Har du lenge tenkt at det ser deilig ut å sykle i stekende sol og blå himmel, langs deilige rolige veier, eller langt inn i marka på kuperte grusveier som tar deg med på nye eventyr? Selvfølgelig vil du det - vi har selv prøvd å legge opp mange ganger, uten å lykkes.
Men hva er minimum av hva jeg trenger for å komme i gang med beslagleggingen av stort landskap?
For å sykle på landeveien kreves det i utgangspunktet et minimum av utstyr og du trenger absolutt ikke blakke deg for å komme i gang.
Sykkel
Her er det mange sterke meninger om hva du minst må ha - men vit dette: Vi har birkenrekorder, rittseiere og enorme langturer på veldig billige sykler. Sykkelgleden er den samme uansett pris, og tester vi har gjort viser at det utstyret har veldig lite å si utover følelse.
Det en jungel å velge mellom av ulike sykler, men fortvil ikke: Her finner du den komplette oversikte over hva gravelsykkel, racersykkel, komfortracer eller cyclocross faktisk er.

KAMPRACER: En blodtrimmet rytter med en blodtrimmet racersykkel. Noe for deg? Foto: Henrik Alpers.
Eller har du hørt noen snakke om eventyrsykkel til lange turer? Eller har du tenkt å delta på turritt som Jotunheimen rundt, men vil ha en sykkel med skjermfester? Eller kanskje sykkelen din skal fungere like fint på landeveien som å sykle til og fra jobb?
Landeveissykler får du fra rundt 5000 kroner og oppover. De vil som regel gjøre jobben, men har du råd til å legge for eksempel 15 000 kroner på bordet, vil sykkelen være bedre på mange måter.
Da får du sykkel med skivebremser - og vil være klar for mange år ombord en god sykkel.
Og om det er sånn at du har en racer men bare har glemt hvordan det hele foregår - gjør klar sykkelen din med disse tipsene i våre mekkevideoer.

LYKKELIG: Vår venn Ben Lieberson er glad. Ben har landeveissykkel. Vær som Ben. Foto: Henrik Alpers.
Pedaler
Klikkpedaler kan føles litt skummelt i begynnelsen, men for alle praktiske formål så er det bedre å være klikket fast i pedalen. Men selv om mora di måtte mene noe annet - går det i 80, og det gjør det fort på en landeveissykkel, vil du ikke skli av pedalen.
I hovedsak har vi to typer pedaler å velge mellom.
Landeveispedaler
Landeveispedaler med klikkfunksjon velges gjerne til sykling som gjøres for det meste på asfalterte veier og trening/ritt. Disse pedalene har stor kontaktflate, som gir god støtte når du skal tråkke til.
På bildene under ser du forskjell på sålen til en landeveisko og en terrengsko. Landeveiskoen har helt flat såle mens terrengskoen har mer gummi for bedre feste og komfort når du er av sykkelen.

VALGETS KVAL: Av landeveipedaler er det mye å velge mellom. Det kan være lurt å starte med en rimelig modell.
Terrengpedaler
Hvis du har en terrengsykkel med klikkpedaler fra før, er det ingenting galt i å fortsette å bruke disse. Terrengpedalene er både mindre og har mindre kontaktflate enn landeveispedalene.
De oppleves enklere å komme inn og ut av, og kan fint brukes om du er litt fersk.

KLIKKPEDALER: Slik kan et par terrengpedaler seg ut. Shimano sine SPD fins i flere ulike prisnivå og er godt likt av de fleste.
Sko
Når du har bestemt deg for pedaler er det sko som står for tur. Avhengig av om du har valgt terreng eller landeveipedaler, må du passe på å sjekke at skoene har innfesting for det du trenger under. Det som kjennetegner sko til landeveissykling er at de har tre hull under som klossene som fester deg fast i pedalen, blir festet til skoen med.
For terrengsko trengs det bare to hull.
En generell fordel med å velge kombinasjonen med terrengsko- og pedaler, er at skoene laget for terreng gjerne har en såle med mer gummi som er OK å gå med. De fleste landeveissko blir ubrukelige i det du går av sykkelen.

TERRENGSKO: Det fins mange ulike type terrengsko på markedet. Foto: Henrik Alpers

LANDEVEISKO: Det fins mange ulike typer landeveisko på markedet og den tydelige forskjellen fra terrengsko, ser du i sålen. Her er den vesentlig glattere og mindre komfortabel å gå med når du er av sykkelen.
Hjelm
Du kan fint bruke sykkelhjelmen du har. Det viktigste er at den beskytter hodet ditt ved et fall. Flere av landeveihjelmene leveres med MIPS-teknologi. Viktig å se etter lufting og passform.
Det som derimot er viktig, er å ta av den skjermen du eventuelt har på hjelmen. På en racersykkel er styret lavere enn på andre sykler du er vant med, og har du på en skjerm må du løfte nakken noe veldig. Det blir fort ubehagelig.

RIMELIG: Det fins flere rimelige alternativ til hjelmer der ute, her er Giro Savant til 849,- her er en
Turkompis
Sykling er i stor grad en sosial aktivitet og det kan være ekstra trygt å ha med seg en litt mer erfaren sykkelvenn på din første tur langs landeveien.
Vårt beste tips er å gå inn på forumet på landevei.no, her kan du også stille spørsmål du lurer på. Du vil få masse svar. Forvent at noen er mer konstruktive enn andre. Men det er bare sånn vi er som mennesker.
En god sykkelbukse
Det siste vi vil anbefale av ting du minimum må ha - er en sykkelbukse. Det finnes mange gode i rimelige prisklasser, og det finnes mange dårlige i høy prisklasse.
SAY WHAT? Poenget er - en bukse må passe din rompe. Og siden alle romper er forskjellige, er det ingen fasit her. Les gjerne gjennom denne testen, så får du litt mer input.
Mer klær!
Jada, du kan bruke helt hinsides mye penger på klær. Les denne, så vet du hva du trenger for å få kudos i gjengen.

VAKRE VEIER: Pass deg, straks vil du drømme om slike veier hver eneste natt.
Din første tur
Det er ikke sikkert du trenger eller bør ha så store ambisjoner for din første tur. Ta gjerne noen runder i nabolaget. Øv deg på å klikke ut og inn. Det kan for mange være veldig rart og uvant å sykle på en sykkel med bukkestyre, for første gang. Legger du på et par klikkpedaler så går pulsen og adrenalinet opp for de fleste.
Så er det bare å begynne å utforske alle veier rundt omkring. Hos oss kan du finne førerrapporter, turtips og test av utstyr og sykler. Du kan velge å holde deg til asfalterte veier, eller sjekke ut grusveiene i marka. Du kan sykle langt og fort, eller kort og sakte. Du bestemmer og vi skal hjelpe deg videre.
Velkommen!

Sykling i nordmarka