Rapha Classic Gore-Tex Winter Jacket

Rapha Classic Gore-Tex Winter Jacket

  • Pris: 3700 kroner
  • rapha.cc
  • Størrelse testet: L

Klesgiganten Rapha kommer stadig med nyvinninger, og denne gangen har de laget en regnjakke til de av oss som sykler uansett hvor dårlig vær det måtte være.

Rapha Classic Gore-Tex Winter Jacket er den jakken de til nå har produsert som må regnes som den absolutt groveste og mest solide. For syklister som ellers elsker så tettsittende og lette klær som mulig, dette blir for rene oljehyren å regne, men du verden som det fungerer i dårlig vintervær.

Bruksområde

Denne jakken er laget for trening og sykling på dager der det regner mye, og er temperaturer ned mot null, eller gjerne under null også. Dette er en jakke som forblir på hele turen, den er for tung og stor til å ha i en lomme på ryggen.

Jakken er laget for å være et vann-og vindtett ytterskall som beskytter deg mot elementene, og den er tiltenkt brukt som en skalljakke.

Sykkel-vinterklær-33
OVERLAPP: Ermene er lange nok for de aller fleste, og overlapper godt hansker med høy mansjett.

Akkurat slik en har kledd seg for toppturer, skikjøring eller fjellturer i en årrekke.

Landeveissyklister har sjelden fått glede seg over plagg eller klesfilosofi til slike temperaturer eller slikt elendig vær, før de siste årene. Men er det fordi produsentene ikke har laget slike plagg, eller fordi syklister ikke har kledd seg på den måten?

Vi lener oss mot begge deler. Faktisk kommer vi ikke umiddelbart på noen andre skalljakker som har en lignende profil. Testvinneren Gore Wear C7 er eksempelvis laget uten tanke på å ha varmeisolerende plagg under, der skal kun en tynn trøye isolere.

Om vinteren og i skikkelig dårlig vær er de som sykler lenge kledd i det de har som kan funke, heller enn faktiske klesplagg laget for elendig vær. Der fjell-og friluftsfolket har hatt plagg til all slags vær, har det i liten grad eksistert sykkelklær til de samme elementene. Rapha endrer litt på det.

Sykkel-vinterklær-34
BRØSTKASSELAGRING: To lommer på brystet på herrejakken, en på damejakken.

Ute på veien sykler vi altså med en litt tung, stiv jakke som føles grov å ta på, men som samtidig oppleves litt som å ta på seg et slags trygt, beskyttende lag mot omgivelsene. Og det er nettopp det denne jakken er.

Med en tynn ulltrøye som fukttransporterende plagg og en litt tykkere fleece som isolerende lag tar vi på oss regnjakken og legger ut i det elendige været som preget hovedstaden frem til jul.

Ok – vi har syklet i regnet før. Vi er ikke fremmede for at vi blir iskalde på fingre og tær først, så legger knær og lår, og helt til slutt overkroppen, simpelthen fordi den er mest isolert fra omgivelsene.

Akkurat den opplevelsen er ikke noe annerledes nå.

Om det tar mer tid før vi blir kalde på overkroppen med denne jakken vet vi ikke, det er umulig å måle. Men vi tør mene at det oppleves slik. Det føles litt tryggere. Det føles litt varmere, det kjennes ut som plagget er laget for de elendige førjulsstormene vi begynner å bli vant til.

Og vi liker definitivt at det er rom for isolerende plagg under, ikke at vi stapper oss inn i en ytterjakke.

Sykkel-vinterklær-35
TULLBALL: To lommer på ryggen gir fullstendig ubalanse i det du har med deg. Er det så JÆVLA vanskelig å lage tre?

Men er det egentlig noe nytt med denne jakken?

Jakken er altså på ingen måte mer vind-eller vandtett. Det som gjør at jakken føles bedre i lave temperaturer og dårligere vær enn det meste annet vi har prøvd, er simpelthen at stoffet som dekker membranen, er tykt, grovt og stivt.

Dette gjør at selve jakken ikke er like tett på huden eller de underste klesplaggene, slik at det luner litt bedre. På tynne, tettsittende jakker kjenner vi ofte at regndråpene treffer skallet, vi kjenner regelrett kulda mot huden. Om sommeren er dette selvsagt ikke noe problem, men det er gjerne ubehagelig kaldt når det er høst, vår eller vinter.

Sykkel-vinterklær-37
STRAMMING: Rundt livet har du en enkel og solid strammeløsning. På innsiden av jakken, riktignok.

Erfaringen med slike jakker har mange fra typiske fjellturer, eller kanskje toppturer på ski. Frem til nå har vi ofte brukt ikke-formsydde regnjakker til annet bruk på sykkelen. Det har fungert greit, men har kanskje ikke skreket identitet, og vi har saktens også savnet en jakke som er formsydd med lange ermer.  

Vi får bare si det en gang til – det føles bedre. Jakken er definitivt mer vintertilpasset enn andre regnjakker vi har testet. Og således tør vi si den er litt bedre og litt mer dedikert.

Men hvor mye bedre kan det egentlig være?

Revolusjonerer det sykling i kaldt vær? Nei, syklingen er den samme. Men det er ikke mange andre regnjakker som er laget for sludd og regn ned mot nullpunktet, som har plass til tøy under og som ikke ser ut som den er laget for noe helt annet.  

Kan vi enkelt sykle i fem timer i to grader og regn, der vi tidligere stoppet etter fire? Nei, det vil fortsatt avhenge av din mentale styrke.

Sykkel-vinterklær-36
BEHAGELI: Innsiden av halspartiet er kledd med myk fleece.

Blir vi på et eller annet tidspunkt i turen våt gjennom jakka? Regner det nok, ja. Men når en jakke holdes unna kroppen, blir trykket på membranen mindre. Men vann trenger tidsnok inn ved halsen eller ermene.

Ser vi bedre ut? Tja. Utseendet vurderer vi ikke som en del av testen. Men jakken sitter bedre på, ettersom det er nettopp sykling den er laget for, og den tar høyde for at vi har plagg under.

Før konklusjonen kommer. Dette er altså en jakke for de våteste og kaldeste dagene, som Rapha sier det selv. Grove glidelåser, myk fleece i en romslig hals med plass til buff eller lignende, myke mansjetter på ermene, flotte og store reflekser flere steder og solide brystlommer er noe av det som gjør dette til et godt plagg. Enkelt, men høy kvalitet og god gjennomføring.

Dette er ikke jakken for høy intensitet, til det blir den for stor og klumpete. Men til treningsturer eller våte regndager, et aldeles perfekt plagg.

Oppsummert

Rapha Classic Gore-Tex Winter Jacket er en regnjakke laget for de kaldeste og våteste dagene. Den er det nærmeste vi kommer absolutt vind-og vanntetthet med sin Gore Tex Infinitum-membran, og den er trolig den beste regnjakken vi har prøvd til dagene striregnet såvidt ikke blir til slutt.

Så er spørsmålet om vi trenger en jakke til 3700 kroner til dager der de færreste gidder å vurdere å komme seg ut. Det er en høy pris, men det er helt på snittet med andre regnjakker i denne kvaliteten.

Om du trenger dette plagget må du som vanlig vurdere selv, men vi kan gå god for at dette er jakken du vil ha om du sykler mye i vått og kaldt og er på jakt etter ny jakke.

rapha-classic-gore-tex-winter-jacket
SYNLIG: Refleksene på jakken synes godt i mørket og er av de bedre vi har prøvd.
PLUSS
Svært god beskyttelse når været er som dårligst - det litt stive stoffet holder jakka unna kroppen og dette luner godt - gode mansjetter - store og gode reflekser, lommedrenering - laget for å ha på både fukttransporterende og isolerende tøy under
MINUS
Litt trang rundt albuene - ermene kunne vært lengre - strammingen rundt livet er på innsiden av jakken og litt knotete å nå med tykke hansker - nå må klesprodusentene slutte med to lommer på ryggen altså for noe herk