Kaos i Giro d'Italia: Rytterne truet med startnekt

Giro-kaos: Full forvirring da rytterne truet med startnekt

Det snør og er iskalde temperaturer i Giro d'Italia, rytterne ga arrangøren et ultimatum. Lenge rådet det full forvirring, og sammenlagtstjerne var svært lite imponert over rittledelsen.

Sist oppdatert: 21. mai 2024 kl 12.00
DET SNØR: Her, i 2014, måtte rytterne kjempe seg gjennom iskalde forhold opp Stelviopasset. Tirsdag rår det kaos i årets ritt, med snøfall i fjellene. Foto: Cor Vos
DET SNØR: Her, i 2014, måtte rytterne kjempe seg gjennom iskalde forhold opp Stelviopasset. Tirsdag rår det kaos i årets ritt, med snøfall i fjellene. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter

Tidlig tirsdag morgen kom en felles uttalelse fra rytterforeningen CPA, hvor det gikk frem at samtlige ryttere i feltet hadde stemt for å endre dagens etappe i Giro d'Italia og fjerne Umbrailpasset fra løypen.

Toppen på fjellet ligger på 2485 meter over havet, hvor det i øyeblikket er snø og svært lave temperaturer, og i uttalelsen fra CPA kom det tydelig frem at rytterne ikke vil starte etappen, dersom den ikke ble endret.

Den 16. etappen skulle opprinnelig startet i Livigno, 1900 meter over havet, men tirsdag formiddag snødde det allerede tungt og var temperaturer ned mot null grader på starten.

Arrangør RCS Sport hadde blant annet foreslått en parkeringssone på toppen av Umbrailpasset, hvor rittet ville bli nøytralisert i tre minutter og rytterne kunne få bytte til tørre klær.

Den løsningen reagerte CPA sterkt på.

– Det er 2024. Å stoppe og restarte et ritt under slike forhold er uakseptabelt. Som en sportsdirektør uttrykker det: «Det vil bli et drittshow, skrev foreningen i sin uttalelse.

I vinduet under kan du se video fra startområdet fra Intermarché-laget. (saken fortsetter under)

Fjerdemann i sammendraget, Ben O'Connor (Decathlon-Ag2r), langet også ut mot arrangøren i et intervju med Eurosport.

– Det er en av de verst organiserte rittene. Jeg er bare ærlig, og jeg tror ikke dette ville skjedd i 99 prosent av andre situasjoner. Det er synd. Det er 2024 og du har fremdeles dinosaurer som virkelig ikke ser den menneskelige siden av ting.

Rytterne krever at etappen endres i følge med Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sin ekstremværsprotokoll, som sier at etapper/ritt skal endres/avlyses dersom forholdene er for ekstreme.

LES OGSÅ
LEDER: Tadej Pogačar leder etter én uke av Giro d'Italia, ganske klart. Foto: Cor Vos
NUMMER 90: Alexander Kristoff ett steg nærmere 100 proffseire. Foto: Cor Vos

Etappen kortes ned etter full forvirring

Den nøytrale starten på etappen skulle egentlig gått klokken 11.45, men da rådet det fremdeles forvirring rundt hva som skulle skje og rytterne sto under telt og paraplyer eller satt i biler og ventet på en avgjørelse.

Mange av bussene til lagene hadde da allerede dratt, men ifølge journalister tilstede, vendte de etter hvert tilbake til starten.

Sjef hos arrangør RCS Sport, Mauri Vegni, sier til Eurosport at det er bestemt å flytte den offisielle starten til Spondigna, rundt 900 meter over havet og etter Umbrailpasset, som da ikke blir en del av etappen.

Dermed vil store deler av etappen kuttet ut, rytterne blir fraktet til den nye starten som går klokken 14.00 og skal sykle de siste 120 kilometerne av den opprinnelige etappen.

ENDRES: Første halvdel av etappen blir nå kuttet ut av rittet.
ENDRES: Første halvdel av etappen blir nå kuttet ut av rittet.

Avslutningen på etappen går opp til Val Gardena, som ligger like over 1600 meter over havet.

– Jeg vil gjerne at vi sykler etappen, men jeg vil ikke sykle over 2500 meter over havet. Det er allerede fem grader og øsende regn, på 2500 moh. er det allerede snø. Det er tydelig at vi bør starte noe lavere og fremdeles ha avslutningen. Du vil fremdeles ha et ritt og en finale, sa Ben O'Connor tidligere tirsdag formiddag.

Opprinnelig skulle etappen gå over Stelviopasset (2757 moh.), men allerede for en uke siden ble det bestemt at den ble fjernet fra løypa, da det var stor snøskredfare. Da ble Umbrailpasset lagt inn som erstatning.

Tobias Foss (Ineos Grenadiers) og Vegard Stake Laengen (UAE) er de eneste norske rytterne i rittet.

Rittet kan du se på Eurosport/Discovery+. Full oversikt over sendetider finner du her!

Denne saken er skrevet av
Knut Andreas Lone
Journalist
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Hva synes du om denne saken?
Publisert 21. mai 2024 kl 11.38
Sist oppdatert 21. mai 2024 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen