Giro d'Italia startet 8,6 kilometer lang individuell tempo i Torino lørdag, og eneste norske deltager, Tobias Foss, startet helt formidabelt.

23-åringen var omtrent midt på startlisten, da han satte i gang med sin tempo klokken 15.33, og da var det østerrikeren Matthias Brändle som ledet.

Annonse

Tiden til Israel Start-Up Nation skulle imidlertid den norske Jumbo-Visma-rytteren knuse.

På mellomtiden omtrent halvveis var Vingrom-gutten litt under sekundet saktere enn daværende bestetid, men i avslutningen giret han ytterligere opp.

På de siste to kilometerne kjørte han helt forrykende, og tok voldsomt med tid på konkurrentene. I mål var han hele ni sekunder foran Brändle, og kunne sette seg i hot seatGiroens åpningsetappe.

– Dette er en tid som kommer til å holde utrolig langt. Dette er helt ekstremt, utbrøt Eurosports ekspertkommentator, Kurt Asle Arvesen.

Til slutt skulle tiden holde til en tredjeplass på etappen, en strålende start for den unge nordmannen.

Verdensmesteren best

Igjen på startlisten var det bare en håndfull ryttere som kunne slå den tiden, og førstemann ut var Rémi Cavagna (Deceuninck – Quick-Step).

Men på mellomtiden var franskmannen allerede på etterskudd, omtrent sekundet etter Foss, og på de siste kilometerne klarte han ikke å matche nordmannens fart.

Til slutt kom han i mål fem sekunder bak Foss' tid.

Men kort tid etter kom imidlertid lagkamerat i Jumbo-Visma, Edoardo Affini, og han satte ny bestetid på mellompasseringen, og var seks sekunder raskere enn Foss.

Selv om Foss hadde den raskeste avslutningen av dem, holdt Affini nok fart til å ta ledelsen, litt over to sekunder raskere enn 23-åringen.

En av fjorårssensasjonene i Giroen, João Almeida (Deceuninck – Quick-Step), plasserte seg også bak Foss, på tredjeplass, like foran Cavagna.

Etter hvert var det bare Remco Evenepoel (Deceuninck – Quick-Step) og Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) som var kandidater til å slå tidene til Affini og Foss.

Evenepoel lyktes ikke, men Ganna viste seg å være på et annet nivå lørdag.

Italieneren satte ny raskeste mellomtid, og fortsatte å sluke sekunder den siste halvdelen. Til slutt syklet han inn til ny bestetid på åtte minutter og 47 sekunder, ti sekunder raskere enn Affini og 13 sekunder raskere enn Foss.

Best av sammenlagtrytterne

Prestasjonen til Foss var imidlertid nok til å sikre ham tredjeplass på etappen.

Dermed ligger Foss altså som nummer tre i sammendraget etter Giroens første etappe, og er den av sammenlagtrytterne som ligger best an etter dag én.

Lagkamerat og kaptein George Bennett syklet 28 sekunder saktere enn Foss på etappen.

På morgendagens etappe sykler Foss i ungdomstrøyen, ettersom lagkamerat Affini skal ikle seg poengtrøyen.