv, og Annemiek van Vleuten (Movistar) som enkeltrytter.

På sitt beste er det kanskje ingen som følger Van Vleuten, men hun ble knekt av Lotte Kopecky i fjor. De to kom inn på oppløpet sammen og da var Van Vleuten sjanseløs i spurten.

Veteranen, som er inne i sin siste sesong, er trolig helt avhengig av å komme seg løs alene, skal hun klare å ta sin tredje seier.

SD Worx-rytter Kopecky har på sin side Demi Vollering å spille på, samt flere sterke lagvenninner. Mens Kopecky vant Omloop Het Nieuwsblad var det Vollering som vant Strade Bianche etter en spurtduell mot Kopecky.

BLE SLÅTT: Lotte Kopecky knakk Annemiek van Vleuten i spurten på oppløpet i Oudenaarde i fjor. Foto: Cor Vos
BLE SLÅTT: Lotte Kopecky knakk Annemiek van Vleuten i spurten på oppløpet i Oudenaarde i fjor. Foto: Cor Vos

Men det har vist seg mulig å utmanøvrere SD Worx. I Trofeo Alfredo Binda var det Trek-Segafredo som gjorde det. Da tok Shirin van Anrooij sin første proffseier, mens lagvenninne Elisa Balsamo spurtet inn til annenplass.

Også i Classic Brugge-De Panne ble SD Worx utmanøvrert, da Pfeiffer Georgi (Team DSM) vant, før SD Worx sørget for å gjenopprette balansen i universet da Marlen Reusser tok en overlegen soloseier i Gent-Wevelgem.

I tillegg til Van Anrooij og Balsamo har Trek-Segafredo Elisa Longo Borghini og Lucinda Brand å spille på.

Andre navn som en bør regne med er Marianne Vos (Jumbo-Visma), Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM), Cecilie Uttrup Ludwig og Marta Cavalli (FDJ-Suez).

PSST: Har du sett den spektakulære tempohjelmen til Uno-X, som "alle" snakker om? (+)

Løypa – herrer

De siste årene har lengden på herrenes ritt økt. Fra 253 kilometer i 2021 til 273,4 kilometer i år og i fjor. Og da kommer den nøytrale sonen på cirka åtte kilometer i tillegg.

I fjor var det i Antwerp rittet startet, men for første gang siden 2016 vil det i år starte i Brugge, på vestkysten i Belgia.

På veien fra Brugge til målgang i Oudenaarde skal rytterne forsere 19 bakker samt seks flate brosteinspartier.

De første 100 kilometerne er relativt flate og uten noen spesielle utfordringer, men ligger litt vindutsatt, så med vind fra kan det bli nervøst likevel.

Rittets første utfordring kommer etter 109 kilometer og er det flate brosteinspartiet Huisepontweg, som er 1,45 kilometer langt. Like etter kommer dagens første bakke Korte Ast, som er 500 meter lang.

Den første av tre forseringer opp Oude Kwaremont (2,2 kilometer à 4,2 prosent) kommer etter 136,8 kilometer av rittet, er markerer også punktet hvor rittet virkelig starter. Herfra slynger veien seg opp og ned hele tiden, og det er inn og ut av smale veier og opp bratte bakker.

Etter å ha forsert ni bakker kommer den andre forseringen av Oude Kwaremont etter 218,8 kilometer, og det er vanligvis på dette tidspunktet at finalen begynner å utspille seg. Da gjenstår det 55 kilometer.

Like etter kommer den første forseringen opp Paterberg (360 meter à 12,9 prosent), før ikoniske Koppenberg (600 meter à 11,6 prosent) venter like etter.

Før man vender tilbake til avslutningen med Oude Kwaremont og Paterberg, skal rytterne via Stetenbeekdries (700 meter à 5,3 prosent), Taaienberg (530 eter à 6,6 prosent) og Kruisberg-Hotond (2,5 kilometer à 5 prosent). Sistnevnte er stedet hvor Alexander Kristoff og Niki Terpstra angrep i 2015.

Deretter venter altså nok en gang med Oude Kwaremont og Paterberg, før det er 13 lettkjørte kilometer til mål i Oudenaarde.

Løypa – kvinner

Kvinnenes utgave har både start og målgang i Oudenaarde, og er 158 kilometer lang. Underveis skal rytterne over 13 stigninger og fem flate brosteinspartier.

I forhold til 2022 har rittet økt med to stigninger og fått en interessant vri tidlig i rittet, som kan skape en annen dynamikk i rittet.

Allerede etter ti kilometer skal feltet over Tiegemberg, som er 800 meter lang med 5,5 prosent i snitt, men er brattest mot slutten.

Deretter er det 40 kilometer til Huisepontweg, som også i kvinnenes ritt etterfølges av Korte Ast.

I fjorårets ritt var ikoniske Koppenberg med i Flandern rundt for aller første gang og den er med i år også, og er på mange måter bakken som setter i gang finalen med 45 kilometer til mål.

Koppenberg er 600 meter lang med 11,6 prosent i snitt og 22 prosent på det verste. Med smal og bratt vei er det avgjørende å sitte langt fremme, ellers kan rittet være over.

Herfra og inn følger kvinnene den samme avslutningen som herrene, med de flate brosteinspartiene Mariaborrestraat og Stationsberg, før Stetenbeekdries (700 meter à 5,3 prosent), Taaienberg (530 meter à 6,6 prosent) og Kruisberg-Hotond (2,5 kilometer à 5 prosent).

Deretter venter avslutningen: Oude Kwaremont (2,2 kilometer à 4,2 prosent) og Paterberg (360 meter à 12,9 prosent), og de 13 kilometerne til målstreken i Oudenaarde.

Publisert 25. mars 2022 kl 14.33
Sist oppdatert 1. april 2023 kl 08.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen