Bare for noen få år siden var du nødt til å ha en terrengsykkel til vinterbruk hvis du ønsket å sykle med piggdekk gjennom vinteren.

Forrige generasjon landeveissykler hadde ikke plass til dekk med mange nok og lange nok pigger til å gi god trygghet og fremkommelighet på frosne veier. 

Dagens grus- og blandeveissykler med skivebremser har gjerne plass til 35-40 mm brede dekk, også med pigger. 

Skal du sykle med piggdekk på sykkelen din er det veldig viktig at du sjekker både en og to ganger at piggene ikke subber i ramme eller gaffel når du sykler. Du skal ikke sykle mange meterne med et piggdekk som subber i karbon før karbonrammen din er saget gjennom. Piggdekkene testet er begge noe større enn oppgitt, selv på en smal felg. Har du bredere felger vil dekkene kunne bli bredere, men også noe lavere. 

Piggdekk på is
TRYGT FESTE: På klink is kan du ikke lene deg over i svingene, men du beholder kontrollen.

Schwalbe og Suomi sine piggdekk i 35 mm bredde har begge ca 240 pigger. Schwalbe-dekkene har 240, Suomi-dekkene 248. Suomi-dekkene, som er nye av året, har også noe lavere vekt enn Schwalbe sine dekk, tross de 8 ekstra piggene. Vi har tidligere testet piggdekk fra både 45Nrth, Retyre og Biltema, i tillegg til Schwalbes Winter Marathon med færre pigger enn Winter Marathon Pluss testet her. 

Kun Suomi sine dekk er oppgitt til å kunne brukes slangeløst. Vi føler ikke det er like mye å vinne på å sykle slangeløst om vinteren som på sommeren. Tetningsvæsken fungerer dårligere i kulde. I tillegg er piggdekk tjukke og stive dekk som tåler mye juling - underlaget vi sykler på om vinteren har også mye færre skarpe kanter enn sommerføre, så punkteringsfaren er mindre. 

Ønsker du likevel å sykle med piggdekkene slangeløst må du velge dekk som er tilpasset bruk uten slanger - Kun Suomi-dekkene i denne testen er det.

Snøsykling med piggdekk
VERDT PENGENE: Du skal ikke få mange digge vinterturer før du føler at piggdekkene er verdt pengene og innsatsen.