Søndag 31. mars venter et av sesongens aller største høydepunkter, sykkelrittet og folkefesten Flandern rundt i Belgia – kulminasjonen av de belgiske vårklassikerne.
Alt du trenger å vite om Flandern rundt 2024
Flandern rundt 2024 er like rundt hjørnet. Landevei gir full oversikt over norske ryttere og sjanser, analyse av favorittene, alt om løype og TV-tidene – om både kvinnene og herrenes ritt.
Oppskriften er den vanlige: Bratte brosteinsbakker, smale veier og euforiske sykkelfans, når verdens beste sykkelryttere utkjemper sine durabelige oppgjør.
Som vanlig er også norske Uno-X Mobility til start, for tredje år på rad.
I 2023 var det Tadej Pogačar og Lotte Kopecky som vant de respektive utgavene av rittet.
Norske ryttere og sjanser
I herrenes utgave er det totalt 11 norske ryttere til start:
Alexander Kristoff, Jonas Abrahamsen, Søren Wærenskjold, Rasmus Tiller, Erik Nordsæter Resell, Markus Hoelgaard (alle Uno-X), Sven Erik Bystrøm (Groupama-FDJ), Edvald Boasson-Hagen (Decathlon-Ag2r), Vegard Stake Laengen (UAE), Amund Grøndahl Jansen (Jayco-AlUla) og Per Strand Hagenes (Visma-Lease a Bike).
Uno-X-herrenene fikk en svært etterlengtet opptur da Jonas Abrahamsen leverte en enestående prestasjon i midtukens Dwars door Vlaanderen. Tross å ha sittet i brudd store deler av dagen, var «Grenlandsplogen» offensiv og en nesten uknekkelig nøtt da flere sterke navn kom opp bakfra.
Til slutt ble Visma-Lease a Bikes overtall for mye å håndtere, men i spurtduellen med Stefan Küng, Dries de Bondt og Joshua Tarlig, var Abrahamsen klart sterkest og ble nummer to – Uno-X' beste resultat noensinne i et WorldTour-ritt.
Med en Alexander Kristoff som har slitt med sykdom i etterkant av Milano-Sanremo, ser Abrahamsen ut som det sterkeste norske kortet i årets ritt.
"Ulempen" med Abrahamsens utrolig sterke prestasjon i Dwars door Vlaanderen er at han nå ikke går "under radaren", som i at han nå er en tydelig formsterk rytter, som ikke kan få for mye gratis. At han skal kjøre seg inn i finalen på en usynlig måte er lite sannsynlig.
Men i den formen og med den selvtilliten 28-åringen har syklet på seg det siste året, er det gode muligheter for å gjøre et svært godt ritt likevel. At Abrahamsen nesten vinner en (semi)klassiker som Dwars door Vlaanderen, viser at han kan gjøre et toppresultat i de rittene som er hakket hvassere også.
Samtidig har Alexander Kristoff aldri blitt dårligere enn nummer 18 i Flandern rundt, har én seier og syv topp-ti-plasseringer. Uavhengig av form og rolle i søndagens ritt, er det ikke uvesentlig for Abrahamsen og det norske laget å ha med seg.
Hoelgaard, Tiller, Wærenskjold, Resell og Blume Levy gir bra bredde og dekning, og gir gode forutsetninger for fortsatt opptur i De Ronde.
De øvrige norske rytterne må fort innfinne seg med hjelperytterroller i sine respektive lag.
I kvinnenes utgave er det seks norske ryttere til start: Susanne Andersen, Marte Berg Edseth (Uno-X), Malin Eriksen (Chevalmeire), Camilla Rånes Bye, Sigrid Ytterhus Haugset og Mari Hole Mohr (alle Team Coop-Repsol).
For Susanne Andersen har oppkjøringen til vårens klassikere ikke vært optimalt. 25-åringen, som de siste årene har vært gjennom tre kragebeinsbrudd, var i slutten av februar gjennom en hjerteoperasjon, etter at det ble oppdaget en medfødt hjertefeil under en rutineundersøkelse.
Dermed har den regjerende norgesmesteren kun syklet Brugge-De Panne og Gent-Wevelgem så langt denne våren, uten noen store resultater.
Andersen har kunne trene i påvente av operasjon og var raskt igang igjen, men vil antagelig være nærmest toppform i Paris-Roubaix neste helg.
Den av de norske damene som har vært mest toneangivende denne våren, har vært Sigrid Ytterhus Haugset. I de belgiske rittene har hun ingen topplasseringer, men var likevel bra med i både Omloop Het Nieuwsblad, Omloop van het Hageland og Le Samyn des Dames.
Hennes beste prestasjon kom i starten av mars, i det tre etapper lange Vuelta Extremadura Féminas (UCI 2.2), hvor hun endte som nummer fire sammenlagt, kun slått av etablerte navn fra WorldTouren.
Favoritter – kvinner
De siste sesongen har SD Worx-Protime, anført av regjerende verdensmester Lotte Kopecky og Demi Vollvering, vært lagt å slå. Ganske mye tyder også på at det gjelder i år også.
Laget har hatt en svært suksessfull vår, selv om de ble utspilt i brosteinsåpningen Omloop Het Nieuwsblad.
Lotte Kopecky fulgte opp med å vinne både Strade Bianche og Danilith Nokere Koerse, mens lagvenninne Lorena Wiebes sikret seieren fra massespurt i Gent-Wevelgem. I Kemmelberg underveis hadde også Kopecky og Wiebes sett fryktinngytende ut, da de blåste feltet i filler.
Vollering har ikke vært på sitt dominante 2023-nivå ennå, men er definitivt i form. I tillegg har de Marlen Reusser, Christine Majerus og Mischa Bredewold, og det er nesten litt vanskelig å se for seg noe annet enn at Kopecky tar sin tredje Flandern rundt-seier på rad.
Håper du på et spennende, mer åpent ritt? Fortvil ei, det er rikelig med lyspunkter her.
Vi kan starte med det som har utspilt seg i pressen den siste uken. Mens Kopecky forlenget kontrakten sin med laget ut 2028-sesongen tidligere i vår, har det vært stille rundt Vollering. Inntil denne uken.
Da gikk lagets ledelse ut og sa at de i lang tid hadde forhandlet med Vollering om en ny kontrakt, at de ønsket å beholde både henne og Kopecky, og hadde til slutt gitt Vollerings team et siste kontraktsforslag. Det hadde visstnok gått ubesvart hen, og laget regner det som usannsynlig at Vollering fortsetter i laget.
– Jeg var litt overrasket over lagets uttalelse, sa Vollering til pressen fredag, uten å ville snakke mer om saken.
Timingen er i beste fall merkelig, og konkurrentene håper nok på at det også har skapt intern uro, og at samspillet i det ellers godt organiserte laget skal surne.
Samtidig har både Lidl-Trek og Visma-Lease a Bike hatt en sterk vårsesong.
Evigunge Marianne Vos (Visma-Lease a Bike) har tatt sine første seire i både Omloop Het Nieuwsblad og Dwars door Vlaanderen denne sesongen, og etter seieren i onsdagens ritt er 36-åringen uten tvil å regne som en av favorittene til Flandern rundt også.
I Dwars door Vlaanderen var det Shirin van Anrooij (Lidl-Trek) som gikk løs med Vos og holdt unna for en gruppe med blant andre Kopecky. 22-åringen, som har en heftig palmarès fra cyclocross, fokuserer nå mer på landevei og begynner virkelig å blomstre.
Det gir Lidl-Trek-kollektivet en ekstra dimensjon. I Omloop Het Nieuwsblad var det Van Anrooij og Elisa Longo Borghini som fyrte av det ene angrepet etter det andre i finalen. I både Trofeo Alfredo Binda og Classic Brugge-De Panne var lagspill avgjørende for Elisa Balsamos to seire.
Med Van Anrooij, Longo Borghini, Balsamo, Lucinda Brand, Lizzie Deignan og Lauretta Hanson på start, har Lidl-Trek et lag som er mer enn sterkt nok til å gjøre livet surt for SD Worx.
I Gent-Wevelgem forrige helg var Pfeiffer Georgi (Team dsm - firmeninch-PostNL) den eneste som maktet å følge Kopecky og Wiebes i Kemmelberg. Kasia Niewiadoma (Canyon-Sram) har begrenset med rittdager så langt i år, men var sterk i både Omloop og Strade Bianche, og polakken vil som alltid angripe.
Fullstendig startliste finner du her! (ekstern lenke)
Favoritter – herrer
Wout van Aert må se nok en vår passere uten seier i hverken Flandern rundt og Paris-Roubaix, som erkerivalen Mathieu van der Poel allerede har vunnet – Flandern attpåtil to ganger.
At Van Aerts vårsesong endte i tårer ned fra Kanarieberg endrer imidlertid dynamikken i rittet en del.
For uten Tadej Pogačar ville det meste handlet om Van Aert og Van der Poel på søndag, dersom Van Aert ikke hadde veltet. At Van Aert nå er ute, som den ubestridte lederen hos Visma-Lease a Bike, kan fort vært en boksåpner for rittet.
Visma-Lease a Bike er ikke bare uten Van Aert, også Christophe Laporte må stå over etter å ha hatt magevirus og sittesår. Dermed er det et svekket Visma-Lease a Bike på start, men som likevel har vinnerkandidater.
Matteo Jorgenson er en av vårens åpenbaringer. I Omloop Het Nieuwsblad så han lenge forrykende ut, før han stakk av sammenlagtseier i Paris-Nice, og onsdag kom gjennombruddet i klassikersammenheng, da han tok seieren i Dwars door Vlaanderen.
Tiesj Benoot viste i Dwars at han igjen er på stigende kurve, mens Dylan van Baarle bør også være å regne med. Edoardo Affini er en arbeidshest, mens tre unge blad i Tim og Mick van Dijk, samt norske Per Strand Hagenes, får slippe til.
Alpecin-Deceuninck har ikke den samme bredden, og Van der Poel har ofte sittet isolert (men likevel klart seg, tross alt). Når Visma-Lease a Bike ikke har Van Aert i bakhodet, er de nødt til å spille smart. Jorgenson er en vinnerkandidat, og vil trolig bli markert, så mye vil hvile på andrerekka her.
Men med alle øyne nå på Van der Poel (som for ordens skyld var overlegen i E3 Saxo Classic), vil Visma-Lease a Bike trolig forsøke å skape kaos sammen med andre lag, da "alle" under normale omstendigheter kommer til kort i en mann-mot-mann-duell med Van der Poel.
Som med kvinnelaget, har Lidl-Trek vært imponerende i vår. Mads Pedersen tok en flott seier nettopp i en mann-mot-mann-duell med Van der Poel i Gent-Wevelgem, mens Jasper Stuyven har vært i kjempeform også.
Dessverre gikk begge to ned i Van Aert-velten i Dwars. Pedersen slapp "billig" unna, men skrubbsår og dårlig nattesøvn og sub-optimalt inn mot Flandern. Verre gikk det for Stuyven, som tok kragebeinet. Et stort skudd for baugen for laget.
– Jeg kjenner ikke igjen laget lenger. Det får meg til å gråte.
Slik lød dommen over Soudal - Quick Step fra den belgiske legenden Tom Boonen, som vant tre Flandern rundt med laget i løpet av sin karriere.
For de siste året har laget vært en skygge av seg selv. Julian Alaphilippe så for noen år siden ut som en åpenbar fremtidig vinner av rittet, og Kasper Asgreen har vunnet klassikeren (i 2021). Det var også sist gang det belgiske storlaget vant en brosteinsklassiker.
Alaphilippe og Asgreen er til start i årets ritt, og sammen med Yves Lampaert må de prøve å bryte ned Van der Poels vinnersjanser med noe spektakulært.
Til det er det mulig å alliere seg med flere andre sterke navn. Stefan Küng (Groupama-FDJ) viste styrke i Dwars og er nok interessant i å komme i forkant. Det samme vil Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost – også god i Dwars inntil krampa tok han), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Oier Lazkano (Movistar), Tim Wellens, Nils Politt (UAE) og en solid bolk andre ryttere.
Fullstendig startliste finner du her! (ekstern lenke)
Slik er løypa
Herrenes ritt
Etter at rittet startet i Brugge i fjor, er det i år igjen tilbake til Antwerp, som var startby mellom 2017 og 2022.
I og med at Antwerp ligger nord i Belgia og Brugge i vest, blir det dermed en annerledes inngang til Oudenaarde enn i fjor, samtidig som arrangøren har tatt flere grep av hensyn til sikkerhet.
Flere veier er utelatt av rittet, deriblant nedkjøringen fra Kanarieberg, hvor Wout van Aert dundret i bakken og fikk vårsesongen ødelagt i onsdagens Dwars door Vlaanderen.
Etter 135 kilometer, ganske nøyaktig halvveis i rittet, når rittet episenteret rundt Oudenaarde, hvor den første av tre forseringer opp Oude Kwaremont (2,2 kilometer à 4,2 prosent) venter.
Heretter går det slag i slag med brosteinspartier og bakker. Totalt er det 16 bakker som skal forseres.
Som regel er den andre forseringer av Oude Kwaremont, med 55 kilometer igjen, som virkelig åpner rittet. Da kommer ung hakk i hæl, med sine voldsomme 360 meter à 12,9 prosent, før man fortsetter direkte til Koppenberg (600 meter à 11,6 prosent).
Så venter Steenbeekdries (1,1 kilometer à 3 prosent), Stationsberg (700 meter), Taaienberg (530 meter à 6,6 prosent) og Kruisberg/Hotond (2,7 kilometer à 4,1 prosent), før en siste gang opp Oude Kwaremont og Paterberg venter.
Fra Paterberg og inn til mål i Oudenaarde er det 12 flate kilometer.
Kvinnenes ritt
I forhold til fjorårets utgave er det noen forandringer. Årets ritt er 163 kilometer, fem mer enn fjorårets.
Det er én mindre brosteinsbakke, men samtidig er det tre flere brosteinspartier (flate).
Det første brosteinspartiet kommer allerede etter ni kilometer. Lange Munte er 2,5 kilometer langt, men med rundt 40 kilometer til neste utfordring, er det neppe av stor betydning.
Etter 48,7 kilometer kommer Lippenhovenstraat, 1,3 kilometer langt, som følges umiddelbart av Paddestraat, 1,5 kilometer langt.
20 kilometer senere kommer dagens første bakke, Wolvenberg, 650 meter à 7,9 prosent. En skarp høyresving leder inn i bakken, hvor det er smalt og 17 prosent på det bratteste.
Med 90 kilometer til mål begynner posisjoneringen for alvor her, og like etter følger brosteinspartiene Kerkgate (1,4 kilometer) og Jagerij (800 meter).
Med 79 kilometer til mål venter Wolvenberg (465 meter à 7 prosent), tett etterfulgt av Marlboroughstraat (2 kilometer à 3 prosent), Berendries (940 meter à 7 prosent) og Valkenberg (540 meter à 8 prosent).
Fra Valkenberg er det 12 kilometer til Kapelleberg (1,1 kilometer à 5,9 prosent), som kommer 54 kilometer fra mål. Har ikke finalen startet før, så starter den virkelig her.
Etter Kapelleberg vil det bli en durabelig posisjonskamp, fordi neste bakke, ni kilometer senere, er ikoniske Koppenberg. 600 meter med 11,6 prosent i snitt og 22 prosent på det bratteste.
Her kan de store lagene sprenge feltet i fillebiter, og herfra og inn vil det være full gass. Er du ikke langt foran i Koppenberg, kan du antagelig vinke farvel til ambisjonene dine om en topplassering.
Nå går det slag i slag med Steenbeekdries (1,1 kilometer à 3 prosent), Stationsberg (700 meter), Taaienberg (530 meter à 6,6 prosent) og Kruisberg/Hotond (2,7 kilometer à 4,1 prosent).
Deretter venter kulminasjonen. Fra Hotond går det raskt ned til bunnen av Oude Kwaremont (2,2 kilometer à 4,2 prosent) og til slutt Paterberg, som bare er 360 meter lang, men har 12,9 prosent i snitt og 20 prosent på det verste.
Flandern rundt på TV
Både TV 2 og Eurosport sender rittene.
På TV 2 starter sendingen fra herrenes ritt klokken 9.30 og sendingen varer til klokken 17.30. På Eurosport Norge starter sendingen klokken 9.45 og varer til litt etter målgang. Deretter fortsetter sendingen med kvinnenes ritt.
TV 2 sender kvinnenes ritt på TV 2 Play fra klokken 15.00.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.
Har du spørsmål?