Santini Vega Extreme

Santini Vega Extreme

  • Pris: 2299 kroner
  • Vekt: 409 gram
  • Størrelse testet: Medium
  • Størrelse på testsyklist: 184 cm/75 kilo
  • Racingdepot.no 
skala
8/10

Vega Extreme-jakka har myk og behagelig innside av roubaix-fleece-lignende materiale fra Polartec og en vanntett og vannavstøtende ytterside i neopren-lignende materiale. Polartec kaller materialet for Windbloc. Dette er et tre-lags stoff som  er vind- og vandtett og har en mikroporøs innside som skal sikre luft mellom kropp og jakke, samt forbedre pusteegenskaper og fukttransport. Mansjettene rundt håndleddene er trange og gummilignende, med myk fleece mot huden. De trange mansjettene og gummi-overflaten gjør det lett å dra hansker utenpå. Mansjettene slutter også tett rundt håndleddet slik at du unngår den livsfarlige gjennomtrekken her.

TRANG: Mansjetten er helt uten borrelås eller strikk, kun stramt gummilignende materiale.

Vi har testet denne jakka i temperaturer fra +5 til -10 grader. Den har sitt optimale temperaturområde mellom 0 og fem grader. Blir det veldig mye kaldere enn frysepunktet vil du oppleve at det er trangt å få plass til ekstra lag under. Vi klarte å få plass til undertrøye og langermet vintertrøye under, men da var det trangt, spesielt på ermene og over rygg og skuldre. Da kunne vi bruke jakka ned til fem minus uten problemer. 

MED LOMMER: Vega Extreme-jakka er trang over skuldrene og har fire store baklommer, den ene vanntett. Foto: Kristoffer H. Kippernes

I en håndfull plussgrader trivdes vi godt med denne jakka kun utenpå en langermet undertrøye i ull. Da holder den godt på varmen, uten at det blir for varmt. Ved energisk sykling puster jakka litt dårligere enn vi aller helst kunne ha ønsket. Men det er prisen og betale for vanntetthet, nesten uansett materiale. Stoffet i armhulene er tynnere og luftigere enn resten av jakka, men luftingen gjennom her hjelper ikke stort hvis du ikke slipper inn noen vintre gjennom glidelåsen i front samtidig.

SKVETTLAPP: Gummilappen over rumpa er foret med fleece og beskytter godt mot sørpesprut nederst på ryggen. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

I regn, sludd og sørpesprut er den ekstra rumpeflappen god å ha. Denne dekker mest nedre del av korsryggen og er som håndleddsmansjettene konstruert i et gummilignende materiale med fleece på innsiden. En stor refleks-logo her gjør deg godt synlig. Et oransje felt på venstre skulder er også kraftig refleks. Dette synes godt når du sitter på sykkelen med skuldrene fremover.

Artikkelen fortsetter under bildene.

REFLEKS: Det oransje feltet på venstre skulder lyser sterkt i lyset fra biler eller andre syklister. Foto: Kristoffer H. Kippernes
I BLITZEN: Med blitz ser vi tydelig hvordan refleksen på skulderen lyser opp.

De tre baklommene er store og fine. Den ekstra, vanntette lommen utenpå midtlomma er fin for mobilen. Den har stor glidelåshempe og er lett å åpne og lukke i fart.

Les også Utemagasinets test av varme ulltrøyer

Glidelåsen i front av jakka har en vindtett flapp på innsiden. Selv om kragen har myk og lodden fleece mot halsen ønsker vi oss en glidelåsgarasje også. Den kraftige metallglidelåsen føles kald mot haka.

PELTZ: Foret inne i kragen er mykt og varmt. Det er laget av Polartecs Alpha-stoff som omtales som hydrofobisk og isolerende.

Santini Vega Extreme har en komfortabel, ettersittende og sykkelspesifikk passform. Den er vanntett, komfortabel og varm i temperaturer rundt null. Myk og høy krage, med deilig fiberpels mot hals og hake gir god komfort. Det tykke elastiske stoffet gjør at jakka ikke blafrer i vinden. Den er derfor super på langturer på veien i ganske høy fart. Passformen begrenser muligheten noe for ekstra klær under når det blir ordentlig kaldt. Gå evt opp en størrelse hvis du ønsker å bruke den i mange minusgrader. En brystlomme hadde også vært en fin oppgradering for å ha mobilen litt lettere tilgjengelig.

Les om sykkelturen mellom fjorden og brøytekantene - fra Lærdal og Aurlandsvangen

VURDERING
Valuta
Helhetsinntrykk
PLUSS
+ Trang passform + Varm og myk + Vanntett + Vanntett fjerdelomme + Ekstra rumpeflapp + Myk Alpha-fleece i kragen + Lange ermer med flott mansjett
MINUS
- Litt klam - Trang over ryggen/på armene med to lag under - Ingen brystlomme