I slutten av mars ble det kjent at 25 år gamle Matteo de Bonis hadde testet positivt for doping.

Den italienske Vini Zabù-rytterens dopingtest viste spor av EPO, og det var lagets andre positive dopingprøve innenfor de siste tolv månedene.

Annonse

I fjorårets Giro d'Italia testet Matteo Spreafico positivt for det forbudte stoffet ostarine.

I Italia er doping kriminelt, og De Bonis' positive dopingprøve sørget for at lag og ryttere fikk besøk av det italienske politiet, som gjennomførte 25 raid etter forbudte midler. Raidene ga ikke noen funn.

Med to positive dopingprøver innenfor de siste tolv månedene risikerer laget en utestengelse på mellom 15 til 45 dager. Avgjørelsen er opp til det internasjonale sykkelforbundet (UCI), og vil tas gjennom en disiplinærhøring.

De Bonis positive prøve kom på et tidspunkt som gjør at med en 45 dager lang utestengelse, ville laget uansett ikke kunne stille til start i Giro d'Italia.

Vini Zabù innførte straks en selvpålagt suspensjon fra konkurranser kort tid etter den positive prøven ble kjent, men nå har de altså valgt å trekke seg fra årets Giro.

– Laget og hovedsponsoren Vini Zabù har bestemt seg for å gi en viktig beskjed til sykkelverden, for å lære de utøverne som tror de fremdeles kan ta snarveier ved å jukse, skriver de i en pressemelding.

– Laget har sammen med hovedsponsoren kommet til enighet om å ikke delta i årets Giro d'Italia, selv om det har vist til de overordnede institusjonen at vi har gjort grundige tiltak for å kjempe mot doping.

– Vår avgjørelse om å ikke delta i Giro d'Italia er ment for å understreke skadene ulovlige handlinger fra et individ kan skape for et helt lag, med de knusende virkningene det har på dem som i stedet gjør deres beste for å gjøre det mulig for syklistene å konkurrere.

Italiensk konkurrent overtar plassen

Vini Zabù er et ProTeam og var ett av fire lag som mottok en invitasjon (et wildcard) fra RCS Sport

Som vinner av UCIs Europe Tour, er Alpecin-Fenix automatisk invitert til rittet. De øvrige invitasjonene gikk utelukkende til italienske ProTeam. I tillegg til Vini Zabù var det Eola-Kometa og Bardiani-CSF-Faizanè.

Ett av lagene som ble snytt for invitasjon var italienske Androni Giocattoli – Sidermec, til lagets eier, Gianni Savios store frustrasjon.

Vini Zabùs positive dopingprøve under fjorårets Giro var en av flere grunner til at Savio følte seg urettferdig behandlet av RCS.

Torsdag ble det imidlertid kjent at Savios Androni-lag går inn og tar plassen til Vini Zabù-laget i årets Giro, og da likevel får delta.

Tobias Foss ser i øyeblikket ut til å bli den eneste nordmannen som deltar i årets første Grand Tour.