Alison Jackson vant Paris-Roubaix Femmes 2023

Andersen preget Paris-Roubaix, men kreftene holdt akkurat ikke

Susanne Andersen kom seg løs i brudd tidlig i Paris-Roubaix og satt i teten da avgjørelsen falt, men gikk tom for krefter. Til slutt endte det med en overraskende bruddseier til canadiske Alison Jackson.

Sist oppdatert: 8. april 2023 kl 17.32
I TET LENGE: Susanne Andersen gikk tidlig i brudd i lørdagens Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos
I TET LENGE: Susanne Andersen gikk tidlig i brudd i lørdagens Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter

Mindre enn en måned etter hun brakk kragebeinet var Susanne Andersen til start i Paris-Roubaix, og 24-åringen fra Stavanger var med å prege brosteinsklassikeren.

Uno-X-rytteren kom seg tidlig avgårde i et brudd som talte 18 ryttere, og gruppen skulle til slutt holde hele veien til mål, men for Andersens del ble det hakket for tungt mot slutten.

– Jeg kjørte alt jeg hadde. Det var gøy, oppsummerte en sliten, men smilende Andersen til TV 2 etter rittet.

Inn på det ikoniske 5-stjerners brosteinspartiet Carrefour de l'Arbre med i underkant av 20 kilometer til mål var det Andersen som ledet an.

Andersen satte tempoet, men ble i løpet av noen hundre meter forbipassert av Marta Lach (Ceratizit-WNT) og kort tid senere måtte den norske rytteren gi en liten luke.

Dermed skled en gruppe på syv ryttere fra Andersen, og de syv skulle holde hele veien til velodromen i Roubaix, hvor de spurtet om seieren.

– Jeg ga alt jeg hadde, så fysisk var det det jeg hadde, men kanskje om jeg hadde holdt meg litt bak inn på Carrefour [de l'Arbre] kunne jeg bitt meg fast lenger.

Andersen endte til slutt på 26. plass, ett minutt og 45 sekunder bak vinneren.

Julie Norman Leth ble beste Uno-X-rytter på 11. plass, tolv sekunder bak vinneren.

PSST: Storlagets «hemmelige» våpen: – Fordelen vil være enorm, sier Kristoff (+)

VANT: Alison Jackson tok seieren i den tredje utgaven av kvinnenes Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos
VANT: Alison Jackson tok seieren i den tredje utgaven av kvinnenes Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos

Canadisk spurtseier

Marta Lach tok mye initiativ i avslutningen og ledet også an inn på den siste kilometeren og den siste runden på velodromen.

Det ble dramatisk da Femke Markus (SD Worx) gikk i bakken da spurten gikk, men nederlenderen dro ikke med seg noen andre.

Marion Borras (St Michel - Mavic - Auber93) gikk til med en halv runde til mål, mens Alison Jackons (EF Education-TIBCO-SVB) limte seg fast på hjulet.

Ut på oppløpssiden gikk Jackson til, kom seg forbi og den canadiske 34-åringen løftet hendene i vantro da hun passerte målstreken først i Paris-Roubaix.

Results powered by FirstCycling.com

Velt ødela for favoritter

Andersens gruppe fikk en solid ledelse, med rundt seks minutters ledelse på det meste.

I feltet tok det lang tid for noen virkelig skrudde opp farten og da det gjensto 65 kilometer var luken fremdeles godt over fem minutter.

Da begynte laget med regjerende vinner Elisa Longo-Borghini, Trek-Segafredo, å sette opp farten og sekundene forsvant raskt i favør hovedfeltet.

Det ble virkelig alvor da storfavoritt Lotte Kopecky (SD Worx) angrep på 4-stjerners partiet Auchy-lez-Orchies, like før dagens kanskje mest brutale parti, Mons-en-Pévèle.

Det sørget for en utskillelse i feltet og Kopecky fikk følge av flere forhåndsfavoritter, blant andre Elisa Longo-Borghini.

Men på Mons-en-Pévèle mistet Longo Borghini kontrollen på sykkelen sin, gikk i bakken og dro med seg veldig mange av rytterne som satt i den gruppen.

Kopecky havnet langt bakpå, men kjempet seg etter hvert tilbake til et felt som skulle ta opp jakten på tetgruppen, men med tre minutters forsprang inn på de siste 40 kilometerne så det mørkt ut for Kopecky & co.

Men etter hvert som flere lag fikk samlet troppene litt gikk det fort, og etter Carrefour de l'Arbre var det bare 30 sekunder opp til tetgruppen.

Gruppen med favoritter maktet imidlertid ikke å få samarbeidet til å flyte godt nok på de siste 10 kilometerne, og Kopecky spurtet først i mål fra feltet på en syvendeplass, tolv sekunder bak Jackson.

I BAKKEN: Lotte Kopecky var en av mange ryttere som gikk i bakken på Mons-en-Pévèle. Foto: Cor Vos
I BAKKEN: Lotte Kopecky var en av mange ryttere som gikk i bakken på Mons-en-Pévèle. Foto: Cor Vos

Tre kragebeinsbrudd på et år

Susanne Andersen har hatt et krevende år, hvor hun har hatt hele tre kragebeinsbrudd.

Det første kom under sykkel-NM i juni i fjor, men 24-åringen var tilbake i konkurranse et par måneder senere.

Høsten skulle dessverre bli ødelagt da hun i slutten av august gikk ned i en velt i Simac Ladies Tour og kragebeinet røyk igjen.

Etter en god vinter med trening åpnet hun årets sesong sterkt, og i mars kom hennes første podieplassering i et Women's WorldTour-ritt, da hun ble nummer to bak stjernespurteren Lorena Wiebes i Ronde van Drenthe.

Kun fire dager senere var uhellet ute igjen, og da en rytter landet oppå Andersen i Nokere Koerse gikk kragebeinet nok en gang.

En operasjon, hvor det ble satt inn en plate, gjorde imidlertid skadeperioden kort og Andersen kunne gjenoppta treningen kun noen dager etter bruddet.

Det gjorde at hun var klar til vårens store mål, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Publisert 8. april 2023 kl 17.17
Sist oppdatert 8. april 2023 kl 17.32
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen