Sykkelbukse - best i test

De beste sykkelbuksene til landevei og gravel

Skal du bare ha ett plagg til sykling er det selvsagt en god sykkelbukse. Men hva kjennetegner egentlig en god sykkelbukse? Vi har testet en rekke shortser og gir deg svarene!

GOD SYKKELBUKSE: Komfort er viktig på sykkelen. En god sykkelbukse sørger for det. Foto: Kristoffer H. Kippernes
GOD SYKKELBUKSE: Komfort er viktig på sykkelen. En god sykkelbukse sørger for det. Foto: Kristoffer H. Kippernes

En god sykkelbukse er et av de viktigste kjøpene du gjør som syklist, spesielt som nybegynner. At du slipper å starte sykkelkarrieren med smerter i underlivet.

En god sykkelshorts gjør langturen til en lek, men buksene varierer veldig i pris. Ekspertene i Landevei guider deg igjennom et rikt utvalg.

Test av sykkelbukse

Abracadabra bib shorts er norsk sykkeltøy og av høy kvalitet. Etter å ha ligget og slumret i noen år, er de tilbake med nye kolleksjoner og en virkelig imponerende bukse.

Assos Equipe R Bib S9 er en ny, relativt rimelig bukse fra Assos, som er ment å være innstegsbukse for aktive og konkurrerende ryttere, og har hentet flere spesifikasjoner fra dyrere Assos-bukser.

Castelli Entrata er den billigste sykkelbuksa til det italienske merket. Som nybegynner er det definitivt en bukse du bør vurdere, med en fin pris og gode kvaliteter.

Santini Unico er en bukse med unik, sømløs konstruksjon i buksebeina. Hele lårpartiet er laget i ett stykke stoff med skjøter som er limt, snarere enn sydd. Dette gir høy komfort og fint utseende. Dameversjonen av Santini Unico har et helt spesielt frontparti foran mage og bryst.

Skal du ha det aller råeste på markedet, er det sveitsiske Assos sin Mille GTO Bib Shorts som gjelder.

Prislappen er høy, men mange mener deres karakteristiske bukser er det eneste som gjelder. Landeveis dom er imidlertid ikke like euforisk.

En langt mer overkommelig pris for de fleste, har deres Mille GTS Bib Shorts. Den har en tynnere sommerpute, har færre sømmer og virker også luftigere og lettere enn GTO.

Skal vi ned på de virkelig billige shortsene finner vi Pearl Izumi Quest, som er den billigste vi har testet. Den har enkel skumgummiløsning, uten superegenskaper som støtdemping eller fukttransport i tankene. Den er likevel ikke så verst.

Av de billigste vi har testet er det Nalini Sporty som er best i test. Den er svært behagelig å ha på og gir mye for pengene.

Gore sin C5 Opti Bib Shorts+ ligger rundt samme pris, og er også en bukse vi anbefaler.

Craft sin Core Endurance Bib Shorts har den tykkeste puten, og den har også størst areal. Stroppene er imidlertid et potensielt irritasjonsmoment.

Canadiske 7Mesh er mest kjent for å lage klær til terrengsykling, men treffer også spikeren på hodet med sin første landeveisshorts, RK1 Bib Short.

Sykkelbukse til kaldere dager

Vi har også testet sykkelbukser med fleecfôr på innsiden, for litt kjøligere dager i kombinasjon med benvarmere.

Der er det Isadore sin Thermoroubaix som kommer best ut av det. Den er myk og varme, og har en bra pute. I tillegg har den et elegant utseende.

På kjølige dager kan det også være aktuelt med en yttershorts - i hvert fall på turer på grusveier eller på turer der det ikke skal gå så fort.

Assos sin Mille Zeppelin-shorts er en spesiallaget yttershorts beregnet for grus- og landeveissykling. Den beskytter mot kulde, men også mot opplevelsen av nakenhet på offentlig sted som noen opplever som plagsom i sykkelbukse.

Ønsker du å lese om vinterbukser, har vi testet det også!

Sykkelbukse til rullesykling

På vinterstid sykler veldig mange inne på rulla og Zwift. Flere og flere kjøper nå klær designet spesifikt for dette. Castelli Insider 2 er den italienske produsentens kolleksjon for innendørssykling, men deres sykkelbukse skuffer.

Assos Superléger S9 er et annet alternativ. Her må du imidlertid ut med den doble prisen i forhold til Castelli, men til gjengjeld leverer den mye bedre på det punktet Castelli svikter.

assos superléger s9, innendørssykling, zwift, rulleklær
STROPPER: Assos har brede stropper på sine shortser. Det hindrer at stroppene gnager inn i huden. Foto: Henrik Alpers

Hva kjennetegner en god sykkelbukse?

En sykkelbukse er ett av tre kontaktpunkter vi har på sykkelen, i tillegg til hender og føtter.

Om vi bryter ned buksens oppgaver i detalj, er det ganske mye den skal utføre. Buksen skal sitte tett på kroppen, den skal føye seg etter syklistens bevegelser, men det er også viktig at den ikke blir for tett.

Opplever vi bukser som er for små, vil vi kjenne en liten irritasjon av hvert eneste tråkk, og er materialet for løst vil det både flagre i vinden, i tillegg til at vi ikke opplever at plagget har noe «hold».

Selve stoffmaterialet skal også ha den perfekte balansen mellom gode pusteegenskaper, de skal tørke fort i vinden og de skal ikke ha for mye trekk. Selene skal ikke stramme for mye, og heller ikke for lite, og de må være laget i et materiale som ikke gnager på skuldre eller brystvorter.

assos superléger s9, rulleklær, zwift
SILIKONNUPPER: For at shortsen ikke skal krølle seg, kommer de fleste moderne shortser med et silikonbelegg ved lårstrikken, slik at shortsen skal sitte godt. Foto: Henrik Alpers

Det er det samme på lårene, buksen skal holdes nede men ikke av en stram strikk, for da kan det gnage der også. Kvaliteten må selvsagt være prima, ingen vil investere i en bukse som ikke tåler lang tids bruk. 

Alt dette er før vi har tatt for oss selve puten. Den sagnomsuste, støtdempende puten i en sykkelbukse, den magiske delen som skal sørge for at vi ikke får vondt selv etter fem timer på setet.

Men hva er egentlig en god pute? Vi mener de skal være faste, slik at vi fortsatt opplever kontakt med setet når vi sykler.

Slik tester vi sykkelbukser

Vi tester oftest sykkelbukser for deg som sykler mye, ikke deg som «prøver å gå på spinning opp til to ganger i måneden». Vi har aldri prøvd en bukse til 299 kroner som vi kunne tenke oss å bruke hver dag, men vi har flere bukser i prisklassen 799 til 999 kroner som brukes daglig.

Følgelig har vi også prøvd sykkelbukser til flere tusen kroner som ikke begeistrer oss i det hele tatt.

En sykkelbukse er et personlig anliggende, og alle bukser passer ikke til alle. Likevel er det flere fellestrekk som gjør noen bukser bedre enn en annen.

Dette er det vi går gjennom når vi er på jakt etter en god sykkelbukse.

Stoffkvalitet

En sykkelbukse sitter oftest rett mot huden, med mindre du bruker en undertrøye på overkroppen. En rimelig bukse har ofte en veldig plastikkaktig følelse, i tillegg til at den er klam og verken puster eller holder varmen. Den gode buksen skal gi deg følelsen av at hele kroppen holdes på plass.

Tett og fint, men det skal strekke seg nok til at du kan bevege deg det du trenger. Består buksen av ett stykke stoff eller består den av mange paneler? Mange paneler gir deg ofte bevegelsesfrihet, men sømmer kan gnage. Har buksen få paneler trenger den mer fleksibelt stoff.

Selene

Uten seler på buksen kryper buksen ned og gir deg rørleggersprekk, og av den enkle grunn bruker vi kun selebukser. Selene skal ikke være for stramme, samtidig må den holde buksen på plass. Stoffet i selene kan ofte gnage over skuldre eller på brystvorter. Er stoffet i buksen for stramt vil ofte kantene rundt selen, gjerne rundt magepartiet gnage.

Er selene laserskåret, eller er det billige sømmer som markerer kanten? Puster de godt? Ser det ut som de knapt vil vare over helgen? Og hva skal vi med radiolommen på det ellers luftige ryggpartiet?

Puten

Mange av de beste putene er relativt tynne, men oppbyggingen er smart. Det ytterste laget er behagelig mot mannlige og kvinnelige bløtdeler. Neste lag er ofte et tynt og litt hardere lag, som tar av for harde slag og støt. I midten har vi gjerne en skumgummikjerne av ulik karakter, mens et nytt tykkere lag tar av for støt igjen, før buksens ytterste lag plasseres på setet.

Dette laget bør på en eller annen måte være forsterket, slik at ikke den konstante gnikkingen din sliter ut buksen på null tid. Puten må ikke være for klam, tåle mange vask og heller ikke veie for meget.

Detaljer

Noe ekstra å legge merke til? Er det fiffige designdetaljer på buksen, eller er det eneste vi legger merke til løse tråder? Er det noe nytt de kan vise oss på plagget, eller er dette samme drakt med nytt navn og en høyere pris?

Når vi tar en ny bukse i nærmere øyesyn er det er det alltid små overraskelser i positiv og negativ retning.

Rundt låret

Nederst på buksekanten finner vi enten en gummistrikk, en laserskåret kant eller en kombinasjon av begge deler. Har den gumminupper som holder buksen nede, eller kryper den oppover låret mens turen pågår? Vi har opplevd gummikanter på innsiden av bukser som gir oss utslett, vi har også møtt bukser som ser ut som hotpants etter ti minutter på setet. Vi har selvsagt også hatt bukser med en kant vi ikke en gang kjenner, som beholder fasongen etter mange vask og som i tillegg holder seg nede.

Pris

Hva koster herligheten? Kan vi få en like god bukse til en mindre penge? Når er det verdt å bruke 3500 kroner på en bukse og når er det like greit å kjøpe en til 500? Dyrt er ikke nødvendigvis bra. Får en bukse dårlig karakter her kan den likevel være bra, men da vet du at du kjøper dyrt kun for å kjøpe dyrt.

Snitt

Helt riktig, dette er karakteren buksen ender opp med.

Vis mer

Setter en ny standard for seg selv

Abracadabra Cyclewear har ligget og slumret i noen år, men med nye eiere har det blitt nye impulser og den nye bib shortsen deres er imponerende.

abracadabra bib shorts test sykkelbukse
TRYLLEKUNST: Abracadabra bib shorts både er og ser bra ut. Alle foto: Knut Andreas Lone
LV_anbefaler
Abracadabra bib shorts
  • Pris: 1 900 kroner

  • Vekt: 174 gram (str. S)

  • Størrelser tilgjengelig: S til XL

  • Størrelse testet: Small

  • Størrelse syklist: 172 cm/69 kg

  • Abrasportswear.com

skala
8.5/10

Akbrakadabra, simsalabim og poff, så er Abracadabra Cyclewear tilbake igjen med hardtslående klær.

Nye eiere er på plass, og i selskapet er Tobias Foss (ja, Jumbo-Visma-proffen) inne med en eierandel på 55 prosent, og nye kolleksjoner er lansert.

Idéen til det norske sykkeltøyet oppsto i 2013, da kjæresteparet (nå ektepar) Hilde Hoff og Jo Nordskar var på tur i Aostadalen i Italia.

Spol et par år frem i tid og idé var blitt til sluttprodukt, og klær som skulle ha en premium kvalitetsfølelse.

Tilbake i 2015 fikk klærne som ble lansert svært bra kritikk i Landevei. Designet på klærne for kvinner den gang var sorte, med rosa striper og paneler, og skulle fange oppmerksomheten, men uten å være over the top.

DEN GANG: I 2015 så designet på dameshortsen slik ut. Foto: Marcus Liebold
DEN GANG: I 2015 så designet på dameshortsen slik ut. Foto: Marcus Liebold

Herrenes var noe mer nedtonet, med blå og rosa striper på ett erme og ett ben.

Tidsriktig og identitetsskapende da, men mye er skjedd i sykkelmoten siden den gang.

Abracadabra har eksistert helt siden, og kommet i mange utgaver siden den gang, med flere farger, men renere uttrykk (sort bukse, ensfarget trøye, eksempelvis).

Nordskar og Hoff har etter hvert solgt selskapet videre, og i 2023 er en helt nye kolleksjoner lansert.

Oppskriften er imidlertid videreført: Enkelt og elegant. De siste månedene har Landevei testet det nye tøyet, deriblant bib shortsen.

LES OGSÅ: Test av Santini Unico shorts

Abracadabra bib shorts i bruk

Shortsen finnes både for herrer og dammer, og kommer i fire forskjellige farger: Beige, olivengrønn, sort og marineblå.

Vår testshorts er i sistnevnte farge. I overflaten på stoffet er det litt mønster med små firkanter flettet inn i hverandre, som skaper et pent gjenskinn i shortsen.

Designet er rent og enkelt. På forsiden av venstre lår er shortsens eneste logo i slitesterk gummi.

Alt av stoff, padding, stropper og strikk kommer fra italienske produsenter.

Det er en søm på innsiden og en på utsiden av låret, og begge går helt til livet på shortsen. I tillegg er det også en søm rundt begge lårene, der hvor lårstrikket starter.

Lårstrikket er stort og på innsiden er det masse små silikonprikker, som skal hjelpe med å holde strikket på plass.

På baksiden av låret, langs sømmer, er det sydd inn en liten reflekslapp på hver side.

Stoffet på shortsen er 4-veis stretch av 82 prosent nylon og 18 prosent elastan, mens stroppene er i 82 prosent polyester og 18 prosent elastan.

Stroppene er, med unntak hvor de møtes fra begge sider og er sydd sammen, uten sømmer. Stroppesamleren på baksiden har et luftig midtparti med fiskeskjellformet mesh.

Puta i shortsen, såkalt Pro+ padding fra Dolimiti, er medium tykk, med rillede kanaler og bygget opp på de punktene som er mest under trykk.

I det vi drar på oss shortsen, fanger det behagelige stoffet oppmerksomheten vår med én gang. Shortsen er enkel å dra opp over lårene, og stoffet strekker seg fint.

Sammenlignet med to andre shortser vi har testet tidligere i år, Assos nye "billigshorts" Equipe R Bib S9 og Castelli sin Entrata, oppleves ikke stoffet like komprimerende, men er likefullt tettsittende og omfavner låret bra.

Det store lårstrikket sitter også fint, også under sykkelturene. Lengden på shortsen er solid og tidsriktig (hate it or love it), og ligger 4-5 centimeter over kneskålen på undertegnede.

I løpet av sommeren har vi fått syklet ganske mange kilometer i shortsen, og lar oss imponere veldig av komforten.

Puta er tett på så bra som det blir og selv etter mange timer på sykkelsetet var det tilnærmet null ubehag.

Stroppene er brede og støtter seg godt mot overkroppen. De utrolig myke og behagelige, og vi kjenner ikke noe til dem mens vi sykler. De er veldig tøyelige, så de bør passe de fleste kroppsfasonger bra.

Sømmene på shortsen er flatsydde og hverken gnager eller skaper noe ubehag.

Det eneste vi har å utsette på shortsen er at det i det smaleste partiet i underlivet er begynt å bli litt nuppete/slitt overflate, uten at vi kan konkludere med noe rundt kvaliteten og slitestyrken i shortsen.

Konklusjon

Det er litt ekstra kjekt når norske produkter imponerer oss, og kudos til Abracadabra for et sterkt sluttprodukt.

Abracadabra bib shorts er imponerende komponert, med en god balanse mellom komfort og prestasjon. Designet er stilfullt, og med satt sammen med komponenter av høy kvalitet.

Shortsens fleksible stoff gjør at den passer mange, og om du skal konkurrere eller bare sykle langt på trening, er shortsen et veldig godt valg.

Det er så godt som ingenting å utsette på shortsen. Det er nok ikke alle som ønsker å betale nesten 2 000 kroner for en shorts, og det er i det øvre prissjiktet, men med så høy grad av komfort er det ikke en dum investering.

Testkarakterer forklart

1/10: Produktet er dumt, dårlig og kan være farlig. Dette er på grensen til svindel. 

2/10: Produktet fungerer dårlig, ikke etter beskrivelsen og er mer frustrerende enn moro. Produktet også være farlig i bruk.  

3/10: Produktet fungerer dårligere enn forventet, og prisen kan ikke forsvares. 

4/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har mangler og er dårligere enn konkurrende produkter. Vurder heller bruktmarkedet

5/10: Produktet fungerer som beskrevet, men har feil og mangler som kan være mer frustrerende enn gøy

6/10: Produktet fungerer bra til bruken, men utmerker seg ikke sammenlignet med konkurrentene. 

7/10: Produktet svarer til forventningene, men lite nyskapning og på snittet funksjonsmessig

8/10: Produktet er bedre enn gjennomsnittet. Dette produktet leverer over forventning, og overleverer på de fleste/ alle testkriteriene 

9/10: Produktet er bedre enn det meste annet på markedet. Produktet er også nyskapende og trendsettende. 

10/10: Produktet er det beste vi har prøvd innenfor gjeldende kategori. Produktet er helt fremst i utviklingen og vil være kategoridefinerende i lang tid fremover.

Vis mer
VURDERING
Komfort
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Svært komfortabel

Gode, brede stropper

Luftig

Stilfullt design

MINUS

Litt slitasje/nupper i stoffet i paddingen

Fersk syklist? Da bør du vurdere denne buksa

Entrata er Castelli sin billigste sykkelbukse, og som nybegynner finner vi flere gode grunner til at du bør vurdere den.

Castelli Entrata bibshort
  • Pris: 1 299 kroner

  • Vekt: 155 gram (str. S)

  • Størrelser tilgjengelig: XS til 3XL

  • Størrelse testet: Small

  • Størrelse syklist: 172 cm/69 kg

skala
7.5/10

Castelli Entrata er ment å være for dem som kjøper sin aller første sykkelbukse – men det er selvsagt ikke noe i veien for å kjøpe denne om du har syklet mye også.

For en nybegynner kan en sykkelbukse føles både ukomfortabelt og avslørende ut, og kanskje oppleves som en terskel for mange.

Komfort er derfor spesielt viktig, og i så måte har Castelli et godt utgangspunkt, med behagelig og fleksibelt stoff. Buksa er laget av 80 prosent nylon og 20 prosent elastan.

Prisen er også ganske behagelig, 1 299 kroner.

Som en typisk billigshorts er det flere paneler som er sydd sammen, totalt åtte, noe som gir en rekke sømmer rundt omkring på shortsen.

På baksiden av låret er det også sydd et lite panel med refleks på hvert bein.

Sømmene er ikke sydd flate (flatlock) i shortsen, men har en liten bit overskytende stoff, som gir litt ekstra overflate på innsiden.

Shortsen er testet i størrelse small, som er helt i grenseland for tester (172 cm høy og 69 kg). Castelli er notorisk små i størrelsene, så vurder å gå en størrelse opp, spesielt om du har kraftige lår eller lang overkropp.

Castelli Entrata i bruk

Puta på buksa er Kiss Air2. Den har variert tykkelse, tynn i kantene og tykkere mot de mest belastede områdene av underlivet, med golfballmønster på overflaten.

I motsetning til den (veldig tynne) puta på rulleshortsen Castelli Insider 2, treffer Kiss Air2-puta bedre for folk flest. Størrelsen er fin og den bygger ikke veldig oppå sykkelsetet.

Den har god komfort for både lengre og kortere turer. Den puster helt greit, men blir litt klamt på lengre turer, dog på et akseptabelt nivå.

Shortsen sitter ganske godt og tett mot huden, og sømmene trykker godt ned mot huden, spesielt ved overgangen til lårstrikket, hvor den er minst fleksibel.

Lårstrikket er ganske langt, med stolper av myk silikon hele veien rundt på innsiden, som sørger for at shortsen sitter fint på plass.

Shortsen er høy og fin i livet, og stroppene har god ventilering. De er imidlertid noe smale og vi opplever at de gnager litt mot skuldrene.

Med tanke på at Castelli er litt små i størrelsene, kan dette også forsterkes om du har en shorts som burde vært en størrelse større.

Logoene plassert på baksiden, samme med refleksene, synes vi er et litt merkelig valg, og ser ikke særlig bra ut.

Konklusjon

Vi synes Castelli Entrata er en god sykkelbukse til den prisen. Den er satt fint sammen, stort sett behagelig mot huden og har en pute som er god. Det kommer du langt med som nybegynner.

Enkelte detaljer i designet kunne være finere og bedre, men utover det er det lite å utsette på den. Den er et godt kjøp.

VURDERING
Komfort
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Lett

Komfortabel

Mye for pengene

Refleks på baksiden av låret

MINUS

Mange sømmer, som kan trykke litt mot huden

Stroppene gnager litt

Stramme lårbånd

Ufin plassering av logoer

Nå er det ingen grunn til å kjøpe rådyr Assos-bukse lenger

Assos Equipe R S9 er en sykkelbukse som er ment å være et rimelig alternativ for aktive og konkurrerende syklister. Om det er så rimelig kan diskuteres, men den ellers svindyre klesprodusenten gjør det meste rett.

(RELATIVT) BILLIG: Assos-utseende på Equipe R Bib Shorts S9 er lett gjenkjennelig. Alle foto: Knut Andreas Lone
(RELATIVT) BILLIG: Assos-utseende på Equipe R Bib Shorts S9 er lett gjenkjennelig. Alle foto: Knut Andreas Lone
Assos Equipe R Bib Shorts S9
  • Pris: 1 929 kroner

  • Vekt: 173 gram (str. S)

  • Størrelser tilgjengelig: XS til 3XL

  • Størrelse testet: Small

  • Størrelse syklist: 172 cm/69 kg

skala
8/10

Assos er kjent for sine stive priser, med sykkelbukser som kan koste mange tusen kroner. De lojale brukerne mener på sin side at kvaliteten er uten sidestykke og verdt pengene.

Nå er en billigere kolleksjon lansert, med en prislapp på under 2 000 kroner på sykkelshortsen.

Equipe R S9 har fått designet sitt fra den litt dyrere Equipe RS S9-buksa, men rent visuelt vil du ikke kunne se særlig forskjell på dem.

R S9 er ifølge Assos en nedstrippet utgave av denne. Forskjellen ligger litt i stoffet, hvor den dyrere utgaven bruker en kombinasjon av flere stoffer, mens den billigere består av to, 80 prosent i nylon og 20 prosent i elastan.

I stoffet ligger det også solbeskyttelse. Shortsen er klassifisert med 50+ UFP, som vil si at kun to prosent av UV-stråling når igjennom stoffet.

Shortsen har vi testet både innendørs på rulla, utendørs i kjølig vårvær og på Mallorca i nærmere 30 grader.

Det finnes ingen spesifikk kvinne-modell av shortsen, men alternativer er UMA GT Bib Shorts (C2) til 1 549 kroner eller Dyora RS Bib Shorts S9 til 2 249 kroner. Sistnevnte har samme type beskyttelse mot UV-stråling.

Assos Equipe R S9 i bruk

Puta på shortsen kommer med såkalt Golden Gate-luftekanal. Det vil si at puta er sydd fast i shortsen foran og bak, mens i underlivet er den løs. Dermed kan lagene bevege seg fritt fra hverandre og skaper mindre friksjon mot huden din.

Samtidig gjør det også at puta ikke flytter seg mye når du endrer posisjon eller om du sklir på setet.

Puta er også ganske kort foran og shortsen formsydd, får å unngå unødvendig trykk mot det mannlige kjønnsorganet.

Den er ganske stor, puta, og det ytterste stoffet er luftig og i vaffelmønster. Etter hvert "setter" og former puta seg litt mer og føles ikke like stor å sitte på.

Stoffet er veldig behagelig og fint balansert mellom komprimerende og tøyelig.

De brede stroppene gjør at shortsen støttes fint opp, uten å stramme veldig eller gnage over skuldrene.

Den er ganske lav i livet, og det er litt smakssak. Ikke alle liker det. Sitter du veldig fremoverlent på sykkelen, med en trøye med aggressivt og kort snitt, vil du kanskje oppleve at trøya sklir over livet på shortsen bak på ryggen og du får en liten glippe inn til hud/undertrøye.

Shortsen har få sømmer og bra størrelse på lårstrikken, som har silikonbelegg på innsiden, som holder shortsen fint på plass.

Konklusjon

I forhold til de dyrere Assos-shortsene er den laget med kompromisser, men den er likevel hardstlående og et godt eksempel på at less is more.

Den er komfortabel og god i praktisk bruk, og har mange av de klassiske Assos-kvalitetene.

Bør du gå mann av huse for å skaffe deg shortsen? Tja.

Den revolusjonerer ikke shortsbransjen på noe vis, og er fremdeles en relativt dyr shorts. Pris har aldri vært hovedfokuset til Assos.

Er du ute etter verdi for pengene, skal du i snitt ikke mange hundre kronene opp før du får toppmodellene til blant andre Santini, Sportful, Castelli og Bioracer.

Men for en som sykler mye, elsker Assos eller er interessert i å teste det, kan den absolutt anbefales. Det er en god shorts.

Sykler du ikke veldig mye, går det an å vurdere en ytterligere nedstrippet Assos-shorts, Mille GT C2, som ikke er helt ulik denne, men litt simplere og billigere.

VURDERING
Komfort
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Komfortabel

Behagelige, brede stropper

Lett og luftig

Solbeskyttelse i stoffet

Få sømmer

MINUS

Lavt liv kan gi trøyeglippe

Fremdeles dyr, relativt sett

«Nyskapende» sykkelbukse, hevder Santini. Dette er vår dom

Santinis Unico sykkelbukse har sømløse buksebein laget i ett stykke stoff. Skjøtene er limt og helt flate mot huden.

Test av Santini Unico bukse
DAME- OG HERREMODELL: Santini Unico er sømløs og komfortabel. Damemodellen har hel front, noe som vanskeliggjør evt toalettbesøk.
LV_anbefaler
Santini Unico
  • Pris: 2 099 kroner

  • Vekt: 208 gram i medium herre

  • Størrelse testet: Medium herre/small dame

  • Størrelse herre-tester: 184 cm/74 kg

  • Størrelse kvinne-tester: 163 cm

  • santinicycling.com

skala
8/10

Santini Unico er en helt ny, og i følge Santini, nyskapende sykkelbukse. Buksebeina er laget i ett stykke stoff. Sømmene som går nedover på baksiden av lårene er limt og sveiset på en måte som ivaretar materialets elastisitet også i skjøten.

Selene er ganske breie, men tynne. På ryggen på herremodellen er seletøyet perforert med laserskårne hull. Innsiden av seletøyet er i en skarp kontrasfarge som synes gjennom hullene i ryggstykket. 

Sykkelbuksen finnes til dame også. Damemodellen har en front i luftig nettingstoff. Denne holder seg godt på plass uten å gnage noe sted. Selene på damemodellen er korte og krysser mellom skuldrene. Stoffet i korsryggen kunne være strammere, men buksa sitter likevel veldig godt på.

Noen damebukser har såkalt halter-neck-løsning i halsen, eller mulighet for åpning bak. Unico-buksa har ingen av disse løsningene. Må du på toalettet med denne må du gjøre en litt større avkledningsmanøver.

Test av Santini Unico bukse
KORTE SELER: Ryggstykket går til midt på ryggen - selene fester i frontdelen rett på forsiden av skuldrene. Foto: Øyvind Aas

Santini Unico i bruk

Materialet i buksa er ganske stramt og tynt, samtidig føles det både beskyttende og mykt mot huden. Det er matt i overflaten og føles mer solid enn tynnere klubbukser. Den matte overflaten ser også bra ut. 

Størrelsesmessig er buksa omtrent som andre bukser fra f.eks Assos. Vi har testet Santini Unico i størrelse medium herre og small dame. Bukselengden er noe lengre på lårene enn Mille-buksene fra Assos.

Damemodellen oppleves som litt stor i størrelsen. Vi har testet small. Er du smal og ikke høyere enn 170 cm bør du vurdere XS.

Stoffet har egenskaper innebygd som gjør at du ikke trenger gripepunkter i silikon på innsiden av den nederste delen på låret. Kanten nederst på låret er også laserskåret og uten noen form for brett, ekstra strikk eller søm. Den sitter likevel godt på plass rundt lårene, uten å stramme eller gnisse som bukser med strikk og silikonstripe kan gjøre. 

Test av Santini Unico bukse
KONTRASTFARGE: Innsiden av selene og ryggen er i neongul og -rosa kontrastfarge. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Også med bruk av løse knevarmere eller beinvarmere holder buksa seg godt på plass. Den sklir ikke oppover lårene i regnvær når den blir våt, men blir litt slappere rundt lårene. 

En stor logo nederst på høyre lår er kraftig refleks. Et nyttig tillegg for de turene på høsten når du har glemt at det blir mørkt før ti. 

LES OGSÅ: Nå er det ingen grunn til å kjøpe rådyr Assos-buske lenger

Puta i buksa er Santinis toppute - kalt C3. Denne er myk og absorberende. Samtidig som fast gele-polstring gjør at den holder fasongen og ikke flyter ut over setet under sykling. Puta er sydd fast i buksestoffet med tradisjonell søm, ikke noe lim her, men sømmene gnisser ikke på noe vis mot huden. 

Santini sier at Unico er en bukse beregnet på de lange turene. Vi har testet den på turer på over 180 kilometer med både regnskurer og varm sol. Vi har også brukt den på gravelturer i vått vær. 

Test av Santini Unico bukse
REFLEKS: En stor reflekslogo på venstre buksebein øker synligheten i skumringen. Foto: Gunhild Aaslie Soldal

Konklusjon

Santini Unico er en skikkelig god bukse med flott utseende og god passform. De limte og sveisede sømmene gir buksa ekstra god passform, uten gnissing. Vi liker også veldig godt at buksebeina holder seg godt på plass rundt lårene uten bruk av gnagende silikonstriper og -punkter. Materialet i buksa føles passe komprimerende og solid, uten at buksa hemmer bevegelsen eller føles tjukk og varm.

Er du på utkikk etter en bukse som sitter tett på, men samtidig gir litt følelse av å være påkledd og beskyttet er Santini Unico en moderne og høyteknologisk bukse som føles bra og ser skikkelig bra ut. Vær obs på at du sannsynligvis bør gå opp en størrelse i forhold til hva du ellers bruker, i hvert fall hvis du er i øvre sjikt for din vanlige størrelse. 

VURDERING
kvalitetsfølelse
Komfort
Passform
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Veldig komfortabel på

Føles beskyttende

Stor refleks

Fin lengde på lårene

MINUS

Selene krøller og vrir seg litt på herremodellen

Ganske dyr

Kunne sittet enda strammere

Damemodellen litt stor i størrelsen - spesielt over korsryggen

Assos slenger seg på trenden: Vi har testet deres første gravel-sykkelbukse

Gravelsykler gir nye muligheter til kreativ ruteplanlegging. Det gir også bransjen mulighet til å selge oss helt nye produkter. Assos’ gravelbukse Mille GTC er et godt eksempel.

Assos Mille GTC Kiespanzer C2
KIESPANZER: Assos Mille GTC Kiespanzer i medium er ikke superlang på beina. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Assos Mille GTC Kiespanzer C2 Cargo shorts
  • Vekt: 221 gram

  • Pris: 2599 kroner

  • Størrelse testet: M

  • Størrelse tester: 184cm/75 kilo

  • Assos.com

skala
8/10

Vi er i en periode nå når det å sette gravel foran et produktnavn garanterer en viss interesse og buzz. Sveitsiske Assos har ikke alltid vært dem som hiver seg på nye trender aller raskest, men de siste par årene har de lansert et rikt utvalg nye sykkelbukser.

Mille GTC Kiespanzer C2 er en helt ny sykkelbukse tilpasset grussyklingens muligheter og utfordringer.

Kiespanzer-buksa er tenkt kombinert med Assos' yttershorts, Mille GTC Zeppelin, som vi har testet her:

Assos Mille GTC Kiespanzer C2
KIESPANZER: Assos Mille GTC Kiespanzer i medium er ikke superlang på beina. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Assos Mille GTC Kiespanzer C2 i bruk

Hovedforskjellen på Mille GTC Kiespanzer og Assos’ andre Mille-bukser er at GTC-buksa er utstyrt med hele fire lommer. Lommer er raskt blitt en trend for sykkelbukser tilpasset bikepacking og sykling utenfor allfarvei.

Specialized, 7mesh og Rapha har hatt sykkelbukser med lommer på lår og rygg i kolleksjonene sine i noen år allerede. Assos skaper i så måte ikke noe nytt her. 

Assos Mille GTC Kiespanzer C2
GOD PLASS: Rygglommene er lette å komme til og byr på god plass. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Lommer på gravelbukser er like mye definert av hva man kan unne seg på en grusbukse, som hva man faktisk trenger. Når vi sykler på grus eller med bikepacking-vesker, er aerodynamikk prioritert lavere enn ved vanlig, ambisiøs landeveissykling. Vi kan derfor ha lommer på lårene uten at de bremser nevneverdig. 

Det kan virke like praktisk med lårlommer på lange landeveisturer, men da kan slike lommer bremse mer enn de gjør i lavere fart på grus. 

Assos Mille GTC Kiespanzer C2
LOMME MED LOKK: Lårlommene har et smart nettinglokk som hindrer ting fra å falle ut igjen. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Rygglommer

I tillegg til en nettinglomme på hvert lår har Mille GTC to nettinglommer på ryggen. Disse har ekstra fingerhemper som gjør dem lett å komme til under trøya i fart. 

Lommer på buksers ryggstykke er med på muliggjøre den egne gravel-estetikken som gjelder for tiden. Når vi sykler gravelsykkel sier gjeldende trend at vi helst også skal sykle i en noe mer løst sittende trøye enn en åletrang aerotrøye. Løstsittende trøye egner seg dårlig for rygglommer, da innholdet vil hoppe og sprette på ryggen. 

I rygglommene på buksa får du fint plass til en minipumpe og andre avlange ting du ikke ønsker å ha i seteveska, styreveska eller i lårlommene. 

Vi har brukt rygglommene til oppbevaring av ting vi egentlig ikke ønsker å bruke i løpet av turen, minipumpe, dekkpluggesett og miniverktøy. En godt sammenrullet reserveslange får også plass her. 

I lommene på låret har vi plassert mobiltelefonen og en energisjokolade eller gel. 

Assos Mille GTC Kiespanzer C2
INKOGNITO: Hvis du ikke bruker lommene vil ingen se at de er der. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Når vi ikke har noe i lommene merker vi ikke at de er der. Hverken lommene på ryggen eller lommene på låret gjør noe ut av seg når de ikke er i bruk. Du kan fint bruke denne sykkelbuksa med vanlig trang sykkeltrøye med rygglommer, eller du kan ta på deg en videre yttershorts utenpå når du ønsker ekstra beskyttelse mot vind, grus og samfunnets skarpe blikk. 

Sammenlignet med Rapha og 7Mesh sine tilsvarende prisede cargo-shortser sitter rygglommene noe høyere på ryggen på Assos-shortsen. Dette gjør at en yttershorts ikke havner like mye utenpå lommene, slik det gjør på 7Mesh sin Cargo-shorts med tilsvarende lomme-oppsett. Specialized sin SWAT-bukse har likevel en bedre løsning enn Assos her. Specialized-buksas lommer kan legges utenpå linningen til en eventuell yttershorts.

Assos Mille GTC Kiespanzer C2
TYPISK ASSOS: Kvaliteten på sømmer, materiale og rumpepute er så god som vi er vant med fra Assos

Rygglommene på Assos-buksa er også vinklet noe utover i tillegg til at de har tommelhemper som gjør det lett å åpne lomma. Da unngår du å slippe mobilen rett ned på innsiden av selve sykkelbuksa ved en glipp. 

At lårlommene har elastisk lokk som sikrer innholdet fra å falle ut er også en ekstra x-faktor med Assos-buksa som Rapha og 7Mesh sine varianter ikke har. 

Superpute i rumpa

Mille GTC har Assos nest gjeveste rumpepute. Den såkalte C2-puta har mange av de funksjonene vi vet å sette pris på, og vet å fnise av på Assos sine bukser. Kratercooler ventilasjonshull i putas fremre del. Golden gate luftekanal mellom pute og buksestoff og pute laget av 3D Waffle-, Filterfoam- og Microshock-polstring.

Bak de snodige navnene skjuler Assos’ velkjente komfort seg. C2-puta er som i Assos-bukser flest blant de aller mest komfortable på markedet. Passe bred, ikke klam, ingen sømmer som gnager og med rom i front slik at du ikke klemmer kjønnsdelene flate.

Assos Mille GTC Kiespanzer C2
GANSKE VANLIG: Mille GTC Kiespanzer ser ut som en vanlig sykkelbukse

Rommet i front av GTC-buksa føles mindre og ikke så fremtonende som det på toppbuksa Mille GTO.

C2-puta i Mille GTC føles nesten i overkant tjukk ut på de første turene, men så fort vaffel- og filterskummet får satt seg litt kommer vi ned i vanlig setehøyde igjen. 

Lårstrikken på Mille GTC-buksa er ganske bred og har godt med silikonstriper på innsiden slik at buksa holder seg på plass - i hvert fall mot bar hud. Kombinert med bein- eller knevarmere har vi dog opplevd at buksa klatrer litt oppover lårene under sykling.

Assos Mille GTC Kiespanzer C2
GRAVEL-KLÆR: Assos gravelkolleksjon GTC, består av selebukse, yttershorts og trøye. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Assos har en særstilling når det kommer til sykkelbukser. Mange har opplevd at Assos’ bukser gir bedre komfort og mindre ubehag enn andre bukser. Mille GTC viderefører denne tradisjonen til en moderne langtur- og gravelbukse med ekstra lommer. 

Mille GTC er en skikkelig god bukse med smarte løsninger og funksjonelle lommer. Gode, brede seler og en suveren pute i rumpa gjør dette til en bukse du virkelig kan nyte langturene med - enten de går på asfalt eller grus. Prisen er som alltid med Assos ganske høy, men ikke høyere enn tilsvarende premium-bukser fra f.eks Rapha.

VURDERING
Komfort
Kvalitet
Løsninger og funksjoner
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Skikkelig god sykkelbukse

Praktiske rygglommer med fingerstropp

God lårstrikk

Ekstra robust materiale

Praktiske rorlommer med lokk

MINUS

Dyr

Fingerstroppene blir slitt i vask

Litt kort på lårene

Test av Assos Mille GTC Zeppelin Cargo yttershorts

Baggy-shorts til grus- og landeveissykling? Assos’ nye Zeppelin Cargo-gravelshortz beskytter mot kulde og blygsel. Er dette det nye for gravelsykling?

Assos Mille Zeppelin Cargo shorts
UTVIDBAR: Har du store lår eller ekstra behov for lufting kan shortsbena utvides med glidelåsen i sidene. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Assos Mille GTC Zeppelin Cargo Shorts C2
  • Vekt: 146 gram

  • Pris: 1739 kroner

  • Størrelse testet: M

  • Størrelse tester: 184 cm/74 kg

  • Assos.com

skala
8/10

Vide sykkelshortser, eller zykkelshortzer, har vært standardantrekk for terrengsyklister siden før årtusenskiftet. Nå er det flere produsenter som ser sitt snitt til å lansere vide shortzer beregnet på grussykling med bukkestyre. Gravelsykling er bransjens nye håp for mersalg tross alt. 

Assos’ gravelshorts, Mille GTC Zeppelin er en del av en gravelpakke med tre plagg - sykkelbuksa Mille GTC Kiespanzer C2 Bib, trøya - Mille GTC Jersey og Zeppelin-shortzen her.

Zeppelin-shortzen er en yttershortz som du skal ha på deg utenpå en vanlig, eller grusspesifikk sykkelbukse. Den har lommer på lårene og myk elastikk i livet. På innsiden av livreima er det tre silikonstriper som går rundt hele shortzen. Disse griper godt mot sykkelbuksa innenfor. 

Shortzen har ingen strammemuligheter rundt livet, men den brede, høye og myke elastikken holder den godt oppe, i hvert fall hvis du har den i riktig størrelse. 

Undertegnede testpilot bruker medium i det meste av sykkelspesifikke benklær og 31-32 i olabukser. Zeppelin-shortzen passer perfekt i medium. 

Assos Mille Zeppelin Cargo shorts
DYPE LOMMER: Assos-kjøpere har gjerne ganske dype lommer, men vi ønsker oss tranger lommer på Zeppelin-shortsten

Store lommer

Lommene har glidelåslukking. Lommeglidelåsene er laget i forlengelsen av de lårutvidende glidelåsene for et ryddig, helhetlig utseende. Lommene er mer enn store nok til å romme en stor, moderne smartmobil.

Vi savner en slire, strikk eller lignende på innsiden av minst en av lommene for å holde mobilen mer fast. Det er flere terrengsykkelshortzer og -langbukser som har dette. I Assos-shortzen blir mobilen slengende rundt i lomma. Ofte havner den på tvers av låret. Dette ser rart ut og føles ubehagelig.

Et alternativ er så klart å oppbevare mobilen i lårlomma på Mille GTC sykkelbuksa Assos ønsker at du skal ha under denne. 

Lårlengden er slik at den stopper rett ovenfor knærne, nedenfor lårstrikken på den vanlige sykkelbuksa. Shortsen har glidelåser i siden som lar deg gjøre den noe videre enn standardvidden hvis du har store lår, eller ønsker bedre lufting. Dette funker som ekstra kjøling i lange klatringer. Det gjør også shortzen lettere å ta av og på. 

Assos Mille Zeppelin Cargo shorts
MYK I LIVET: Ingen stramming, smekk, spenner eller tilsvarende. Myk strikk med silikonstriper på innsiden holder shortsen på plass. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Shortzen er ekstra høy på ryggen og har lange refleksstriper på baksiden av hvert lår. En hempe midt bak gjør det lett å dra shortzen på plass. Zeppelin-shortzen er laget i få tøystykker. Skrittet og baksiden av lårene utgjør ett panel. Korsryggen og fremsiden av lårene et annet. Bortsett fra den i sideglidelåsene, er det kun en søm midt på rumpa. Materialet i shortzen oppleves som lett og solid, samtidig som det er vannavstøtende og beskytter godt mot sur vind. 

Assos Zeppeliner Cargo Shorts sitter tettere og er noe kortere på beina enn tilsvarende terrengsykkelshortzer. Den føles også lettere og tynnere enn de fleste terrengsykkelbukser. Assos egen terrengsykkelshortz Trail Cargo T3 er kraftigere enn Zeppeliner-shortzen. Denne er også 500 kroner billigere enn Zeppelin-shortsen. Er du komfortabel med noe videre passform og litt ekstra lårlengde har denne tilsvarende elastikk og passform i livet som Zeppelin-shortzen. 

Hvorfor yttershorts?

Hovedgrunnen til å bruke en yttershorts som denne vil være mote, eller trend om du vil. Men en vind- og vannavstøtende shorts som du trekker utenpå sykkelbuksa har også sin funksjon. Den varmer godt på sure dager. Den beskytter deg litt mot skrubbsår i et fall og den gir deg flere lommer å ha ting i.

Men de fleste til trekke på seg en short som denne fordi de ikke føler seg helt komfortable i tettsittende sykkelbukser alene. At vide terrengsykkelshortser kalles shy-guys i Australia sier litt om bruksområdet. De dekker deg rett og slett litt til og gjør det mindre ubehagelig å stå i kø på kaffebaren, markastua eller på uteserveringen av iskald pils midt på turen.

Funksjonen som legitimerer utseendet

Passformen på Zeppelin-shortzen føles veldig riktig for grussykling og sykling på bukkestyresykkel forøvrig. På vinteren fungerer Mille Zeppelin fint som et ekstra beskyttende og isolerende lag utenpå vintertightsen. 

Den høye ryggen og middels lange lårlengden fungerer godt for en fremoverlent sittestilling. Vi opplever ikke at shortzen klatrer oppover lårene under sykling, ei heller at den sagger nevneverdig i livet. 

Assos Mille Zeppelin Cargo shorts
NY TREND: Yttershorts også for sykling med bukkestyre vil slå an, enten du ønsker å bruke det selv eller ei.

At den ikke har stram strikk i livet, men likevel holder seg på plass, føles som et stort pluss. Denne shortzen klemmer ikke i det hele tatt rundt magen, noe mange yttershortzer med stivere linning kan gjøre. Stoffet føles såpass lett og luftig at den heller ikke er for varm på varme dager på sommeren. 

På ekstra varme dager foreslår Assos å kombinere Zeppelin med deres egne seleløse innerbukse, Trail Liner-shorts uten seler eller tilsvarende Trail Liner Bib, med seler. Begge disse er laget av luftig netting og nærmest krever en yttershorts utenpå.

Assos Mille Zeppelin-shorts er en god yttershorts som vi gjerne bruker på grusturer og også på terrengsykkelturer der vi ønsker en smalere silhuett fra en mer ettersittende shorts, uten å gå får kun tights.

Assos Mille Zeppelin Cargo shorts
REFLEKS: Store refleksstriper på baksiden av lårene gir god synlighet. Hempe fungerer for å trekke shortsen på, eller for å tørke den i sola.

Lommene på shortzen sitter litt klønete plassert og er for store til at vi er helt komfortable med å ha mobilen her. Assos-shortsen er tynnere og lettere enn andre tilsvarende shortser på markedet og fremstår som et godt valg for deg som ønsker en ekstra gravelorientert yttershorts. 

VURDERING
Passform
Kvalitet
Løsninger og funksjoner
Valuta
Totalvurdering
PLUSS

Veldig lett og komfortabel

Myk i livet

Holder seg på plass

Super passform

Enkelt og ryddig design

Lommer med glidelås

Buksebein kan utvides

MINUS

For store lommer

Høy pris

Test av Nalini Sporty

Nalini Sporty er det nye navnet på buksen vi tidligere kjenner som Nalini Gregario. Gregario er en tidligere testvinner for bukser i denne prisklassen, og det er gledelig å se at de ikke har byttet så mye mer enn navnet.

FORTSATT KONGE: Nalini Sporty er fortsatt en av de beste sykkelbuksene på markedet i sin prisklasse. Foto: Kristoffer Kippernes.
FORTSATT KONGE: Nalini Sporty er fortsatt en av de beste sykkelbuksene på markedet i sin prisklasse. Foto: Kristoffer Kippernes.
LV_anbefaler
Nalini Sporty
  • Pris: 999 kroner

  • Vekt: 189 gram i str. M

  • Racingdepot.no

I forrige runde var Nalini Sporty (da med navnet Gregario) testvinner fordi vi opplevde at den satt svært godt på kroppen, med et godt og pustende materiale.

Vi likte selepartiet godt, selene er myke og behagelige over skuldrene, og nettingstoffet på ryggen gjør det lett og luftig.

I tillegg var også puten i buksen god. Den var simpelthen behagelig støtdempende, og var aldri klam og ubehagelig.

Buksen heter nå Nalini Sporty, og er spesiallaget for det norske markedet. Buksen er med det blitt enda bedre.

Nalini-sporty-5
HOLDES NEDE: Silikon-nupper på en middels bred buksekant holder buksen nede.

Puten har fått en oppgradering, og er nå av samme kvalitet som er å finne i klubbtøyet på toppbuksene når klubber bestiller eget sykkeltøy. I korte trekk har den fått et dyrere trekk som er litt bedre mot huden. I tillegg har det også en «golfballoverflate». Dette gjør at puten sitter tettere mot huden, et stort pluss.

Selene har også fått en liten oppgradering. Nå består en større del av selene av nettingstoff, og det gjør selene desto bedre.

De gode detaljene ellers er beholdt. Sømmene gnager aldri noe sted, og detaljene er gode. Det er kanskje litt uvesentlig for mange, men vi liker eksempelvis at lårstrikken nå er laget av gjennomfarget, svart stoff – ikke hvitt stoff som er sublimert svart. Det betyr at buksen vil se ny ut en stund lenger.

Suveren pute, flotte seler og gode detaljer gjør sitt til at dette er et bankers kjøp.

PLUSS

Flott pute

Mye bukse for pengene

Detaljforbedring siden sist utgave

Svært behagelig å ha på

MINUS

Ingen nevneverdige

Test av Pearl Izumi Quest

Quest-buksen til Pearl Izumi er den klart billigste i testen, og den letter deg for så lite som 699 kroner.

RIMELIG: Pearl Izumi Quest er en svært billig bukse. Den overbeviser for prisen. Foto: Kristoffer Kippernes.
RIMELIG: Pearl Izumi Quest er en svært billig bukse. Den overbeviser for prisen. Foto: Kristoffer Kippernes.
Pearl Izumi Quest
  • Pris: 699 kroner

  • Vekt: 188 gram

  • Importør: Shimano Nordic

Så er det store spørsmålet, hva er det du ikke får her som du eksempelvis får hos Nalini eller Gore som koster 300 kroner mer?

Når vi titter på Quest er det kun få detaljer som kjennetegner rimeligere bukser. Puten er eksempelvis helt flat. Dyrere puter har gjerne en spalte i midten, en fancy overflate på tekstilet eller en dramatisk form for å signalisere anatomi.

Her er det gjort enkelt. Selve puten er også en enkel skumgummiløsning, uten superegenskaper som støtdemping eller fukttransport i tankene.

Strikken rundt låret er også av en enklere løsning. De litt dyrere buksene har laserskårne kanter, her er simpelthen stoffet brettet og sydd.  

Pearl-Izumi-Quest-test-5
LURING: Sømmen som går over hofteleddsbøyeren var irriterende for noen av testerne.

I Landevei er vi heldigvis praktikere, og etter flere langturer i denne buksen har vi ikke mye å utsette på Pearl Izumi i praksis. Buksen er litt liten i størrelsen og stoffet er ikke av de mest fleksible, så gå heller opp enn ned i størrelse.

Men selve puten fungerer godt til å være enkel, og vi liker også nettingen som selene er laget av. Vi tenker ikke noe på lårstrikken i det hele tatt, og glemmer fort at det er en rimelig sykkelbukse i vi har på oss.

Eneste minus er at sømmen som er foran på låret kan være litt i veien for noen. På de fleste bukser er den plassert litt til siden, her går den rett over hofteleddsbøyeren. Den sømmen kan gnage litt på noen.

Men oppsummeringen er enkel og grei: I konkurranse med andre billige bukser, gjør Quest det veldig bra. Om 699 er ditt maksbudsjett er ikke denne buksen mange prosent dårligere enn Nalini Sporty. Vi vil si at sømmen i front er det eneste minuset vi finner.

Godt kjøp for 699 kroner.

PLUSS

Rimelig

God pute tross det enkle designet

Gode seler

MINUS

Sømmen på forsiden av låret kan gnage på hofteleddsbøyeren til enkelte

Test av Gore C5 Opti Bib Shorts+

C5 Opti er Gores bestselger til rundt tusenlappen, på mange måter teknisk overlegen de andre. Den mangler likevel litt i forhold til de beste.

TEKNISK AVANSERT: Gore Opti C5+ er testens mest avanserte bukse. Foto: Kristoffer Kippernes.
TEKNISK AVANSERT: Gore Opti C5+ er testens mest avanserte bukse. Foto: Kristoffer Kippernes.
Gore Wear C5 Opti Bib Shorts+

Gore Wear har bransjens mest kompliserte navnerekke – la oss prøve å forklare. C står for cycling, og tallet bak indikerer hvor hardcore buksen er. Jo høyere tall – jo mer spesialisert og avansert.

C5 Opti er Gores bestselger til rundt tusenlappen, og det er lett å forstå, dette er en svært teknisk avansert bukse til en lav pris.

Selepartiet er en fryd å ta på, det er et tynt, lett og svært luftig nettingstoff som dekker skuldre og rygg. Stoffet som omslutter lår, hofte og rompe er svært behagelig mot huden, og puster godt.

Lårstrikken er bred og fin, og har behagelige silikonnupper på innsiden for å holde lårstrikken nede.

Puten har en avansert fasong, med spalte i midten for å avlastet trykket mot perineum. Selve materialet i puten er en mindre avansert skumgummiløsning, ikke helt ulik den vi finner i Pearl Izumi sin variant.

Gore-Wear-C5-Opti-Bib-test-4
STOR: Bred strikk med laserskåren kant er et kjennetegn på de dyreste buksene. Det får du også på Gore sin C5 Opti.

Gore Wear har også lagt inn windstopper-materiale i skrittet på alle sine sykkelbukser. Det er faktisk svært behagelig på litt kjøligere dager. Når det er varmt i luften tilfører det lite, men det er heller ikke noe problem å ha det der.

Vi liker at stoffet i front er det mest behagelige mot understellet.

Det er en svært krevende øvelse å skille denne buksen fra Nalinis modell. Gore sin modell er klart mer teknisk avansert, men vi føler i dette tilfellet at det ikke tilfører like mye som det en modell til tredobbelt pris klarer.

Vi må være så ærlige å si at det omtrent er dødt løp mellom de to buksene, men at i denne omgangen er det den gode puta til Nalini Sporty som gjør den til et hakket dårligere kjøp.

Like fullt, liker du det stilige designet – kjøp med en matchende trøye og dra på tur.

PLUSS

Lett og luftig seleparti

God lårstrikk

Behagelig stoff

Stilfullt design

MINUS

Egentlig ingenting

Test av Craft Core Endurance Bib Shorts

Endurance Bib Shorts fra Craft har tykk og stor pute, aller best til lange dager og tyngre ryttere.

TIL LANGE DAGER: Craft Core Endurance har tykk og god pute til lange dager.
TIL LANGE DAGER: Craft Core Endurance har tykk og god pute til lange dager.
Craft Core Endurance

Craft Core Endurance har en stor og kraftig pute. Hva slags pute en liker i sykkelbuksen er en høyst individuell affære, bortsett fra at ingen liker supertynne puter som klør, selvsagt.

Ikke bare er puten tykk, men den har også stort areal. Det er mange som foretrekker slike puter på lengre dager, utøvere som er tyngre kan også være glad i en litt tykkere pute.

Puten avsluttes også ganske langt frem i skrittet, slik at her får du polstring uansett hvor eller hvordan du måtte sitte på setet.

Craft har også belaget seg på et ekstremt safe design. Her er det rette sømmer på siden og på ryggen, og lårstrikken er et dobbeltpanel med silikonnupper på innsiden.

Craft-Core-Endurance-test-5
STRAM: Skulderstroppene på buksen er klart strammest i testen, for stramme for noen.

Også Craft har laget buksen sin med lett nettingstoff i ryggen, som er luftig og fint.

Vi finner dog en liten svakhet i selene til Craft. På siden av selene er det trukket et ekstra stoff, for å forhindre at nettingstoffet evt. skal revne.

Dette er på langt nær like fleksibelt som nettingstoffet. Det gjør at selene kan stramme over skuldrene, her er Craft den eneste buksen i testen som har dette som minus.

Dette trenger ikke nødvendigvis gjelde alle. Undertegnede har lang rygg, og sitter relativt utstrakt på sykkelen – noe som gir mer strekk i selene.

Craft utmerker seg som en bukse for de lange dagene på sykkelsetet, med sin tykke og kraftige pute.

PLUSS

Lettest av billigshortsene

God pute til lange dager

MINUS

Noen vil finne skulderstroppene for stramme

Test av Assos Mille GTO bib shorts

Assos’ aller dyreste sykkelbukse er laget for de virkelig lange dagene på setet. Mille GTO er sveitsernes luksuriøse toppmodell for lange turer.

Assos Mille GTO bib Shorts
SPANDERBUKSE: Behandler du Assos Mille GTO-buksa pent vil den vare lenge. Det bør den for å forsvare prisen.
Assos Mille GTO Bib Shorts
  • Pris: 3590 kroner

  • Vekt: 190 gram

  • Størrelse testet: M - vanlig lengde

  • Størrelse syklist: 184 cm/74 kg

  • Assos.com

skala
7/10

Mille GTO C2 shortsen har alle de siste funksjonene sykkelbukse-nerdene hos Assos har kommet opp med. 

Mille GTO er Assos desiderte toppbukse og tar over arven etter superbuksa T_Campionissimo fra S7-generasjonen.

A-frame-selene kjenner vi fra bukser i Equipe-serien. Nytt på Mille GTO er et helt nytt materiale foran skrittet. Assos kaller materialet Losanga. Det skal være ekstra luftig og har et tydelig rutemønster. Bak Losange-stoffer finner vi en helt ny C2-pute. Denne har ekstra tynn polstring i front og formsydd kopp for å støtte og gi plass til sær-mannlig anatomi. Mange husker navnet KukuPenthouse på Assos’ spesielle penis-kopp. Den nye konstruksjonen har fått navnet Sundeck superlight. 

Assos Mille GTO bib shorts
LUKSUSBUKSE: Må du ha det absolutt beste og dyreste er Mille GTO buksa for deg.

Mellom Sundeck-panelet og selve rumpepolstringen finner vi et perforert felt kalt Whirlcrate. Hullene i puta her jobber sammen med Assos-løsningen der puta ikke er sydd fast i stoffet hele veien - kalt Golden gate, for å øke ventilasjonen til kroppens klammeste sted. Golden Gate-funksjonen sørger også for at puta i buksa følger rumpa og ikke buksens ytterstoff når du beveger deg på setet. Dette minimerer gnissing og gnaging. 

Selve rumpeputen er laget av 11 mm tjukt Microshock-materiale med Assos’ velkjente golfball-mønstrede ytterstoff utenpå. 

Buksa forøvrig er laget av noe Assos kaller Ossidia-stoff, det samme som i GTS-buksa. Dette er et tynt og glatt stoff som er elastisk, men også stramt, slik at det gir god kompresjon rundt lårene. Spesielle paneler sørger for færrest mulig sømmer. Lårene er sydd på en måte som gjør at de smalner inn nedover lårene for best mulig passform, uten at de strammer for mye rundt låret. Innsmalningen sørger også for litt ekstra kompresjon rundt lårene i forhold til GTS-buksa. Selv om Ossidia-stoffet er det samme føles GTO-buksa både strammere og mer solid rundt lårene enn GTS. 

Nederst på låret er det lagt inn fire rekker med silikonsirkler på innsiden av Ossidia-stoffet for best mulig grep rundt låret. 

GTO-shortsen kommer i to lengder. Den lengste har tre ekstra centimeter lårlengde. Vi har testet standardmodellen. 

 Hvordan er den på?

Mille GTO er en fryktelig dyr sykkelbukse. Den er også veldig god på. Den strammer godt på de riktige stedene, rundt lårmusklene, og er løs der det er ønskelig, foran magen. A-stroppene på ryggen drar buksa godt opp i rumpa så kontakten med puta blir så tett som den bør være, hele tiden. Puta føles ikke unødvendig tjukk under rumpa, samtidig som den gir veldig god plass og lufting i front. Puta er bred nok til ikke å skli opp på siden og holder seg akkurat der vi ønsker at den skal være. 

Assos Mille GTO bib shorts
A-SELER: Selene går helt ned til rumpa for ekstra støtte og hold.

Det rutete stoffet foran skrittet er veldig luftig og mykt. Utseendemessig fremhever det skrittet nesten litt i overkant. Er du veldig blyg når du ikke sitter på sykkelen er kanskje ikke dette buksa for deg - hvis ikke du da sitter på sykkelen timevis om gangen uten å stoppe innom noen offentlige steder på veien. 

Sammenlignet med GTS-shortsen føles GTO-shortsen strammere på lårene og strammere foran og rundt hoftene. Selv om den ikke strammer foran magen føles den hakket mer racing-orientert enn Mille GTS - altså enda litt smalere passform også rundt livet. Stoffet rundt lårene føles også noe tjukkere og mer solid inn på GTS. Sømmen oppover utsiden av låret, nederst spriker såpass at den ser ut som hvit strek under bruk da Assos har brukt hvit tråd i akkurat denne sømmen. Den ser ut som en refleksstripe, men er ikke det. En lik søm går vannrett tvers over foran hoftene. Også den som en tynn hvit stripe. 

Silikon-knottene på låret holder buksa dønn på plass uten å stramme. Selv om du har mange ringformede merker på lårene lenge etter sykkelturen at er ferdig, foretrekker vi denne måten å holde buksebena på plass på, fremfor strikken på GTS-shortsen. Stram strikk nederst som vi tidligere har opplevd på for eksempel denne buksa fra La Passione er veldig glade for å slippe.

Er du smal over mage, rumpe og lår og ønsker deg en bukse som sitter som malt på, samtidig som den er luftig og godt polstret i rumpa vil du få ønskene dine oppfylt med Mille GTO, men det er vanskelig å si at de små forbedringene over Mille GTS er verdt de ekstra femten-hundre kronene. 

Kjøp hvis du vil ha bransjens aller beste bukse.

Velg en annen hvis du kan klare deg med en bukse som er ørlite grann mindre luksuriøs og synes drøye 3500 kroner er i overkant for en sykkelshorts. 

VURDERING
Totalinntrykk
Valuta for pengene
PLUSS

Vanvittig god passform

God kompresjon rundt lårene

Super pute for lange turer

Kommer i to lengder

MINUS

Ekstremt dyr

Sømmer på låret spriker litt og lager hvite strekker i det svarte

Det mønstrede stoffet foran skrittet føles litt eksponerende

Test av Assos Mille GTS bib shorts

Mille GTS er lager for å gjøre lange sykkelturer i varmt vær enda bedre. Sykkelbuksa ble lansert denne sommeren og har flere av Assos' unike løsninger.

Assos Mille GTS Bib shorts
SOMMERBUKSE: Assos Mille GTS er en ettersittende og støttende bukse med florlett stoff og bransjens beste pute.
LV_anbefaler
Assos Mille GTS bib shorts
  • Pris: 2199 kroner

  • Vekt: 190 gram

  • Størrelse testet: M

  • Størrelse syklist: 184 cm/74 kg

  • Assos.com

skala
8/10

Mille GTS-shortsen er noe mindre rådyr enn GTO-shortsen. Og selv om også GTS-shortsen tilhører Mille-kolleksjonen skiller den seg ganske vesentlig fra toppmodellen GTO. 

Den mest åpenbare forskjellen mellom Mille GTS og Mille GTO er at GTS ikke kommer med Assos’ nå velkjente løsning med A-mønster på selene på ryggen. På GTS-shortsen er selene festet i et høyt ryggstykke i samme tynne Ossidia-materiale som resten av buksa. Selene fortsetter ikke ned til øverst på rumpa slik vi er vant med på både Mille GTO og Equipe RS-shortsene. Selv om de forlengede selene gir ekstra støtte for Assos' andre bukser under rumpa, savnet vi ikke de ekstra centimeterne med seler på GTS-buksa. 

Vi opplever at ryggstykket og det høyere selefestet ikke går utover passformen på shortsen. Den holder seg godt på plass over rumpa og vi unngår følelsen av å ha glippe nederst på ryggen som det lave selefestet på de andre buksene noen ganger kan gi. 

Ett stykke

Ryggstykket er i samme del som stoffet på lårene, noe som gir færrest mulig sømmer på buksa. Passformen rundt hoftene føles da også supersmidig og ettersittende, uten at den begrenser bevegeligheten noe. Nærmere naken-følelse har vi ikke kommet i en så solid og støttende bukse. 

Foran skrittet har GTS-buksa samme materiale som i resten av buksa, ikke det iøynefallende rutemønstrede stoffet som på GTO. Dette fremhever skrittregionen mindre rent visuelt. Vi opplever dette som positivt. Assos' formsydde front gir uansett ballettdanser-assosiasjoner, også uten ekstra kontrastruter i stoffet. 

Bortsett fra selefestet minner Mille GTS ganske mye om Equipe RS-shortsen. Ossidia-materialet i Mille GTS føles tynt og lett. Det har ikke like mye kompresjon innebygd som på GTO-shortsen. GTS-shortsen sitter likevel tett på lårene, uten å stramme for mye noe sted. 

ASsos Mille GTS bib shorts
HØYT SELEFESTE: Selene på ryggen festes i et høyt ryggstykke i samme stoff som resten av buksa.

Lår-grepet nederst på lårene på GTS-shortsen er laget av en bred strikk med silikonfelter på innsiden. Selv om strikk-stoffet her er vesentlig annerledes enn stoffet i resten av buksa kjenner vi ingen ubehag av sømmer eller overgang. 

Også GTS-shortsen har Assos’ nye Zero-waist utforming foran magen som gjør at shortsen sitter løst her, uten å klemme på magen i det hele tatt. Om noe så er GTS-shortsen noe løsere her enn GTO. 

Tjukk pute

GTS-shorten har en C2-sommer-pute som tynnere i rumpa, men har tykkere pute i front enn puta på GTO-shortsen. Også sommerputa på GTS har såkalt krater-cooler-utforming midt under skrittet for maks lufting og ventilasjon.

Funksjonen, som Assos kaller Golden Gate er også på plass. Den består i at puta ikke er sydd fast i buksa hele veien rundt, men har store glipper i siden der luft kan komme mellom pute og buksestoff. Dette gir god ventilasjon, men forhindrer også at puta krøller seg mot huden. 

Selv om C2-sommer-puta ikke har et eget stykke stoff midt foran er også denne buksa formsydd foran for å sikre at den mannlige anatomien ikke kommer i klem. Akkurat denne funksjonen er noe av det som gjør Assos sine bukser vesentlig mer komfortable enn enklere bukser som er helt flate i front.

Den ekstra plassen i front minsker også sjansen for i overkant eksponerende bilder på seierspaller eller når man sykler over mål med hendene over hodet. 

For å si det med rene ord - Assos' ekstra frontrom gjør at du slipper å se ut som om du har en banan klemt ned i buksa. Det formsydde rommet gir en synlig bul i front, men gjemmer mer enn det fremhever. 

Assos Mille GTS er en florlett shorts som sitter tett og stramt uten å klemme. Den føles enda mykere og luftigere enn superbuksa GTO og er et minst like godt valg på lange turer i varmt vær. 

Komfortmessig synes vi GTS mer enn matcher GTO, samtidig som den er 1500 kroner rimeligere. Vi kan ikke si noe om holdbarhet, men vi føler at GTS-buksa kan komme vel så godt ut her sammenlignet med GTO grunnet færre sømmer. Stoffet føles dog noe tynnere og mindre robust, selv om totalvekten på buksene er lik. 

Tar vi prisen med i betraktning ville vi valgt GTS over GTO hver gang. Den føles nesten akkurat like god selv om den har litt mindre kompresjon over lårene. At den også føles enda litt kjøligere kan komme godt med på varme dager, eller på rulla gjennom vinteren. 

Er du lang i beina kan GTS-buksa bli noe kort på lårene. I motsetning til GTO kommer ikke GTS i en ekstra lang versjon. 

VURDERING
Totalinntrykk
Valuta for pengene
PLUSS

Tynt og elastisk materiale

Super passform

Få sømmer

Bransjens beste pute

Klemmer ikke rundt lårene eller foran skrittet

MINUS

Høy pris

Litt kort på lårene

Føles nesten litt for tynn rundt hoftene

Test av 7Mesh RK1 Bib short

7Mesh er et kanadisk merke først og fremst kjent for klær til stisykling. Landeveisbuksen RK1 går rett inn på vår liste over anbefalte plagg.

SKARP OG STRAM: 7Mesh imponerer stort med sin toppbukse RK1. Foto: Kristoffer Kippernes.
SKARP OG STRAM: 7Mesh imponerer stort med sin toppbukse RK1. Foto: Kristoffer Kippernes.
LV_anbefaler
7Mesh RK1

Mange produsenter bruker lang tid på å få til en god toppbukse, men kanadiske 7Mesh skal sies å ha vært særdeles flinke allerede fra starten av.

RK1 er en svært lett og luftig sommerbukse med det bransjen kaller «race fit», dette er altså produktet for smale, slanke og ivrige syklister.

Vi skal lose deg trygt gjennom buksen - først en kort forklaring.

Selve buksen, altså stoffet som omfavner kroppen fra magen og ned, er laget i et svært tettsittende og ikke veldig fleksibelt materiale. Her består buksen av få paneler, i et stoff vi ikke har sett i sykkelbukser tidligere. Det oppleves nesten som stoffet i en litt rimelig regnjakke, det er nesten så vi lurer på om de har gjort noe feil.

Buksen har ingen nedre søm, i stedet er det en moderne, laserskåret kant på låret. Innsiden er kledd med små silikonnupper på de nederste to centimeterne, slik at buksen skal holde seg nede på låret. Buksedelen består av få paneler, for å gi deg følelsen av å være ett plagg, ikke mange stoffpaneler som er sydd sammen.

7mesh-17
BEHAGELIG: Nettingstoffet på rygg og seler er svært behagelig.

Buksen er formsydd. Når vi tar den på lurer vi på hvordan i all verden denne skal kunne brukes, for når vi trekker den oppover lårene oppleves den litt stiv og lite fleksibel.

Selve puten i buksen er perforert, altså den er full av små hull for å gjøre ventileringen på varme dager bedre. Puten er ikke sydd fast i stoffet i for-og bakkant, og vi legger også merke til at puten er kortere enn vanlig. Dette er gjort både for å få den mer luftig i front, i tillegg til at en tykk pute ofte kan skape mer press mot perineum når en ligger dypt i bukken.

Akkurat denne løsningen er helt motsatt av hva andre produsenter velger. Gore Wear har eksempelvis Windstopper i front på nesten alle buksene sine, og langt på vei de fleste produsenter trekker puten langt frem og opp foran skrittet.

Selene på buksen er laget i et svært fleksibelt nettingstoff, helt annerledes enn selve buksen. Det er nesten som om selene og buksen er to forskjellige plagg.

7mesh-15
PÅ PLASS: Silikonnupper holder buksen nede uten å stramme.

Vi har vært borti flere produsenter som bommet totalt tidlig i sin produksjon av sykkelbukser, og vi skal ikke nevne navn i denne sammenhengen.

Men om det høres ut som om 7Mesh har bommet, det har de altså ikke. Dette er lite annet enn en skikkelig toppbukse for de som tar seg råd til sånt.

Fordi:

Når vi først får buksen over hoftene, er det som å klikke inn i pedalene. Da sitter buksen tett og fast - uten å være stram. Vi har svært god bevegelighet i sykkelposisjon, buksen føles virkelig som et tynt lag med ekstra hud, uten at det strammer. Bekymringen om at stoffet er klamt forsvinner fort, dette er et materiale som er luftig, og som i tillegg tørker fort.

Fleksible seler gjør at du fort glemmer at du har noe over skuldrene, dette er noe vi kan like.

7mesh-1
TETT: RK1 er for de slanke og aktive syklistene. Passformen er svært tett.

Etter snart et års bruk er buksen fortsatt i sirkulasjon som en av favorittene. Vi understreker at dette er en lett og luftig sommerbukse, og kanskje ikke førstevalget når det er kjølig og regn. Den har fortsatt behold fasongen, og det eneste stedet vi merker noe særlig til slitasje er i strikken rundt låret.

Vi kan ikke beskrive det som slitasje, men den sylskarpe kanten er bare litt mindre sylskarp.

Dyre sykkelbukser er en høyst personlig greie. Noen liker Assos, noen Nalini og noen foretrekker Rapha. Det vi like fullt kan garantere er at 7Mesh RK1 har alle kriteriene som skal til for å defineres som en toppbukse. X-faktoren er at når den smetter på over hoftepartiet - da er vi klare til å kjøre.

Klar anbefaling.

PLUSS

Tett og fast, uten være for stram

Luftig

Fleksible seler

MINUS

Strengt tatt ingenting

Test av Isadore Thermoroubaix

Isadore fra Slovakia er de tidligere proffsyklistenes Martin og Peter Velits visjon og produkt.

Isadore Thermo Roubaix
ELEGANT FRA VELITS-BRØDRENE: Isadores vintershorts er både fin, komfortabel og passe varm. Foto: Kristoffer H. Kippernes
LV_best_i_test
Isadore Thermoroubaix
  • Pris: ca. 1750 kroner

  • Vekt: 215 gram  

  • Størrelse testet: Medium

  • Isadore.com

skala
9/10

Brødrene er vokst opp i farens sykkelbutikk, og har syklet nok mil i all slags vær til å vite ett og annet om sykkelbukser.

Deres vintershorts er en elegant bukse med matt overflate og raust med roubaix-fór. Buksa er, selv om den matte overflaten kan gi inntrykk av noe annet, behandlet med Teflon for å være vann- og vindavvisende.

Test_Isadore_Thermoroubaix_Bib_2
Test_Isadore_Thermoroubaix_Bib_2

Passformen på buksa opplever vi som testens beste. Beinlengden går godt ned på låret, men ikke for langt. Stoffet oppleves som stramt og godt isolerende, men aldri klamt eller tett. Seletøyet er en forlengelse av buksa og selene er flate og ekstra brede over skuldrene.

Velits-brødrene har skjønt at vaskelapper er noe herk som klør og gnisser mot huden, og Isadore-shortsen har informasjonen skrevet på selve seletøyet. Lårstrikken er av det tradisjonelle slaget med god silikonstripe på innsiden.

Test_Isadore_Thermoroubaix_Bib_3
Test_Isadore_Thermoroubaix_Bib_3

Panelet nederst på låret gjør at buksen sitter tett på kroppen, og føyer seg godt enten du har tykkere eller smalere lår enn oss. En skikkelig stilig og god bukse som gir et solid kvalitetsinntrykk. Vær oppmerksom på at moms kommer i tillegg på prisen på Isadores nettsider.

Prisen her er regnet med moms inkludert så sluttprisen er fortsatt blant de beste her. En flott og varm kvalitetsbukse til en god pris. Våger du å netthandle er dette vår testvinner.

VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Myk og varm

God sittepute

Vindtett front

Gode seler

Elegant utseende

God beinlengde

MINUS

Logomerket på selene løsnet etter 6-7 vask

Netthandel

Test av Sportful Fiandre NoRain Probib

Castelli og Sportful har valgt lik tilnærming når det kommer til kortbukse for kaldværssykling. Buksa er foret med et flosset stoff likt flere av de andre buksene.

Foto: Kristoffer H. Kippernes
Foto: Kristoffer H. Kippernes
Sportful Fiandre NoRain Probib
  • Pris: 1899 kroner

  • Vekt: 217 gram  

  • Størrelse testet: Large

skala
8/10

I tillegg er ytterstoffet Sportfuls NoRain-materiale som ikke er helt vanntett, men ganske så vannavstøtende. Sportful har vært rause nok til at hele buksa har dette yttermaterialet. Likevel føles buksa verken stiv eller klam. Den føles god og varm både på tørre dager med få plussgrader, og på sure dager med iskald nedbør. 

Seletøyet er tynt og luftig, men det forede stoffet går litt opp på siden av ryggen, selv om fronten av buksa holdes lav slik at sykkelherrer kan late vannet uten å pådra seg hekseskudd.

Test_Sportful_Fiandre_NoRain_Probib_2
Test_Sportful_Fiandre_NoRain_Probib_2

Akkurat som Castelli har Sportful tenkt at en kaldværsshorts bør være litt lengre enn ellers. Lengden går nesten ned til knærne på denne testeren, slik at i hvert fall lårmuskulaturen holdes lun og varm.

På våre lår så satt ikke ekstra-lengden trangt nok rundt lårene. Dette førte til at buksen flagret, og at luft kom inn under buksebeina.  Kombinerer du denne buksa med knevarmere får du godt med overlapp som også vil gi ekstra varme.

Test_Sportful_Fiandre_NoRain_Probib_3
Test_Sportful_Fiandre_NoRain_Probib_3

Sportful bruker sin TC Pro-pute i Fiandre-buksa. Denne er myk, absorberer fukt godt og har veldig glatt overgang i kanten for minimal gnaging.

Sportfuls kaldværsbukse gir god varme og ekstra beinlengde, men passformen ligger et sted mellom medium og large, så vær obs.

VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

God og varmende

Vind- og vannavstøtende

Ekstra beinlengde varmer litt ekstra

MINUS

Den ekstra beinlengden spriker ved lårene

NB: Sportfuls bukser er unormalt små i størrelsene - velg en størrelse større enn normalt

Test av Castelli Omloop Thermal

Castelli går nye veier med sin Omloop Thermal-bukse.

Foto: Kristoffer H. Kippernes
Foto: Kristoffer H. Kippernes
LV_anbefaler
Castelli Omloop Thermal
  • Pris: 1799 kroner

  • Vekt: 208 gram  

  • Størrelse testet: Medium

skala
9/10

Der de andre produsentene, unntatt Castellis søsterfirma Sportful, lager sine vintershortser med lik passform og lengde som sommerbuksene, har Castelli laget Omloop Thermal i en lengde som vi kan beskrive som noe mellom shorts og knickers.

Buksa er god og varm med flosset fleece-innside, samt vann- og vindavstøtende overflate, også i rumpa. Seletøyet er luftig i ryggen, men det er også fòr et stykke opp på magen og på sidene.

Test_Castelli_Omloop_Thermal_2
Test_Castelli_Omloop_Thermal_2

Buksa har Castellis Progetto X2 Air pute i skrittet. Denne er myk og god, i tillegg til at den er absorberende slik at den ikke blir klam av svette. Der Castelli-buksen virkelig skiller seg fra de andre er på det ekstra stykket som er sydd på der vanlige bukser stopper på låret.

Dette stykket er fleecekledd på innsiden, og går over hele kneet foran, og stopper omtrent midt i knehasen bak, litt avhengig av beinlengde på syklisten.

Test_Castelli_Omloop_Thermal_3
Test_Castelli_Omloop_Thermal_3

Dette ekstra panelet utgjorde virkelig en forskjell i kaldt vær, også når vi hadde lengre knevarmere under buksa. Da unngikk vi også følelsen av at buksa klumpet seg litt bak knærne.

Castelli Omloop Thermal har super passform, deilig og varmt fòr og x-faktoren med ekstra lengde over knærne – som virkelig fungerer. En favoritt på de dagene du egentlig ikke ønsker å sykle i kort, men det kan du gjøre med denne buksa.

VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

God og varmende

Vind og vannavisende

Ekstra beinlengde føles bra alene og over kne-/beinvarmere

Refleks i logoen

MINUS

Den unormalt lange beinlengden kan klemme i knehasen

Test av Assos T.tiburu S7

Sykkelbukseekspertene fra Sveits vet hvordan de lager gode sykkelbukser og den forede. T.Tiburu-buksa fra Assos er intet unntak.

Assos T.tiburu S7
  • Pris: 2319 kroner

  • Vekt: 206 gram

  • Størrelse testet: Medium

skala
9/10

Her finner vi Assos’ beste pute, slik vi kjenner den i rittbuksa Equipe. Den rosa puta har unike Assos-funksjoner som vaffel-mønster og såkalt «Golden Gate»-luftpassasje under fronten av puta.

Buksa har også et vindtett materiale foran skrittet og nederst på magen de kaller «Blazenzchuts», samt hydrofobisk behandling av stoffet som gir en vannavstøtende effekt.

Test_Assos_T.tiburu_2
Test_Assos_T.tiburu_2

T.Tiburu føles litt trangere og litt stivere i stoffet enn Equipe S7. Er du helt i overkant av en størrelse kan du vurdere å gå opp en størrelse i forhold til sommerbuksa. Den spesielle passformen på buksa foran skrittet gir god plass til mannlig anatomi, noe som er med på å forhindre gnaging og sikrer at buksa og puta sitter godt mot kroppen hele tiden.

Sitteputa er av velkjent Assos-kvalitet. Ingen gnaging noe sted, uansett. Beinlengden er kort, og litt ekstra lengde hadde vært på sin plass for denne kaldværsbuksa. Det varmende stoffet er skikkelig varmt og ganske så vannavstøtende. Vi holdt varmen i to timer i regn og rundt null kun med denne og beinvarmere.

Test_Assos_T.tiburu_3
Test_Assos_T.tiburu_3

En varm og ganske så tett bukse med super komfort og passform. Vi ønsker oss dog litt ekstra beinlengde i forhold til sommerbuksa. Assos’ velkjente holdbarhet gjør buksa verdt noen ekstra hundrelapper. 

VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

God og varmende

Super sittepute

God plass i front

Vindtett front

Vannavstøtende

Gode seler

MINUS

Litt kort på beina

Trangere og stivere enn tilsvarende størrelse i sommerbukse

Test av Gorewear C5 Windstopper Bib

Gore er kongene av membraner, og deres shortser laget for kaldere vær har selvfølgelig Windstopper-membran inkludert.

Foto: Kristoffer H. Kippernes
Foto: Kristoffer H. Kippernes
Gorewear C5 Windstopper
  • Pris: 1990 kroner

  • Vekt: 210 gram

  • Størrelse testet: Medium

skala
6/10

Denne beskytter supert mot vind, og er også ganske så vanntett. C5 er Gore Wear sin litt rimeligere linje, men prisen er likevel lik flere av de andre dyre buksene her. Skrittputa er tjukk bak og oppleves som bred og litt tynn foran.

Gorewear har som Assos laget et formsydd rom foran på buksa slik at du slipper å klemme bløtdeler flate for å ta på buksa. Gore har innført et slikt vindtett kammer også på sommerbuksene sine, men det startet her med Windstopper-buksene.

Test_Gorewear_C5_Windstopper_Bib_2
Test_Gorewear_C5_Windstopper_Bib_2

Gore sin bukse oppleves som lite elastisk, og føles dermed trang og noe hemmende rundt hoftene. Beinlengden er bra, men vi savner silikonkant eller tilsvarende nederst.

Det litt tjukke stoffet i Gore-buksa sklir lett hvis du har glatte beinvarmere under. Gorewear C5 Windstopper bib er varm, vind- og vanntett og isolasjonsevnen er blant de beste, men det stive stoffet og den litt enkle skrittputa trekker ned.

Gore C5-buksa oppleves ikke som et plagg som føyer seg godt etter kroppen, og det forventer vi på en bukse i denne prisklassen.

Test_Gorewear_C5_Windstopper_Bib_3
Test_Gorewear_C5_Windstopper_Bib_3
VURDERING
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Varm og vindtett

Passe lengde på beina

MINUS

Stiv i stoffet

Ingen silikonkant nederst

Test av Assos Superléger S9 sykkelbukse

Assos vil også være med på moroa som skjer innendørs, og har lansert Superléger S9, som skal være den letteste og mest pustende sykkelbuksen de noen gang har produsert. Vi har testet klærne.

assos superléger s9, rulleklær, zwift
LUFTIG: Assos sin Superléger S9-bukse er godt tøyelig, og med luftige paneler på beina, for god lufting. Foto: Henrik Alpers
Assos Superléger S9
  • Pris: 2 899 kroner

  • Tilbehør:

    • Undertrøye: 989 kroner

    • Sokker: 279 kroner

    • Svettebånd: 139 kroner

  • Størrelse testet: Medium

  • Størrelse syklist: 172 cm/69 kg

skala
7.5/10

Når du sitter og tråkker det reimer og tøy kan holde for å henge med i ritt på Zwift, kan det også greit å ha marginene med seg, selv om det er innendørs.

Innendørs er det et helt annet klima og luftfuktighet, og derfor slår Assos på stortrommen med lanseringen av Superléger S9, som vi har testet.

Etter den voldsomme veksten til zwifting og innendørssykling, er det flere og flere klesprodusenter som kaster seg på bølgen med klær spesifikt designet til å sykle på rulla.

Assos er et stykke bak i køen av produsenter som kommer på banen, men til vinterens rullesesong har de altså lansert den svindyre Superléger S9-kolleksjonen.

Superléger S9 har Assos velkjente karakteristikker: sort og minimalistisk, de lange, kryssende stroppene, samt en skyhøy pris. Det er lite annet å forvente når de entrer markedet for innendørssykling.

Det åpenbare spørsmålet er: Er klærne verdt den høye prisen, eller kan du like så godt bruke en utslitt bukse og en gammel trøye?

Assos superléger s9, innendørssykling, rulleklær, zwift
ENKELT OG STILFULLT: Assos Superléger S9 er i karakteristisk stil fra den sveitisiske produsenten. Foto: Henrik Alpers

Bukse

Shortsen er ekstremt tynn og lett, og når man tar på den, føles det litt som å ta på mellomleggspapiret som shortsen har ligget i esken.

Nederst på lårene er det fire rader med silikonknotter som skal holde buksen på plass, slik vi også ser på andre Assos-shortser, som Mille GTS.

Når du strekker ut bena på shortsen, ser man raskt hva som gjør dette til en shorts spesialdesignet for sykling i varme og fuktige omgivelser.

Materialet er kalt «Breezer Tex», det er vevet mesh, sydd sirkulært. Når det strekkes ut er det veldig gjennomsiktig. Man er litt redd for at man skal rive det i stykker, men det er faktisk veldig solid.

«Breezer Tex»-panelet går et godt stykke opp på midjen, mens resten av shortsen er designet mindre gjennomsiktig.

assos superléger s9, rulleklær, zwift
NY KOLLEKSJON: Assos har kommet med nye Superléger S9, spesifikt designet for sykling på rulla. Foto: Knut Andreas Lone

Shortsen går litt over hoftene før den stopper, og går over i seler. Selene går på hver sin side foran, og over til ryggen i Assos’ løsning med A-mønster, hvor de samles i et høyt ryggstykke. Deretter fortsetter de helt ned til rumpen.

Puten har Assos’ sedvanlige design og er litt kortere i fronten. Det sørger for bedre pusteevne, som i at du ikke svetter mer enn du må i området. Samtidig skal det også lette trykket mot de mannlige kjønnsdelene.

Superléger har en pute som trolig blir å se i flere av Assos sine sommershortser fremover. Innlegget som brukes, kalles for SunDeck S9, og er en videreutvikling av puten vi har sett i Equipe RS S9.

Puten har en splitt i midten, et slags krater, som skal sørge for bedre ventilasjon og lufting. I tillegg har puten en håndfull hull fordelt rundt på puten, av samme årsak.

Tilbehør

Det er ikke noen klassisk trøye som kommer i Superléger-kolleksjonen, men en undertrøye, som fint også kan brukes resten av året.

assos superléger s9, innendørssykling, zwift, rulleklær
UNDERTRØYE: Store deler av Superléger S9-undertrøyen er i luftig mesh-netting. Foto: Henrik Alpers

Undertrøyen har to store mesh-paneler. Foran, opp til brystet er det smale masker, før det går over i større masker, som også dekker ryggen.

Superlette sokker, 30 gram pr. pr., er selvsagt også i kolleksjonen, mens pièce da résistance er selvsagt de stilfulle og superkule svettebåndene til håndleddene.

I bruk

Undertegnede bruker vanligvis størrelse small i de fleste shortser, men denne buksen er altså i størrelse medium. Og godt er det, for det er utrolig mye kompresjon i «Breezer Tex»-stoffet, og størrelsen er ikke mer enn akkurat passelig.

Selv om beina nesten kan oppleves litt trange umiddelbart, sitter resten av shortsen fint rundt livet og i skrittet, og det er ikke noe ubehag før vi setter oss på sykkelen.

Undertrøyen er svært myk og behagelig å ha på, og nesten ingen sømmer – kun rundt armhulen.

assos superléger s9, rulleklær, innendørssykling, zwift
PUSTENDE: De store maskene gir god lufting, samtidig som nettingen fanger opp svette og sørger for fordamping. Foto: Henrik Alpers

Når du sykler inne må du regne med at det er en annen opplevelse enn utendørs, og at det blir klamt og det blir svett. Å tro at Assos’ klær skal komme inn og revolusjonere hvor mye du svetter er selvsagt naivt. Men de kommer imidlertid på banen med et bunnsolid produkt.

De siste årene har vi brukt klær som har vært både rullespesifikke eller i det øvre prissjiktet, og det er ingen som har matchet det Assos leverer her.

Under harde, intense økter er det selvsagt vanskelig å unngå å bli gjennombløt. I forbindelse med konkurranse handler det jo først og fremst om marginer, som ikke er så lett målbare.

På roligere og mellomharde økter merker man imidlertid effekten for fullt. Klærne puster åpenbart godt. De oppleves lette, og det er langt unna en følelse av at man er dekket i søkkbløte klær.

Svettebåndene på håndleddene er helt nydelige til å ta unna svette i ansiktet, og kommer til å bli fast inventar på alle rulleøkter gjennom vinteren.

assos superléger s9, rulleklær, innendørssykling, zwift
PRAKTISKE: Svettebånd er ikke så dumt, når man trener inne. Foto: Henrik Alpers

Puten på buksen er ikke like tykk som Assos’ puter pleier å være, og den er kanskje hakket smalere også. Den er imidlertid utrolig behagelig.

Når du sitter på sykkelsetet på en rulle blir belastningen helt annerledes, og mye mer statisk og konsentrert enn ute, og det er da gjerne ekstra viktig med en god pute.

SunDeck S9-puten er av perfekt størrelse. Den tar unna bra på belastningen, samtidig som shortsen ikke har overflødig pute eller stoff, som skaper irritasjon.

Konklusjon

Klærne er slik Assos lover: Lette, med høy komfort og pusteevne.

Er dette derimot klær syklister må ha i garderoben? Er det blitt umulig å bruke en gammel trøye og bukse som snart skal kastes uansett?

Dette er et luksusplagg, og man klarer seg definitivt fint uten, og relativt stor grad av svetting må man regne med på rulla. Det finnes billigere klær og grep man kan ta for å sørge for å redusere svetten.

Prisen er veldig stiv, og det som taler mest for å kjøpe er strengt tatt puten i buksa. Skal du tilbringe mye tid på rulla på vinteren, er det viktig å ha en bukse som sitter godt og som skjermer deg for ømhet og sår.

Fasiten? Vi kan som vanlig ikke bestemme om du skal kjøpe dette eller ikke. Men vi kan helt sikkert si at vi synes det er i overkant å bruke 4 300 kroner på et sett klær til rullesykling.

VURDERING
Totalinntrykk
Valuta for pengene
Samlet karakter
PLUSS

Høy pustevne

Høy komfort

Strålende pute

Funker også til sommersykling

MINUS

Høy pris

Test av Castelli Insider 2 sykkelbukse

Castelli Insider 2 er tøy spesifikt designet for rullesykling. De skal være luftige og komfortable, for å håndtere omgivelsene innendørs. Og her både bommer og treffer Castelli.

INNE-BUKSE FRA CASTELLI: Insider 2 er designet for å være en sykkelbukse til sykling på rulla. Foto: Knut Andreas Lone
INNE-BUKSE FRA CASTELLI: Insider 2 er designet for å være en sykkelbukse til sykling på rulla. Foto: Knut Andreas Lone
Castelli Insider 2 sykkelbukse
  • Pris: 1 499 kroner

  • Vekt: 125 gram (str. S)

  • Størrelser tilgjengelig: XS til 3XL

  • Størrelse testet: Small

  • Størrelse syklist: 172 cm/69 kg

skala
6/10

Det funker fint å bruke sykkelbukse du også har brukt utendørs, når du skal sykle inne på rulla, men rullesykling stiller noen andre krav til spesifikasjoner på shortsen.

Derfor kommer nå flere og flere produsenter med både bukser og trøyer spesifikt designet for rullesykling, og Insider 2 er Castelli sin rullekolleksjon.

Shortsen er designet i veldig tynt materiale, for å kunne holde deg så kjølig som mulig i det som gjerne blir varme og klamme rom når du sykler inne.

På utsiden av begge lårene er det luftige mesh-paneler, som går langt opp på hoften, til shortsen slutter og går over i stropper.

Overgangen til stroppene på ryggen er også i mesh. Den delen av stroppene som går over skuldrene er robuste, mens siste halvdel av stroppene på forsiden er tynnere og luftigere.

Lårstrikken har ikke noe silikonbelegg på innsiden, men er i et stoff som gir litt motstand og griper mot låret, slik at shortsen skal holde seg på plass.

Buksa kommer med det som er Castellis mest brukte pute, som vi også finner i deres dyreste sykkelbukser, Progetto X2 Air Skin.

Det er en sømløs pute, bestående av to lag, i tynt og luftig stretch-materiale. Lovnaden er at den skal tilby strålende komfort over lang tid, samtidig som den er ventilerende.

VELDIG TYNN PUTE: Castelli sverger til Progetto X2 Air i mange av sine bukser, også Insider 2. Foto: Knut Andreas Lone
VELDIG TYNN PUTE: Castelli sverger til Progetto X2 Air i mange av sine bukser, også Insider 2. Foto: Knut Andreas Lone

I praktisk bruk

Når jeg sykler inne er det i hovedsak én ting som gjelder, og det er puten (padden). Om shortsen puster megabra eller ikke, er ikke så kritisk, selv om det selvsagt er positivt.

Sykkelrullene er stadig i utvikling og hjelper til å gi mer kjørekomfort med demping og litt bevegelse og vandring til sidene. Det hjelper med å ta unna det konstante, statiske presset i underlivet når du sykler innendørs.

Mens du utendørs er mer dynamisk, oftere og mer naturlig er oppe og står, blir man gjerne sittende mye mer inne, og får ikke samme avlastning.

I så måte skuffer Insider 2 veldig, og Progetto X2 Air Skin holder ikke mål. Nå er vi selvsagt alle veldig forskjellige og enkelte vil kanskje elske den tynne puten, men for meg funker den ikke.

Puten består rett og slett av to litt tykkere "filler" med stoff, og er ikke en pute slik vi kjenner i tradisjonell forstand, med innleggsdemping. Følgelig føles det som jeg sitter rett på setet, det blir ømt og sårt i underlivet, og etter økten er jeg uvanlig stiv i halebeinet.

Det vil imidlertid ikke si at buksen er fullstendig feilslått, for den har mange gode kvaliteter. Den har et veldig behagelig design og sitter fint på kroppen. Dette er italienske størrelser, så du bør kanskje vurdere å gå opp en størrelse i forhold til andre merker.

De store meshpanelene hjelper utvilsomt med å ta unna svette og å holde deg relativt avkjølt.

Konklusjon

Dette er antagelig en shorts som er enten elsk eller hat. Vi syklister har alle forskjellige preferanser og passformer.

Shortsen kan kanskje funke bra på korte, intensive økter som et Zwift-ritt, hvor dens sterke ventilasjonsegenskaper virkelig kommer til sin rett og komfortnivået uansett er begrenset.

På den andre siden vil den kanskje være noe særlig ikke på lengre økter, hvor du trenger støtte og komfort i underlivet.

Her er det sterke plusser og sterke minuser, som gjør at vi havner veldig midt på treet.

VURDERING
Komfort
Ventilasjon
Verdi for pengene
Totalinntrykk
PLUSS

Veldig luftig og bra design

Lett

Slitesterk

MINUS

Alt for tynn pute

Litt liten i størrelsen

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.