Andreas Leknessund med ny kjempeetappe

Leknessund fryktløst til verks: – Mildt sagt utradisjonelt

Fire tøffe klatringer ventet på den 18. etappen av Giro d'Italia. Der imponerte Andreas Leknessund nok en gang og beholdt sammenlagtplasseringen sin.

Sist oppdatert 25. mai 2023 kl 17.04
PÅ OFFENSIVEN: Andreas Leknessund med ny imponerende etappe i Giro d'Italia. Foto: Cor Vos
PÅ OFFENSIVEN: Andreas Leknessund med ny imponerende etappe i Giro d'Italia. Foto: Cor Vos

Primoz Roglic satte fyr på favorittgruppen i den nest siste klatringen på torsdagens etappe i Giro d'Italia, og noen plasser bak satt en fryktløs tromsøværing.

– Leknessund våkner til live igjen, her på veien opp til Coi! Han tråkker fra Caruso, han tråkker fra Kämna og han tråkker fra Armirail, sa en euforisk Eurosport-kommentator Theis Magelssen.

Roglic dro ifra sammen med blant andre sammenlagtleder Geraint Thomas, men Leknessund imponerte nok en gang.

For 24-åringen, nummer åtte sammenlagt før dagens etappe, klatret videre sammen med sammenlagttoer João Almeida, og med Kämna og Armirail hektet av, var Leknessund igjen på vei oppover i sammendraget.

Men som tidligere i rittet tok Leknessund seg litt vann over hodet, og mot toppen av Coi fikk han det tungt og måtte slippe Almeida med én kilometer igjen av stigningen.

Han fikk imidlertid samlet seg litt igjen over toppen og inn mot den siste, korte stigningen, og sørget for å passere Armirail i sammendraget.

Samtidig ble han også passert at Thibaut Pinot, så Leknessund er fremdeles åttendemann sammenlagt, 4:47 bak sammenlagtleder Thomas.

I kampen om den rosa trøyen samarbeidet Roglic og Thomas på de siste kilometerne og krysset målstreken sammen.

PSST! Fredag starter Tour of Norway med en spektakulær etappe i Bergen

KLINTE TIL: Primoz Roglic forsøkte å riste av seg Geraint Thomas, men lykkes ikke. Foto: Cor Vos
KLINTE TIL: Primoz Roglic forsøkte å riste av seg Geraint Thomas, men lykkes ikke. Foto: Cor Vos

Dermed kjørte Roglic seg opp til annenplass i sammendraget, mens Thomas beholdt sin ledelse på 29 sekunder til Roglic, mens Almeida nå er på tredjeplass, 39 sekunder bak briten.

Fredag venter det som kanskje er rittets tøffeste etappe, hvor rytterne skal forsere 5000 høydemeter klatring på den 183 kilometer lange etappen mellom Longarone og Tre Cime di Lavaredo.

Angrep tidlig

Allerede tidlig på etappen var Andreas Leknessund på offensiven.

Etter noen flate mil gikk feltet inn i Passo della Crosetta, en 13,5 kilometer lang klatring. Der angrep Leknessund alene.

24-åringen forsøkte å kjøre seg opp til en gruppe på fem mann som hadde gått løs, men som åttendemann i sammendraget var resten av feltet på alerten.

Dermed ble han tauet raskt inn igjen, men viste likevel tidlig at han var på en god dag.

– Det er mildt sagt litt utradisjonell Grand Tour-sykling, men det liker jeg veldig godt. Leknessund er en offensiv type, sa Eurosport-kommentator Theis Magelssen.

ANGREP: Leknessund bruste med fjærene tidlig på torsdagens etappe. Foto: Cor Vos
ANGREP: Leknessund bruste med fjærene tidlig på torsdagens etappe. Foto: Cor Vos

Etter etappen er Leknessund fremdeles veldig godt posisjonert for en god sluttplassering. Det er under minuttet opp til femteplassen i sammendraget, mens nedover på resultatlisten begynner det å bli større avstander.

Dermed kan Leknessund havne i en eksklusiv klubb nordmenn som har havnet topp ti sammenlagt i en Grand Tour (treukersritt). Carl Fredrik Hagen har den beste plasseringen, en åttendeplass i Vuelta a España, mens Tobias Foss og Dag Erik Pedersen har henholdsvis niende- og tiendeplass fra Giro d'Italia.

PSST! Landevei.no har testet tre av sesongens rimelige gravelsykler (+)

Ny skuffelse for fransk helt

Thibaut Pinot er inne i sitt siste år som profesjonell syklist, og den franske helten jakter desperat en etappeseier i sitt siste Giro d'Italia.

Groupama-FDJ-rytteren var nær seier på den 13. etappen til Crans-Montana, men ble utmanøvrert av Einer Rubio (Movistar).

Etter etappen kom Pinot med krass kritikk av Rubio og Jefferson Cepeda (EF Education-EasyPost), som han mente ikke var samarbeidsvillige og fordi Pinot måtte bruke alle kreftene sine på å holde feltet bak seg, hadde han ikke nok igjen i tanken til å gi Rubio kamp om etappeseieren.

SEIER: Filippo Zana den sterkeste fra bruddet på den 18. etappen. Foto: Cor Vos
SEIER: Filippo Zana den sterkeste fra bruddet på den 18. etappen. Foto: Cor Vos

Men Pinot hadde ikke gitt opp og nok en gang var han i brudd. På den nest siste klatringen opp Coi gikk han løs fra frontgruppen sammen med Filippo Zana (Jayco-AlUla).

Duoen holdt sammen de siste åtte kilometerne og det endte i en spurt på oppløpet.

Der måtte Pinot svelge en ny skuffelse, da Zana var hakket sterkere og italieneren, på hjemmebane i den italienske mestertrøyen, kunne juble for sin første etappeseier i Giroen.

Pinot har én etappeseier i rittet fra før, fra 2017.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 25. mai 2023 kl 16.44
Sist oppdatert 25. mai 2023 kl 17.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen