I dag morges sprakk sjokknyheten om at både Steven Kruijswijk og Michael Matthews hadde testet positivt for koronaviruset.

Dermed var det rett ut av årets Giro d'Italia for to av rittets største stjerner, som dermed led samme skjebne som Simon Yates gjorde for noen dager siden.

Annonse

Mannefallet fortsetter altså med uforminsket styrke i årets Giro, etter at storfavoritt Geraint Thomas brøt allerede etter den tredje etappen.

Simon Yates er foreløpig den eneste rytteren på Mitchelton-Scott som har testet positivt, men smitten virker likefullt å herje innad i det australske laget. Hele fire personer i lagets støtteapparat testet nemlig positivt på hviledagen.

Amund Grøndahl Jansens kommende arbeidsgiver tok derfor den naturlige beslutningen om å trekke seg fra rittet med umiddelbar virkning. 

Like før starten på dagens etappe kom imidlertid sjokknyheten om at også Jumbo-Visma trekker laget sitt fra Giroen etter kaptein Kruijswijks positive prøve. Det nederlandske storlaget møtte simpelthen ikke opp på innskrivingen i forkant av etappen, hvilket i praksis betyr at de ikke får fortsette i rittet. 

Det får konsekvenser for vår egen Tobias Foss, som dermed må se resten av Giroen på TV. Nordmannen åpnet årets Giro med et pang, og på søndagens fjelletappe, den siste før hviledagen, var han faktisk sterkere enn sin egen kaptein Kruijswijk, og ble beste Jumbo-Visma rytter. 

Dermed lå Tobias helt oppe på en 35. plass i sammendraget før dagens etappe, med gode muligheter til å klatre ytterligere. Derfor er det vanskelig å ikke føle med den unge nordmannen, som helt tydelig var i svært god form. Til NRK bedyrer imidlertid Foss at han støtter lagets avgjørelse:

- Jeg er enig i beslutningen, det er veldig reflektert og ansvarlig oppførsel av laget. Jeg er stolt av laget og støtter avgjørelsen sier Foss til statskanalen.

Foss´lagkamerat, Jos van Emden, var i går gjest i "The Cycling Podcast", hvor han ytret sin frustrasjon over Giro-arrangørens manglede smittevernstiltak. van Emden fortalt blant annet at 10 forskjellige lag var stuet sammen på to hotell, og at det også var gjester på enkelte hotell som ikke hadde noen tilknytning til Giro d´Italia.

Dette representerer en sterk kontrast til årets smittevernsmessige vellykkede Tour de France, hvor lagene ble spredd rundt på forskjellige bosteder, og arrangøren hadde en tydelig adskilt boble for rytterne. 

Carl Fredrik Hagen kjører også rittet, og hans Lotto-Soudal-lag har foreløpig vært skånet for smitte i årets Giro d'Italia. Dagens etappe er på 177 kilometer, fra Lanciano til Tortoreto, og byr på en meget spennende profil du kan lese mer om i vår etappeoversikt!