Setter du opp sykkelen med tubeless dekk får du en rekke fordeler, slik som mindre rullemotstand, svært god punkteringssikkerhet eller bedre grep.
Men hvordan går jeg frem rent praktisk? Følger du denne enkle guiden, kan du ikke gjøre feil.
Før vi setter i gang: Om du lurer på hilket utstyr du trenger for å sette opp raceren med slangeløse dekk, les gjennom denne saken først.
Om du ikke er kjent med fordeler og ulemper ved ditt nye prosjekt, les gjerne gjennom vår vurdering av fordeler og ulemper først. For ordens skyld, vi kjører slangeløst oppsett selv på alt av sykler.

NYTTIG: Ha dekkspakene klare, det kan være litt ugreit å få på slangeløse dekk uten.
Men hvordan gjennomføres jobben for å få ditt nye sykkelutstyr opp og stå? Here goes:
1. Tape felgbunnen
Om det er slik at felgbunnen din er tett, altså at det ikke er hull til eikeniplene, kan du hoppe rett til punkt 2.
Om du starter her, sørg for at felgbanen er ren og tørr. Du skal nå feste felgtape til felgbanen. Start cirka ti centimeter før ventilhullet, og sørg for at det er et visst spenn i tapen når den legges. Sørg for at tapen følger felgbunnen, den skal altså ikke stå som et seil over fordypningen i felgen.
Avslutt øvelsen omtrent ti centimeter etter ventilhullet. Nå har du altså et overlapp med felgtape på cirka 20 centimeter. Stikk et hull til ventilen, med en syl eller lignende. Tre ventilen nedi, og stram til med strammemutteren fra utsiden. Nå er felgbunnen tett! Voila!

MORO MED TAPE: Legg et lag med felgtape så den følger og etter felgbunnen.
2. Få på selve dekket
Nå skal du få på dekket, du vet aldri om det blir lett eller vanskelig før du prøver. Enkelte dekk-og felgkombinasjoner kan være et mareritt, mens andre igjen kan være svært enkle å få på.
Smør både kanttråden og felgbunnen med såpevann, da går dekket lettere på. Når du har fått på den ene siden, sørg for å legge kanttråden ned i fordypningen i felgen. Da gjør du det lettere å få på den andre siden. Begynn å ta på felgen på motsatt side av ventilen, og avslutt ved ventilen. Sørg for at dekket ligger nedi felgen, særlig ved ventilen må en være litt obs.

SÅPEVANN: Smør både felg og dekk med såpevann, da blir det lettere å ta på dekket.
3. Pumpe opp dekket
Nå skal dekket pumpes. Prøv først med vanlig pumpe, MEN. De eneste dekkene vi har testet som lar seg sette opp med en vanlig gulvpumpe på denne måten er kombinasjonen av felger fra Stan's og dekk fra Schwalbe. Like fullt, det skader ikke å prøve først. Prosedyren er som normalt, pump opp til det sitter.
Om det ikke fungerer, se neste punkt.

PUMP I VEI: Prøv først med en vanlig pumpe, riktignok med lav sannsynlighet for at det fungerer.
4. Pump luft med kompressor eller kompressorpumpe
De fleste slangeløse dekk krever et stort støt av masse luft på en gang, enten fra kompressor eller pumpe. Dette må til for at kanttrådene på felgen skal presses ut mot felgveggen, over en liten kant i felgbunnen, og bli sittende der. Dette må skje fra «innsiden av dekket», og kan følgelig ikke gjøres for hånd, kun med lufttrykk.
Fyll opp kompressorpumpen eller luftbeholderen med cirka 10 bar. Skru den deretter på ventilen, og åpne. Du vil trolig høre dekket smelle på plass, vi kaller det å «poppe». Om luften raskt lekker ut igjen selv om dekket er poppet på plass, fortvil ikke, det er her guffa kommer inn i bildet. Om det sitter nå, hopp videre til punkt 6.
Om dekket er slik at du ikke får dekket til å poppe på plass, se neste punkt. Normalt sett er punkt 4 nok til å poppe dekket, men det finnes noen gjenstridige dekk-jævler der ute.

KOMPRESSORPUMPE: Fyll først kammeret, åpne deretter kammeret og slipp luften inn i dekket med et lite boost.
5. Bruk en kompressor på en bensinstasjon, eller i en sykkelbutikk
Skru først ut ventilkjernen, noe som gir plass til mer luft i det ene støtet. Pumpen på en bensinstasjon eller sykkelbutikk vil gi nok luft til å få dekket på plass. Når dekket er poppet på plass forsvinner luften raskt igjen, men selve dekket er nå plassert riktig på felgen, og når vi skrur i ventilkjernen og pumper opp, er vi tilbake der vi skal være.

ENKEL LØSNING: Har du en sykkelpumpe fra før, kan du nøye deg med å kjøpe et kompressorkammer. Det er langt billigere enn en ny kompressorpumpe.
6. Tetting med guffe/ flytende latex
Uansett hvilke punkter du har fulgt til nå, nå skal alt bli helt lufttett. Ta ut ventilkjernen, og inn her skal guffa.
Vi bruker 50 ml per dekk, eller en liten flaske. Det er sterke meninger om hvilken guffe som er best, men vår erfaring etter 30 års sykling med slangeløse dekk er at alle gjør samme nytten, mer eller mindre. Det viktigste er at du har sørget for at guffa tåler det høye lufttrykket som landeveissykler bruker, her holder det ikke med guffe til terrengsykler.
Guffa/ latexen sprøytes inn gjennom ventilen. Ha en våt klut klart, det kan bli litt gris.
Skru i ventilkjernen, og pump opp dekket som normalt. Snurr dekket et par runder, slik at væsken får spredt seg overalt, nå tetter den alle tenkelige mikrolekkasjer i overgangen mellom dekk og felg. Guffe kan også has i før dekkmontering, men vi anbefaler denne metoden.

PÅFYLL: En liten flaske med latex per dekk gjør susen. Den flytende guffa vil nå tette alle mikrolekkasjer, og fremtidige punkteringer.
7. Ta en sykkeltur
En sykkeltur er godt for både kropp og sjel, i tillegg til at du blir sprek, glad, sparer miljøet for co2-utslipp samt en hel rekke av andre fordeler. Lurer du på hvor du skal sykle, kan du sjekke ut gode turforslag her.
God tur!

GOD TUR! Slangeløse dekk fungerer aller best på gravel eller brostein, men har mye for seg også på landeveien. Foto: Kristoffer Kippernes.