Dette er Paris-Roubaix 2023: Brosteinspartier, norske sjanser, favoritter og TV-tider

Mathieu van der Poel og Wout van Aert ble parkert i Flandern rundt. Kan de slå tilbake i Paris-Roubaix? Hva kan norske Uno-X, med Alexander Kristoff og Susanne Andersen få til? Dette er årets «Helvetet i Nord»!

Sist oppdatert: 8. april 2023 kl 09.00
HELVETET I NORD: Paris-Roubaix er ellevilt, både for fans og ryttere. Her er Dylan van Baarle på vei mot seier i 2022-utgaven. Foto: Cor Vos
HELVETET I NORD: Paris-Roubaix er ellevilt, både for fans og ryttere. Her er Dylan van Baarle på vei mot seier i 2022-utgaven. Foto: Cor Vos
Lesetid: 8 minutter

Det er høytid og kulminasjonen av vårsesongen. Folkefesten i Flandern rundt skal etterfølges av det kanskje mest spektakulære rittet av dem alle: Paris-Roubaix.

I Nord-Frankrike skal sykkelfeltet kjempe seg over den nådeløse brosteinen på de smale traktorveiene i regionen, og kun de aller mest hardbarka kommer til mål.

Paris-Roubaix har kallenavnet «Helvetet i Nord» og ikke uten grunn. Rittet ble syklet for første gang i 1896 og gikk på de veiene som var eksisterte da, og har siden blitt sykkelsportens kanskje mest ikoniske ritt grunnet brosteinspartiene og rittets brutale karakter.

I herreutgaven skal rytterne gjennom 54,5 kilometer på brostein, mens kvinnene sykler rundt 30 kilometer i sin utgave.

Rytterne mørbankes av brosteinen, og regn og gjørme kan gjøre rittet enda mer farlig og spektakulært, slik vi så i 2021. Ofte kommer rytterne susende inn på brosteinspartiene i 60 kilometer i timen, og en vill posisjonskamp kan ofte føre til stygge velt.

De siste rytterne kommer i mål mer enn 40 minutter etter vinneren, og mange ryttere fullfører rittet bare for å ha gjort det, selv om de kommer utenfor tidslimiten og ikke får noen offisiell tid.

I fjor var det Dylan van Baarle og Elisa Longo Borghini som vant de respektive utgavene.

PSST: Storlagets «hemmelige» våpen i Paris Roubaix: – Fordelen vil være enorm, sier Alexander Kristoff (+)

Paris-Roubaix på TV

8. april, kvinner: På TV 2 Sport 1 og TV 2 Play starter sendingen klokken 15.15, mens på Discovery+ og GCN+ sendes rittet fra kl. 15.00.

Forventet målgang er rundt kl. 17.35.

9. april, herrer: På Eurosport Norge, Discovery+ og GCN+ starter sendingen klokken 10.30, mens TV 2 og TV 2 Play sender fra kl. 11.00.

Forventet målgang er rundt klokken 17.15.

Vis mer

De norske sjansene

En norsk rytter har aldri gått til topps i Paris-Roubaix. Thor Hushovd var nærmest i 2009, men veltet på Carrefour de l'Arbre og maktet aldri å hente inn igjen Tom Boonen.

For Alexander Kristoff har det heller ikke blitt noen seier og 35-åringen har strevet med å lykkes i klassikeren, som en gjerne skulle tro passer ham bedre enn Flandern rundt, som han vant i 2015 og aldri har vært dårligere enn nummer 18.

Hans beste resultat i Paris-Roubaix kom i 2013, da han ble åttendemann. I fjor var det en ukonsentrert Kristoff da de avgjørende angrepene gikk, og det ble til slutt en 12. plass, fire og et halvt minutt bak Van Baarle.

I søndagens Flandern rundt ble det en velt og flere sykkelbytter, men Kristoffs gjennomføring vitnet om at han er i form, slik han også viste i Dwars door Vlaanderen.

Men rittet var likevel symptomatisk for slik vårsesongen til dels har vært, preget av stang ut og uhell, faktorer som er avgjørende å unngå i Paris-Roubaix.

Det vet Kristoff alt om, for punkteringer, teknisk trøbbel og velt har preget hans historie med Paris-Roubaix. Forhåpentlig får vi se en offensiv Kristoff, som ikke er redd for å prøve seg og kanskje komme i forkant av de største favorittene.

Det er han trolig nødt til, for har Wout van Aert og Mathieu van der Poel dagen, blir de vanskelig å følge.

TUNG DAG: Alexander Kristoff hadde ikke marginene på sin side i Flandern rundt. Nye sjanser venter i Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos
TUNG DAG: Alexander Kristoff hadde ikke marginene på sin side i Flandern rundt. Nye sjanser venter i Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos

PSST: Gira på å sykle selv? Sjekk ut våre tester av landeveissykler og gravelsykler! (+)

Anders Skaarseth blir igjen et savn for Kristoff. Lillehamringen er tryggheten selv i posisjonering og har et godt taktisk hode, og ville blitt viktig for å lose Kristoff best mulig inn i finalen.

Mens Skaarseth sitter hjemme med et stygt benbrudd, blir Rasmus Tiller mannen som Kristoff trolig må stole mest på. Høyreiste Søren Wærenskjold kan også gjøre en viktig jobb, og 22-åringen har vist seg uredd uansett hvilken utfordring det er.

Erik Nordsæter Resell og Kristoffer Halvorsen sykler også for Uno-X. I tillegg kjører også Edvald Boasson-Hagen (TotalEnergies) og Vegard Stake Laengen (UAE).

I Paris-Roubaix Femmes må vi regne med Susanne Andersen (Uno-X) som vårt sterkeste kort, men 24-åringen har ikke hatt en optimal oppkjøring.

I Nokere Koerse i midten av mars ble det kragebeinsbrudd nummer tre på mindre enn ett år på Stavanger-jenta, men hun fikk operert inn en plate dagen etter bruddet og var raskt i trening igjen.

I Flandern rundt søndag gjorde hun comeback, uten å markere seg på resultatlisten (80. plass). Men uten noen ritt i forkant, var det nok naturlig at hun ikke preget rittet i front.

Med et ritt i beina og noen dager til med forberedelse er nok kjærkomment og gir forhåpentlig Andersen et solid løft formmessig.

NORSK HÅP: Susanne Andersen er tilbake i aksjon. Foto: Andy Rogers, fameandspear
NORSK HÅP: Susanne Andersen er tilbake i aksjon. Foto: Andy Rogers, fameandspear

I fjor satt hun godt med inntil 18 kilometer igjen, da hun og lagvenninne Julie Leth veltet på Carrefour de l'Arbre, og forsvant ut av seierskampen.

Paris-Roubaix er i utgangspunktet et ritt som passer henne godt, men påkjenningen på kroppen og kragebeinet er helt annerledes enn i Flandern rundt. I Paris-Roubaix må hun regne med mye mer juling.

Andersen har imidlertid et mye sterkere lag rundt seg i årets utgave, enn hun hadde i fjor, med flere ryttere som er kapable til å kjøre resultater, som gjør at det norske laget har flere kort å spille ut.

Både Amalie Dideriksen, Julie Leth og Maria Confalonieri kan fint sitte igjen dypt inn i finalen.

Amalie Lutro stiller også til start for Uno-X.

Favoritter – herrer

Vi starter med the usual suspects. Minus én, da. Tadej Pogacar regelrett knuste konkurrentene i Flandern rundt, men stiller ikke til start i Paris-Roubaix.

Det betyr at Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) og Wout van Aert (Jumbo-Visma) må regnes som de største konkurrentene.

Van der Poel parkerte Van Aert i Flandern rundt, da han angrep på Kruisberg/Hotond, rundt 30 kilometer fra mål.

Etter målgang fortalte nederlenderen, som til slutt tok annenplassen, at han kanskje hadde kjørt karrierens beste Flandern, men at Pogacar bare var i en egen klasse.

Også på veien og i bakkene var det tydelig av Van der Poel var hakket hvassere enn Van Aert, som tok den sure fjerdeplassen. Van Aert var dog i bakken tidlig i rittet, i velten som gjorde at polske Filip Maciejuk (Bahrain Victorious) ble kastet ut av rittet.

I Paris-Roubaix er imidlertid det en litt annen historie. Med rittets flate profil, er det ikke den eksplosiviteten som Van der Poel benyttet i Flandern som vil avgjøre rittet.

Der vil utholdenheten spille en enda større rolle, og klarer Van Aert å konservere kreftene bedre enn Van der Poel, er oddsene bedre enn i Flandern.

Men i den formen Van der Poel er i, kan vi nok regne med et angrep langt fra mål.

Van Aert har imidlertid et veldig robust lag rundt seg, med fjorårsvinner Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Christophe Laporte og Nathan Van Hooydonck.

Alpecin-Decuninck fremstår riktignok som et bedre kollektiv enn tidligere år. Jasper Philipsen har tatt et nytt steg i klassikerne i år med blant annet seier i Classic Brugge-De Panne, mens Silvan Dillier har blitt nummer to i Paris-Roubaix tidligere.

OUTSIDER: Filippo Ganna er en av verdens beste temporytter og har de fleste egenskapene som kreves for å vinne Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos
OUTSIDER: Filippo Ganna er en av verdens beste temporytter og har de fleste egenskapene som kreves for å vinne Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos

Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) var forrykende i Milano-Sanremo. Han har for første gang i karrieren virkelig rettet fokus mot rittet han vant som u23-rytter og blir svært spennende å følge med på.

Mads Pedersen (Trek-Segafredo) ble nummer tre i Flandern og har en solid kompanjong i Jasper Stuyven.

Andre navn i miksen: Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Florian Vermeersch (Lotto-Dstny), Stefan Küng (FDJ), Nils Politt (Bora-hansgrohe), Greg Van Avermaet og Oliver Naesen (AG2R) og Kasper Asgreen (Soudal - Quick-Step).

Favoritter – kvinner

Narrativet store deler av denne sesongen har vært hvordan en skal klare å slå SD Worx. De gikk inn som laget alle så på foran Flandern rundt og leverte varene.

Etter å ha tatt karrierens største triumf i 2022, da hun spurtslo Annemiek van Vleuten på oppløpet i Oudenaarde, fulgte Lotte Kopecky opp med en ordentlig maktdemonstrasjon i årets Flandern rundt.

Den siste gangen opp Oude Kwaremont akselererte belgieren og ingen var i nærheten av å følge, og denne gangen kom 27-åringen alene til mål i Oudenaarde.

36 sekunder senere spurtet lagvenninne Demi Vollering inn til annenplass og jublet vilt. Duoen tok også dobbeltseier i Strade Bianche tidligere i år, da med Vollering først i mål i en merkelig spurtduell mellom lagvenninnene.

Konkurrentene klør seg antagelig i hodet og bruker uken til å prøve å klekke ut en plan som kan overrumple det nederlandske storlaget, som også har den tidligere sykkelstjernen Anna van der Breggen i bilen som sportsdirektør.

DRONNINGEN AV FLANDERN: Lotte Kopecky er nå én av fire ryttere som har vunnet Flandern rundt to ganger. Foto: Cor Vos
DRONNINGEN AV FLANDERN: Lotte Kopecky er nå én av fire ryttere som har vunnet Flandern rundt to ganger. Foto: Cor Vos

For med blant andre Marlen Reusser (som for ordens skyld ble nummer syv i Flandern) og Lorena Wiebes i tillegg, har laget fire potensielle vinnerkandidater.

Men som alltid er en nødt til å ha flaksen på sin side, og hverken i 2021 eller 2022 maktet laget å vinne Paris-Roubaix.

Begge gangene er det Trek-Segafredo som har stukket av med seieren. I den første utgaven var det Lizzie Deignan som gikk solo med 80 kilometer til mål og holdt unna, mens Elisa Longo Borghini distanserte konkurrentene i avslutningen i fjor.

Longo Borghini er alltid i form når det gjelder og tok tredjeplassen i søndagens Flandern rundt.

Der ble også stortalentet Shirin van Anrooij nummer åtte, og årets u23-verdensmester i cyclocross har en spisskompetanse som virkelig kan komme til sin rett i Roubaix.

Laget har også Lucinda Brand og Elisa Balsamo i rekkene.

Andre navn i miksen: Sivlia Persico og Marta Bastianelli (UAE), Juliette Labous og Pfeiffer Georgi (Team DSM), Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM), Emma Norsgaard og Floortje Mackaij (Movistar) og Marianne Vos (Jumbo-Visma).

Løype – herrer

Herrenes utgave er 256,6 kilometer lang. Rittet består av 29 brosteinspartier og har totalt 54,5 kilometer med brostein.

Det første brosteinspartiet kommer etter cirka 100 kilometer.

Brosteinspartier

  • 29: Troisvilles til Inchy, 2200 meter (***) – 160.3 kilometer til mål

  • 28: Viesly til Quiévy, 1800 meter (***), 153,8 kilometer til mål

  • 27: Quiévy til Saint-Python, 3700 meter (****), 151,2 kilometer til mål

  • 26: Saint-Python, 500 meter (**), 146,5 kilometer til mål

  • 25: Vertain til Saint-Martin-sur-Écaillon, 2300 meter (***), 139,4 kilometer til mål

  • 24: Verchain-Maugré til Quérénaing, 1600 meter (***), 129,4 kilometer til mål

  • 23: Quérénaing til Maing, 2500 meter (***), 126,7 kilometer til mål

  • 22: Maing til Monchaux-sur-Ecaillon, 1600 meter (***), 123,6 kilometer til mål

  • 21: Haspres til Thiant, 1700 meter (***), 117 kilometer til mål

  • 20: Haveluy til Wallers, 2500 meter (****), 103,5 kilometer til mål

  • 19: Trouée d'Arenberg, 2300 meter (*****), 95,3 kilometer til mål

  • 18: Wallers til Hélesmes, 1600 meter (***), 89,2 kilometer til mål

  • 17: Hornaing til Wandignies, 3700 meter (****), 82,5 kilometer til mål

  • 16: Warlaing til Brillon, 2400 meter (***), 75 kilometer til mål

  • 15: Tilloy til Sars-et-Rosières, 2400 meter (****), 71,5 kilometer til mål

  • 14: Beuvry-la-Forêt til Orchies, 1400 meter (***), 65,2 kilometer til mål

  • 13: Orchies, 1700 meter (***), 60,1 kilometer til mål

  • 12: Auchy-lez-Orchies til Bersée, 2700 meter (****), 54 kilometer til mål

  • 11: Mons-en-Pévèle, 3000 meter (*****), 48,6 kilometer til mål

  • 10: Mérignies til Avelin, 700 meter (**), 42 kilometer til mål

  • 9: Pont-Thibault til Ennevelin, 1400 meter (***), 39,2 kilometer til mål

  • 8b: Templeuve - L'Epinette, 200 meter (*), 33,8 kilometer til mål

  • 8a: Templeuve - Moulin-de-Vertain, 500 meter (**), 33,5 kilometer til mål:

  • 7: Cysoing til Bourghelles, 1300 meter (***), 26,8 kilometer til mål

  • 6: Bourghelles til Wannehain, 1100 meter (***), 24,3 kilometer til mål

  • 5: Camphin-en-Pévèle, 1800 meter (****), 19,9 kilometer til mål

  • 4: Carrefour de l'Arbre, 2100 meter (*****), 17,1 kilometer til mål

  • 3: Gruson, 1100 meter (**), 14,8 kilometer til mål

  • 2: Willems til Hem, 1400 meter (***), 8,2 kilometer til mål

  • 1: Roubaix - Espace Charles Crupelandt, 300 meter (*), 1,4 kilometer til mål

Vis mer

Løype – kvinner

Kvinnenes utgave er 145,5 kilometer lang. Rittet består av 17 brosteinspartier og har totalt 29,2 kilometer med brostein.

Kvinnene følges den samme ruten som herrene fra det første brosteinspartiet, som kommer etter cirka 65 kilometer.

Brosteinspartier

  • 17: Hornaing til Wandignies, 3700 meter (****), 82,5 kilometer til mål

  • 16: Warlaing til Brillon, 2400 meter (***), 75 kilometer til mål

  • 15: Tilloy til Sars-et-Rosières, 2400 meter (****), 71,5 kilometer til mål

  • 14: Beuvry-la-Forêt til Orchies, 1400 meter (***), 65,2 kilometer til mål

  • 13: Orchies, 1700 meter (***), 60,1 kilometer til mål

  • 12: Auchy-lez-Orchies til Bersée, 2700 meter (****), 54 kilometer til mål

  • 11: Mons-en-Pévèle, 3000 meter (*****), 48,6 kilometer til mål

  • 10: Mérignies til Avelin, 700 meter (**), 42 kilometer til mål

  • 9: Pont-Thibault til Ennevelin, 1400 meter (***), 39,2 kilometer til mål

  • 8b: Templeuve - L'Epinette, 200 meter (*), 33,8 kilometer til mål

  • 8a: Templeuve - Moulin-de-Vertain, 500 meter (**), 33,5 kilometer til mål:

  • 7: Cysoing til Bourghelles, 1300 meter (***), 26,8 kilometer til mål

  • 6: Bourghelles til Wannehain, 1100 meter (***), 24,3 kilometer til mål

  • 5: Camphin-en-Pévèle, 1800 meter (****), 19,9 kilometer til mål

  • 4: Carrefour de l'Arbre, 2100 meter (*****), 17,1 kilometer til mål

  • 3: Gruson, 1100 meter (**), 14,8 kilometer til mål

  • 2: Willems til Hem, 1400 meter (***), 8,2 kilometer til mål

  • 1: Roubaix - Espace Charles Crupelandt, 300 meter (*), 1,4 kilometer til mål

Vis mer
Publisert 3. april 2023 kl 10.26
Sist oppdatert 8. april 2023 kl 09.00

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen