Situasjonen er prekær. Etter ti tøffe etapper i verdens største sykkelritt skiller det kun ett sekund mellom Cadel Evans og Fränk Schleck i sammendraget. Mens Lotto-laget må ta ansvar og forsvare den gule ledertrøya til sin australske kaptein, har rytterne i danske CSC ingenting å tape. På taktikkmøtet den 16. juli blir de enige om å angripe, og gå for etappeseieren. Jens Voigt eller Kurt Asle Arvesen skal gjøre jobben.

– Det ene sekundet som skilte i sammendraget var helt avgjørende for min del. Jeg hadde aldri fått lov til å gå i brudd dersom Fränk hadde ledet rittet. Da hadde jeg ligget i front og tauet på hovedfeltet hele dagen, forteller Kurt Asle Arvesen skråsikkert.

Med tre innlagte klatringer er etappen mellom Lannemezan og Foix krevende, men ikke hard nok til at sammenlagtrytterne vil føle seg kallet til å tre i aksjon. Dette er heller den klassiske transportetappen, den som er forbeholdt hjelperytterne. Et brudd vil ha gode sjanser til å holde unna og stikke av med etappeseieren, og det er nettopp derfor at støtingen aldri tar slutt denne formiddagen.