HANDLELISTE: Kjøper du disse sykkelklærne er du klar for både varmt og kaldt sykkelvær! Foto: Henrik Alpers
Lesetid: 6 minutter
Det finnes sikkert hundretusenvis av ulike sykkelplagg om vi tar alle mulige produsenter med i betraktningen. Men hva trenger du egentlig som et minimum? Mannen i den ene butikken sier en ting, kvinnen i den andre noe helt annet.
Men hva er det egentlig som gjelder?
Sitter du inne med de produktene vi tar for oss her, har du en rimelig bankers sykkelgarderobe fra mars til oktober!
1. Sykkelbukse Ikke vær redd for å legge penger i en god bukse med en behagelig pute. Vær heller ikke redd for å kjøpe to bukser. Sykler du hver dag blir det fort grisete når du bruker den svette buksen din dag ut og dag inn. Salt svette i tøy gir også fare for sittesår. Husk å vaske plagget hver gang, og under buksen skal det aldri være undertøy! Hvite bukser blir gjennomsiktige når de blir våte, og er hvite sånn ca én eneste tur.
Stiltips: Svarte bukser passer til alle andre farger, og er det de gamle heltene våre brukte.
…
2. Sykkeltrøye En sykkeltrøye viser identitet og tilhørighet. Finn en du liker godt, alle farger og stiler er velkommen. Skal du bare ha et fåtall med trøyer, ikke gå for de aller dyreste profftrøyene. Disse er neste utelukkende laget for varme forhold, ofte vel kjølige til norske normaltemperaturer, selv nå som våren er her og sommeren nærmer seg. Husk også at de dyreste trøyene gjerne er ganske trange i snittet. Normalvektige syklister har gjerne noe mer korpus enn Chris Froome & co.
Men hva kjøper du? Som nevnt over - kjøp en du liker godt, både i utseende og form.
Stiltips: Gamle sykkeltrøyer i ull gir alltid plusspoeng. Sjekk loftet hos far, markeder i små franske byer eller søk på e-bay etter «molteni».
…
3. Hjelm Hjelmen skal sitte på hodet, uansett. Et par kule briller etter personlig smak sier også mye om hvem du er. De beskytter mot støv og insekter, i tillegg til at du selvsagt ser kul ut. Men hva slags hjelm skal du ha? Forskjellen på de dyrere og rimeligere hjelmene er i nesten alle tilfeller at jo dyrere det er, jo lettere og luftigere er det.
Sykler du hver dag skal du ikke være redd for å svi av et par laken på en fet hjelm. Det er grusomt varmt å sykle i tretti grader med en dårlig ventilert hjelm. Moderne aerohjelmer er populære, men er du usikker på om du trenger en, gjør du det ikke.
Stiltips: Finn en hjelm der det er lett å feste brillene. Ser profft ut, i tillegg til at det er en grei løsning i lange motbakker.
…
4. Sko En sko kan være laget av både lakk og lær. Den kan være aldri så bra, men passer ikke toppmodellen foten din, er det for deg en ræva sko. Kjøp en sko som passer, til den prisen du synes er passe. Da blir det bra. Det finnes massevis av proffer som er sponset av et skomerke, men fortsatt sykler med gamle favorittsko fra et annet merke. Og dagens sko - er akkurat like bra som de var for ti år siden, altså, det spiller strengt tatt ingen rolle om de er fra i år eller 2015.
Stiltips: Hvite sko er en udødelig klassiker. De kan være styr å holde rene, men du får fett med respekt om du alltid stiller med hvite sko.
…
5. Undertrøye En undertrøye frakter fuktigheten over til neste plagg, slik at du er så tørr som mulig nær huden. Den reduserer også friksjonen fra selebuksen over skuldrene, og hindrer gnissing på brystvortene. Enkelte syklister plages faktisk av dette, eller at selene strammer over skuldre og rygg.
Undertrøye er smart, for overkroppen utsettes for masse fartsvind, og dermed kulde. Redaksjonsmedlemene sykler samtlige med undertrøye, og kan vanskelig se for seg et liv uten. Vi må over 20 grader og sol før den droppes.
Stiltips: Undertrøyer av tynn, tynn, tynn merino-ull fungerer usedvanlig bra sommer som vinter. Rapha har noen riktig fine.
…
6. Hansker Hansker får du i alle farger og kvaliteter. Er du en surrekopp kan du kjøpe mange fint funksjonelle hansker til 49 kroner, er du en jåle med stålkontroll kan du kjøpe noen eksklusive i lær slik som på bildet. Syklister enes aldri i hva som er best. En vanlig myte er at en MÅ ha hansker med masse puter i håndflaten, men minst like mange foretrekker hansker så tynne som mulig, slik at en får bedre kontakt med styret.
Stiltips: Lange hansker av det amerikanske merket Defeet er det som gjelder, for mange også om sommeren.
…
7. Vindvest En vindvest luner godt når det er kaldt, er fin å ha i lange utforkjøringer, og ser dessuten stilig ut. Den går også lett ned i baklommen om det blir for varmt. En vindjakke eller regnjakke blir fort både varm, klam, og blafrete når farten går opp. En vindvest derimot sitter oftest tett på kroppen, og gjør at du holder varmen når det trengs. Finnes i utallige farger og former, men sørg for at den sitter tett.
Stiltips: Svarte vindvester matcher så godt som alt som finnes av tøy.
…
8. Lange sokker i akkurat den fargen du vil Sokker skal en alltid bruke, og de skal være passelig lange slik som på bildet. Kjør gjerne på med friske farger. Av uforklarig årsak er det mange som sverger til korte ankelsokker, men det blir litt som å prosedere i retten iført onepiece. Unngå også dressokker, tennissokker og svarte sokker merket Nike, Lance Armstrongs varemerke.
Stiltips: Hvite sokker som går til rett under leggmuskelen er en udødelig klassiker som aldri slår feil. Nok en gang er det merket Defeet som gjelder.
…
9. Armvarmere - løse ermer Kjært barn har mange navn, og mange kaller dette feilaktig for «løse armer». Armvarmere eller løse ermer er den korrekte beskrivelsen. Men hva brukes de til?
Tidlig lørdags morgen er det ofte kjølig, men du vet at temperaturen kommer til å endre seg. Et par løse ermer, eller armvarmere som vi også omtaler det som, løser saken. Når solen titter frem og gradestokken når nye høyder putter du de avtagbare ermene i baklommen. Voilà! Solskille!!
Stiltips: Kjøp deg noen armvarmere som matcher favorittrøya. Ikke lett å få tak i, men kommer du over det er det bare å dra kortet!
…
10. Knevarmere Knærne dine er ekstremt utsatt når du sykler. De tar imot kald fartsvind, og belastes konstant mens du tråkker rundt. Dårlige knær har avsluttet tusenvis av lovende sykkelkarrierer. Et par løse knevarmere, eller «løse knær» som det heter på folkemunne, er kjekt å ha. De er ikke plagsomt varme, og beskytter det utsatte leddet mot vær og vind. Om det brått skulle bli varmt tar du de av, ruller de sammen og putter det i baklommen.
Stiltips:Knevarmere skal aldri brukes uten at du bruker armvarmere. Knevarmerne fjernes altså før armvarmerne.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.