Wout van Aert vant E3 Saxo Classic 2023

Van Aert slo tilbake – vant gigantduellen i Flandern-test

E3 Saxo Classic ble en ny duell mellom superstjernene Mathieu van der Poel, Wout van Aert og Tadej Pogacar, denne gangen på brostein.

Sist oppdatert: 24. mars 2023 kl 17.12
SLO POGACAR OG VAN DER POEL: Wout van Aert gikk seirende ut av gigantduellen i E3 Saxo Bank Classic. Foto: Cor Vos
SLO POGACAR OG VAN DER POEL: Wout van Aert gikk seirende ut av gigantduellen i E3 Saxo Bank Classic. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter

Wout van Aert hang i tauene på vei opp Paterberg og Oude Kwaremont, mens Tadej Pogacar og Mathieu van der Poel så sterkest ut.

Men Van Aert bet seg med, og på oppløpet i Harelbeke fikk belgieren sin revansj fra Milano-Sanremo og tok en viktig seier kun ni dager før Flandern rundt.

Pogacar (UAE), med den klart svakeste spurten, forsøkte et angrep med tre kilometer til mål, men lykkes ikke med å rive seg løs. Dermed endte det i en spurt.

Van Aert (Jumbo-Visma) posisjonerte seg bakerst og hadde fordelen av det. Med 100 meter til mål passerte han Van der Poel (Alpecin-Deceuninck), men nederlenderen svarte.

Men det var Van Aerts spurt som holdt lengst og Van der Poel ga opp like før streken, og Van Aert fikk sin revansj fra Sanremo.

– Jeg tror ikke jeg var den sterkeste i dag, så jeg er veldig, veldig glad. Det ble en kort spurt, sa Van Aert i seiersintervjuet.

– Det er fint å vinne igjen. Det er en stund siden jeg vant et ritt på landeveien. Jeg har hatt vanskelige forberedelser til klassikerne, men jeg tror jeg er på rett vei.

Også i fjor var det Van Aert som vant rittet.

BET SEG FAST: Wout van Aert måtte virkelig jobbe for å ikke miste kontakten med sine to rivaler. Foto: Cor Vos
BET SEG FAST: Wout van Aert måtte virkelig jobbe for å ikke miste kontakten med sine to rivaler. Foto: Cor Vos

Uno-X ikke med på notene

Som så mange ganger før var det Taaienberg som ble et nøkkelpunkt i rittet, som gjerne kalles for «mini-Flandern» fordi det går på mange av de samme veiene og stigningen som Flandern rundt.

Taaienberg kommer med 80 kilometer til mål og kommer like etter Kortekeer, og det er avgjørende å ha en god posisjon.

Inn i Taaienberg sprengte Jumbo-Visma feltet og Mathieu van der Poel angrep.

Dessverre var det norske laget Uno-X med Alexander Kristoff ikke riktig posisjonert.

Erik Nordsæter Resell, Rasmus Tiller og Anders Skaarseth jobbet hardt for å komme opp igjen, mens Kristoff var ikke å se.

Før Eikenberg med rundt 65 kilometer til mål kom de seg opp igjen, men da angrepene startet igjen og tempoet ble skrudd opp, maktet de ikke å følge med og ble hektet av.

Frykter beinbrudd for Skaarseth

Vondt ble også til verre da Anders Skaarseth veltet. Lillehammeringen gikk med kneet hardt inn i en betongkant og ble liggende med store smerter.

– Han er sendt på sykehuset i Oudenaarde. Vi frykter helt klart et beinbrudd. Men ikke bekreftet. Krysser fingrene for gutten. Vi synes vi strengt tatt har hatt nok nå, skriver Uno-X-sjef Jens Haugland i en melding til TV 2.

VELTET STYGT: Anders Skaarseth på Uno-X Pro Cycling. Foto: Cor Vos
VELTET STYGT: Anders Skaarseth på Uno-X Pro Cycling. Foto: Cor Vos

Herjet med konkurrentene

En ny, stor utskillelse skjedde i Stationberg, med 57 kilometer til mål. Van der Poel fortsatte hardkjøret og nå var det kun et fåtall ryttere som maktet å følge.

Den endelig avgjørelsen falt i stupbratte Paterberg med 42 kilometer igjen.

Pogacar akselererte i den 400 meter lange bakken som er 20 prosent på det bratteste og kun Van der Poel maktet å holde hjulet hans.

Van Aert måtte gi noen meter, men en motorsykkel som veltet foran Pogacar på toppen hjalp trolig belgieren med å komme seg med duoen.

I siste bakke, Tiegemberg, 20 kilometer fra Harelbeke, forsøkte Van Aert et angrep, men lykkes ikke. Derfra jobbet trioen sammen til avslutningen, hvor de gjorde opp om seieren.

Det var de helt nødt til, for nærmest forfølger kom i mål kun 33 sekunder senere. Det var amerikanske Matteo Jorgenson (Movistar).

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 24. mars 2023 kl 17.10
Sist oppdatert 24. mars 2023 kl 17.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen