Jonas Vingegaard knusende overlegen i tempoduell mot Tadej Pogačar

Vingegaard med knockout på Pogačar – kan ha avgjort Tour de France

Jonas Vingegaard (26) kan ha avgjort Tour de France 2023 allerede før de siste fjelletappene. Dansken knuste Tadej Pogačar (24) på den individuelle tempoetappen.

Sist oppdatert: 18. juli 2023 kl 17.36
SUVEREN: Jonas Vingegaard kunne med rett koste på seg et glis over målstreken. FOTO: Cor Vos
SUVEREN: Jonas Vingegaard kunne med rett koste på seg et glis over målstreken. FOTO: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter

(VG): – Jeg var skikkelig glad for å være tjue sekunder foran Van Aert, og så hørte jeg tiden til Jonas... Jeg fikk litt sjokk, sier Tadej Pogacar etter etappen.

I fjor «fikk» lagkamerat Wout Van Aert etappeseieren på tempoetappen fra Vingegaard.

Det hadde ikke dansken råd til i år, som ikke sparte på et eneste gram krutt for å vinne sekunder i sammenlagtkampen mot Tadej Pogačar.

Ti sekunder skilte de to før tirsdagens potensielt avgjørende tempoetappe. Allerede ved første passering hadde dansken tatt ytterligere 16.

– Det er en voldsom knockout, sa TV 2-kommentator Christian Paasche da han fikk se farten til Jonas Vingegaard.

ØNSKET RACEREN: Ekspertene mener det var å lite å hente på å bytte sykkel på vei opp Côte de Domancy. Tadej Pogacar gjorde det likevel. FOTO: Cor Vos
Les også

Byttet sykkel

Mens Tadej Pogačar gjorde et siste desperat forsøk med å bytte til landeveisykkel før den siste bakken, tråkket Vingegaard videre med temposykkel uten problemer.

– Vi testet og fant ut at vi var raskere med sykkelbytte, så derfor gjorde vi det, sier UAE-sportsdirektør Andrej Hauptman på TV 2.

Men Vingegaard bare økte, og økte.

– Vi så på bakken i april, og vi visste allerede da at vi skulle droppe sykkelbytte, svarer Jumbo-sjef Grischa Niermann.

Tadej Pogačar startet to minutter foran rivalen. I den siste stigningen holdt Vingegaard på å ta igjen hele forspranget. Han vant etappen med 1 minutt og 38 sekunder, leder nå Tour de France med hele 1:48.

FARTSMASKIN: Dette er sykkelen som Søren Wærenskjold skal i aksjon med på tempoen i Tour de France. Alle foto: Knut Andreas Lone
Les også

– Jeg følte meg fantastisk i dag, og jeg tror det er beste tempoen jeg har gjort. Jeg er virkelig stolt over det jeg gjorde i dag. Jeg overrasket til og med meg selv. Jeg forventet ikke det, sier Jonas Vingegaard i det offisielle seiersintervjuet.

Beste norske ble Vegard Stake Laengen på 47. plass, drøyt seks minutter bak vinneren.

TUNGT: Tadej Pogacar slo Wout van Aert med god margin, men var likevel langt bak Jonas Vingegaard. FOTO: Cor Vos
TUNGT: Tadej Pogacar slo Wout van Aert med god margin, men var likevel langt bak Jonas Vingegaard. FOTO: Cor Vos

– Ikke avgjort

Nå må Tadej Pogacar angripe på onsdagens fjelletappe i Alpene hvis han skal ha noe håp om å hente de to minuttene.

Eller er det avgjort?

– Det er definitivt ikke over. I alle fall ikke hvis det regner i morgen. Da blir det interessant. Det er ikke lett å ta to minutter, men vi må prøve, sier Pogacar.

Vingegaard fikk også det samme spørsmålet.

– Nei, det er fortsatt mange tunge etapper igjen, så vi må kjempe videre, svarer dansken solidarisk.

Landevei har avtale om stoffutveksling med VG. Under Tour de France vil du finne nyhetssaker fra VG på Landevei, samtidig som vi også lager våre egne saker. Vi har dekket Uno-X og oppkjøringen til Tour de France tett, og du kan lese intervju med Alexander Kristoff, Jonas Abrahamsen, Torstein Træen og Søren Wærenskjold.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 18. juli 2023 kl 16.48
Sist oppdatert 18. juli 2023 kl 17.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen