U23 landevei - VM, Tour de l'Avenir og Baby Giro

De som preger u23-klassen i sykling, er gjerne de som står på trappene til å bli proffer, og preger kjente u23-ritt som Tour de l'Avenir, Baby Giro og Giro della Valle d'Aosta. Det største høydepunktet på kalenderen er gjerne VM.

Norge har det siste tiåret gjort det svært bra i u23-klassen internasjonalt. Både Sven Erik Bystrøm (2014) og Kristoffer Halvorsen (2016) har tatt gull på u23-fellesstarten i VM, mens i 2020 tok Andreas Leknessund EM-gull på tempo i u23, mens Jonas Iversby Hvideberg fulgte opp med gull på fellesstarten.

I u23-klassen er det noen ritt som gjerne regnes som utstillingsvindu for profflagene, da spesielt Tour de l'Avenir, som kalles for «ungdommes Tour de France». Tobias Foss ble historisk da han vant rittet i 2019, som den første nordmannen noensinne.

De rytterne som vant de to foregående årene var Egan Bernal og Tadej Pogacar, som vant Tour de France året etter sine respektive triumfer.

Rittet ble ikke arrangert i 2020 som følge av koronapandemien, men i 2021 sørget stortalentet Tobias Halland Johannessen for at det ble norsk seier for andre utgave på rad.

Her hjemme er det u23-fellesstarten i NM som er det store høydepunktet på kalenderen.

annonse
Hva er det viktigste u23-rittet?

VM er naturligvis det største man kan vinne som u23-rytter, men Tour de l'Avenir («ungdommes Tour de France») er gjerne det rittet profflagene legger mest vekt på.

Hvor mange u23-verdensmestere har Norge?

I 1997 ble Kurt Asle Arvesen den første u23-verdensmesteren fra Norge, og siden har både Sven Erik Bystrøm (2014) og Kristoffer Halvorsen (2016) vunnet.

Hvem er u23-norgesmester i øyeblikket?

I år var det Team Coop-rytter Tord Gudemstad som stakk av med tittelen, da han vant fellesstarten i Vennesla.

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen