En flat spurtetappe sto på programmet på 5. etappe av Giro d'Italia, men med en meget teknisk avslutning i Cattolica ble det dramatisk.

Etter å ha vist god form på gårsdagens tøffe klatreetappe, hvor han var en av de få som fulgte Egan Bernal, var det liten tvil om at Mikel Landa var å regne med som en av favorittene til å vinne årets ritt.

Annonse

Spanjolen var på forhånd en av rytterne Landevei også rangerte blant de største favorittene, men onsdag skulle det gå skeis for Bahrain-Victorious-rytteren, som står uten noen Grand Tour-seire.

Fire kilometer fra mål dundret 31-åringen i bakken, da feltet skulle forsere en trafikkøy. Løypevakten som sto og varslet om hindringen ble også truffet i velten, som også sendte gårsdagens etappevinner, Joe Dombrowski (UAE Team Emirates), i bakken.

mikel landa giro d'italia(1)
I STORE SMERTER: Mikel Landa ble liggende på bakken etter velten. Foto: Cor Vos

Landa ble liggende på bakken i stabilt sideleie, etter å ha blitt slynget mange meter bortover asfalten i velten, og det var ingen tvil om at Giroen er over for ham

Etter etappen ble det klart at Landa brøt kragebeinet, samt noen ribbein i velten.

Landa ble etter hvert fraktet bort i ambulanse. Drøyt ti kilometer tidligere gikk en annen outsider til rittet, Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers), hardt i bakken. Russeren kom seg på sykkelen og kom seg til mål, rundt et kvarter etter feltet.

Senere på kvelden ble det imidlertid klart at også Sivakov er ute av rittet. Det skal være snakk om en skulderskade for 23-åringen. Også Dombrowski måtte stå av rittet.

Ewan raskest

Gjennom en rekke krevende svinger i Cattolica ble feltet strukket godt ut, og inn på de siste 900 meterne ledet Bora-hansgrohe ut.

Med 400 meter til mål stokket det seg imidlertid litt i fronten, og bakfra kom Simone Consonni og Elia Viviani (Cofidis) susende.

Viviani åpnet etter hvert, men rundt han kom Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos) i stor fart.

Italieneren har blitt nummer to ti ganger tidligere i Giro d'Italia, men så endelig ut til å være på vei mot en etterlengtet etappeseiere.

giro d'italia caleb ewan giacomo nizzoli
SNYTT IGJEN: Nok en gang måtte Giacomo Nizzolo se etappeseieren ryke. Foto: Cor Vos

Bakfra kom imidlertid et lyn fra Australia. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) kom i stor fart og i det det knakk litt oppover på de siste 100 meterne av oppløpet gikk han opp på siden av Nizzolo.

Qhubeka-Assos-rytteren hadde ikke mer fart igjen i beina og ble passert av Ewan, som kunne juble for sin fjerde etappeseier i Giroen, mens Nizzolo må vente ytterligere.

Torsdag vendes fokuset mot klatrerne igjen, når rittets første ordentlig toppavslutning står på programmet.

Den 160 kilometer lange sjette etappen avsluttes med en tøff klatring opp San Giacomo, som Giroen besøker for første gang siden 2002.