Paris-Roubaix: Brosteinspartier, norske ryttere, favoritter og TV-tider
Vårens siste oppgjør på brosteinen venter i Paris-Roubaix, som i år går en uke senere enn vanlig. Landevei tar deg igjennom alt du trenger å vite før «Helvetet i Nord».
REKOGNOSERING: Her er Alexander Kristoff under torsdagens test av løype og utstyr foran Paris-Roubaix. Foto: Alessandro Volders / @cyclingmedia_agency
Lesetid: 7 minutter
Fjorårets Paris-Roubaix gikk ned i historiebøkene som en av de mest spektakulære og dramatiske utgavene, med regn, gjørme, velt og kaos.
I år ligger det ikke an til de samme forholdene, men det brutale rittet blir nok som vanlig episk, og med norsk lag til start i både dame- og herrerittet.
Som Women's WorldTour-lag er også damelaget deres på startstreken.
Paris-Roubaix har kallenavnet «Helvetet i Nord». Basert rundt en rekke traktorveier av brostein i Nord-Frankrike, er rittet nådeløst, og bare de aller mest hardbarka rytterne vinner.
Rytterne suser inn på brosteinen gjerne i 60 kilometer i timen, og dette er ikke pen gatebrostein, men humpete og dårlig lagt brostein, som gir rytterne utrolig mye juling.
Totalt er det er enn 50 kilometer på brostein i herrenes ritt, som i år arrangeres for 119. gang, mens kvinnene har rundt 30 kilometer i det som er deres andre utgave.
Kvinnenes ritt sykles lørdag 16. april, mens herrenes ritt går søndag 17. april.
Løypa - herrer
Årets utgave for herrene er 257,2 kilometer lang, og den består av 30 brosteinspartier og totalt 54,8 kilometer på brosteinen.
Rittet starter som vanlig i Compiegne, og herfra tar rytterne seg nordover. De siste årene har det også vært frenetisk kjøring de første omkring 100 kilometerne, og deler av starten er også godt eksponert for vind.
Dette har gitt veldig raske utgaver og inngang til det første brosteinspartiet, Troisvilles à Inchy, so kommer etter 96,3 kilometer av årets ritt. Partiet er 2,2 kilometer langt og er kategorisert som et 3-stjernersparti.
Deretter venter ti partier, før rytterne kommer til dagens første, store kritiske punkt: Arenbergskogen.
Det er det første av tre 5-stjernerspartier og kommer med 95,3 kilometer til mål. På det 2,4 kilometer lange partiet får vi som regel den første store utskillelsen, og det går gjerne mellombrudd med ryttere som senere kan sitte igjen i finalen.
Deretter går det slag i slag med partier, inntil det neste 5-stjernerspartiet, Mons-en-Pévèle, som kommer med 48,6 kilometer til mål og er tre kilometer langt.
Det siste 5-stjernerspartiet kommer med 17,2 kilometer til mål, og er det beryktede Carrefour de l'Arbre. Det var på den nådeløse, 2,1 kilometer lange sektoren at Thor Hushovd veltet fra en potensiel seier i 2009.
Deretter gjenstår det bare tre ikke fullt så krevende partier, før rittet som vanlig avslutter med halvannen runde inne på velodromen i Roubaix.
Løypa - kvinner
Fjorårets førsteutgave av Paris-Roubaix Femmes var 116,4 kilometer lang. Årets løype har kun én endring, at det er lagt på noen ekstra kilometer i starten.
Rittet starter også i år i Denain, hvor rytterne i fjor syklet tre lokale runder. I år er det lagt på en ekstra runde, slik at avstanden til første brosteinsparti skal bli litt lenger.
Det gjør at årets ritt er 124,7 kilometer langt.
Kvinnenes ritt går utenom Arenbergskogen, men fra sektor 17 og inn følger de samme løypa som herrene. Det vil si at de får 31 kilometer på brostein totalt, fordelt på 17 partier.
Det første partiet kommer etter cirka 40 kilometer og er Hornaing - Wandignies. Et 4-stjernersparti som er 3,7 kilometer langt.
Det var allerede her avgjørelsen i fjorårets ritt vant, da Lizzie Deignan angrep inn på partiet og skulle holde unna hele veien til mål.
Fra Hornaing - Wandignies kommer det brosteinspartiet omtrent hver sjette kilometer, så her gjelder det å henge med på notene.
I likhet med herrenes ritt er også Mons-en-Pévèle med 48,6 kilometer til mål og Carrefour de l'Arbre med 17,2 kilometer igjen kritiske punkter.
Norske ryttere
Selv om han aldri har lykkes ordentlig i Paris-Roubaix, er nok Alexander Kristoff vårt største håp i 2022.
Vi må tilbake til 2013 for å finne hans beste resultat: En niendeplass. I 2015 ble han også nummer ti, mens han i fjor ble nummer 14. Ellers har hans deltagelser vært preget av mye velt og teknisk trøbbel.
Han virker å gå bedre på brosteinen enn på en stund, spesielt på flatene, har bedre og mer brostein-tilpasset utstyr enn tidligere, og ikke minst: Virker selv å ha troen på at et godt resultat er mulig.
Uno-X Pro Cycling har også en potensielt slagkraftig rytter i Rasmus Tiller, som har levert en solid vår, men hadde en litt tung dag i Flandern rundt, hvor han håpet på en topp-ti-plassering.
Erik Resell, Søren Wærenskjold, Kristoffer Halvorsen og Anders Skaarseth sykler også rittet for det norske laget.
I tillegg er også Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies) og Vegard Stake Laengen (UAE) satt opp på rittet, tiltenkt som hjelperyttere.
I kvinnenes ritt er det Uno-X Pro Cycling-rytter Susanne Andersen den norske sykkelfansen kan håpe på.
Hun har hatt en stigende formkurve gjennom våren, og Paris-Roubaix bør kunne passe henne bedre, mener sportsdirektør Lars Bak. Det grunnet Stavanger-jentas posisjoneringsegenskaper.
I tillegg sykler Mie Bjørndal Ottestad og Amalie Lutro for det norske laget.
Stine Borgli (FDJ) er den fjerde norske rytteren i kvinnerittet.
Favoritter - herrer
Etter å ha vunnet Flandern rundt for to uker siden er det Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) som ser ut som den største favoritten.
Den firedoble cyclocross-verdensmesteren har ingen problemer med å håndtere underlag eller posisjonering, og ble nummer tre i fjorårets dramatiske utgave.
Wout van Aert (Jumbo-Visma) ble smittet av korona i forkant av Flandern rundt og måtte stå over rittet. Siden har han ikke vært i konkurranse. Han ventes tilbake på start i Paris-Roubaix, men ingen vet helt hvordan han står. Har han klart å holde på formen han hadde i E3 Saxo Bank Classic er han en naturlig toppfavoritt.
Stefan Küng (FDJ) tar stadig steg som klassikerrytter og etter tredjeplass i E3, femteplass i Flandern og åttendeplass i Amstel Gold Race ser han farlig ut.
Dylan van Baarle (Ineos) har aldri lykkes helt i rittet, men har både kvalitene og formen. Hans lagkamerat Filippo Ganna har aldri fullført, men har vunnet u23-utgaven og bør ikke undervurderes her.
Kasper Asgreen er Quick-Steps håp om å redde en begredelig vår på brosteinen. Har ikke Wout van Aert dagen er Christophe Laporte et godt kort for Jumbo-Visma.
Trek-Segafredo har en sterk duo i Jasper Stuyven og Mads Pedersen, sistnevnte i forrykende form under Circuit Cycliste Sarthe nylig.
Favoritter - kvinner
Lotte Kopecky (SD Worx) er i sitt livs form og har vunnet både Strade Bianche og Flandern rundt denne våren. Den belgiske mesteren har også bakgrunn fra cyclocross, så hun er definitivt blant de største favorittene lørdag.
Veteranen Marianne Vos (Jumbo-Visma) var nær å vinne den første utgaven i fjor, men måtte ta til takke med annenplass etter Deignans vanvittige solostunt. Vos sto nylig over Amstel Gold Race for å lade opp til Paris-Roubaix og må regnes med.
Lorena Wiebes (Team DSM) vant nylig Scheldeprijs og står med fire seire så langt denne sesongen. Den kjøresterke nederlenderen kommer definitivt til sin rett med Paris-Roubaix flate profil.
Uten Annemiek van Vleuten til start er det danske Emma Norsgaard som blir Movistars kort i rittet. 22-åringen er imidlertid ingen dårlig erstatter, med sjetteplass i fjorårets utgave.
Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) fikk det tøft på det glatte underlaget i den første utgaven i fjor, men verdensmesteren har hatt en strålende vår så langt.
Italieneren har også et utrolig sterk lagt rundt seg med fjorårets treer, Elisa Longo Borgini, tempoverdensmester Ellen van Dijk og tidligere cyclocross-verdensmester Lucinda Brand.
Fjorårsvinner Lizzie Deignan er gravid med sitt andre barn og sykler ikke konkurranser denne sesongen.
TV-tider
Kvinnerittet, som går lørdag 16. april, er satt opp på Eurosport/Discovery+/GCN+ fra klokken 13.15 til 16.15, og sendes lineært fra klokken 14.00.
På TV 2 Sport 2 sendes rittet fra 13.30.
Herrerittet, som går søndag 17. april, sendes i sin helhet fra klokken 10.30 på Eurosport 1/Discovery+ og GCN+, og har forventet målgang rundt 16.30.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.