Enorm etappe av Tobias Foss i Giro d'Italia

Tobias Foss kjørte strålende på den 11. etappen av Giro d'Italia, på de hvite grusveiene i Toscana. 23-åringen angrep og satt med de aller sterkeste.

Sist oppdatert 19. mai 2021 kl 17.18
ANGREP OG KJØRTE MED DE BESTE: Tobias Foss leverte en strålende prestasjon på den 11. etappen i Giro d'Italia. Foto: Giro d'Italia
ANGREP OG KJØRTE MED DE BESTE: Tobias Foss leverte en strålende prestasjon på den 11. etappen i Giro d'Italia. Foto: Giro d'Italia

35 kilometer med hvite grusveier i Toscana skapte en forrykende avslutning på den 11. etappen av Giro d'Italia, med Tobias Foss i en av hovedrollene.

Nordmannen kjørte forrykende, angrep og satt etter hvert igjen i en favorittgruppe som talte bare åtte mann, med blant andre sammenlagtleder Egan Bernal.

Inn i den siste bakken var det drøyt ti ryttere igjen i favorittgruppen, og det skulle splitte seg ytterligere, men Foss leverte strålende og var offensiv, og forsøkte å følge angrep fra Bernal.

Til slutt kom han i mål 27 sekunder bak Bernal med en håndfull andre favoritter, kjørte seg opp til 9. plass i sammendraget.

– Han må ta med seg dette som et slags personlig gjennombrudd. Det er helt vanvittig. Han har sett så solid ut gjennom hele dagen. Han har tatt riktige valg og tatt mulighetene som kommer, sier Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen etter etappen.

Et par timer etter etappen snakket også Landevei med Foss.

- Da jeg kom i mål og fikk tenkt meg om så anerkjenner jeg at dette kanskje er et av de kuleste rittene jeg har gjort. Det kult å kjøre på grus og det er alltid mye som skjer, spesielt med sammenlagtryttere på grusen, fortalte han.

Hele intervjuet kan du lese her!

Mauro Schmid (Qhubeka-Assos) vant etappen.

Hardkjør fra Ineos

Ineos Grenadiers satte opp et voldsomt tempo med Filippo Ganna og Egan Bernal i tet, og allerede på det første av fire grusparti skulle det splittes opp.

Akkurat slik Tobias Foss hadde spådd til Landevei på forhånd, angrep det britiske laget sammenlagttoer Remco Evenepoel knallhardt, og Deceuninck – Quick-Step-rytteren var tidlig i trøbbel.

Og skulle få mye trøbbel etter hvert.

Første seleksjon

Det 9,1 kilometer lange gruspartiet startet i motbakke, før det flatet litt ut og etter en liten knekker, gikk nedover. På vei over toppen splittet det seg virkelig, og Tobias Foss var den siste rytteren som mista splitten til en meget selektiv frontgruppe.

egan bernal giro d'italia ineos grenadiers
KJØRTE HARDT: Egan Bernal og Ineos Grenadiers tok mye ansvar i finalen og la press på konkurrentene. Foto: Cor Vos

I utforkjøringen endte dermed nordmannen opp i en gruppe hvor blant andre Evenepoel satt, samt andre sammenlagtryttere som Hugh Carthy (EF Education-Nippo), Aleksandr Vlasov (Astana – Premier Tech) og Simon Yates (Team BikeExchange).

Etter gruspartiet hadde frontgruppen med Bernal halvminuttet tilbake til Foss sin gruppe, men inn på det neste gruspartiet hadde sammenlagtrytterne som havnet på feil side av splitten klart å komme seg opp igjen med hjelp av lagkamerater.

Foss angriper

Det neste gruspartiet gikk hovedsakelig i motbakke og et allerede redusert felt ble tynnet ut. Blant rytterne som falt av var Peter Sagan (Bora-hansgrohe), samt flere av hjelperytterne til sammenlagtfavorittene.

Mot toppen av det andre gruspartiet, med like under 40 kilometer til mål, kom det et dobbelt angrep fra Jumbo-Visma, med Tobias Foss og George Bennett.

tobias foss george bennett giro d'italia jumbo-visma
PRØVDE SEG: George Bennett og Tobias Foss grep mulighetene og forsøkte å gå av gårde alene. Foto: Cor Vos

Duoen satte av gårde på grusen, og fokk raskt en luke på 30 sekunder. Etter hvert kom Ineos Grenadiers til fronten og tok opp jakten.

Foss og Bennett ble liggende og jobbe foran feltet i rundt 15 kilometer, før de etter hvert ga opp forsøket da gruppen bak nærmet seg.

Evenepoel av

Inn på det neste gruspartiet med 26 kilometer til mål ble det igjen satt fart, og etter hvert da Ineos Grenadiers fikk ferten av en strevende Evenepoel, ble farten justert ytterligere opp.

Den unge belgieren strevet voldsomt på halen av feltet, tydelig ikke komfortabel, og ble etter hvert hektet av.

remco evenepoel giro d'italia
TUNG DAG: Remco Evenepoel hadde store problemer på grusen i Toscana. Foto: Cor Vos

Lagkamerat João Almeida ble sittende i feltet og det tok lang tid før portugiseren slapp seg ned til en Evenepoel som virket å ha gitt opp, og rev ut ørepluggen sin.

Etter hvert satt han den tilbake, og la seg på hjulet til Almeida, men avstanden var da godt opp til Bernals gruppe.

Bernal går

På det siste gruspartiet la blant andre Aleksandr Vlasov på mer press og sørget for ytterligere utskillelse, og i den siste bakken skulle den ene etter andre falle av.

Vlasov fortsatte å legge press, og Giulio Ciccone og Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) og Marc Soler (Movistar) var blant rytterne som ble hektet av.

Etter hvert skulle Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe) angripe, og i gruppen begynte det nå virkelig å splitte opp.

mauro schmid giro d'italia qhubeka-assos
STOR TRIUMF: Mens sammenlagtkanonene dengte løs på hverandre, stakk den 21 år gamle sveitseren Mauro Schmid (Qhubeka-Assos) av med karrierens største seier. Foto: Cor Vos

Vlasov gikk etter og Bernal svarte, mens Foss tok opp jakten, men ble etter hvert hentet inn av de andre. Han om imidlertid inn bare 27 sekunder bak Bernal, sammen med de øvrige favorittene.

Evenepoel tapte til slutt over to minutter til Bernal.

Publisert 19. mai 2021 kl 17.18
Sist oppdatert 19. mai 2021 kl 17.18
Relaterte artikler
UTE AV GIROEN: Sven Erik Bystrøm står av Giro d'Italia. Foto: Cor Vos
Testet positivt for covid-19

Bystrøm reiser hjem fra Giroen

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue