I gang med sesongen på rulla og trenger noe å se på? Da finnes det heldigvis en rekke filmer og dokumentarer om sykling. Vi har samlet de beste i denne saken!
SYKKELFILMER: Denne gjengen figurerer i flere av de beste sykkelfilmene og -dokumentarene. Foto: EF Education-Nippo/Cor Vos
Lesetid: 9 minutter
Mange har nok trukket inn for vinteren, montert sykkelen på rulla og er klar for mange timer i boden eller kjelleren.
Da trenger du er du kanskje fysen på litt underholdning, og du har kanskje rundet Netflix og sett Seinfeld for 13. gang. Da er det heldigvis en rekke sykkelfilmer å velge i. Vi har samlet de beste for deg i denne saken.
Det finnes nemlig et svært solid utvalg dokumentarer fra sykkelsporten, samt noen spillefilmer.
Å se på litt eldre utgaver av Tour de France eller Giro d’Italia er også bra underholdning på rulla forøvrig.
Dokumentarer
Thereabouts
Hvor: Vimeo og YouTube Lengde: 48 minutter (film #1)
Lachlan Morton var lenge regnet som et av sykkelsportens store talenter, men etter gjennombruddet i proffrekkene mistet han gleden og lidenskapen ved sykkelsporten.
Det førte til at han gjorde det som på mange startet den moderne popularisingen av eventyrsykling. Sammen med sin bror, Angus, syklet han 2 500 kilometer på tolv dager i Australia, fra Port Macquarie til Uluru.
Ikke noe fancy sykkelklær, gjerne bare i baris, eller i lue med dusk og denimjakke, handler det bare om lidenskap og lidelse for han og Angus, som også møter mange morsomme karakterer underveis.
Siden den første dokumentaren i 2014 har det kommet ytterligere to, en fra Rocky Mountains i Colorado og en fra Colombia.
EF Gone Racing
Hvor: YouTube Lengde: cirka 30 minutter per episode
Dette er EF Education-Nippo sin YouTube-serie, som tar deg med på innsiden at det amerikanske WorldTour-laget.
De mest spennende filmene er riktignok de som tar for seg lagets samarbeid med Rapha, om å oppsøke andre sider av syklingen enn proffritt.
Blant annet kan man følge Lachlan Mortons selvforsynte, vanvittige reise i GBDuro, det 2 000 kilometer lange ultrarittet som krysser Storbritannia fra sør til nord, og går både på asfalt, grus, sti og alt imellom.
Den siste filmen i rekken av Mortons spektakulære eventyr er The Alt Tour, hans 5 500 kilometer lange, selvforsynte Tour de France, hvor han syklet alle etappene i årets Tour, samt distansen mellom etappene.
De Ronde – Behind the scenes
Hvor: YouTube Lengde: 70-75 minutter
Alle som elsker Flandern rundt og klassikerne, kommer til å la seg begeistre av denne dokumentarserien.
Det startet med at Flanders Classics, arrangøren av Flandern rundt, laget en bakomfilm fra den 100. utgaven av rittet, i 2016. Siden har man laget en ny for hvert år.
Filmen gir deg helt unik innsikt i logistikken og folkene bak rittet, fra kommentatorer til motorsyklister, og man får også bli med i bilene til enkelte av lagene.
Der kan man se både Wilfried Peeters og Tom Steels rase gjennom hele følelsesregisteret i Deceuninck – Quick-Step-bilen, eller følge de mer lune Lotto Soudal-sportsdirektørene, Herman Frison og Marc Sergeant.
Blir du svett av å se Flandern på TV? Prøv disse!
Wonderful Losers
Hvor: Vimeo og AmazonPrime Lengde: 72 minutter
I sykkelsporten er det en rekke ryttere som dedikerer seg fullt og helt, men i suksessen til sine kapteiner glemmes de ofte.
Den litauiske regissøren Arūnas Matelis fikk i flere år tilgang til Giro d’Italia, hvor han fulgte noen av hjelperytterne som kriger for lagets og kapteinens suksess.
A Sunday In Hell
Hvor: YouTube Lengde: 105 minutter
Har du ikke sett denne ennå må du bare hive deg rundt, for dette er en av sportens mest ikoniske verk.
Regissert av danske Jørgen Leth, følger den 1976-utgaven av Paris-Roubaix fra start til mål, og man får komme tett på datidens største stjerner, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck og Francesco Moser.
Leths dokumentar fra Giro d’Italia 1973, «The Stars and The Water Carriers», er også verdt å sjekke ut.
Overcoming
Hvor: YouTube Lengde: 100 minutter
For oss som ble forelsket i sykkelsporten rundt midten av 2000-tallet, er dette et navn som umiddelbart gir gåsehud.
«Overcoming» følger Team CSC under 2004-sesongen og i Tour de France det samme året, og lar deg komme tett på drama og intriger.
Du får Bjarne Riis’ analyser av ritt og ryttere, Ivan Bassos kamp med seg selv og morens kreftsykdom, og Carlos Sastre som strever med å håndtere svigerbror José María Jímenez’ død.
Der får man se hvordan en nevrotisk LeMond føler alle er i mot han, mens en kynisk og iskald Hinault prøver å dolke ham i ryggen.
Dokumentaren er herlig satt sammen av nyere intervjuer med rivalene, den eksentriske sportsdirektøren deres Paul Köchli, arkivbilder og stemningssettende musikk.
Movistar: The Least Expected Day
Hvor: Netflix Lengde: 12 episoder à cirka 30 minutter
Det spanske WorldTour-laget Movistar er en lavthengende frukt for twitteratet og til stadighet offer for sarkasme og humor.
I Netflix-dokumentaren «The Least Expected Day», eller på spansk «El Día Menos Pensado», får man komme på innsiden av laget og i den første sesongen får man følge dem blant annet under Richard Carapaz’ seier i Giro d’Italia.
Laget er godt klar over hvordan de kritiseres og harseleres i sosiale medier, og prøver å belyse noe av dette i dokumentaren. Kommer de bedre ut av det? Resultatet er varierende, men det er et kult innblikk i et WorldTour-lag!
Den tredje sesongen er for lengst ute på spansk Netflix, men er ennå ikke tilgjengelig på norsk Netflix.
All For One
Hvor: Amazon Lengde: 100 minutter
De aller mest innbitte sykkelfansene er nok godt kjent med «Backstage Pass», bakomserien til laget vi nå kjenner som BikeExchange (tidligere Orica-GreenEdge og Mitchelton-Scott).
Serien endte til slutt med dokumentarfilmen All For One, som kom i 2017, og følger laget fra oppstarten.
Stop At Nothing: The Lance Armstrong Story
Hvor: YouTube, Amazon, Google Play
Denne kom sent i 2014, altså det samme året som Lance Armstrong la kortene på bordet og innrømmet systematisk doping og juks, i et intervju med Oprah Winfrey.
I dokumentaren fortelles historien om hvordan Armstrong dopet seg, og manipulerte og truet venner og fiender, folkene som til slutt skulle være med på å felle ham.
I dokumentaren får man blant annet høre tidligere lagkamerat Frankie Andreu og hans kone Betsy, fortelle om hvordan Armstrong klarte å holde løgnene og jukset skjult.
Pantani: The Accidental Death of a Cyclist
Hvor: Amazon, Apple TV, Google Play Lengde: 96 minutter
I denne dokumentaren fra 2014 fortelles historien om livet og døden til Il Pirata, og hvordan Giro d’Italia og Tour de France-vinneren strevet med sin indre kamp og kampen mot avhengigheten.
Chasing Legends
Hvor: Amazon, Google Play Lengde: 93 minutter
Dokumentaren følger det legendariske HTC-Columbia laget under Tour de France i 2009, året hvor Mark Cavendish vant seks etapper i rittet.
Du får et unikt innblikk i rytterne og sportsdirektørers tanker og hverdag under Touren, og lagets utrettelige jakt på suksess.
30 for 30: Lance
Hvor: ESPN Player Lengde: To episoder à cirka 100 minutter
Denne ble sluppet under koronapandemien i fjor, og er det slags portrett med Lance Armstrong, hvor han snakker ut om karrieren og jukset.
I intervjuer med amerikaneren, som ble tatt fra sine syv Tour de France-titler, får han analysere og reflektere over det han gjorde.
Icarus
Hvor: Netflix Lengde: 120 minutter
Filmskaperen Bryan Fogel er en ivrig syklist, og ønsket å lage en dokumentar om doping med seg selv som prøvekanin. Målet var å se om han kunne dope seg til suksess i det prestisjefylte turrittet Haute Route, uten å bli tatt.
Han oppsøker fagmiljøer, og gjennom det kom han litt tilfeldig i kontakt med mannen som sto bak det russiske dopingprogrammet, Grigorij Rodtsjenkov.
Rodtsjenkov blir en slags rådgiver, men det hele spinner helt ut av kontroll og skal til slutt lede til at han blir en varsler om hvordan Russland systematisk dopet utøvere og manipulerte positive dopingprøver.
Icarus ble i 2018 premiert med Oscar-statuett for beste dokumentar.
Filmer
The Program
Hvor: HBO Max Lengde: 98 minutter
The Program er en spillefilm om Lance Armstrongs historie, med Ben Foster i hovedrollen som Lance.
Det er langt mellom spillefilmene om sykkel, og det virker som en vanskelig nøtt å knekke, men Stephen Frears gjør en brukbar jobb med denne.
Historien er gjenkjennelig for sykkelfansen, og med glitrende roller spilt av blant andre Chris O’Dowd som journalist David Walsh og Jesse Plemons som Floyd Landis, gjør ikke filmen seg helt bort.
The Flying Scotsman
Hvor: Amazon, Google Play Lengde: 102 minutter
Graeme Obree er kjent som en av sportens mest radikale utøvere, og hans ukonvensjonelle jakt på timesrekorden er velkjent.
Obree ble både verdensmester på banen og satte timesrekord, og jaktet utrettelig på forbedringer av både rekord og utstyr.
Samtidig kjempet han også en kamp med indre demoner og strevet med psykisk helse. Obree har vært åpen om at han er bipolar og lever med depresjoner, og har flere ganger forsøkt å ta livet sitt.
«The Flying Scotsman» er dramatiseringen av Obrees historie.
Breaking Away
Hvor: Google Play, Amazon, YouTube Lengde: 100 minutter
Her skal vi faktisk tilbake til 1970-tallet og USA, til en aldri så liten klassiker.
«Breaking Away» finner sted i Indiania, hvor Dave Stoller er besatt av italienske syklister og jobber desperat for å bli en.
Her er det kjærlighet, drama og komedie i skjønn forening.
American Flyers
Hvor: Google Play, Amazon Lengde: 112 minutter
Vi har beveget oss til 80-tallet, og mannen som skrev «Breaking Away» har igjen skrevet en film om sykling.
Dette er kanskje ikke kjent som Kevin Costners største rolle, men her spiller han storebror i et brødepar som jakter suksess i et stort tredagsrittet i Rocky Mountains.
De har sine kjærester i følgebilen, og her er kjærlighet, drama og komedie også nøkkelordene.
Tour de Pharmacy / Pharmacy Road
Hvor: HBO Max Lengde: 37 minutter
I denne mockymentaryen er det meste ved sykkelsporten satt på spissen og karikert. Det er Tour de France 1982 og alle doper seg.
Det er eksentriske karakterer, som åpenbart har blodårene pumpet til randen. Har du sett noen av dokumentarene i denne saken er det en del som er gjenkjennelig og åpenbart parodiert.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.