I denne testen har vi bedt leverandørene om ytterjakker til vinterbruk, der vi vil møte temperaturer på begge sider av nullpunktet, og alle slags nedbørsformer. Alle jakkene har fått et definert temperaturområde for behagelig bruk, men husk at det er store individuelle variasjoner her.

Dette er en kategori der det er vanskelig å finne gode jakker, og enkelte produkter har vi valgt å utelate fra testen fordi de ikke er godt nok. Når klesprodusentene lager vintertøy, er det ikke den nordiske vinteren de tar i betraktning, heller den sentraleuropeiske.

Annonse
FELTTEST: Paul Errington, skjeggete brite på norgesbesøk. Foto: Marcel Battle.

Siden salgsvolumet i dette segmentet er lavt, er det heller ikke særlig prioritert på utviklingssiden. Tøyet er helst laget for temperaturer over null grader, lett regn, tåke og kanskje en dag eller to på minussiden. Verken tørt eller vått vinterklima på minussiden er det lagt særlig vekt på. Været plaggene er laget for er mer sammenlignbart med en norsk senhøst, eller tidlighøst om du bor lenger nord.

Klærne vi sykler rundt med på vinterstid er med andre ord noe vi bruker i mangel på tøy laget til den norske vinteren. Det finnes produsenter av vinterjakker-og bukser til skikkelig kalde vintre, men det er gjerne små nisjeprodusenter med lavt salgsvolum.Faktisk var det ingen av disse produsentene som kunne levere til testen.

Vintersykkeljakker som er tilgjengelig i butikkene er gjerne i softshell eller lignende materiale, og det er oftest snakk om en eller annen form for skalljakke som beskytter mot elementene. Jakkene er sjelden særlig foret i særlig grad, og legger opp til at du må ha varmeisolerende plagg under. De er ofte romsligere enn klær til andre sesonger. Dette er både for å kunne ha plass til litt mer under, samt at et luftlag vil være noe isolerende.

Flere av jakkene i denne testen er tilnærmet like i praktisk funksjon, og det er smådetaljer som skiller. De færreste av dem er gode vinterplagg i seg selv, du må fortsatt kle deg godt under.

DISNEYJUL: Vinteren i fjor var magisk, med annerledes sykkelopplevelser i skogen. Foto: Marcel Battle.