Den 11. November 1927 satt Tullio Campagnolo på sykkelen sin på vei oppover Croce D’Aune i Dolomittene.
Den eneste måten å skifte gir på var å snu bakhjulet slik at tannhjulet på den andre siden av navet kunne brukes. Hjulene hadde ett tannhjul for klatring og ett tannhjul for det meste annet.
For å få av hjulet måtte 26 år gamle Tullio skru opp vingemutterne som holdt hjulet på plass. Men i tett snødrev og med frosne fingre var ikke italieneren fra Vicenza kar om å få opp mutterne.

SJEFEN SJØL: Tullio Campagnolo poserer foran en sykkel med verdens først «gir». Litt fikling med spakene, og du kunne bytte mellom to utvekslinger. Foto: Campagnolo.
Uansett hvor mye han fektet med armene og ropte på Santa Maria om hjelp, klarte ikke den ambisiøse syklisten å få av bakhjulet.
Hjulskiftet som aldri skjedde gjorde at Tullio tapte seieren i rittet, men samtidig sådde neglespretten en idé i hodet på den løsningsorienterte mekanikersønnen.
Tre år senere patenterte Tullio Campagnolo verdens første hurtigkobling med kam-mekanisme. Dette gjorde at en liten arm hjalp til med å stramme, og dermed låse hjulet til sykkelen. Nå ble det lettere og raskere å få av og på sykkelhjulene.
Utstyrsprodusenten Campagnolo var med dette født.

EKSKLUSIV: Hurtigkoblingen ble i sin tid oppfunnet av Campagnolo. Her er en eksklusiv jubileumsutgave, fra Campagnolo Records 50-årsjubileum.
I 1949, etter at Mussolini var drept og situasjonen i Italia hadde roet seg, viste Tullio Campagnolo frem den første vaier-aktiverte girskifteren på sykkelmessen i Milano.
Sykkelen hadde med ett utviklet seg fra en kontrapsjon som krevde at du enten gikk av sykkelen og snudde hjulet, eller fiklet med hendene på en spak på setestaget for å bytte gir, til et effektivt fremkomstmiddel der girskifter nå var mulige i fart, uten å ta blikket fra veien.
Campagnolo tok sykkelen inn i fremtiden.
Tullio Campagnolo sto for en rykke nyvinninger på sykkelfronten i etterkrigstiden. Smartingen fra Vicenza gjorde også vinelskeres liv enklere. Han patenterte nemlig den selvsentrerende vinopptrekkeren som de fleste av oss kjenner i en eller annen form, ofte i en billigversjon fra Ikea.
Om du surret deg bort på en eksklusiv nettbutikk og lurt på hvorfor i all verden de selger vinåpnere på en sykkelside, vet du nå svaret.

RÅDYR: Den gigantiske vinåpneren fra Campagnolo er tung, solid og koster cirka 1700 kroner. Foto: Campagnolo.
I 1983 døde Tullio Campagnolo. Men den aldrende innovatøren rakk akkurat å få med seg lanseringen av Campagnolo Record-gruppen som markerte merkets 50-årsjubileum. Fortsatt var hurtigkoblingene blant stjernene i gruppesettet.
Detaljer i 24 karat gull skilte denne gruppen fra de vanlige standardgruppene. Gull og kvalitetsaluminium var og er helt i tråd med Campagnolos status som en produsent som kombinerer funksjon, de beste materialer og jåleri i delene.
Campagnolo har fortsatt å være en viktig innovatør i sykkelbransjen. Den italienske produsenten som står øverst på ønskelisten til de fleste rutinerte landeveissyklister, har helt til det siste gått i forkant av utviklingen på flere områder.
De var først ute med både 10 og 11-delte girgrupper, og de har vært pionérer når det kommer til bruk av metaller som magnesium og titan, samt utviklingen av karbon.
Fortsatt foregår mye av produksjonen på håndverksmanér i Italia, og fortsatt lager de verdens mest funksjonelle hurtigkoblinger for sykler uten skivebremser.

RISIKABEL GIRING: Gino Bartali girer i Tour de France en gang på 40-tallet. Det var fort gjort å få fingrene inn i bakhjulet med denne girgruppen, og mange kalte giret for selvmordsgiret. Foto: Cor Vos.