Tubeless-dekk kan enkelt lappes langs veien. Slik gjør du det
Om du sykler med slangeløse dekk er sjansen for punktering minimal, men store hull og kutt kan forekomme. Slik reparerer du enkelt et tubeless dekk langs veien.
VARIG LØSNING: Har du fått et stort hull i det slangeløse dekket som ikke tettes av guffa? Fortvil ei, det løses enkelt og raskt med diverse produkter.
Lesetid: 6 minutter
Tubeless er en gave til landeveissyklisten, med fordeler som mindre rullemotstand, tilnærmet lik garantert punkteringsfritt, bedre veigrep og komfort.
Men hva skjer om du får et hull i dekket som den flytende latexguffa inni dekket ikke greier å tette? Heldigvis er det både raskere og enklere å reparere et dekk langs veien enn det er å bytte en slange.
Men hva er det egentlig som skjer når en punkterer og guffa ikke greier å tette? Når du får en stikkpunktering på landeveien, eksempelvis fra en glassbit eller en spiss sten, vil den flytende latexen som er inni det slangeløse dekket legge seg som en hinne over hullet. Når latexen reagerer med luft vil den raskt tørke, og dekket vil bli helt tett igjen.
Men om hullet ved punkteringen er for stort, må det mer utstyr enn flytende latex til. Om guffa ikke greier å tette har vi nå to valg:
1. Sette i en slange - en klønete og unødvendig tungvint operasjon i veikanten.
2. Reparere dekket med en «larve» eller «plugg», en rask og superenkel reperasjon du gjør på stedet.
Det er selvsagt det sistnevnte punktet vi skal omtale nå. Å reparere et slangeløst dekk med denne metoden er en fullgod løsning som vil vare hele dekkets levetid.
Det finnes utallige produsenter av larver og plugger på markedet, men alle gjør i prinsippet det samme. Det store hullet tettes med en myk, klissete og vulkaniserende gummi, som limer seg fast i kantene på hullet. Den flytende latexguffa strømmer til og tetter mikrohullene som fortsatt kan være igjen, og vips er det hele tett.
Tettemetoden er akkurat den samme som brukes når en skal lappe et punktert bil-eller motorsykkeldekk, om du skulle være nysgjerrig på hvordan det måtte foregå.
Fremgangsmåten er den samme for nesten alle produkter på markedet. De ulike leverandørenes produkter kommer alle med enkel applikatorer og oppbevaringsløsninger.
Før vi går gjennom bruksanvisningen skal vi kort redegjøre for forskjeller på ulike tetteprodukter, med fordeler og ulemper.
Plugger:
Dette er en rask og enkel metode for å tette hull i slangeløse dekk. Selve gummilarven er her gjemt inni et rør, og på tuppen av dette røret har vi en messingspiss eller avrundet stålbolt. Det er så enkelt som å presse denne inn i hullet og nappe den ut igjen, og vips er dekket tett. Kjøper du plugger fra eksempelvis Dynaplug, leveres produktene i lekre og praktiske beholdere. Gjerne også med en liten kniv, slik at du kan kutte av overskytende materiale.
Ulempen med denne metoden er at messingspissen blir sittende igjen inni selve dekket. Men dette kan kun utgjøre en teoretisk ulempe, om du skulle kjøre på en sten eller fortauskant og presse denne mot felgbunnen. Skal denne messingspissen greie å skade felgtapen eller felgbunnen skal du riktignok ha ekstrem uflaks. Vår erfaring er at denne ulempen i praksis ikke er til stede.
Tradisjonelle larver:
Dette har de fleste sykkelbutikker i dag, og du slipper å tråle internett på jakt etter noe mer avansert. Teknologien er gjennomprøvd gjennom årtier, og du kan fint greie deg med Biltemas billigste løsning, tett blir det uansett. Ulempen er at de kanskje krever litt øvelse, og at en lett kan få følelsen av å dra ut larvene før de sitter. I tillegg blir 1-1,5 cm av larven sittende igjen på utsiden av dekket. Denne bør klippes eller skjæres av, ellers vil den kunne subbe i ramme eller gaffel.
Larven kan i verste fall også dras ut. Undertegned brukte dette produktet da jeg syklet på tvers av USA, og ved punktering brukte jeg to centimeter av et tapetknivblad jeg hadde med til å skjære av overskytende materiale. Da fungerer det bra.
Dart:
«Dart» er en merkevare produsert av Stan's, den største produsenten av produkter for slangeløst oppsett. Darts minner om både plugger og larver, men har noen sentralte forskjeller.
Selve pluggen er på Dart laget av plast, slik at den ikke kan skade felgbunnen eller felgtapen. Pluggen har også mikroskopiske mothaker, slik at du ikke under noen omstendigheter skal greie å rive den ut. I stedet for larver bruker Dart noen frynsete «gummiflak». Disse flakene kan tette noe større hull, men i tillegg får du en annen bonus. Flakene er så frynsete og skjøre, at det som eventuelt sitter igjen på utsiden av dekket raskt vil slites vekk, du trenger med andre ord ikke å skjære vekk overskytende materiale.
Og nå - bruksanvisningen - om du ikke har skjønt fremgangsmåten allerede
1. Finn hullet
Akkurat det bør ikke være særlig vanskelig, for det pipler eller renner hvit latexguffe ut.
1.2. Rasp opp hullet
Om hullet er for stor for å tette men for lite til at du får plugget inn larven (punkt 2.) kan det være lurt å raspe opp hullet. Mange pluggsett kommer med en liten rasp. Vær forsiktig når du rasper, slik at ikke spissen på raspen lager et hull i tapen du har i felgbunnen.
2. Dytt inn larven eller pluggen
Bruk larve-eller pluggapplikatoren til å presse larven/darten/pluggen inn i dekket. Trekk så applikatoren halvveis ut av hullet, slik at halve larven er igjen inni dekket mens litt stikker ut på utsiden. Vend så pluggen/larven/darten ned mot bakken, og la guffa tette det som måtte være igjen av mikrohull.
3. Skjær vekk overskytende materiale
Dette trenger du kun gjøre om det er fare for at det overskytende materialet subber i ramme eller gaffel, eller om det er helt åpenbart at det kommer til å irritere vettet av deg å se larven stikke ut til du kommer hjem og finner en saks.
4. Pump opp dekket og sykle videre
God tur! Hele prosessen tar 30 sekunder til 3 minutter, alt avhengig av hvor øvet du er.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.