Sykkelpedaler er den viktigste koblingen mellom syklist og sykkel. Pedaler til landeveissykkel kommer i flere varianter og løsninger for hvordan skoene festes i dem, og det er ikke alltid like enkelt å velge. Vi tester og guider deg frem i forskjellene mellom Shimano, Look, Speedplay og Bontrager.
Sist oppdatert: 3. juni 2023 kl 06.00
KLIKK DEG INN: Klikkpedaler på landeveien er mer effektivt enn vanlige pedaler, og langt tryggere.
I landeveissykling bruker vi det som gjerne kalles for klikkpedaler, som sørger for at du sitter fast i sykkelen mens du sykler. Dette har en rekke fordeler.
Når du sitter fast får du et rundere og mer effektivt tråkk, slik at du får mer kraft ned i pedalene og følgelig sykler raskere, og et stabilt tråkk er mer skånsomt for beina.
De ulike pedalmerkene gjør alle samme jobben, og i all hovedsak gjør ikke den ene eller andre pedalen at du sykler fortere eller tregere.
Men skal du ha dine første pedaler eller ønsker å bytte ut dine gamle, er det er likevel en del forskjeller på merkene og det er noen forskjellige systemer.
Test av sykkelpedaler
Pedalene koster alt fra 399 til 3 999 kroner, så hvor dyre sykkelpedaler skal jeg velge, og hvorfor? Vi guider deg igjennom de forskjellige merkene, pedalene og klossene.
Bontrager Elite Road Pedals er et premie-eksempel på at en rimelig pedal er akkurat like god som en dyr - de dyrere pedalene er i all hovedsak lettere.
Look Keo Classic 3 er en annen rimelig pedal som også er god - men som har svakheter som gjør at den ikke får anbefalt-stempel.
De fire merkene Shimano, Look, Time og Wahoo, har nærmest en absolutt markedsandel. Vi går kort gjennom måten de fungerer på, og forklarer forskjellene på dem.
Shimanos pedaler har teknisk sett vært uforandret i lang tid. Shimano er sammen med Look de absolutt mest solgte pedalene på markedet.
På baksiden av Shimanos pedaler finner du en liten skrue der du justerer motstanden for inn-og utklikk i åtte trinn. Strammer du skruen må du vri foten hardere for å komme ut, slakker du den blir det enklere å få foten ut og inn.
Ønsker du å justere posisjonen til foten på Shimanopedaler, kan du gjøre dette ved å justere klossene sideveis. Shimanoklosser flyttes flere millimeter i lengderetningen, du kan flytte dem innover eller utover, og du kan i tillegg vri dem noe, slik at du skal kunne finne den perfekte posisjonen.
Ønsker du å ha mer eller mindre flyt i pedalene før du klikker ut, må du bytte klosser. Shimano produserer tre klosser: Røde, der du har null grader flyt, blå der du har 2 grader flyt og de gule der du har 6 graders flyt.
Hva er forskjellen på SPD og SPD-SL?
Når folk begynner med landeveissykling har man gjerne hørt om eller er allerede kjent med Shimano sin SPD-pedal og hvordan den ser ut.
SPD-pedalen er den pedalen man gjerne ser på terrengsykler og hybridsykler, og skiller seg en del fra en standard landeveispedal. Den er mindre enn en landeveispedal og man kan klike seg inn fra begge sider. Klossen er en liten avrundet aluminiumsbit.
Shimano sitt landveveisalibi er SPD-SL, som har større overflate og er mer trekantformet, og har større klosser i plast som man tråkker inn.
Mange lurer på om de kan bruke SPD-pedaler på landeveissykler, selv om de i utgangspunktet er designet for terrengsykkel.
Det korte svaret er: Ja, det går helt fint. Vil du vite mer om fordelene og ulempene ved det, kan du scrolle deg helt nederst på denne siden.
Vis mer
Wahoo – tidligere Speedplay
Speedplay ble for noen år siden solgt til Wahoo - men merkenavnet Speedplay står fortsatt sterkt.
Wahoo-pedaler er de eneste pedalene du kan klikke inn fra begge sider, slik som på en terrengpedal. Dette gjør det lettere å komme inn i pedalen når du starter å sykle etter å ha stoppet i et lyskryss for eksempel.
Wahoo skiller seg fra de andre produsentene ved at de har flyttet justeringsmulighetene og klikkmekanismen fra pedalene til selve klossene. Selve klossene festes til skoene med fire skruer.
Wahoos pedaler kan justere flyt både innover og utover. Du kan justere flyten i begge retninger med hele 7 grader, som er mest i klassen.
Wahoo tilbyr også akslinger i ulike lengder. Dette gjør at du kan sitte med pedalene så tett mot sykkelen som mulig, eller med pedalene langt fra senter av sykkelen. Tidligere kom de også i alle mulige farger, men nå fører Wahoo bare pedalene i sort/grå.
Det siste er særlig aktuelt for de som er hjulbeint, har brede hofter, eller de som har store føtter. Klossene til Speedplay-pedaler kan også justeres både sideveis og i lengderetning under skoene.
Til forskjell på mange andre pedaler kan du ikke justere fjærspennet og motstanden for å klikke ut på Wahoo, kun pedalens flyt.
Til forskjell fra andre pedalprodusenter, starter Speedplays pedaler ganske høyt i pris. De billigste er Speedplay Comp, som ligger rundt 1 500 kroner.
Samtidig er også klossene dyrere å erstatte enn for eksempel Shimano, som koster rundt 200 kroner, mens nye klosser til Speedplay er mellom 6 og 700 kroner. I tillegg er de også litt tyngre.
Look
Det var den franske skibindingsprodusenten Look som var først ute med klikkpedaler til sykkel. Look holder fortsatt stand som en av verdens største pedalprodusenter.
Look har lik innfesting-og justeringsmulighet på klosser og pedal som Shimano. Klossene festes til skoene med tre skruer, og kan justeres i lengde, bredde og vinkel. Du kan ikke bruke Shimanos klosser i Look-pedaler eller motsatt.
Mens eksempelvis Shimanos pedaler har vært uforandret de siste 20 årene, har Look kommet opp med flere nyvinninger.
På deres Keo Blade-pedaler er eksempelvis justeringsfjæra i stål byttet ut med en bladfjær i karbon. Denne kan følgelig ikke justeres, men må byttes i en bladfjær med mindre eller kraftigere spenn.
Disse pedalene er ikke bare skikkelig lette, de gir deg virkelig noe å snakke om på neste tur også. Ulempen med de letteste pedalene er at de er skjøre, vi har sett dem fint splintre i filler i en velt.
Look mistet for noen år siden patentet sitt. I dag er det mange produsenter som lager «Look-kompatible» pedaler.
Wattpedalene Assioma bruker for eksempel Look-klosser på sine pedaler. Bontrager Elite Road Pedals er et sett gode pedaler, som bruker Look-teknologi.
Look sine klosser leveres med 0 mm, 2,2 mm eller 4 mm float i hver retning. Du får også kjøpt Look-klosser med ekstra gummi, slik at de blir bedre å gå med av sykkelen. Look har også egne kalosjer til klossene.
De rimelige Look Keo Classic 3-pedalene koster 599 kroner. Toppmodellen Keo Blade med titanaksling og keramiske kulelagre koster hele 2 999 kroner.
Time
Time er minst av de fire store i Norge, men det er mange grunner til å se til Time om du skal ha nye pedaler.
Time sine pedaler og klosser avviker fra Shimano og Look sine like mye som Speedplay.
Den store forskjellen er at på Shimano og Look oppleves det som at tåpartiet sitter fast, og så har du all flyten i hælpartiet. Shimano og Look sine pedaler kan sammenlignes med å stå på tærne, og så vrikke frem hælen sideveis.
På Time er det motsatt. Her oppleves det mer som om hælen sitter fast, og så har du all flyten i tåpartiet. Her vil det altså oppleves mer som at du står på hælen når du sitter fast i pedalen, og så vrikker tærne til høyre eller venstre.
Time sine pedaler kan justeres i tre hakk, altså noe mindre enn de andre produsentene.
Hos Time festes klossene på samme måte som Look og Shimano, med tre skruer. Time sine klosser har også en liten tapp i midten av klossen. Denne tappen er plassert lenger til høyre eller venstre på forskjellige klosser.
Dette er med på å justere hvor tett på senter av pedalen skoen vil plasseres. Der du hos Speedplay må bytte aksling for å øke avstanden mellom føttene, gjøres dette altså med klossene hos Time.
Andre merker
Det finnes flere andre pedalmerker, eksempelvis Bontrager, Wellgo, BBB, Xpedo eller Ritchey. Selv om alle disse pedalene er laget av selvstendige merkevarer og kan være anerkjente utstyrsprodusenter, har de like fullt lånt mye teknologi fra andre merker, hovedsakelig Look.
Alle merkene nevnt over er laget for å kunne bruke klosser som følger Look-standard, selv om selve pedalen er annerledes i utseendet.
I tillegg har vi også andre mindre produsenter, eksempelvis Aerolite.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.