Norsk skuffelse da Van der Poel var totalt overlegen
Jonas Abrahamsen åpnet ballet i Flandern rundt, men da rittet skulle avgjøres kom de norske rytterne til kort. Mathieu van der Poel leverte en enestående prestasjon da han sikret sin tredje seier i rittet.
NUMMER TRE: Mathieu van der Poel tangerer seiersrekorden i Flandern rundt. Foto: Cor Vos
Lesetid: 6 minutter
Mathieu van der Poel skrev seg inn i historiebøkene som den syvende rytteren til å vinne Flandern rundt tre ganger, og ble samtidig den første i historien til å komme på podiet i fem utgaver på rad.
29-åringen feiret ved å gå av sykkelen, løfte den over hodet og gå over målstreken.
Van der Poel avgjorde rittet da han gikk løs opp Koppenberg med rundt 40 kilometer til mål og så seg aldri tilbake. Til slutt vant han med minuttet tilbake nestemann.
– Alpecin-Deceuninck har kjørt et fantastisk sykkelritt, det må vi bare si. De visste at de hadde den store favoritten og de tok tyren ved hornene tidlig, roste Eurosport-ekspert Henrik Evensen – og fortsatte:
– Han har vært kald. Det var flere ganger jeg tenkte at han lurte litt på hvor rå egentlig var. Han pleier å være ganske triggerhappy på å tette luker, men holdt hodet kaldt i dag. Du verden hvor det svarer når han tråkker til.
Van der Poel skriver seg også inn på en eksklusiv liste over ryttere som har vunnet rittet som verdensmester. Sist det skjedde var i 2016, da Peter Sagan vant.
– Å vinne i verdensmestertrøya er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg trenger noen sekunder for å la det synke inn, sa Van der Poel i seiersintervjuet vist på Eurosport.
– Jeg er helt fucked nå. Det var et av de hardeste rittene jeg har kjørt. Med det været som var i dag ... Jeg var helt tom de siste 10 kilometerne. Jeg bare lukket øynene og tråkket.
Årets utgave var den raskeste gjennom historien. Van der Poel hadde en snittfart på 44,48 kilometer i timen.
Flere av Uno-X-rytterne satt lenge fint med, men til slutt ble det for tøft for de. Rasmus Tiller ble beste norske rytter på 24. plass (les mer om det lenger ned i saken).
Jonas Abrahamsen åpnet ballet i Flandern rundt, men da rittet skulle avgjøres kom de norske rytterne til kort. Mathieu van der Poel leverte en enestående prestasjon da han sikret sin tredje seier i rittet.
Drama på oppløpet – Matthews deplassert
Etter Kruisberg/Hotond skilte Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) og Dylan Teuns (Israel - Premer Tech) seg ut som de sterkeste, men selv om de hadde en god luke etter siste bakke, på de siste 12 kilometerne, ble de hentet.
UAE Team Emirates satt nemlig igjen med fire mann i forfølgergruppen og kjørte lagtempo for å hente dem inn.
Men det ble på håret, for duoen ble ikke hentet før 300 meter fra mål.
I spurten om annenplassen var det Michael Matthews (Jayco-AlUla) som ledet an, men australieren gjorde en voldsom manøver da han skar over hele veibanen mot barrierene på høyre side.
Nils Politt (UAE) ble dermed sperret og gestikulerte i sinne med hendene etter målstreken. Samtidig kom Luca Mozzato (Arkéa-B&B Hotels) seg forbi Matthews og tok en overraskende annenplass.
Matthews manøver ble raskt slått ned på av rittjuryen, som deplasserte ham.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Abrahamsen åpnet ballet
Den nyintroduserte bakken Kapelleberg, 115 kilometer fra mål, var av mange forventet å skulle åpne finalen i Flandern rundt, og det hadde Jonas Abrahamsen og Uno-X i hvert fall planer om å sørge for.
Abrahamsen klinte til mot toppen av bakken, fikk med seg en Alpecin-Deceuninck-rytter, og så startet noen hektiske mil, hvor rittet virkelig ble åpnet opp.
28-åringens forsøk var kortlivet, men angrepene kom på rekke og rad. Uten Wout van Aert til start var Mathieu van der Poel den store favoritten, og mange ønsket å gjøre livet tidlig surt for ham.
Matteo Jorgenson, som viste lovende takter med seieren i midtukens Dwars door Vlaanderen, gikk også tidlig til, men Van der Poel og Alpecin-Deceuninck var raske med å markere Visma-Lease a Bike-rytteren.
Uno-X satt på det tidspunktet svært fint i det, med både Abrahamsen, Alexander Kristoff og Rasmus Tiller i det stadig krympende hovedfeltet, mens Søren Wærenskjold og Markus Hoelgaard fulgte like i gruppen bak.
Det norske lagets sjanser fikk imidlertid et skudd for baugen kort tid senere, rundt 90 kilometer fra mål, da Kristoff gikk i bakken i en mindre velt.
36-åringen skulle aldri komme i kapp med feltet igjen, og dermed røyk den strålende statistikken hans med aldri å ha blitt dårligere enn nummer 18 i klassikeren.
Koppenberg nådestøtet
Tiller og Abrahamsen kriget seg med videre, og satt med i et favorittgruppen som jaget Mads Pedersen (Lidl-Trek) og Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) inn i Oude Kwaremont, 55 kilometer fra mål.
Inn på brosteinen angrep Mathieu van der Poel og feltet ble sprengt i fillebiter.
Hverken Tiller eller Abrahamsen hadde hverken posisjon eller bein til å følge de aller beste, men kom seg med i neste gruppe.
Etter Oude Kwaremont fulgte Paterberg, før rytterne satte avgårde mot Koppenberg. Der samlet det seg litt igjen, men her skulle avgjørelsen både i rittet og for de norske rytterne falle.
Etter at første halvdel av rittet gikk unna i greit vær, kom regnet etter hvert som finalen utviklet seg, og opp Koppenberg var brosteinen blitt våt og gjørmete.
Kun Mathieu van der Poel, Matteo Jorgenson og Mads Pedersen maktet å holde seg på sykkelen, mens resten av feltet måtte av i det bratteste partiet og gå til det flatet ut.
Abrahamsen seg tidlig bakover i bakken, mens Tiller var hakket sterkere, men over toppen var håpet om en topplassering borte.
Tiller ble til slutt beste norske rytter på 24. plass.
TIL FOTS: De aller fleste rytterne måtte ta beina fatt opp Koppenberg. Foto: Cor Vos
TILS FOTS: Matej Mohoric og Tiesj Benoot løper opp Koppenberg. Foto: Cor Vos
Kritisk TV 2-ekspert: – Hodeløst
Lidl-Trek mistet både Jasper Stuyven og Alex Kirsch til skader i midtukens Dwars door Vlaanderne, og etter strålende kjøring denne våren var plutselig laget svekket inn i Flandern rundt.
I tillegg gikk også Mads Pedersen i bakken i samme velt, men dansken meldte seg klar og i fin form før rittet, og sammen med Toms Skujiņš utgjorde han en skummel duo.
Dansken var tidlig med å vise kortene sine og angrep i Molenberg og dro med seg en gruppe som inneholdt blant andre Matteo Jorgenson.
Alpecin-Deceuninck tok ansvar bak og i Valkenberg agerte Van der Poel selv og støtet seg opp til Pedersens gruppe.
Pedersen svarte umiddelbart. Med en gang Van der Poel var oppe på halen av gruppen, gikk 28-åringen til fra fronten – 85 kilometer fra mål. Det skulle han betale dyrt for.
– Det er litt hodeløs kjøring. All ære for å sette fyr på rittet, men med tanke på å få et godt resultat har han rett og slett kjørt uklokt, kommenterte TV 2s sykkelekspert Magnus Drivenes.
For sammen med Pedersen gikk Van der Poels lagkamerat, Gianni Vermeersch. Innledningsvis hjalp ikke belgieren til, men etter hvert begynte han å gå rundt, samtidig som lagkameratene i Alpecin-Deceuninck satt foran og kontrollerte tempoet i feltet.
Dermed ble Pedersen og Vermeersch liggende på mellom 20 og 30 sekunders avstand til feltet, hele veien frem til Oude Kwaremont.
Pedersen kriget seg med Van der Poel & co. da de kom opp i Oude Kwaremont, men etter Koppenberg var det etter hvert helt tomt for dansken, som endte på 22. plass.
– Når Mads Pedersen gjorde et så dumt trekk og tømte seg fullstendig for å ligge 20-25 sekunder foran feltet, var det en gavepakke. Den tok van der Poel, sa Uno-X-sjef Thor Hushovd på TV 2s sending.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.