I tynge klyv slet Andreas Leknessund seg over målstreken på toppen av Tre Cime di Lavaredo på den 19. etappen av Giro d'Italia.

Selv om 24-åringen tapte tid i den stupbratte avslutningen, er han nå på vei mot en imponerende topp-ti-plasseringen i sammendraget.

Foran den avgjørende tempoetappen lørdag er Leknessund nummer ni.

Det bare tre norske ryttere som har klart å bli topp-ti i et treukersritt før ham: Dag Erik Pedersen, Carl Fredrik Hagen og Tobias Foss.

– Det er vanvittig bra, han lærer veldig mye her i årets Giro, men mangler det siste prosentet når favorittene skrur til det lille ekstra, oppsummerte Eurosport-kommentator Theis Magelssen.

Foran lørdagens etappe har Leknessund nesten halvannet minutt tilbake til Laurens De Plus på tiendeplass, mens det kun er 14 sekunder opp til åttendeplass.

Lørdag venter en 18,6 kilometer lang tempoetappe som skal avgjøre sammendraget i rittet, men den avsluttes på utradisjonelt vis.

De 7,3 kilometerne er stupbratte og går opp klatringen til Monte Lussari og bakken har en gjennomsnitlig stigning på hele 12 prosent.

Der har Leknessund fremdeles muligheten til å tangere Tobias Foss historiske niendeplass fra Giro d'Italia i 2021. Dag Erik Pedersen ble nummer ti i Giro d'Italia i 1984.

Carl Fredrik Hagen er den norske rytteren med den beste sammenlagtplasseringen i et treukersritt (Grand Tour), 8. plass i Vuelta a España 2018.

Roglic hentet noen sekunder

Totalt bød etappen på mer enn 5 000 høydemeter med klatring, og rytterne var også over det høyeste punktet i årets ritt, Passo Giau (2 227 moh.).

Kampen om etappeseieren sto mellom en gruppe bruddryttere, og Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) stakk av med etappeseieren.

I favorittgruppen var det Ineos Grenadiers som kontrollerte farten for sammenlagtleder Geraint Thomas.

Med halvannen kilometer igjen av klatringen opp til Tre Cime di Lavaredo akselererte annenmann Primoz Roglic og satte press på Thomas.

Thomas fulgte, mens tredjemann João Almeida strevde. Almeida kjørte seg etter hvert tilbake på hjulet til duoen, før Thomas akselererte med 400 meter til mål.

Roglic svarte, men lå litt på halvdistanse, men hadde mest sprut igjen i beina på de 100 siste meterne, hvor han distanserte Thomas og hentet inn tre sekunder.

Dermed er det 26 sekunder opp til Thomas foran den avgjørende tempoetappen lørdag.

Results powered by FirstCycling.com