Sykkelbukser - best i test

De beste sykkelbuksene til landevei og gravel

Skal du bare ha ett plagg til sykling er det selvsagt en god sykkelbukse. Vi guider deg gjennom jungelen av sykkelshortser til sommer, høst og vår!

GOD SYKKELBUKSE: Komfort er viktig på sykkelen. En god sykkelbukse, for eksempel fra Assos, sørger for det.
GOD SYKKELBUKSE: Komfort er viktig på sykkelen. En god sykkelbukse, for eksempel fra Assos, sørger for det.

En god sykkelbukse er et av de viktigste kjøpene du gjør som syklist, spesielt som nybegynner. At du slipper å starte sykkelkarrieren med smerter i underlivet.

En god sykkelbukse gjør langturen til en lek, men buksene varierer veldig i pris. Ekspertene i Landevei guider deg igjennom et rikt utvalg.

Skal du ha det aller råeste på markedet, er det sveitsiske Assos sin Mille GTO Bib Shorts som gjelder.

Prislappen er høy, men mange mener deres karakteristiske bukser er det eneste som gjelder. Landeveis dom er imidlertid ikke like euforisk.

En langt mer overkommelig pris for de fleste, har deres Mille GTS Bib Shorts. Den har en tynnere sommerpute, har færre sømmer og virker også luftigere og lettere enn GTO.

Skal vi ned på de virkelig billige shortsene finner vi Pearl Izumi Quest, som er den billigste vi har testet. Den enkel skumgummiløsning, uten superegenskaper som støtdemping eller fukttransport i tankene. Den er likevel ikke så verst.

Av de billigste vi har testet er det Nalini Sporty som er best i test. Den er svært behagelig å ha på og gir mye for pengene.

Gore sin C5 Opti Bib Shorts+ ligger rundt samme pris, og er også en bukse vi anbefaler.

Craft sin Core Endurance Bib Shorts har den tykkeste puten, og den har også størst areal. Stroppene er imidlertid et potensielt irritasjonsmoment.

Canadiske 7Mesh er mest kjent for å lage klær til terrengsykling, men treffer også spikeren på hodet med sin første landeveisshorts, RK1 Bib Short.

Vi har også testet sykkelbukser med fleecfôr på innsiden, for litt kjøligere dager i kombinasjon med benvarmere.

Der er det Isadore sin Thermoroubaix som kommer best ut av det. Den er myk og varme, og har en bra pute. I tillegg har den et elegant utseende.

Hva kjennetegner en god sykkelbukse?

En sykkelbukse er ett av tre kontaktpunkter vi har på sykkelen, i tillegg til hender og føtter.

Om vi bryter ned buksens oppgaver i detalj, er det ganske mye den skal utføre. Buksen skal sitte tett på kroppen, den skal føye seg etter syklistens bevegelser, men det er også viktig at den ikke blir for tett.

assos superléger s9, innendørssykling, zwift, rulleklær
STROPPER: Assos har brede stropper på sine shortser. Det hindrer at stroppene gnager inn i huden. Foto: Henrik Alpers

Opplever vi bukser som er for små, vil vi kjenne en liten irritasjon av hvert eneste tråkk, og er materialet for løst vil det både flagre i vinden, i tillegg til at vi ikke opplever at plagget har noe «hold».

Selve stoffmaterialet skal også ha den perfekte balansen mellom gode pusteegenskaper, de skal tørke fort i vinden og de skal ikke ha for mye trekk. Selene skal ikke stramme for mye, og heller ikke for lite, og de må være laget i et materiale som ikke gnager på skuldre eller brystvorter.

Det er det samme på lårene, buksen skal holdes nede men ikke av en stram strikk, for da kan det gnage der også. Kvaliteten må selvsagt være prima, ingen vil investere i en bukse som ikke tåler lang tids bruk. 

assos superléger s9, rulleklær, zwift
SILIKONNUPPER: For at shortsen ikke skal krølle seg, kommer de fleste moderne shortser med et silikonbelegg ved lårstrikken, slik at shortsen skal sitte godt. Foto: Henrik Alpers

Alt dette er før vi har tatt for oss selve puten. Den sagnomsuste, støtdempende puten i en sykkelbukse, den magiske delen som skal sørge for at vi ikke får vondt selv etter fem timer på setet.

Men hva er egentlig en god pute? Vi mener de skal være faste, slik at vi fortsatt opplever kontakt med setet når vi sykler. Du vet slike setetrekk med centimetertykke silikoninnlegg som pensjonister har på bysykkelen sin?

Test av Assos Mille GTO bib shorts

Assos’ aller dyreste sykkelbukse er laget for de virkelig lange dagene på setet. Mille GTO er sveitsernes luksuriøse toppmodell for lange turer.

Assos Mille GTO bib Shorts
SPANDERBUKSE: Behandler du Assos Mille GTO-buksa pent vil den vare lenge. Det bør den for å forsvare prisen.
Assos Mille GTO Bib Shorts
 • Pris: 3590 kroner

 • Vekt: 190 gram

 • Størrelse testet: M - vanlig lengde

 • Størrelse syklist: 184 cm/74 kg

 • Assos.com

skala
7/10

Mille GTO C2 shortsen har alle de siste funksjonene sykkelbukse-nerdene hos Assos har kommet opp med. 

Mille GTO er Assos desiderte toppbukse og tar over arven etter superbuksa T_Campionissimo fra S7-generasjonen.

A-frame-selene kjenner vi fra bukser i Equipe-serien. Nytt på Mille GTO er et helt nytt materiale foran skrittet. Assos kaller materialet Losanga. Det skal være ekstra luftig og har et tydelig rutemønster. Bak Losange-stoffer finner vi en helt ny C2-pute. Denne har ekstra tynn polstring i front og formsydd kopp for å støtte og gi plass til sær-mannlig anatomi. Mange husker navnet KukuPenthouse på Assos’ spesielle penis-kopp. Den nye konstruksjonen har fått navnet Sundeck superlight. 

Assos Mille GTO bib shorts
LUKSUSBUKSE: Må du ha det absolutt beste og dyreste er Mille GTO buksa for deg.

Mellom Sundeck-panelet og selve rumpepolstringen finner vi et perforert felt kalt Whirlcrate. Hullene i puta her jobber sammen med Assos-løsningen der puta ikke er sydd fast i stoffet hele veien - kalt Golden gate, for å øke ventilasjonen til kroppens klammeste sted. Golden Gate-funksjonen sørger også for at puta i buksa følger rumpa og ikke buksens ytterstoff når du beveger deg på setet. Dette minimerer gnissing og gnaging. 

Selve rumpeputen er laget av 11 mm tjukt Microshock-materiale med Assos’ velkjente golfball-mønstrede ytterstoff utenpå. 

Buksa forøvrig er laget av noe Assos kaller Ossidia-stoff, det samme som i GTS-buksa. Dette er et tynt og glatt stoff som er elastisk, men også stramt, slik at det gir god kompresjon rundt lårene. Spesielle paneler sørger for færrest mulig sømmer. Lårene er sydd på en måte som gjør at de smalner inn nedover lårene for best mulig passform, uten at de strammer for mye rundt låret. Innsmalningen sørger også for litt ekstra kompresjon rundt lårene i forhold til GTS-buksa. Selv om Ossidia-stoffet er det samme føles GTO-buksa både strammere og mer solid rundt lårene enn GTS. 

Nederst på låret er det lagt inn fire rekker med silikonsirkler på innsiden av Ossidia-stoffet for best mulig grep rundt låret. 

GTO-shortsen kommer i to lengder. Den lengste har tre ekstra centimeter lårlengde. Vi har testet standardmodellen. 

 Hvordan er den på?

Mille GTO er en fryktelig dyr sykkelbukse. Den er også veldig god på. Den strammer godt på de riktige stedene, rundt lårmusklene, og er løs der det er ønskelig, foran magen. A-stroppene på ryggen drar buksa godt opp i rumpa så kontakten med puta blir så tett som den bør være, hele tiden. Puta føles ikke unødvendig tjukk under rumpa, samtidig som den gir veldig god plass og lufting i front. Puta er bred nok til ikke å skli opp på siden og holder seg akkurat der vi ønsker at den skal være. 

Assos Mille GTO bib shorts
A-SELER: Selene går helt ned til rumpa for ekstra støtte og hold.

Det rutete stoffet foran skrittet er veldig luftig og mykt. Utseendemessig fremhever det skrittet nesten litt i overkant. Er du veldig blyg når du ikke sitter på sykkelen er kanskje ikke dette buksa for deg - hvis ikke du da sitter på sykkelen timevis om gangen uten å stoppe innom noen offentlige steder på veien. 

Sammenlignet med GTS-shortsen føles GTO-shortsen strammere på lårene og strammere foran og rundt hoftene. Selv om den ikke strammer foran magen føles den hakket mer racing-orientert enn Mille GTS - altså enda litt smalere passform også rundt livet. Stoffet rundt lårene føles også noe tjukkere og mer solid inn på GTS. Sømmen oppover utsiden av låret, nederst spriker såpass at den ser ut som hvit strek under bruk da Assos har brukt hvit tråd i akkurat denne sømmen. Den ser ut som en refleksstripe, men er ikke det. En lik søm går vannrett tvers over foran hoftene. Også den som en tynn hvit stripe. 

Silikon-knottene på låret holder buksa dønn på plass uten å stramme. Selv om du har mange ringformede merker på lårene lenge etter sykkelturen at er ferdig, foretrekker vi denne måten å holde buksebena på plass på, fremfor strikken på GTS-shortsen. Stram strikk nederst som vi tidligere har opplevd på for eksempel denne buksa fra La Passione er veldig glade for å slippe.

Er du smal over mage, rumpe og lår og ønsker deg en bukse som sitter som malt på, samtidig som den er luftig og godt polstret i rumpa vil du få ønskene dine oppfylt med Mille GTO, men det er vanskelig å si at de små forbedringene over Mille GTS er verdt de ekstra femten-hundre kronene. 

Kjøp hvis du vil ha bransjens aller beste bukse.

Velg en annen hvis du kan klare deg med en bukse som er ørlite grann mindre luksuriøs og synes drøye 3500 kroner er i overkant for en sykkelshorts. 

VURDERING
Totalinntrykk
Valuta for pengene
PLUSS

Vanvittig god passform

God kompresjon rundt lårene

Super pute for lange turer

Kommer i to lengder

MINUS

Ekstremt dyr

Sømmer på låret spriker litt og lager hvite strekker i det svarte

Det mønstrede stoffet foran skrittet føles litt eksponerende

Test av Assos Mille GTS bib shorts

Mille GTS er lager for å gjøre lange sykkelturer i varmt vær enda bedre. Sykkelbuksa ble lansert denne sommeren og har flere av Assos' unike løsninger.

Assos Mille GTS Bib shorts
SOMMERBUKSE: Assos Mille GTS er en ettersittende og støttende bukse med florlett stoff og bransjens beste pute.
LV_anbefaler
Assos Mille GTS bib shorts
 • Pris: 2199 kroner

 • Vekt: 190 gram

 • Størrelse testet: M

 • Størrelse syklist: 184 cm/74 kg

 • Assos.com

skala
8/10

Mille GTS-shortsen er noe mindre rådyr enn GTO-shortsen. Og selv om også GTS-shortsen tilhører Mille-kolleksjonen skiller den seg ganske vesentlig fra toppmodellen GTO. 

Den mest åpenbare forskjellen mellom Mille GTS og Mille GTO er at GTS ikke kommer med Assos’ nå velkjente løsning med A-mønster på selene på ryggen. På GTS-shortsen er selene festet i et høyt ryggstykke i samme tynne Ossidia-materiale som resten av buksa. Selene fortsetter ikke ned til øverst på rumpa slik vi er vant med på både Mille GTO og Equipe RS-shortsene. Selv om de forlengede selene gir ekstra støtte for Assos' andre bukser under rumpa, savnet vi ikke de ekstra centimeterne med seler på GTS-buksa. 

Vi opplever at ryggstykket og det høyere selefestet ikke går utover passformen på shortsen. Den holder seg godt på plass over rumpa og vi unngår følelsen av å ha glippe nederst på ryggen som det lave selefestet på de andre buksene noen ganger kan gi. 

Ett stykke

Ryggstykket er i samme del som stoffet på lårene, noe som gir færrest mulig sømmer på buksa. Passformen rundt hoftene føles da også supersmidig og ettersittende, uten at den begrenser bevegeligheten noe. Nærmere naken-følelse har vi ikke kommet i en så solid og støttende bukse. 

Foran skrittet har GTS-buksa samme materiale som i resten av buksa, ikke det iøynefallende rutemønstrede stoffet som på GTO. Dette fremhever skrittregionen mindre rent visuelt. Vi opplever dette som positivt. Assos' formsydde front gir uansett ballettdanser-assosiasjoner, også uten ekstra kontrastruter i stoffet. 

Bortsett fra selefestet minner Mille GTS ganske mye om Equipe RS-shortsen. Ossidia-materialet i Mille GTS føles tynt og lett. Det har ikke like mye kompresjon innebygd som på GTO-shortsen. GTS-shortsen sitter likevel tett på lårene, uten å stramme for mye noe sted. 

ASsos Mille GTS bib shorts
HØYT SELEFESTE: Selene på ryggen festes i et høyt ryggstykke i samme stoff som resten av buksa.

Lår-grepet nederst på lårene på GTS-shortsen er laget av en bred strikk med silikonfelter på innsiden. Selv om strikk-stoffet her er vesentlig annerledes enn stoffet i resten av buksa kjenner vi ingen ubehag av sømmer eller overgang. 

Også GTS-shortsen har Assos’ nye Zero-waist utforming foran magen som gjør at shortsen sitter løst her, uten å klemme på magen i det hele tatt. Om noe så er GTS-shortsen noe løsere her enn GTO. 

Tjukk pute

GTS-shorten har en C2-sommer-pute som tynnere i rumpa, men har tykkere pute i front enn puta på GTO-shortsen. Også sommerputa på GTS har såkalt krater-cooler-utforming midt under skrittet for maks lufting og ventilasjon.

Funksjonen, som Assos kaller Golden Gate er også på plass. Den består i at puta ikke er sydd fast i buksa hele veien rundt, men har store glipper i siden der luft kan komme mellom pute og buksestoff. Dette gir god ventilasjon, men forhindrer også at puta krøller seg mot huden. 

Selv om C2-sommer-puta ikke har et eget stykke stoff midt foran er også denne buksa formsydd foran for å sikre at den mannlige anatomien ikke kommer i klem. Akkurat denne funksjonen er noe av det som gjør Assos sine bukser vesentlig mer komfortable enn enklere bukser som er helt flate i front.

Den ekstra plassen i front minsker også sjansen for i overkant eksponerende bilder på seierspaller eller når man sykler over mål med hendene over hodet. 

For å si det med rene ord - Assos' ekstra frontrom gjør at du slipper å se ut som om du har en banan klemt ned i buksa. Det formsydde rommet gir en synlig bul i front, men gjemmer mer enn det fremhever. 

Assos Mille GTS er en florlett shorts som sitter tett og stramt uten å klemme. Den føles enda mykere og luftigere enn superbuksa GTO og er et minst like godt valg på lange turer i varmt vær. 

Komfortmessig synes vi GTS mer enn matcher GTO, samtidig som den er 1500 kroner rimeligere. Vi kan ikke si noe om holdbarhet, men vi føler at GTS-buksa kan komme vel så godt ut her sammenlignet med GTO grunnet færre sømmer. Stoffet føles dog noe tynnere og mindre robust, selv om totalvekten på buksene er lik. 

Tar vi prisen med i betraktning ville vi valgt GTS over GTO hver gang. Den føles nesten akkurat like god selv om den har litt mindre kompresjon over lårene. At den også føles enda litt kjøligere kan komme godt med på varme dager, eller på rulla gjennom vinteren. 

Er du lang i beina kan GTS-buksa bli noe kort på lårene. I motsetning til GTO kommer ikke GTS i en ekstra lang versjon. 

VURDERING
Totalinntrykk
Valuta for pengene
PLUSS

Tynt og elastisk materiale

Super passform

Få sømmer

Bransjens beste pute

Klemmer ikke rundt lårene eller foran skrittet

MINUS

Høy pris

Litt kort på lårene

Føles nesten litt for tynn rundt hoftene

Test av Nalini Sporty

Nalini Sporty er det nye navnet på buksen vi tidligere kjenner som Nalini Gregario. Gregario er en tidligere testvinner for bukser i denne prisklassen, og det er gledelig å se at de ikke har byttet så mye mer enn navnet.

FORTSATT KONGE: Nalini Sporty er fortsatt en av de beste sykkelbuksene på markedet i sin prisklasse. Foto: Kristoffer Kippernes.
FORTSATT KONGE: Nalini Sporty er fortsatt en av de beste sykkelbuksene på markedet i sin prisklasse. Foto: Kristoffer Kippernes.
LV_best_i_test
Nalini Sporty
 • Pris: 999 kroner

 • Vekt: 189 gram i str. M

 • Racingdepot.no

Nalini Sporty er fortsatt en sykkelbukse laget for normalvektige – normalvektig/litt slank.

I forrige runde var Nalini Sporty (da med navnet Gregario) testvinner fordi vi opplevde at den satt svært godt på kroppen, med et godt og pustende materiale. Vi likte selepartiet godt, selene er myke og behagelige over skuldrene, og nettingstoffet på ryggen gjør det lett og luftig.

I tillegg var også puten i buksen god. Den var simpelthen behagelig støtdempende, og var aldri klam og ubehagelig.

Buksen heter nå Nalini Sporty, og er spesiallaget for det norske markedet. Buksen er med det blitt enda bedre.

Nalini-sporty-5
HOLDES NEDE: Silikon-nupper på en middels bred buksekant holder buksen nede.

Puten har fått en oppgradering, og er nå av samme kvalitet som er å finne i klubbtøyet på toppbuksene når klubber bestiller eget sykkeltøy. I korte trekk har den fått et dyrere trekk som er litt bedre mot huden. I tillegg har det også en «golfballoverflate». Dette gjør at puten sitter tettere mot huden, et stort pluss.

Selene har også fått en liten oppgradering. Nå består en større del av selene av nettingstoff, og det gjør selene desto bedre.

De gode detaljene ellers er beholdt. Sømmene gnager aldri noe sted, og detaljene er gode. Det er kanskje litt uvesentlig for mange, men vi liker eksempelvis at lårstrikken nå er laget av gjennomfarget, svart stoff – ikke hvitt stoff som er sublimert svart. Det betyr at buksen vil se ny ut en stund lenger.

Nalini Sporty er best av de to buksene til 1000 kroner i testen, og vi gratulerer med best-i-test-stempel også denne gangen. Suveren pute, flotte seler og gode detaljer gjør sitt til at dette er et bankers kjøp.

PLUSS

Flott pute

Mye bukse for pengene

Detaljforbedring siden sist utgave

Svært behagelig å ha på

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Pearl Izumi Quest

Quest-buksen til Pearl Izumi er den klart billigste i testen, og den letter deg for så lite som 699 kroner.

RIMELIG: Pearl Izumi Quest er en svært billig bukse. Den overbeviser for prisen. Foto: Kristoffer Kippernes.
RIMELIG: Pearl Izumi Quest er en svært billig bukse. Den overbeviser for prisen. Foto: Kristoffer Kippernes.
Pearl Izumi Quest
 • Pris: 699 kroner

 • Vekt: 188 gram

 • Shimano Nordic

Så er det store spørsmålet, hva er det du ikke får her som du eksempelvis får hos Nalini eller Gore som koster 300 kroner mer?

Når vi titter på Quest er det kun få detaljer som kjennetegner rimeligere bukser. Puten er eksempelvis helt flat. Dyrere puter har gjerne en spalte i midten, en fancy overflate på tekstilet eller en dramatisk form for å signalisere anatomi.

Her er det gjort enkelt. Selve puten er også en enkel skumgummiløsning, uten superegenskaper som støtdemping eller fukttransport i tankene.

Strikken rundt låret er også av en enklere løsning. De litt dyrere buksene har laserskårne kanter, her er simpelthen stoffet brettet og sydd.  

Pearl-Izumi-Quest-test-5
LURING: Sømmen som går over hofteleddsbøyeren var irriterende for noen av testerne.

I Landevei er vi heldigvis praktikere, og etter flere langturer i denne buksen har vi ikke mye å utsette på Pearl Izumi i praksis. Buksen er litt liten i størrelsen og stoffet er ikke av de mest fleksible, så gå heller opp enn ned i størrelse.

Men selve puten fungerer godt til å være enkel, og vi liker også nettingen som selene er laget av. Vi tenker ikke noe på lårstrikken i det hele tatt, og glemmer fort at det er en rimelig sykkelbukse i vi har på oss.

Eneste minus er at sømmen som er foran på låret kan være litt i veien for noen. På de fleste bukser er den plassert litt til siden, her går den rett over hofteleddsbøyeren. Den sømmen kan gnage litt på noen.

Men oppsummeringen er enkel og grei: I konkurranse med de andre buksene gjør Quest det veldig bra. Om 699 er ditt maksbudsjett er ikke denne buksen mange prosent dårligere enn Sporty. Vi vil si at sømmen i front er det eneste minuset vi finner.

Godt kjøp for 699 kroner.

PLUSS

Rimelig

God pute tross det enkle designet

Gode seler

MINUS

Sømmen på forsiden av låret kan gnage på hofteleddsbøyeren til enkelte

Test av Gore C5 Opti Bib Shorts+

C5 Opti er Gores bestselger til rundt tusenlappen, på mange måter teknisk overlegen de andre. Den mangler likevel litt på testvinneren.

TEKNISK AVANSERT: Gore Opti C5+ er testens mest avanserte bukse. Foto: Kristoffer Kippernes.
TEKNISK AVANSERT: Gore Opti C5+ er testens mest avanserte bukse. Foto: Kristoffer Kippernes.
LV_anbefaler
Gore Wear C5 Opti Bib Shorts+
 • Pris: 1000 kroner

 • Vekt: 169 gram

 • gorewear.com

Gore Wear har bransjens mest kompliserte navnerekke – la oss prøve å forklare. C står for cycling, og tallet bak indikerer hvor hardcore buksen er. Jo høyere tall – jo mer spesialisert og avansert.

C5 Opti er Gores bestselger til rundt tusenlappen, og det er lett å forstå, dette er en svært teknisk avansert bukse til en lav pris.

Selepartiet er en fryd å ta på, det er et tynt, lett og svært luftig nettingstoff som dekker skuldre og rygg. Stoffet som omslutter lår, hofte og rompe er svært behagelig mot huden, og puster godt.

Lårstrikken er bred og fin, og har behagelige silikonnupper på innsiden for å holde lårstrikken nede.

Puten har en avansert fasong, med spalte i midten for å avlastet trykket mot perineum. Selve materialet i puten er en mindre avansert skumgummiløsning, ikke helt ulik den vi finner i Pearl Izumi sin variant.

Gore-Wear-C5-Opti-Bib-test-4
STOR: Bred strikk med laserskåren kant er et kjennetegn på de dyreste buksene. Det får du også på Gore sin C5 Opti.

Gore Wear har også lagt inn windstopper-materiale i skrittet på alle sine sykkelbukser. Det er faktisk svært behagelig på litt kjøligere dager. Når det er varmt i luften tilfører det lite, men det er heller ikke noe problem å ha det der.

Vi liker at stoffet i front er det mest behagelige mot understellet.

Det er en svært krevende øvelse å skille denne buksen fra Nalinis modell. Gore sin modell er klart mer teknisk avansert, men vi føler i dette tilfellet at det ikke tilfører like mye som det en modell til tredobbelt pris klarer.

Vi må være så ærlige å si at det omtrent er dødt løp mellom de to buksene, men at i denne omgangen er det den gode puta til Nalini som vipper Gore C5 ned til andreplass.

Like fullt, liker du det stilige designet – kjøp med en matchende trøye og dra på tur.

PLUSS

Lett og luftig seleparti

God lårstrikk

Behagelig stoff

Stilfullt design

MINUS

Egentlig ingenting

Test av Craft Core Endurance Bib Shorts

Endurance Bib Shorts fra Craft har tykk og stor pute, aller best til lange dager og tyngre ryttere.

TIL LANGE DAGER: Craft Core Endurance har tykk og god pute til lange dager.
TIL LANGE DAGER: Craft Core Endurance har tykk og god pute til lange dager.
Craft Core Endurance
 • Pris: 899 kroner

 • Vekt: 162 gram

 • Craft.no

Det er lenge siden vi har hatt med Craft i en test hos Landevei, og følgelig godt å se at de fortsatt holder koken. Endurance Bib Shorts er en sykkelbukse med passform til normalvektige.

Endurance skiller seg fra de andre buksene i testen, der den kommer inn med testens klart største og kraftigste pute. Hva slags pute en liker i sykkelbuksen er en høyst individuell affære, bortsett fra at ingen liker supertynne puter som klør, selvsagt.

Crafts pute er tykkest i testen, og den har også størst areal. Det er mange som foretrekker slike puter på lengre dager, utøvere som er tyngre kan også være glad i en litt tykkere pute.

Puten avsluttes også ganske langt frem i skrittet, slik at her får du polstring uansett hvor eller hvordan du måtte sitte på setet.

Craft-Core-Endurance-test-5
STRAM: Skulderstroppene på buksen er klart strammest i testen, for stramme for noen.

Craft har også belaget seg på et ekstremt safe design. Her er det rette sømmer på siden og på ryggen, og lårstrikken er et dobbeltpanel med silikonnupper på innsiden.

Også Craft har laget buksen sin med lett nettingstoff i ryggen, som er luftig og fint.

Vi finner dog en liten svakhet i selene til Craft. På siden av selene er det trukket et ekstra stoff, for å forhindre at nettingstoffet evt. skal revne.

Dette er på langt nær like fleksibelt som nettingstoffet. Det gjør at selene kan stramme over skuldrene, her er Craft den eneste buksen i testen som har dette som minus.

Dette trenger ikke nødvendigvis gjelde alle. Undertegnede har lang rygg, og sitter relativt utstrakt på sykkelen – noe som gir mer strekk i selene.

Craft utmerker seg som testens foretrukne valg til de lengste dagne, med sin tykke og kraftige pute.

PLUSS

Lettest av billigshortsene

God pute til lange dager

MINUS

Noen vil finne skulderstroppene for stramme

Test av 7Mesh RK1 Bib short

7Mesh er et kanadisk merke først og fremst kjent for klær til stisykling. Landeveisbuksen RK1 går rett inn på vår liste over anbefalte plagg.

SKARP OG STRAM: 7Mesh imponerer stort med sin toppbukse RK1. Foto: Kristoffer Kippernes.
SKARP OG STRAM: 7Mesh imponerer stort med sin toppbukse RK1. Foto: Kristoffer Kippernes.
LV_anbefaler
7Mesh RK1
 • Pris: 2799 kroner

 • Vekt: 160 gram

 • Størrelse testet: Medium

 • Importør: Vertical Playground

Mange produsenter bruker lang tid på å få til en god toppbukse, men kanadiske 7Mesh skal sies å ha vært særdeles flinke allerede fra starten av.

RK1 er en svært lett og luftig sommerbukse med det bransjen kaller «race fit», dette er altså produktet for smale, slanke og ivrige syklister.

Vi skal lose deg trygt gjennom buksen - først en kort forklaring.

Selve buksen, altså stoffet som omfavner kroppen fra magen og ned, er laget i et svært tettsittende og ikke veldig fleksibelt materiale. Her består buksen av få paneler, i et stoff vi ikke har sett i sykkelbukser tidligere. Det oppleves nesten som stoffet i en litt rimelig regnjakke, det er nesten så vi lurer på om de har gjort noe feil.

Buksen har ingen nedre søm, i stedet er det en moderne, laserskåret kant på låret. Innsiden er kledd med små silikonnupper på de nederste to centimeterne, slik at buksen skal holde seg nede på låret. Buksedelen består av få paneler, for å gi deg følelsen av å være ett plagg, ikke mange stoffpaneler som er sydd sammen.

7mesh-17
BEHAGELIG: Nettingstoffet på rygg og seler er svært behagelig.

Buksen er formsydd. Når vi tar den på lurer vi på hvordan i all verden denne skal kunne brukes, for når vi trekker den oppover lårene oppleves den litt stiv og lite fleksibel.

Selve puten i buksen er perforert, altså den er full av små hull for å gjøre ventileringen på varme dager bedre. Puten er ikke sydd fast i stoffet i for-og bakkant, og vi legger også merke til at puten er kortere enn vanlig. Dette er gjort både for å få den mer luftig i front, i tillegg til at en tykk pute ofte kan skape mer press mot perineum når en ligger dypt i bukken.

Akkurat denne løsningen er helt motsatt av hva andre produsenter velger. Gore Wear har eksempelvis Windstopper i front på nesten alle buksene sine, og langt på vei de fleste produsenter trekker puten langt frem og opp foran skrittet.

Selene på buksen er laget i et svært fleksibelt nettingstoff, helt annerledes enn selve buksen. Det er nesten som om selene og buksen er to forskjellige plagg.

7mesh-15
PÅ PLASS: Silikonnupper holder buksen nede uten å stramme.

Vi har vært borti flere produsenter som bommet totalt tidlig i sin produksjon av sykkelbukser, og vi skal ikke nevne navn i denne sammenhengen.

Men om det høres ut som om 7Mesh har bommet, det har de altså ikke. Dette er lite annet enn en skikkelig toppbukse for de som tar seg råd til sånt.

Fordi:

Når vi først får buksen over hoftene, er det som å klikke inn i pedalene. Da sitter buksen tett og fast - uten å være stram. Vi har svært god bevegelighet i sykkelposisjon, buksen føles virkelig som et tynt lag med ekstra hud, uten at det strammer. Bekymringen om at stoffet er klamt forsvinner fort, dette er et materiale som er luftig, og som i tillegg tørker fort.

Fleksible seler gjør at du fort glemmer at du har noe over skuldrene, dette er noe vi kan like.

7mesh-1
TETT: RK1 er for de slanke og aktive syklistene. Passformen er svært tett.

Etter snart et års bruk er buksen fortsatt i sirkulasjon som en av favorittene. Vi understreker at dette er en lett og luftig sommerbukse, og kanskje ikke førstevalget når det er kjølig og regn. Den har fortsatt behold fasongen, og det eneste stedet vi merker noe særlig til slitasje er i strikken rundt låret.

Vi kan ikke beskrive det som slitasje, men den sylskarpe kanten er bare litt mindre sylskarp.

Dyre sykkelbukser er en høyst personlig greie. Noen liker Assos, noen Nalini og noen foretrekker Rapha. Det vi like fullt kan garantere er at 7Mesh RK1 har alle kriteriene som skal til for å defineres som en toppbukse. X-faktoren er at når den smetter på over hoftepartiet - da er vi klare til å kjøre.

Klar anbefaling.

PLUSS

Tett og fast, uten være for stram

Luftig

Fleksible seler

MINUS

Strengt tatt ingenting

Test av Isadore Thermoroubaix

Isadore fra Slovakia er de tidligere proffsyklistenes Martin og Peter Velits visjon og produkt.

Isadore Thermo Roubaix
ELEGANT FRA VELITS-BRØDRENE: Isadores vintershorts er både fin, komfortabel og passe varm. Foto: Kristoffer H. Kippernes
LV_best_i_test
Isadore Thermoroubaix
 • Pris: ca. 1750 kroner

 • Vekt: 215 gram  

 • Størrelse testet: Medium

 • Isadore.com

skala
9/10

Brødrene er vokst opp i farens sykkelbutikk, og har syklet nok mil i all slags vær til å vite ett og annet om sykkelbukser.

Deres vintershorts er en elegant bukse med matt overflate og raust med roubaix-fór. Buksa er, selv om den matte overflaten kan gi inntrykk av noe annet, behandlet med Teflon for å være vann- og vindavvisende.

Test_Isadore_Thermoroubaix_Bib_2
Test_Isadore_Thermoroubaix_Bib_2

Passformen på buksa opplever vi som testens beste. Beinlengden går godt ned på låret, men ikke for langt. Stoffet oppleves som stramt og godt isolerende, men aldri klamt eller tett. Seletøyet er en forlengelse av buksa og selene er flate og ekstra brede over skuldrene.

Velits-brødrene har skjønt at vaskelapper er noe herk som klør og gnisser mot huden, og Isadore-shortsen har informasjonen skrevet på selve seletøyet. Lårstrikken er av det tradisjonelle slaget med god silikonstripe på innsiden.

Test_Isadore_Thermoroubaix_Bib_3
Test_Isadore_Thermoroubaix_Bib_3

Panelet nederst på låret gjør at buksen sitter tett på kroppen, og føyer seg godt enten du har tykkere eller smalere lår enn oss. En skikkelig stilig og god bukse som gir et solid kvalitetsinntrykk. Vær oppmerksom på at moms kommer i tillegg på prisen på Isadores nettsider.

Prisen her er regnet med moms inkludert så sluttprisen er fortsatt blant de beste her. En flott og varm kvalitetsbukse til en god pris. Våger du å netthandle er dette vår testvinner.

VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Myk og varm

God sittepute

Vindtett front

Gode seler

Elegant utseende

God beinlengde

MINUS

Logomerket på selene løsnet etter 6-7 vask

Netthandel

Test av Sportful Fiandre NoRain Probib

Castelli og Sportful har valgt lik tilnærming når det kommer til kortbukse for kaldværssykling. Buksa er foret med et flosset stoff likt flere av de andre buksene.

Foto: Kristoffer H. Kippernes
Foto: Kristoffer H. Kippernes
Sportful Fiandre NoRain Probib
 • Pris: 1899 kroner

 • Vekt: 217 gram  

 • Størrelse testet: Large

skala
8/10

I tillegg er ytterstoffet Sportfuls NoRain-materiale som ikke er helt vanntett, men ganske så vannavstøtende. Sportful har vært rause nok til at hele buksa har dette yttermaterialet. Likevel føles buksa verken stiv eller klam. Den føles god og varm både på tørre dager med få plussgrader, og på sure dager med iskald nedbør. 

Seletøyet er tynt og luftig, men det forede stoffet går litt opp på siden av ryggen, selv om fronten av buksa holdes lav slik at sykkelherrer kan late vannet uten å pådra seg hekseskudd.

Test_Sportful_Fiandre_NoRain_Probib_2
Test_Sportful_Fiandre_NoRain_Probib_2

Akkurat som Castelli har Sportful tenkt at en kaldværsshorts bør være litt lengre enn ellers. Lengden går nesten ned til knærne på denne testeren, slik at i hvert fall lårmuskulaturen holdes lun og varm.

På våre lår så satt ikke ekstra-lengden trangt nok rundt lårene. Dette førte til at buksen flagret, og at luft kom inn under buksebeina.  Kombinerer du denne buksa med knevarmere får du godt med overlapp som også vil gi ekstra varme.

Test_Sportful_Fiandre_NoRain_Probib_3
Test_Sportful_Fiandre_NoRain_Probib_3

Sportful bruker sin TC Pro-pute i Fiandre-buksa. Denne er myk, absorberer fukt godt og har veldig glatt overgang i kanten for minimal gnaging.

Sportfuls kaldværsbukse gir god varme og ekstra beinlengde, men passformen ligger et sted mellom medium og large, så vær obs.

VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

God og varmende

Vind- og vannavstøtende

Ekstra beinlengde varmer litt ekstra

MINUS

Den ekstra beinlengden spriker ved lårene

NB: Sportfuls bukser er unormalt små i størrelsene - velg en størrelse større enn normalt

Test av Castelli Omloop Thermal

Castelli går nye veier med sin Omloop Thermal-bukse.

Foto: Kristoffer H. Kippernes
Foto: Kristoffer H. Kippernes
LV_anbefaler
Castelli Omloop Thermal
 • Pris: 1799 kroner

 • Vekt: 208 gram  

 • Størrelse testet: Medium

skala
9/10

Der de andre produsentene, unntatt Castellis søsterfirma Sportful, lager sine vintershortser med lik passform og lengde som sommerbuksene, har Castelli laget Omloop Thermal i en lengde som vi kan beskrive som noe mellom shorts og knickers.

Buksa er god og varm med flosset fleece-innside, samt vann- og vindavstøtende overflate, også i rumpa. Seletøyet er luftig i ryggen, men det er også fòr et stykke opp på magen og på sidene.

Test_Castelli_Omloop_Thermal_2
Test_Castelli_Omloop_Thermal_2

Buksa har Castellis Progetto X2 Air pute i skrittet. Denne er myk og god, i tillegg til at den er absorberende slik at den ikke blir klam av svette. Der Castelli-buksen virkelig skiller seg fra de andre er på det ekstra stykket som er sydd på der vanlige bukser stopper på låret.

Dette stykket er fleecekledd på innsiden, og går over hele kneet foran, og stopper omtrent midt i knehasen bak, litt avhengig av beinlengde på syklisten.

Test_Castelli_Omloop_Thermal_3
Test_Castelli_Omloop_Thermal_3

Dette ekstra panelet utgjorde virkelig en forskjell i kaldt vær, også når vi hadde lengre knevarmere under buksa. Da unngikk vi også følelsen av at buksa klumpet seg litt bak knærne.

Castelli Omloop Thermal har super passform, deilig og varmt fòr og x-faktoren med ekstra lengde over knærne – som virkelig fungerer. En favoritt på de dagene du egentlig ikke ønsker å sykle i kort, men det kan du gjøre med denne buksa.

VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

God og varmende

Vind og vannavisende

Ekstra beinlengde føles bra alene og over kne-/beinvarmere

Refleks i logoen

MINUS

Den unormalt lange beinlengden kan klemme i knehasen

Test av Assos T.tiburu S7

Sykkelbukseekspertene fra Sveits vet hvordan de lager gode sykkelbukser og den forede. T.Tiburu-buksa fra Assos er intet unntak.

Assos T.tiburu S7
 • Pris: 2319 kroner

 • Vekt: 206 gram

 • Størrelse testet: Medium

skala
9/10

Her finner vi Assos’ beste pute, slik vi kjenner den i rittbuksa Equipe. Den rosa puta har unike Assos-funksjoner som vaffel-mønster og såkalt «Golden Gate»-luftpassasje under fronten av puta.

Buksa har også et vindtett materiale foran skrittet og nederst på magen de kaller «Blazenzchuts», samt hydrofobisk behandling av stoffet som gir en vannavstøtende effekt.

Test_Assos_T.tiburu_2
Test_Assos_T.tiburu_2

T.Tiburu føles litt trangere og litt stivere i stoffet enn Equipe S7. Er du helt i overkant av en størrelse kan du vurdere å gå opp en størrelse i forhold til sommerbuksa. Den spesielle passformen på buksa foran skrittet gir god plass til mannlig anatomi, noe som er med på å forhindre gnaging og sikrer at buksa og puta sitter godt mot kroppen hele tiden.

Sitteputa er av velkjent Assos-kvalitet. Ingen gnaging noe sted, uansett. Beinlengden er kort, og litt ekstra lengde hadde vært på sin plass for denne kaldværsbuksa. Det varmende stoffet er skikkelig varmt og ganske så vannavstøtende. Vi holdt varmen i to timer i regn og rundt null kun med denne og beinvarmere.

Test_Assos_T.tiburu_3
Test_Assos_T.tiburu_3

En varm og ganske så tett bukse med super komfort og passform. Vi ønsker oss dog litt ekstra beinlengde i forhold til sommerbuksa. Assos’ velkjente holdbarhet gjør buksa verdt noen ekstra hundrelapper. 

VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

God og varmende

Super sittepute

God plass i front

Vindtett front

Vannavstøtende

Gode seler

MINUS

Litt kort på beina

Trangere og stivere enn tilsvarende størrelse i sommerbukse

Test av Gorewear C5 Windstopper Bib

Gore er kongene av membraner, og deres shortser laget for kaldere vær har selvfølgelig Windstopper-membran inkludert.

Foto: Kristoffer H. Kippernes
Foto: Kristoffer H. Kippernes
Gorewear C5 Windstopper
 • Pris: 1990 kroner

 • Vekt: 210 gram

 • Størrelse testet: Medium

skala
6/10

Denne beskytter supert mot vind, og er også ganske så vanntett. C5 er Gore Wear sin litt rimeligere linje, men prisen er likevel lik flere av de andre dyre buksene her. Skrittputa er tjukk bak og oppleves som bred og litt tynn foran.

Gorewear har som Assos laget et formsydd rom foran på buksa slik at du slipper å klemme bløtdeler flate for å ta på buksa. Gore har innført et slikt vindtett kammer også på sommerbuksene sine, men det startet her med Windstopper-buksene.

Test_Gorewear_C5_Windstopper_Bib_2
Test_Gorewear_C5_Windstopper_Bib_2

Gore sin bukse oppleves som lite elastisk, og føles dermed trang og noe hemmende rundt hoftene. Beinlengden er bra, men vi savner silikonkant eller tilsvarende nederst.

Det litt tjukke stoffet i Gore-buksa sklir lett hvis du har glatte beinvarmere under. Gorewear C5 Windstopper bib er varm, vind- og vanntett og isolasjonsevnen er blant de beste, men det stive stoffet og den litt enkle skrittputa trekker ned.

Gore C5-buksa oppleves ikke som et plagg som føyer seg godt etter kroppen, og det forventer vi på en bukse i denne prisklassen.

Test_Gorewear_C5_Windstopper_Bib_3
Test_Gorewear_C5_Windstopper_Bib_3
VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Varm og vindtett

Passe lengde på beina

MINUS

Stiv i stoffet

Ingen silikonkant nederst

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement på landevei.no og få tilgang til artikkelen.