Det ble en stjerneduell uten like i lørdagens Milano-Sanremo. Tadej Pogacar satte inn et forrykende angrep mot toppen av Poggio, og kun Mathieu van der Poel, Wout van Aert og Filippo Ganna maktet å følge. Det ble raskt tydelig at seierskampen sto mellom dem.

Men kun noen hundre meter fra toppen av Poggio overrumplet Van der Poel trioen og fikk noen sekunders ledelse inn i utforkjøringen, omtrent fem kilometer fra mål.

Nedover mot Sanremo var det Van Aert som var den mest toneangivende i forfølgelsen, men maktet ikke å knappe noe inn på ledelsen til Van der Poel.

Inn på de to siste, flate kilometerne mot mål samlet trioen seg bak, men de var ikke i nærheten av å hente inn Van der Poel.

Dermed tok Alpecin-Deceuninck-rytteren sin første seier i Milano-Sanremo, 62 år etter hans bestefar, den avdøde sykkellegenden Raymond Poulidor, vant.

– Dette er ett av rittene jeg virkelig ville vinne, og måten jeg vant det på i dag, det er langt over hva jeg forventet, sier Van der Poel i seiersintervjuet.

SEIERSKYSS: Mathieu van der Poel omfavnes av kjæresten Roxanne Bertels etter målgang. Foto: Cor Vos
SEIERSKYSS: Mathieu van der Poel omfavnes av kjæresten Roxanne Bertels etter målgang. Foto: Cor Vos

Dette var den tredje monumentseieren til Van der Poel. Fra før har han vunnet Flandern rundt to ganger, sist i fjor.

Bak Van der Poel gikk Ganna til med en skikkelig langspurt og Van Aert klarte ikke å matche italieneren, som sikret annenplassen.

Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Circus-Wanty) ble beste norske rytter på 62. plass, 1:48 bak vinneren. Markus Hoelgaard (Trek-Segafredo) deltok også.

ERKERIVALER: Wout van Aert vant Milano-Sanremo i 2020, men kom til kort mot erkerival Mathieu van der Poel i lørdagens utgave. Foto: Cor Vos
ERKERIVALER: Wout van Aert vant Milano-Sanremo i 2020, men kom til kort mot erkerival Mathieu van der Poel i lørdagens utgave. Foto: Cor Vos

Nest raskeste i historien

Årets utgave startet i Abbiategrasso, noen mil utenfor Milano, som følge av mangel på trafikkpoliti tilgjengelige i storbyen.

Det var før start forventet at det skulle bli en rask utgave av rittet, med medvind store deler av veien. Og slik ble det.

Når rytterne kom i mål etter 294 kilometer på sykkelsetet var det med en snittfart på 45.773 kilometer i timen, som gjør det til den nest raskeste utgaven gjennom tidende.

Den raskeste utgaven var i 1990 da Gianni Bugno vant med snittfart på 45.806 km/t.

Årets vinnertid ble på seks timer, 25 minutter og 23 sekunder.

Results powered by FirstCycling.com