Kasper Asgreen vant Flandern rundt 2021

Alle trodde Mathieu van der Poel skulle ta seieren i Flandern rundt på de siste kilometerne, men Kasper Asgreen sjokkerte på oppløpet i Oudenaarde og tok karrierens største triumf.

Sist oppdatert: 4. april 2021 kl 16.23
VANT: Kasper Asgreen knakk Mathieu van der Poel i spurten i Flandern rundt. Foto: Cor Vos
VANT: Kasper Asgreen knakk Mathieu van der Poel i spurten i Flandern rundt. Foto: Cor Vos
Lesetid: 9 minutter

Det ble en svært spennende utgave av Flandern rundt, hvor det var de antatt store favorittene som satte fart på rittet i avslutningen.

I Taaienberg 36 kilometer fra mål gikk de tre største favorittene, Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) og Wout van Aert (Jumbo-Visma) av gårde, sammen med Alaphilippes lagkamerat Kasper Asgreen, og Bahrain-Victorious-duoen Marco Haller og Dylan Teuns.

Omtrent ti kilometer senere gikk Asgreen til og fikk med seg Van Aert og Van der Poel.

I Oude Kwaremont falt avgjørelsen, da Van der Poel angrep og bare Asgreen kunne følge. De to holdt sammen over Paterberg, og skulle etter hvert gjøre opp om seieren på oppløpet i Oudenaarde.

Inn på den siste kilometeren la Asgreen seg på hjulet til Van der Poel, og nederlenderen måtte lede an i spurten.

Asgreen holdt igjen spurten, men med 250 meter gikk han til. Van der Poel svarte i starten, men så falmet han.

På de siste 100 meterne kom Asgreen mer og mer, og til slutt satte Van der Poel seg ned, tom for krefter, og 26 år gamle Kasper Asgreen kunne altså juble for seier i Flandern rundt.

flandern rundt 2021 kasper asgreen
FØRSTE MONUMENTSEIER: Kasper Asgreen ble nummer to i 2019-utgaven av Flandern rundt. Søndag sto han på toppen av podiet. Foto: Cor Vos

Greg Van Avermaet (AG2R Citroën) spurtet inn til tredjeplass, etter å ha gått av gårde fra gruppen bak, sammen med Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), inne på de ti siste kilometerne.

– Jeg følte meg bra på de siste kilometerne, og jeg bestemte meg for å prøve å stole på spurten min, og på den siste kilometeren fikk jeg Mathieu foran. Jeg hørte vi hadde 30 sekunder til gruppa bak, så jeg bestemte meg for å legge meg på hjul, så jeg kunne bestemme når vi skulle gå, fortalte dansken etter målgang.

– Det var et veldig hardt ritt. Jeg tror vi begge var på limiten. Det ble et spørsmål om marginer på slutten.

Uhell for Kristoff

Alexander Kristoff gjorde jobben innledningsvis i Flandern rundt, og satt godt posisjonert gjennom hele dagen.

Han var imidlertid uheldig da det gikk en stor velt like etter Kanarieberg med rundt 70 kilometer til mål.

Nordmannen ble stående lenge for å få fikset sykkelen og måtte bruke en del tid på å komme seg tilbake i feltet. Dermed måtte han bruke mye krefter foran annen forsering av Oude Kwaremont, som kom 54 kilometer fra mål.

Der ble det satt fart og Kristoff havnet på feil side av splitten. Rittet samlet seg noe igjen etter Paterberg og Koppenberg, før det eksploderte igjen på Taaienberg og Kristoffs sjanser var borte.

33-åringen kom til slutt inn i et større gruppe, minuttet bak Asgreen, hvor han spurtet inn til en 18. plass.

Ble diskvalifisert

Det ble satt fart fra start i den 254,3 kilometer lange utgaven av Flandern rundt, med mange lag og ryttere som ønsket å komme seg med i brudd.

Etter hvert skulle en gruppe på åtte ryttere komme seg av gårde, men Astana og Intermarché – Wanty-Gobert var blant lagene som ikke med fikk med noen ryttere.

Dermed fortsatte de to lagene å kjøre, mens andre lag forsøkte å roe det ned.

Yevgeniy Federov (Astana) forsøkte å angripe, men Alpecin-Fenix-rytter Otto Vergaerde markerte. Når Federov satte seg opp, hugg han i bremsen. Det provoserte Vergaerde, som dyttet til kasakhstaneren i det han passerte.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Etter på svingte Federov aggressivt over mot siden, og de to rytternes handlinger skulle etter hvert få dem diskvalifisert fra rittet.

Det ble noe diskusjoner mellom lagbiler, ryttere og dommere, men dommerne sto på sitt og rytterne var med det ute av rittet.

De åtte i front, Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Mathias Norsgaard (Movistar), Jelle Wallays (Cofidis), Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen Baloise), Mathijs Paasschens (Bingoal Wallonnie Bruxelles), Hugo Houle (Astana-Premier Tech) og Nico Denz (Team DSM), skulle etter hvert få en luke på tolv minutter.

Boasson-Hagen på offensiven

Dermed ble farten skrudd opp ganske tidlig, allerede inn mot Oude Kwaremont for første av tre ganger. Den første forseringen av den 2,2 kilometer lange bakken kom med 131,6 kilometer til mål.

Her var Alexander Kristoff godt påskrudd og posisjonerte seg godt inn i bakken, og lå som nummer tre opp store deler av bakken og gjorde en god jobb med å konservere krefter.

Deretter fulgte tre bakker, Kortekeer, Eikenberg og Wolvenberg, med ganske kort intervall, og her fortsatte farten å skurs opp, samtidig som veiene var smale og krevende.

Deceuninck – Quick-Step var med på å strekke ut feltet, samtidig som luken opp til bruddet i front falt fra tolv minutter til åtte minutter på kort tid.

Det belgiske laget holdt farten høy også inn i Molenberg med 101 kilometer til mål. Bakken har en vanskelig inngang, og det skapte strekk i feltet, men over toppen roet DQS ned igjen kjøret.

Det var først etter Marlboroughstraat, i Berendries, at det skulle komme ordentlige angrep.

Da gikk en større gruppe hvor Edvald Boasson-Hagen (Total Direct Energie) satt sammen med ryttere fra blant annet Deceuninck – Quick-Step, Alpecin-Fenix, Jumbo-Visma, Trek-Segafredo, Ineos Grenadiers og Team DSM, men gruppe skulle bli kjørt inn ganske kjapt.

Trøbbel for Kristoff

Over Valkenberg (med 88,5 kilometer til mål) gikk det også kontrollert, og det samme over det mange hadde pekt ut som et kritisk punkt, Berg Ten Heute (76,1 kilometer til mål).

I bakke nummer elleve for dagen, Kanarieberg (1,1 kilometer à 7 prosent) skulle det imidlertid begynne å skje ting.

Søren Kragh Andersen (Team DSM) gikk hard til å hadde en luke over toppen.

Dramaet foregikk imidlertid i feltet, da en stor velt gikk over toppen. Velten tok ut flere ryttere, samtidig som flere store navn havnet bakpå, deriblant Alexander Kristoff, Julian Alaphilippe og Kasper Asgreen (DQS).

Kristoff var den som ble stående lengst, da styret ble skjevt i forhold til hjulet, og han måtte rette det opp.

Heldigvis for nordmannen roet det seg litt i front, men han måtte bruke en stund for å komme seg tilbake, men rakk å komme langt frem i feltet før de dundret inn i Oude Kwaremont for andre gang (54,6 kilometer til mål).

Kristoff på defensiven

Og i Kwaremont skulle det smelle. Mot toppen satte Quick-Step fart og strakte feltet. Over toppen og ut på asfalten angrep det belgiske laget med Kasper Asgreen, som fikk med seg Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

I en nå selektiv gruppe bak måtte Wout van Aert (Jumbo-Visma) agere, og belgieren tettet luken opp til duoen.

Bak begynte det å splitte seg opp, og Kristoff havnet på feil side av splitten. Bare noen kilometer senere dundret de inn i Paterberg, hvor Asgreen og Van der Poel igjen var de sterkeste over, men Van Aert tettet luken i etterkant.

Samtidig vokste luken dramatisk til gruppen Kristoff satt i, og dermed så det svært mørkt ut for nordmannens sjanser med 50 kilometer til mål.

I front hadde Stefan Bissegger gått alene fra bruddet over Kwaremont og ledet med minuttet tilbake til favorittgruppen etter Paterberg.

Inn mot Koppenberg ble det støting, og med tre ryttere i gruppen, satt Quick-Step plutselig meget fint i det. De fikk av gårde både Alaphilippe og Florian Sénéchal, sammen med Marco Haller (Bahrain-Victorious), Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers), Tim Wellens (Lotto Soudal) og Christophe Laporte (Cofidis).

Bak kunne Asgreen sitte på hjul og markere Van der Poel og Van Aert, som så seg nødt til å vente inn en større gruppe som komme i bra driv bakfra.

Trio drar ifra

Inn i Koppenberg støtet Alaphilippe, og over toppen kjørte han inn Bissegger.

Bak sørget Van der Poel for å splitte opp feltet, og i en gruppe fikk han med seg Van Aert, Haller, Wellens, Turgis, Laporte og Pidcock, og de kjørte seg raskt opp til duoen foran.

Kristoff og Bystrøm var i gruppe tre, som med 40 kilometer opp, i det rytterne suste over det 2400 meter lange brosteinspartiet Mariaborrestraat, hadde 25 sekunder opp til tetgruppen, mens en annen stor gruppe lå bare åtte sekunder bak de ni rytterne i front.

Haller angrep mot slutten av Mariaborrestraat og østerrikeren kom inn i Taaienberg (36,7 kilometer til mål alene).

Bak samlet det seg noe, men Asgreen og Van der Poel angrep igjen, og Van Aert og Alaphilippe bet seg med. Over toppen støtet også Dylan Teuns (Bahrain-Victorious) seg etter og hans lagkamerat, Haller, klarte å bite seg med.

Dermed var det en gruppe på seks ryttere som satt igjen i teten, men en større forfølgergruppe fulgte bare 15 sekunder etter.

Over toppen på Kruisberg (27 kilometer fra mål) gikk Turgis til i gruppen bak, og klarte å støte seg opp, men i det slake partiet opp Hotond like etter, støtet Asgreen og fikk med seg Van Aert og Van der Poel.

Avgjørelsen faller

Trioen fikk en ledelse på 20 sekunder til Turgis, Haller, Teuns og Alaphilippe, hvor sistnevnte bare satt på hjul. Med en dårligere spurt var ikke Asgreen veldig interessert i å dra for mye i tetgruppen heller.

Etter Kruisberg-Hotond var det bare Oude Kwaremont (16,7 kilometer til mål) og Paterberg (13,2 kilometer igjen).

Van Aert ledet an i første del av Kwaremont, men i det siste bratte partiet mot toppen gikk Van der Poel til og åpnet opp en luke.

Asgreen var den som var nærmest å følge, men Van der Poel hadde en luke over toppen. Den tettet imidlertid Asgreen raskt i etterkant, og de to gikk inn i Paterberg sammen.

Van Aert strevet mer og lå ti sekunder bak inn i bakken.

Over Paterberg var det status quo i front, mens Van Aert fortsatte å tape tid og så ferdig ut.

Inn mot Oudenaarde var Asgreen med på å gå rundt og kjøre sammen med Van der Poel.

Publisert 4. april 2021 kl 16.23
Sist oppdatert 4. april 2021 kl 16.23
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen