I denne testen har vi gått gjennom åtte regnjakker til landeveissykling, som alle er gode nok til at du kan bruke dem en hel dag i regn. Alle jakkene finner du nederst i testen. 

I motsetning til løping, fjellturer eller sykling på grus for den saks skyld, kommer ikke vannet på en landeveissyklist bare ovenfra. Detkommer vannet fra himmelen, det spruter opp fra bakken, det spruter over ryggen din fra bakhjulet, hjulet foran deg sender det i ansiktet ditt, og for sikkerhets skyld kommer det fra siden også. Det blir omtrent som å sette seg på rulla i en vaskehall, det er så godt som umulig å holde seg tørr.

Annonse

La oss nå si at du har på deg oljehyre og taper igjen rundt halsen og ermene, da holder du deg i hvert fall tørr – men bare frem til du blir så klam at du blir våt likevel. Jakken vil dessuten være så stor og tung at det blir praktisk umulig å bruke. Utrolig nok er det ikke mange år siden hele proffeltet syklet rundt med gjennomsiktige regnjakker i tett plast, eneste lufting var nettingstoff under ermene. Det handlet om å velge mellom to onder.

r2-17

Heldigvis har det skjedd mer i utviklingen av regnjakker enn antidoping de siste ti årene. Vi hadde gode regnjakker for ti år siden også, men de var få, dyre, og hadde like fullt visse mangler. Men hvordan er en god regnjakke til sykling?

I denne testen er vi altså på jakt etter regnjakker til heldagsbruk. Dette er ikke de tynneste, letteste jakkene som knapt holder vannet ute og så vidt er vindtette. Dette er jakker du tar på når du skal på langtur, der det regner fra du setter deg på sykkelen til du er hjemme igjen. Vi vil at en slik jakke skal sitte tett og godt på oss når vi er i sykkelposisjon, og vi stiller som minimumskrav at ermene er lange nok når vi strekker oss i bukken. Jakken bør i tillegg ha ventilasjonsmuligheter, slik at klam luft kan slippes ut når det blir for varmt.

KALD DAG: Julien Bernard og Tiago Machado - med regnjakke på, Paris- Nice 2018. Illustrasjonsfoto: Kristof Ramon.

Selv om jakken skal sitte tett bør det også være litt luft mellom kropp og jakke. Både for å unngå at det blir for tett, at vi kan ha med mat og utstyr på lomma, samt at vi får tak i dette i fart. Jakkene bør også være lette å ta av og på med kalde hender eller hansker.

Selvfølgelig skal jakken også holde vannet ute, og slippe klam luft ut. Selvfølgelig bør jakken kunne pakkes liten nok til å ha på lomma, selv om intensjonen er å ha den på hele dagen.

For å oppnå kombinasjonen av vanntetthet og pusteegenskaper, bruker alle regnjakkene ulike membraner. Disse membranene har enkelt forklart små nok molekyler til at fuktig damp slippes ut, mens store vanndråper ikke slipper inn. Gore-Tex er den mest kjente membranen på markedet, eVent en av de øvrige. De dyreste jakkene bruker gjerne alle Gore-Tex, mens rimeligere jakker kjøper membraner av andre kvaliteter.

VÅTT: Tilskuerne venter i regnet, Paris-Nice 2013. Illustrasjonsfoto, Kristof Ramon.

Gore-Tex, eVent og Assos’ egenutviklede membran er overlegne i denne testen, både på vanntetthet og pusteegenskaper. Skal et klesplagg bruke de kjente membranene stiller eksempelvis Gore-Tex høye krav til produksjonsmetoder, øvrig kvalitetskontroll og økonomi. De dyrere jakken i denne testen er således suverent best. Vi kan nærmest konkludere med at pusteegenskaper og vanntetthet øker med prisen.

Tilbake til det vi snakket om innledningsvis. Finnes det sykkelregnjakker som holder deg tørr en hel regnværsdag? De beste jakkene i denne testen gjør vitterlig det, gitt at du sykler alene eller ved siden av noen. Sykler du et ritt på fem timer i regn, blir du våt før eller siden.

PS: Alle jakkene i denne testen er brukt gjennom høst, vinter og vår 2017-2018. De er syklet med i all slags vær, også solskinn. Særlig morsomt var det å kjenne på pusteegenskapene i juli, naboene lurte virkelig på hvorfor vi gikk med regnjakke når vi vannet hagen i stekende sol. Bla om for å se hva vi mener er de beste regnjakkene på markedet.

TØRR OG FIN: Greg van Avermaet under rekognoseringen til Strade Bianche. Illustrasjonsfoto: Kristof Ramon.