Velocio womens ultralight vindjakke kommer i tre freshe farger: «Lemon» som er en mer varmgul farge enn sitrongul som navnet kan assosieres med. «Deep sea», en sjøgrønn utgave som ser veldig lekker ut på nettsiden, samt en «fire red» for den fargeglade.

Dette er altså en jakke du har på lomma, som du tar frem når været eller forholdene blir dårlige.

Jakken har en silikonkant rundt midjen for å unngå at den sklir opp underveis, den har fleecefor i kragen, og en liten lomme med glidelås på høyre side bak. Lommen er designet for å brukes også som pakkpose til jakken når den ikke er i bruk, eller til å ha verdisaker inni mens du sykler. Samme modell av jakke finnes også til herre, i samme farger.

Jakken er produsert av et tynt, vindtett ripstop-tekstil i 100% nylon. Den er satt sammen av vindtette paneler, kombinert med luftig og stretchy mesh-paneler under armene og i siden som skal gi god bevegelighet og en tettsittende passform med god. 

Jakkens øvrige detaljer er diskre og reflekterende logoer, innsydde reflekser på ermer og ryggen for økt synlighet i dårlig lys. Den kommer med en toveis glidelås og stormklaff for bedre vindavvisning i fronten. Toveis-glidelåsen gjør forresten at lommene på trøya under er mer tilgjengelige for rytteren i fart.

Velocio som merke er opptatte av at klærne deres skal være bærekraftige og at produktene skal vare lenge. Velocio oppgir at jakken er produsert på fabrikk i Italia, laget av 50% resirkulert nylon, mens merkelappen inni jakken sier 51% resirkulert nylon og at produksjonslandet er Albania.
Nettsiden reklamerer dessuten med at jakken er satt inn med impregnering og tåler en liten regnskur før vannet begynner å trenge igjennom. Dette kan og bør nok vedlikeholdes dersom du ønsker at den vannavisende effekten skal vedvare etter vask.

velocio-2
GOD GLIDELÅS: Stor hempe og grov glidelås som kan åpnes både ovenfra og nedenfra. Et stort pluss!

Praktisk Bruk

Jakken har en tettsittende passform som lovet. Den føles ikke trang, og har god bevegelighet. Den blir likevel litt løs og blafrete over skuldrene og det vil nok oppleves litt irriterende for de fleste etter en del mil. Den strammer ikke noe sted under bruk, ei heller holder den vann ute som lovet. Eller, det vil si, den holder unna der den er vindtett for en liten stund, men med de store meshpanelene som er litt uheldig plasserte iforhold til hvordan vinden treffer kroppen, blir meshen like vanntett som myggnetting.
Totalt sørger meshpanelene under armene og i siden av kroppen for at tøyet innenfor blir bløtt etter kort tid i en regnskur. Meshen sørger jo derimot for veldig god lufting i tørt vær, og det må nevnes at dette er den første vindjakken vi har sett med mesh sammenhengende fra hofta og ut ermet.

Skjønt, dette er en vindjakke – ikke en regnjakke for heldagsbruk

Den tar svært liten plass på lomma. Den blir på størrelsen med en tennisball om du pakker den sammen, eller en litt større pølse om du velger å pakke den inn i sin egen lomme. Den tar liten nok plass på lomma og får mobiltelefonen til å oppleves som nokså stor.

Jakkens toveis glidelås er genial, den er enkel å betjene i fart, også med langfingrede og litt tykke hansker. Den grove glidelåsen med store hemper er lett å få tak på. Stormklaffen blir innimellom litt i veien, spesielt dersom jakkens glidelås er helt åpen. Da trengs det to hender for å få glidelåsen sammen, og i tillegg en finger til å dytte den unna, men siden jakken kan åpnes både ovenfra og nedenfra er ikke behovet for å åpne den helt uten å ta den av like stort som andre jakker.

velocio-4
VELDIG LUFTIG: Lufteløsningen blir for mye av det gode. Det blir både kaldt og slipper gjennom mye vann selv i små skurer.

Detaljer

Jakkens toveis glidelås, en lun fleecekant i den nokså høye kragen og oppbevaringslomme plassert bak på høyre side gjør at denne jakken er et godt alternativ til vindtett ytterlag når været er rufsete.
Som ekstra fyll på lomma, et vindtett ytterlag på lange ritt, som for eksempel neste års Styrkeprøve fra Trondheim, eller på en langtur med nedkjøring etter en klatring opp til eksempelvis Dalsnibba, vil jakken være et naturlig plagg å ta med på lomma.

Vi skulle ønske Velocio var litt mer generøse med refleksene

Mesh panelene under armene og i sidene burde vurderes byttet ut med noe som ikke er fullt så luftig, eller flyttes på, så jakken kan få gjøre mer av jobben den er laget for, nemlig beskytte mot kald vind. Jakkens nåværende design og plassering av meshpanelene, gjør at fartsvinden fort kan oppleves som ubehagelig kald under armene, noe som sannsynligvis ville blitt bedre om panelene ble plassert mer bak på plagget sånn at de ikke er direkte i vinden.

Mer om Velocio

Du kan lese flere tester av Velocio-produkter her. Velocio Signature Softshell Jacket finnes både til menn og kvinner, vi har testet herreutgaven. Til høst-og vintersykling har vi også god erfaring med Velocios undertrøye Alpha Long Sleeve Jersey.

Velocio-5
TETT: Jakken sitter godt og tett, og har fin bevegelighet. Det liker vi.

Buy - try - why?

Jakken er middels mot høyt priset. Prisen kan forsvares med at den er bærekraftig fremstilt og er relativt kortreist. Vi mener det finnes bedre lette vindjakker for norsk vær og temperaturforhold. Den er såpass luftig at vi vil påstå den egner seg best til bruk fra juni til ut august, på nokså varme sommerdager der det er utrygt for væromslag eller temperaturendring og sur vind. Begrunnet med at den fort gir for lite beskyttelse i lavere temperaturer. Det er riktignok individuelt hvor fort en fryser, men skal du ha en vindjakke til hele året kan den bli litt kald. 

Passformen og bruksegenskaper er godt innenfor godkjent karakter, så dette er et produkt å ha i garderoben dersom du ikke allerede har en komprimerbar vindjakke du er veldig fornøyd med fra før. Fargen er godt synlig og hjelper andre trafikanter med å oppdage deg tidlig.

Oppsummert

Konklusjonen vår er at det er en helt ok jakke til en stiv pris. 

Jakken gjør jobben og den hadde nok blitt pakket på lomma til ethvert sykkelritt, siden det pr. dags dato faktisk finnes svært få gode alternativer til komprimerbare vindjakker i freshe farger, som vi har testet, og som gir like god bevegelighet for rytteren.

Velocio-wind-jacket-5
PØLSE: Pakker du jakken i sin egen lomme blir den til en pølse som glir rett ned i lomma.