(VG): Den polske rytteren satt i det opprinnelige bruddet og holdt unna opp til målgang på toppen av mektige Grand Colobmier på 1500 meters høyde.

– Dette er en enorm triumf for en skikkelig sliter, oppsummerte TV 2-kommentator Christian Paasche.

Michal Kwiatkowski er imidlertid ingen hvem-som-helst: 33-åringen har vunnet ritt som Milan-Sanremo, Amstel Gold race, Tirreno-Adriatico og VM for å nevne noe.

Fredagens triumf ruver likevel «helt der oppe». Få hadde trodd at Ineos-rytteren skulle holde unna ved bunnen av fjellet før målgang.

– Jeg hadde trolig de beste bena jeg har hatt noensinne i dag, sier Kwiatkowski etter målngang.

– Da vi stakk avgårde tidlig på etappen, så tenkte jeg at det bare var en gratisbillett til bunn av fjellet. Jeg trodde aldri at vi skulle slåss om etappeseieren, legger han til.

Stigningen opp til målstreken var på drøyt 17 kilometer, med et snitt på 7,1 prosent.

REGJERENDE VINNER: Jonas Vingegaard vant fjorårets Tour de France. Foto: Cor Vos
Les også
Årets Tour de France-løype preges av mye fjell, mens det er svært lite tempokilometer på programmet. For første gang i rittets 119 år lange historie er et norsk lag til start: Uno-X Pro Cycling.

Pogacar-angrep

Der holdt sammenlagtfavorittene Tadej Pogacar (24) og Jonas Vingegaard (26) seg samlet til det gjensto noen få hundre meter.

Da reiste Pogacar seg og satte avgårde i full fart.

– Se på den farta! utbrøt TV 2-ekspert Thor Hushovd.

– Det er helt ellevillt! istemte Christian Paasche.

Vingegaard ledet Tour de France med 17 sekunder på Pogacar før etappen fredag. I kveld har forspranget krympet til bare ni sekunder.

DISTANSERT: Jonas Vingegaard maktet ikke å holde følge med Tadej Pogacar i avslutningen. Foto: Cor Vos
DISTANSERT: Jonas Vingegaard maktet ikke å holde følge med Tadej Pogacar i avslutningen. Foto: Cor Vos

– Jeg er ikke frustrert eller skuffet i det hele tatt. For oss var det en god dag. Ærlig talt, denne etappen passer meg ikke i det hele tatt, så jeg er glad for at jeg holdt meg foran (i sammendraget), sier Vingegaard etter etappen.

Pogacar ble nummer tre, fire sekunder foran Vingegaard. I tillegg fikk sloveneren fire bonusekunder.

Fredagens «stunt» er et nytt signal om at Pogacar kanskje er i bedre form enn danske Vingegaard før den siste uken i Tour de France.

BLIR LAGVENNINNER IGJEN: Susanne Andersen slo Katrine Aalerud på NM-fellesstarten. Neste år blir de to lagvenninner i Uno-X. Foto: Jarle Fredagsvik
Les også
Etter fire år i spanske Movistar har Katrine Aalerud bestemt seg for å bytte beite. Neste stoppested blir Uno-X, erfarer Landevei.

– Holdt igjen

Idet stigningen startet lå det 16 ryttere i front, nesten fire minutter foran sammenlagtfavorittene. Én av dem var den danske Uno-X-rytteren Anthon Charmig.

Han var som ventet sjanseløs da tempoet økte opp mot målgang.

UAE-rytterne rundt Tadej Pogacar tauet opp hele fjellet mot mål. Men det ble etter hvert stadig tydeligere at de ikke kjørte full gass. I front holdt nemlig Michał Kwiatkowski, som satt i det opprinnelige, unna.

– Det virker mer som at UAE bare kontrollerer det, sa Dag Otto Lauritzen med fire kilometer igjen.

– Det er det ingen tvil om. Det er bare å se på klokka og stilen til hjelperytterne til Pogacar. De holder igjen, konkluderte Thor Hushovd i kommentatorboksen til TV 2.

PS! Den australske spurteren Caleb Ewan (29), med fem etappeseire på CV-en sin, sto av Tour de France underveis på fredagens etappe.

Landevei har avtale om stoffutveksling med VG. Under Tour de France vil du finne nyhetssaker fra VG på Landevei, samtidig som vi også lager våre egne saker. Vi har dekket Uno-X og oppkjøringen til Tour de France tett, og du kan lese intervju med Alexander Kristoff, Jonas Abrahamsen og Torstein Træen.

Results powered by FirstCycling.com